Što su curenja WebRTC i WebGL? | VPNoverview

VPN (virtualna privatna mreža) štiti vaše podatke od hakera, oglašivača i mnogih drugih neželjenih internetskih pratilaca i čuva vašu privatnost netaknutom kriptiranjem vašeg internetskog prometa. Nažalost, tehnike internetskog nadzora stalno se mijenjaju i postaju sve sofisticiranije. Čak i uz sigurnost VPN-a, vaš se identitet i dalje može pratiti pomoću novih tehnika poput otiska prsta na pregledniku, koji koristi propuste WebRTC i WebGL.


U ovom ćemo članku objasniti što točno propuštaju WebRTC i WebGL i zašto biste mogli biti umorni od njih ako želite biti potpuno anonimni na mreži.

Otisci prsta na pregledniku

Računalo za otiske prstijuOtisci prsta na pretraživačima sjajan su primjer nove vrste mrežnog praćenja. Ako doista želite zaštititi svoju internetsku privatnost, morat ćete uložiti još više napora da zaustavite ovaj oblik praćenja. Ispis prsta na pretraživaču je tehnika koja vam pokušava dodijeliti jedinstveni profil na temelju postavki vašeg preglednika i računala. WebRTC (web komunikacija u stvarnom vremenu) i WebGL (knjižnica web grafike) predstavljaju važan dio ovog otiska prsta i mogu otkriti vašu IP adresu kao i mnoštvo drugih osobnih podataka – čak i kada koristite VPN. Dakle, što su točno WebRTC i WebGL? Evo činjenica.

Otisci prstiju WebRTC i WebGL

WebRTC i WebGL dva su dodatka koja su postala standardna značajka većine preglednika, kao što su Chrome i Firefox. WebRTC vam omogućuje da izravno razgovarate putem preglednika, tako da ne morate instalirati i otvarati zaseban softver poput Skype-a. S druge strane, WebGL poboljšava i omogućava prikazivanje 3D grafike unutar vašeg preglednika, omogućavajući hardversko ubrzanje ako vaše računalo ima grafičku karticu.

Ova dva dodatka predstavljena su kako bi se poboljšalo vaše čitavo iskustvo pregledavanja. Nažalost, oni također smanjuju vašu anonimnost na mreži. Iako je WebGL općenito jak pokazatelj otiska vašeg otiska, WebRTC će ponekad slučajno procuriti stvarnu IP adresu, čak i ako koristite VPN.

Kako WebRTC propušta moju stvarnu IP adresu?

Mnogi ljudi koriste VPN kako bi sakrili svoju stvarnu IP adresu. To im pomaže da ostanu anonimniji i sigurniji. Međutim, ponekad, peer-to-peer funkcionalnost WebRTC-a mora poslati vašu stvarnu IP adresu kako bi radila. Jednom kada vaš preglednik zatraži dozvolu za povezivanje s vašom web kameru, vašu IP adresu mora vam prenijeti da bi se uspostavila veza. Ova izravna veza omogućuje vam jednostavno videochat u pregledniku, ali i izdaje vašu stvarnu lokaciju.

Vaša IP adresa mogla bi se procuriti i bez vašeg pristanka. Kroz pametno korištenje JavaScript-a, web stranica bi mogla prikupiti puno osobnih podataka o vašem računalu i identitetu. Ova vrsta curenja često se naziva i “trajnim curenjem vanilije”. Većina popularnih VPN-ova tvrdi da vas štite od upada u vašu privatnost, ali zapravo to ne čine svi.

Koji VPN-ovi vas štite od curenja WebRTC-a?

Od prosinca 2019. samo dva popularna VPN pružatelja dosljedno prolaze test propuštanja WebRTC-a: ExpressVPN i NordVPN. Ostali davatelji VPN-a mogu povremeno neutralizirati curenje WebRTC-a, ali nisu dovoljno dosljedni da u potpunosti ne zanemaruju problem. Većina proračunskih ili besplatnih dobavljača VPN-a čak ne pokušava riješiti curenje WebRTC-a. Ovaj problem naglašava važnost odabira pouzdanog, etabliranog dobavljača VPN-a, a ne da kupujete jeftinog ili besplatnog.

ExpressVPN

ExpressVPN je vjerojatno jedan od najboljih VPN pružatelja ovog trenutka. Iako vani nije najjeftinija opcija, to je usluga na koju se možete osloniti. Osim što vas štiti od curenja WebRTC-a, ExpressVPN ima i tisuće poslužitelja diljem svijeta. Radi s nekim od najjačih protokola šifriranja vani i omogućuje vam povezivanje s do pet različitih uređaja na jednom računu istovremeno. Sve je to sjajni VPN kada je u pitanju brzina i sigurnost.

NordVPN

Kao i Express, i NordVPN je među našim omiljenim VPN uslugama. Pristupačan je, nudi preko 5000 poslužitelja na lokacijama širom svijeta i radi na gotovo svim sustavima. Oni imaju stroga pravila bez evidentiranja i sprječavaju curenje WebRTC-a, tako da možete biti sigurni da su vaši podaci sigurni i ostaju anonimni. Pored toga, NordVPN se jednostavno instalira i ima jasno korisničko sučelje, što ga čini ugodnim softverom za svakodnevnu upotrebu..

Kako mogu provjeriti propušta li moj preglednik privatne podatke?

Postoji nekoliko web stranica koje možete koristiti za provjeru istječe li vaš preglednik bilo koji od vaših osobnih podataka. Neke od najboljih su:

 • Browserleaks (također nudi testove za WebRTC i WebGL propuštanja)
 • Informacije o uređaju
 • AmIunique
 • Brax

Ove će vam web stranice reći da li vaš preglednik curi neželjene podatke. Ako provjeravate ima li curenja na WebRTC-u, posebno je važno provjeriti postoji li razlika između vaše javne i vaše lokalne IP adrese. Vaša javna IP adresa adresa je koju šaljete svim ostalim internetskim entitetima (web stranice, kolačići, tražitelji itd.). Vaša lokalna IP adresa povezana je s usmjerivačem. Obje ove IP adrese mogu se krivotvoriti. Važno je osigurati da nijedna od ovih IP adresa nije prava.

Iako WebGL ne odaje vašu IP adresu poput WebRTC-a koji to ima tendenciju, on doprinosi stvaranju jedinstvenog otiska prsta u pregledniku. Ovaj otisak prsta je još jedan način vaše identifikacije, bez obzira na vašu IP adresu. U donjoj tablici možete vidjeti brojne WebGL funkcije preuzete iz Microsoftovog preglednika Edge kao i Firefox.

Podržana WebGL proširenja (rub)
Podržana WebGL proširenja (Firefox)
WEBGL komprimirana tekstura s3tcPloveći tampon boje EXT
OES pluta teksturaEXT lebdeća smjesa
OES tekst pluta linearnoEXT kompresija teksture bptc
EXT tekstura filtra anizotropnaEXT tekstura filtra anizotropna
OES standardni derivatiOES tekst pluta linearno
ANGLE instalirani nizoviWEBGL komprimirana tekstura s3tc
OES element indeksa uintWEBGL komprimirana tekstura s3tc srgb
WEBGL tekstura dubineWEBGL gubi kontekst
EXT fragmentarna dubina
OES tekstura pola pluta
Tekstura OES pola pluta linearno
WEBGL gubi kontekst
OES vertex array objekt
WEBGL pufer za crtanje
EXT miješa minmax
EXT tekstura shader lod
EXT međuspremnik u boji pola float
WEBGL boji međuspremnika plutaju
Podaci o prikupljanju pogrešaka za WEB GL

Imajte na umu da je u pregledniku Firefox prikazano manje funkcija nego u Edgeu, što znači da ima manje točaka identifikacije za Firefox. Drugim riječima, Firefox je sigurniji i privatniji od njih dvoje, jer ima manje WebGL funkcija koje su dopuštene za pokretanje u pregledniku..

Kako spriječiti curenje WebRTC-a i WebGL-a?

Ako koristite vrhunsku VPN uslugu poput ExpressVPN ili NordVPN, ne morate brinuti. Ovi VPN pružatelji imaju ugrađenu zaštitu protiv takvih propuštanja. No ako koristite neki od mnogih drugih VPN pružatelja ili uopće nema VPN-a, potrebno je preuzeti i instalirati posebno proširenje.

uBlock Podrijetlo

Kako biste spriječili moguće curenje WebRTC-a, možete koristiti uBlock Origin. Ovo je pouzdan i adblocker koji se često smatra jednim od najboljih besplatnih adblockers na tržištu. Potpuno je besplatna za upotrebu i radi na Safariju, Operi, Edgeu, Chromeu, Firefoxu i Braveu. Jednostavno preuzmite proširenje na svoj preglednik i spremni ste za rad. Bit ćete zaštićeni od većine oblika mrežnog praćenja i nećete vidjeti toliko neugodnih oglasa kao i obično. uBlock Origin također lako onemogućuje WebRTC funkcionalnost. Sve što morate učiniti da biste bili zaštićeni, je promjena postavke. Evo kako to možete učiniti:

 1. Kliknite proširenje u gornjem desnom kutu preglednika
 2. Kliknite ikonu postavki desno desno, odmah ispod velikog prekidača za uključivanje / isključivanje
 3. Označite okvir “Spriječite WebRTC da curi lokalnu IP adresu“, Što je treća stavka u odjeljku”Privatnost

Nakon što to učinite, možete biti sigurni da vaš preglednik neće puštati lokalnu IP adresu putem WebRTC-a.

WebRTC i WebGL zaštita za svaki preglednik

Kao što smo već spomenuli, vaš preglednik može napraviti stvarnu razliku kada je u pitanju količina WebGL informacija koje se šalju. Zbog toga se koraci koje morate poduzeti da biste zaštitili svoj internetski promet od WebRTC i WebGL propuštanja razlikuju ovisno o tome koji preglednik imate. U nastavku ćemo vam reći kako poboljšati svoju privatnost na većini popularnih preglednika.

Krom

Logotip Google ChromeNažalost, preglednik Chrome nije najsigurnija opcija kada se radi o zaštiti od curenja WebRTC i WebGL. Standardne postavke ne čine vam puno anonimnima. Međutim, postoji mnogo opcija za poboljšanje Chromove sigurnosti. Najjednostavniji način je dodavanje broja proširenja koja vam omogućuju otkrivanje postavki webRTC i WebGL.

Na raspolaganju je više opcija za podmetanje WebRTC. Jednostavno odaberite jedno od dolje navedenih proširenja i dodajte ih svom pregledniku.

 • WebRTC Protect
 • Mrežni limitator WebRTC-a
 • WebRTC kontrola
 • Sprječavanje curenja WebRTC-a

U vrijeme pisanja teksta postoji samo jedno proširenje koje vam pomaže u rješavanju problema s WebGL-om, a to je branitelj otiska prsta za WebGL. Na raspolaganju je i proširenje koje vas štiti od svakog oblika otiska prsta na pregledniku. Ovo proširenje, nazvano zaštitnim zidom privatnosti zaštitnog zida otiska prsta, trebat će neko vrijeme da postavi, ali nudi širi spektar zaštite.

Hrabar

Hrabri logotip preglednika

Hrabri preglednik pokreće Chromium, Googleov open-source projekt. To znači da sva proširenja za Google Chrome rade i za Brave. Ako želite ovaj preglednik učiniti sigurnijim dodavanjem ekstenzija, možete koristiti sve gore navedene programe. Uz to, možete se igrati oko postavki Brave-a kako biste se bolje zaštitili od kolačića, tragača i curenja WebRTC-a. Evo nekoliko načina na koje to možete učiniti:

 • Koristite anonimnu tražilicu poput DuckDuckGo, Qwant i Startpage. Obavezno ga postavite kao svog zadana tražilica. Nemojte koristiti Google, jer je Google jedan od najvećih strojeva za prikupljanje podataka na svijetu.
 • Ići “postavke“Klikom na tri pruge u gornjem desnom kutu preglednika. Pomaknite se prema dolje do odjeljka “Shields“I omogućite”Nadogradite veze na HTTPS„. HTTPS veza sigurnija je od HTTP-a pa će vam ova opcija pomoći da zaštitite internetsku privatnost tijekom pregledavanja.
 • Na „keksi“Odjeljak svojih postavki, odaberite”Blokirajte samo kolačiće na različitim web lokacijama„. To će spriječiti da vas web stranice prate na različitim dijelovima interneta.
 • Pomaknite se prema dolje i idite na “Dodatne postavke„. Provjerite opciju “Sigurno pregledavanje„.
 • Minimizirajte vjerojatnost propuštanja WebRTC-a odabirom „Onemogući ne-proxied UDP“Ispod”WebRTC IP pravila o upravljanju„. Možete odabrati i jednu od manje sigurnih opcija, poput “Zadano samo javno sučelje” ili “Zadana javna i privatna sučelja„. Ove opcije omogućuju pregledniku da učita određene funkcije WebRTC-a ako web mjesto to zatraži. Međutim, oni će također povećati rizik od curenja privatnih podataka. Zbog toga preporučujemo da pređete na najsigurniju opciju i u potpunosti onemogućite funkciju.

Rub

Microsoft Edge je nesumnjivo najbolji i najsigurniji preglednik koji je Microsoft objavioMicrosoft Edge logotip daleko. Nažalost, Edge je manje otporan na potencijalne propuste WebRTC i WebGL nego neki drugi preglednici. Edge koristi te protokole prema zadanim postavkama i ne dopušta vam da ih onemogućite. No, ipak vam daje mogućnost skrivanja vaše lokalne IP adrese prilikom korištenja funkcije WebRTC. Imajte na umu da ovo nije ni približno sigurno kao jednostavno onemogućivanje ovih značajki u potpunosti. Ako želite nastaviti koristiti Edge, najbolje je zaštititi se drugim dodacima, poput uBlock Origin ili proširenja preglednika ExpressVPN.

Safari

Apple Safari Logo

Standardne postavke Safarija postavljene su tako da blokiraju zahtjeve web mjesta koji traže pristup vašoj kameri ili mikrofonu. Zbog toga se nećete morati previše brinuti da će WebRTC propustiti vašu stvarnu IP adresu. Unatoč tome, funkcionalnost WebRTC-a možete u potpunosti onemogućiti u postavkama, ako želite osigurati da vaši podaci ostanu sigurni. Također je moguće instalirati uBlock Origin. Ako posebno tražite zaštitu od mogućeg otiska prsta na WebGL-u, bilo bi vam bolje da koristite drugi preglednik.

Opera

Osim dodavanja uBlock Origin u preglednik Opera, također je moguće izmijeniti postavke u Operi kako biste povećali sigurnost na mreži. Da biste to učinili, upišite “WebRTC“U traku za pretraživanje u izborniku Postavke. Pokazat će vam se četiri mogućnosti koje odgovaraju četiri različite razine sigurnosti u slučaju propuštanja WebRTC-a. Postavite funkciju WebRTC na “Isključite proxy UDB„. Baš kao što je to slučaj s preglednikom Brave, i vi možete odabrati jednu od druge tri opcije. Međutim, to znači da će iskustvo vašeg preglednika biti malo manje sigurno.

Firefox

Firefoxov logotip

Sjajna stvar Firefoxa je da ovaj preglednik možete prilagoditi koliko želite. Drugim riječima, razina sigurnosti Firefoxa ovisi o načinu na koji ga konfigurirate. Promjenom nekoliko postavki možete ga pretvoriti u najobičniji dostupni preglednik (osim Tor-preglednika, tj.). Želite znati točno koje postavke trebate promijeniti kako bi vaš preglednik Firefox izdržao propuste WebRTC i WebGL kao i otiske prsta na pregledniku? Ovdje su četiri važna.

Postavka 1: Blokirajte sadržaj i tragače

Ova će vam postavka pomoći da spriječite da vas pratioci i kolačići prate na webu. Kliknite na informativni simbol (krug sa i u sredini) na lijevoj strani adresne trake. Prikazat će vam se ovaj izbornik:

Postavke Firefoxa

Kliknite kolu na desnoj strani “Blokiranje sadržaja“, Odmah pored”Prilagođen„. Odaberite opciju “Prilagođen“I potvrdite okvire prije”lokatori“,”Cryptominers“I”Fingerprinters“Kao što je prikazano na slici ispod.

Blokiranje sadržaja Firefoxa

Možete provjeriti i okvir ispred “keksi“I odaberite”Kolačići s neviđenih web stranica“S padajućeg izbornika. Ovo zaustavlja kolačiće s web mjesta koje niste posjetili i ne prate vas na webu. Čak je moguće i blokirati sve kolačiće iz pratilaca trećih strana, ali to ozbiljno ograničava sposobnost preglednika da učita veliki broj web stranica.

Postavka 2: Isključite funkciju WebRTC

Da biste spriječili propuštanje WebRTC-a, upišite “about: config“U adresnoj traci preglednika i pritisnite enter. Prikazat će se upozorenje, navodeći da bi promjene koje napravite mogle uništiti preglednik. Sve dok slijedite ovdje navedene korake i ne promijenite nikakve dodatne postavke, nećete morati brinuti. Kliknite mimo upozorenja i utipkajte “media.peerconnection.enabled“U traci za pretraživanje, kao što je prikazano na slici ispod. Ova je postavka zadana postavljena na “Pravi„. Desnom tipkom miša kliknite ovu postavku i kliknite “žabica“Za prebacivanje vrijednosti na”lažan„.

Opcije prebacivanja Firefoxa

Postavka 3: Isključite WebGL

Slično kao da isključite WebRTC, možete onemogućiti WebGL tako da upišete “about: config“U adresnoj traci i traži”enableWebGL„. Prebacite ovu postavku na “lažan“Desnim klikom miša.

Postavka 4: Koristite nastavak Trace

Trace je proširenje za preglednik koje vam omogućuje da lažirate različite postavke koje čine otisak prsta vašeg preglednika. Iako je dodavanje dodatka vašem pregledniku nešto što nadilazi promjenu osnovnih postavki, može biti vrlo korisno pa bismo vam ga preporučili jako ako brinete o otisku prsta na pregledniku. Proširenje Trace pruža vam mnogo različitih opcija za podešavanje otisaka prsta. Možete prilagoditi svoje “Platno”, “Audio”, “Rezolucija zaslona”, “Hardver” i mnoge druge funkcije. Slika ispod daje predstavu o tome kako izgleda ovo proširenje.

Postavke proširenja praćenja

Nakon što u svoj preglednik dodate Trace, postavke možete pronaći klikom na proširenje u gornjem desnom kutu. Otvorit će se nova kartica na kojoj ćete ponovno morati kliknuti na Postavke. Zatim možete uključiti “Značajke tragova“,”WebRTC zaštita ““I”Zaštita od prsta za webGL„. Otisak vašeg preglednika sada više neće biti tako jedinstven kao prije, što povećava vašu internetsku privatnost.

humka

Tor logotip usmjerivača lukaTor je vjerojatno najprivatniji preglednik vani. Pomoću preglednika Tor korisnici mogu prilično anonimno pregledavati web, jer se mreža koju Tor koristi sastoji od različitih čvorova koji preusmjeravaju i šifriraju vaš internetski promet. Ovaj preglednik također vam omogućuje posjet mračnom webu, iako to može biti vrlo opasno bez ispravnih mjera sigurnosti.

Srećom, preglednik Tor nije osjetljiv na većinu curenja WebRTC i WebGL. Osnovne postavke Tor-a toliko su stroge da prosječni korisnik neće trebati instalirati dodatna proširenja. Nakon što isključite JavaScript, bit ćete sigurni od većine oblika mrežnog praćenja. To ne znači da je Tor ranjiv na propuštanja ili druge ranjivosti. Ako želite saznati više o tim ranjivostima, možete pročitati naš članak o sigurnosti preglednika Tor.

Zaključak

Internet omogućuje pohranjivanje i prikupljanje ogromne količine informacija o svojim korisnicima. To se postiže putem internetskih tragača, kolačića, otiska prsta i još mnogo toga. Kao čest korisnik interneta dobro je biti svjestan različitih vrsta internetske identifikacije i postojećih opcija kako biste se zaštitili od toga.

WebRTC i WebGL su dvije vrlo postojane metode praćenja koje se koriste na mreži. Činjenica da bi WebRTC dodatak mogao procuriti u vašu stvarnu IP adresu čak i s aktivnim VPN-om posebno je problematičan. Stoga je uvijek dobra ideja znati kako vaš preglednik implementira ovaj dodatak i što možete učiniti da to promijenite. Svaki preglednik ima svoje snage i slabosti. Unatoč tome, naš savjet je da koristite Firefox kao standardni preglednik. Firefox ima mnogo prilagodljivih značajki koje vam omogućuju pretvaranje u vrlo privatni i anonimni preglednik. Uz Firefox i malo vremena provedenog u njegovim postavkama, bit ćete dobro zaštićeni od curenja WebRTC-a i WebGL-a.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me