Što je moj IP? Ovdje provjerite svoju IP adresu! | VPNOverview

Vaša IP adresa je vaša digitalna kućna adresa koju možete koristiti za razmjenu informacija na Internetu. Kad god posjetite web mjesto, u osnovi šaljete zahtjev za informacijama na tu stranicu. Oni će te podatke poslati na vašu IP adresu i omogućiti vam da vidite njihovu web lokaciju. Svoju IP adresu možete vidjeti u donjoj tablici. Ova IP adresa omogućava drugim stranama da prate vaše internetsko ponašanje i identificiraju vašu osobu. Web stranice mogu vidjeti koji davatelj internetskih usluga koristite i gdje se nalazite. Dodatne informacije o IP adresama i internetskoj vezi pronaći ćete ispod tablice.


IP detalji
Tvoji detalji
IP adresa
ISP ili organizacija
Grad (približno)
područje
Zemlja
Vremenska zona

Ako tablica ne sadrži detalje, moglo bi vam pomoći isključiti adblocker na kratko vrijeme i ponovno učitati stranicu.

Bilješka: navedena lokacija je aproksimacija koju pružaju javne baze podataka. Davatelji internetskih usluga (i vladine vlasti) mogu odrediti vašu točnu adresu.

Kako web stranice vide moju IP adresu?

IP adresa prikazana gore adresa je koju je naša web lokacija dala prilikom povezivanja na ovu web stranicu. Ovo može biti adresa vaše kućne mreže, vaše mobilne podatkovne veze, školske mreže ili čak VPN veze. IP adrese su neophodne jer pokazuju web mjesta na kojima moraju slati informacije. Bez IP adrese nikakva komunikacija između uređaja i web mjesta uopće ne bi bila moguća. Web stranice stoga mogu vidjeti vašu IP adresu jer vaš uređaj (računalo, prijenosno računalo, pametni telefon) automatski ih prenose na njih kako bi vaš sustav mogao funkcionirati.

Određivanje lokacije IP adrese

Marker lokacije pametnog telefonaGeolokacijske baze podataka određuju vašu lokaciju povezujući vašu IP adresu s unaprijed definiranim zemljopisnim područjem. Te baze podataka sadrže razne IP adrese i pridružene zemlje, četvrti, gradove, poštanske brojeve, koordinate, davatelje internetskih usluga i sve ostale druge podatke. Pretraživanje vaše IP adrese pronađeno je pretragom takve baze podataka, a to je način na koji je naša web stranica mogla vidjeti gdje se nalazite. Vrijedi naglasiti da takve baze podataka nisu 100% točne. Vaša se stvarna lokacija može malo razlikovati od navedene u tablici. Za razliku od mnogih drugih web stranica, mi ne stvaramo korisničke profile. To znači da možda nećemo moći utvrditi vašu točnu lokaciju.

Vaš internetski davatelj može povezati vašu IP adresu s internetskom pretplatom. To znači da je vaša IP adresa povezana s vašim pravnim imenom, adresom i drugim osobnim podacima. U određenim okolnostima, vladine vlasti (misle na policiju i pravosuđe) imaju pravo pristupa tim informacijama. Ako je s određenom IP adresom počinio ozbiljan zločin na mreži, policija može upotrijebiti tu IP adresu kako bi doznala više o osumnjičenom kako bi ih na kraju uhitila..

Nadalje, vašu IP adresu dosljedno prate kompanije poput Googlea i Facebooka pa mogu kreirati personalizirane profile. Te tvrtke sastavljaju izuzetno detaljan skup podataka o vama, uključujući precizno mjesto temeljeno na vašoj IP adresi, prateći vaše internetske aktivnosti.

Što je točno IP adresa?

Vjerojatno ste se spustili na ovu stranicu ili putem veze na jednoj od naših drugih stranica ili putem Google pretraživanja koja je izgledala po liniji “što je moj IP” ili “što je moja IP adresa”. Ali znate li na što se zapravo odnosi riječ IP ​​adresa?

IP označava Internet Protocol. Vaša IP adresa je kôd dodijeljen vašem uređaju radi omogućavanja njegove identifikacije, što znači da sadrži informacije koje omogućuju prepoznavanje vaše mreže, prijenosnog računala, radne površine, tableta ili pametnog telefona od strane ostalih strana. Kao što smo već spomenuli, ovi se kodovi koriste za identificiranje dviju adresa između kojih se odvija komunikacija. Da biste pojednostavili stvari, IP adrese možete misliti kao poštanske adrese ili telefonske brojeve, ali posebno za računala. Ovako funkcionira komunikacija između računala putem IP adresa:

Objašnjena je IP adresa

U većini slučajeva vaša se IP adresa dodijeljuje modemu koji pruža vaš internetski pružatelj usluga. Stoga će svi koji koriste istu internetsku mrežu (članovi obitelji, cimerice, kolege u poslovnoj mreži) imati istu IP adresu. Ovaj IP je dovoljan da precizno odredite svoju lokaciju s velikom točnošću.

Koja je razlika između IPv4 i IPv6?

Kada govorimo o IP adresama, pravi se razlika između IPv4 i IPv6 adresa. Većina IP adresa su IPv4. Zapravo su IPv6 adrese kreirane samo zato što IPv4 adrese ponestaju. Uostalom, svaka IP adresa mora biti jedinstvena. IPv4 adresa se sastoji od 32 bita, što može proizvesti približno 4,3 milijarde kombinacija kodova. IPv6 adresa sastoji se od 128 bita, što rezultira s 340 undecillion (što znači 3,4 sa 38 dodanih nula) mogućih kombinacija kodova – ukratko, puno.

Moguće je toliko više kombinacija IPv6 adresa kada ih usporedite s IPv4. Zbog stalnog porasta internetskih veza (za koje je potrebna jedinstvena IP adresa), uvođenje IPv6 bio je nužan korak. Prosječni internetski korisnik neće primijetiti nikakvu razliku između ove dvije verzije. IPv6 vam jednostavno daje duži raspon brojeva.

IPv4
IPv6

Broj bita32128
Broj potencijalnih IP-ova4,3 milijarde3,4 x 10 ^ 38 (3,4 sa 38 nula)
Primjer IP adrese213.243.23.1742001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Za što se koristi IP adresa?

IP adrese koriste se za određivanje koja dva poslužitelja ili uređaja razmjenjuju informacije. To djeluje prema istim principima kao i naručivanje trgovine. Kad želite naručiti proizvod i poslati ga kući, morate ispuniti svoje adrese kako biste osigurali da će paket biti isporučen na točno odredište. Isto se događa kada pregledavate internet. Kad god posjetite web mjesto, naručujete paket podataka (informacije na web stranici koju želite posjetiti) s (IP) adrese web mjesta. Ti se podaci naknadno šalju na vašu adresu, što znači IP vašeg uređaja.

Vaša se IP adresa mijenja u trenutku kada se povežete s internetom pomoću drugog modema. Drugim riječima, kod kuće ćete imati drugačiju IP adresu nego na poslu, čak i kada koristite isti prijenosnik. Web mjesta i uređaji znaju s kojom adresom trebaju komunicirati da bi isporučili pakete podataka pravoj osobi. Zbog toga se vaša IP adresa automatski prosljeđuje kada posjetite web mjesto ili preuzmete datoteku: ona je ključna za komunikaciju, mada vam uklanja i privatnost na mreži.

Karta s lokacijomIP adrese mogu se koristiti za određivanje vaše lokacije. Vaš IP je povezan s internetskim pružateljem usluga, što već prikazuje vašu opću lokaciju. Davatelj ima korisničku bazu podataka koja uključuje detalje korisnika (korisnika) određene IP adrese. Na primjer, ove bi se informacije mogle upotrijebiti na sudu.

Međutim, povezivanje IP adrese s određenim korisnikom nije baš tako jednostavno. IP adresa će vam reći je li datoteka poslana ili preuzeta s određene veze, ali kada se računalo ili WiFi mreža dijeli među ljudima, teško je točno odrediti tko je te podatke poslao ili preuzeo. IP adresa nije nužno specifična za osobu. Je li vlasnik internetske veze odgovoran za bilo kakvu upotrebu ili zlouporabu određenih podataka tema je mnogih rasprava. Primjerice, novčane kazne u različitim se zemljama rješavaju različito.

Ako biste sakrili ili promijenili svoju IP adresu?

Danas je većina nas povezana s Internetom 24/7. Stoga ne bismo trebali podcjenjivati ​​ogromne količine osobnih podataka i podataka koje činimo dostupnima na mreži. Svaki se detalj i obrazac ponašanja mogu povezati s pojedincem putem njihove IP adrese. Čak i ako ne radite ništa nezakonito, moglo bi vam dati malo mira da znate da radite nešto kako druge ne bi pratili i pratili vas putem interneta. Srećom lako je sakriti ili promijeniti svoju IP adresu. Kad to učinite, drugima će biti mnogo teže da vide koje ste web stranice posjetili.

Sakrijte svoju IP adresu putem VPN-a

VPN (virtualna privatna mreža) kriptira sav vaš podatkovni promet i šalje ga preko vanjskog poslužitelja prije nego što krene na svoje odredište. Na taj način preuzimate IP adresu vanjskog VPN poslužitelja, što znači da će vaša stvarna IP adresa ostati skrivena vanjskom svijetu. Stoga vam VPN omogućava pristupanje internetu na anonimniji i sigurniji način. Slično tome, možete koristiti VPN da biste pristupili slobodnijem internetu, pogotovo kada je vaša država ili neka od internetskih usluga koje koristite postavila internetska geografska ograničenja. Kada koristite VPN poslužitelj na nekom drugom mjestu, primjerice onom u SAD-u, umjesto u Europi, mogli biste iznenada imati pristup web-lokacijama koje prije niste mogli posjetiti.

Ako želite sakriti svoju IP adresu radi zaštite svoje privatnosti, Surfshark bi mogao biti dobar VPN za početak rada. Surfshark je jeftin, ali i vrlo pouzdan. Štoviše, ima puno mogućnosti. Ako želite provjeriti njihovu web stranicu, možete kliknuti gumb na natpisu ispod.

Pronađite IP adresu usmjerivača

Kao i uobičajena internetska veza, vaš usmjerivač ima i IP adresu. IP adresa rutera nije jednaka vašoj internetskoj vezi. Da biste promijenili svoje postavke lokalne (kućne) mreže, morat ćete se prijaviti na usmjerivač. Većina usmjerivača će vam omogućiti pristup i promjenu postavki kao što su vaše mrežno ime i lozinka. Ovom području obično možete pristupiti upisivanjem IP adrese usmjerivača u vaš preglednik. Kratki koraci u nastavku pokazuju kako pronaći IP adresu rutera.

Pronalaženje IP adrese usmjerivača u sustavu Windows

IP adresu rutera možete lako pronaći na Windows pomoću različitih metoda. Najbrže je koristiti ugrađeni naredbeni redak:

 1. Istovremeno pritisnite Windows ključ i slovo “R„. Ako na vašoj tipkovnici nema Windows tipke, kliknite ikonu sustava Windows u donjem lijevom kutu da biste otvorili startni izbornik.
 2. Unesite “cmdU prazno polje koje se prikaže i pritisnite Unesi.
 3. Unesite “ipconfig“Na crnom zaslonu koji slijedi i pritisnite Unesi.
 4. Prikazat će se različiti podaci. IP adresa rutera može se pronaći iza “Zadani prolaz„.

IP adresa naredbeni redak Windows

Pronalaženje IP adrese usmjerivača na Mac računalu (OSx)

Apple je pronalaženje IP adrese rutera na Mac ili MacBook (OSx) krajnje jednostavno. Slijedite dolje navedene korake za pronalaženje IP adrese usmjerivača:

 1. Pritisnite i držite opcijski ključ.
 2. Klikni na Wi-Fi ikona na traci izbornika Mac.
 3. Vidjet ćete sve vrste podataka u vezi s mrežnom vezom, uključujući IP adresu rutera i Mac adresu vaše mrežne kartice.

IP adresa Router Mac

Pronalaženje IP adrese usmjerivača na Androidu

Kad se vaš pametni telefon spoji na kućnu Wi-Fi mrežu, vaši će podaci proći kroz taj kućni usmjerivač. Poduzmite sljedeće korake da biste pronašli IP adresu rutera koju koristi vaš Android telefon ili tablet:

 1. Ići postavke i kliknite na „Wi-Fi”.
 2. Kliknite tri točke u desnom kutu zaslona.
 3. Kliknite na “Napredna”.
 4. Pomaknite se prema dolje. IP adresu usmjerivača ćete pronaći ispod “IP adresa”.

Pronalaženje IP adrese usmjerivača na iPhoneu (iOS)

IP adresu rutera na koji je povezan vaš iPhone ili iPad možete pronaći na sljedeći način:

 1. Ići postavke.
 2. Odaberi Wi-Fi.
 3. Dodirnite plavi krug s “ja” iznutra, koji možete pronaći na desnoj strani imena mreže s kojom ste trenutno povezani.
 4. Vidjet ćete razne podatke, uključujući vašu mrežnu i ruter IP adresu.

Završne misli

Vaša IP adresa govori puno o tome tko ste i gdje ste. Web stranice i internetske usluge koriste vaš IP da bi mogli komunicirati s vama. Bez IP adrese, gotovo je nemoguće pretraživati ​​internet. Budući da IP adresa otkriva vašu lokaciju, može biti poprilično štetna za vašu internetsku privatnost kada slobodno dijelite ovu IP mrežu. Zato je često dobra ideja ručno sakriti i promijeniti IP adresu. Ako, primjerice, upotrebljavate VPN, lokalna IP adresa ostat će skrivena jer IPN adresu VPN koristite za komuniciranje s drugim web stranicama. Ostat ćete mnogo više anonimnih na mreži, a vaša lokacija kao i vaše mrežne aktivnosti neće biti vidljive svima.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map