Sakrij ili promijeni svoju IP adresu: slobodno pregledaj! | VPNOverview

Tijekom posljednjih godina naša privatnost i zaštita naših osobnih podataka postaju sve važniji. Možda ste čuli da je dobra ideja promijeniti ili sakriti svoju IP adresu dok pregledavate web. Google, platforme društvenih medija, pa čak i tajne službe, prate vaše internetsko ponašanje u velikoj mjeri. Iako je to u ovom trenutku uglavnom općepoznato, mnogi još uvijek ne kriju svoju IP adresu koliko bi trebali. Ti ljudi riskiraju svoju privatnost. Možda vjeruju da nije potrebno sakrivati ​​internetski život, jer oni nemaju što sakriti. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi da promijenite svoj IP. Hoćete li ući u pojas i promijeniti svoje? U ovom ćemo članku objasniti kako možete jednostavno sakriti i promijeniti svoju IP adresu – i zašto biste to željeli.


Što je IP adresa?

Promjena grafike IP adrese‘IP’ u IP adresi znači ‘internetski protokol’. IP adresa je jedinstveni niz brojeva koji je dodijeljen bilo kojoj internetskoj vezi. Ovi brojevi čine vaš uređaj prepoznatljivim ako je povezan s internetom. IP adresa je bitna za prijenos i primanje podataka putem interneta. Bez njega ne biste mogli izvršavati ni najosnovnije zadatke na mreži.

Međutim, vaša IP adresa također može ugroziti vašu privatnost. Otkriva vašu opću lokaciju, a treće strane mogu je koristiti za praćenje vaših mrežnih aktivnosti. Štoviše, web stranice i vlade mogu odlučiti da vam ne prikazuju određene stranice ili usluge, ovisno o vašoj lokaciji. Još gore, cyber-kriminalci mogu presresti vaš IP i učiniti razne vrste štete na vašem uređaju. Iz tih razloga mnogi se korisnici odluče sakriti ili promijeniti svoju IP adresu. Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za to je upotreba pouzdane VPN. VPN usluga koju preporučujemo je CyberGhost. Ovaj pružatelj nudi velike brzine i snažno se usredotočuje na sigurnost i privatnost. Nadalje, vrlo je jeftin i jednostavan za upotrebu, tako da je odličan VPN za početak. Ako želite provjeriti naša osobna iskustva s ovim pružateljem usluga, možete provjeriti našu opsežnu recenziju CyberGhost-a.

Želite li najprije isprobati ograničen, besplatan VPN? U ovom trenutku slobodno pogledajte našu listu najboljih besplatnih VPN-a na tržištu. Ovo su naši osobni favoriti, svi su pouzdani i dobar izbor za sve koji žele isprobati VPN prije nego što se obavežu na godišnji ugovor.

Kako promijeniti svoju IP adresu putem VPN-a: detaljni vodič

Da bi vam stvari postale što jednostavnije, pokazat ćemo vam kako promijeniti IP adresu pomoću VPN-a korak po korak. Kao primjer, koristit ćemo CyberGhost. Proces postavljanja VPN-a prilično je jednostavan. Da biste promijenili svoju IP adresu pomoću CyberGhost, sve što morate učiniti je slijediti ove korake:

 1. Kliknite ovu vezu uputiti se na web mjesto CyberGhost
 2. Kliknite gumb za zatražiti nagodbu. Automatski ćete biti preusmjereni na stranicu s cijenama
 3. Odaberite ugovor koji vam najviše odgovara (mjesečno, godišnje itd.)
 4. Odaberite način plaćanja koju želite koristiti i Unesi svoj email
 5. Prijaviti se na web mjestu CyberGhost i preuzmite VPN klijent koji radi na vašem operativnom sustavu
 6. Otvorite instalacijsku datoteku nakon završetka preuzimanja
 7. Prođite kroz postupak instalacije da u potpunosti instalirate VPN na svoj uređaj
 8. Otvorite instalirani VPN softver
 9. Prijaviti se s računom koji ste napravili
 10. Kliknite “Surfajte anonimno‘I uključite VPN

Čim se VPN poveže, vaša će IP adresa biti skrivena i preuzet ćete IP adresu odabranog VPN poslužitelja. Sve dok ta veza stoji, moći ćete sigurno i anonimno koristiti Internet. Ostavite VPN softver da radi u pozadini i veza će biti zaštićena.

Ako želite, možete promijeniti lokaciju “novog” IP-a odabirom drugog poslužitelja. Jednostavno se pomičite kroz izbornik poslužitelja i odaberite zemlju u kojoj želite da se nalazi vaš novi IP. Ako to pametno napravite, možete zaobići geo-ograničenja koja postavljaju web stranice, o čemu ćemo detaljnije govoriti kasnije.

Zašto biste trebali sakriti ili promijeniti svoju IP adresu?

Laptop sa zaključavanjemSakrivanje vaše IP adrese način je zaštite vaše internetske privatnosti i anonimnosti. Promjena vaše IP adrese u drugu IP može uvelike povećati vašu internetsku slobodu. Sakrivanje i promjena vaše IP adrese događa se u jednom potezu, primjerice kada koristite VPN. To znači da možete dobiti dodatnu zaštitu i više internetskog pristupa sa samo jednim rješenjem. Promijenite svoj IP i doći ćete do:

Zaustavite da vas ISP i druge treće strane prate

Vaš davatelj internetskih usluga (ISP) i ostale treće strane redovito prate internetske aktivnosti korisnika putem njihove IP adrese. U Sjedinjenim Državama, kao i mnogim drugim zemljama, potpuno je legalno da to pružaju internetske usluge. Osim što bilježi vaše mrežne aktivnosti, davatelj internetskih usluga te informacije može dijeliti s drugim stranama. Na primjer, oni mogu predati vaše osobne podatke vladi, ako to zatraže. Oni bi čak mogli prodati vašu povijest pregledavanja oglašivačima u zamjenu za profit.

Ne samo vaš ISP, već i web stranice, platforme društvenih medija i oglasne mreže mogu zabilježiti vaše mrežne aktivnosti i navike pregledavanja. Ti podaci obično prodaju reklamnim tvrtkama, pa vam one mogu pokazati oglase prilagođene vašim specifičnim interesima. Ako sakrijete svoju IP adresu, vaš davatelj internetskih usluga, web stranice, društveni mediji i druge treće strane više neće moći učinkovito pratiti vas i vaš uređaj.

Budite sigurni i anonimni na (javnim) Wi-Fi žarišnim točkama

Kad koristite javni Wi-Fi, nužno je poduzeti odgovarajuće mjere opreza kako biste zaštitili svoju IP adresu i ostale osobne podatke. Iako su javne Wi-Fi žarišne točke izuzetno povoljne, one su i vrlo nesigurne. Svatko u mreži mogao je vidjeti vašu IP adresu i špijunirati vaše aktivnosti. To vas ostavlja ranjivima prema kibernetičkim kriminalcima i drugim ljudima s lošim namjerama. Sakrivanje IP adrese važan je korak prema zaštiti vaših osobnih podataka i aktivnosti pregledavanja na nesigurnoj javnoj Wi-Fi mreži.

Do određene mjere to vrijedi i za kućnu mrežu. Čak su i vaša obitelj, cimerice i kolege lako vidjeli što radite na mreži ako su malo pametni. Bilo da to možda nije uvijek problem, to bi definitivno moglo stvoriti za neke nesretne okolnosti. Što ako ste pronašli nevjerojatan rođendanski poklon za svoju majku, o kojem ne želite da ona ništa zna? A što ako vam poslovna mreža ne daje pristup društvenim medijima, ali stvarno morate koristiti Twitter – iz bilo kojeg razloga? U svim tim slučajevima može vam pomoći promjena IP adrese.

Sigurno preuzmite bujice

Većina zemalja svijeta ima zakone koji se odnose na preuzimanje. Obično se, kad god se materijal (glazba, filmovi, knjige) šire putem interneta bez dozvole vlasnika, to smatra nezakonitim. Neke nacionalne organizacije za zaštitu autorskih prava aktivno pokušavaju zaustaviti ovu praksu. Ovisno o mjestu u kojem živite, preuzimanje nelegalnog materijala može rezultirati novčanom kaznom.

Štoviše, preuzimanje bilo čega može biti opasno, jer bi hakeri i zlonamjerne bujice mogli upotrijebiti vašu IP adresu kako bi pratili sva vaša preuzimanja. Te se informacije mogu koristiti na sve vrste ilegalnih načina. Cyber-kriminalci bi vam mogli poslati „lažnu kaznu“, pretvarajući se da ste službena organizacija koja se bori za autorska prava dok su zapravo samo nakon vašeg novca. Čak i ako ste preuzeli nešto potpuno legalno, oni bi i dalje mogli pokušati izvući novac iz vas prijeteći da će javno preuzeti preuzete datoteke – nešto što biste stvarno željeli izbjeći.

S ovim cyber kriminalcima i organizacijama koje prate vaše mrežne aktivnosti, velike su šanse da želite vratiti dio svoje privatnosti. To možete učiniti pomoću VPN-a da sakrijete svoju IP adresu i preuzmete sigurno i privatno.

Zaobiđite geo-ograničenja

Karta s lokacijomPopularni razlog zbog kojeg neki korisnici mijenjaju svoju IP adresu jest zato što im pomaže pristupiti geografski ograničenom sadržaju. To uključuje web stranice i usluge strujanja (ili određeni sadržaj na tim uslugama) koji su dostupni samo u nekim zemljama. Na primjer, usluge strujanja poput Hulu i HBO GO dostupne su samo korisnicima u Sjedinjenim Državama. Međutim, ako korisnik sa sjedištem u Velikoj Britaniji želi pristupiti tim uslugama, oni mogu zaobići ovo regionalno ograničenje maskiranjem svoje prave IP adrese i promjenom u američku. To se najčešće događa pomoću VPN-a koji možete programirati za prijenos podataka putem poslužitelja sa sjedištem u drugoj zemlji. Čini se da će se vaša IP adresa dogoditi iz druge zemlje.

Zaobići vladinu cenzuru

U nekim zemljama, poput Kine i Irana, stroga je (internetska) vladina cenzura rasprostranjena. Te vlade obično ograničavaju pristup velikom sadržaju i pažljivo prate internetske aktivnosti svojih građana. Cilj im je kontrola medija i vijesti kako bi utjecali na svoje stanovništvo. Možete zaobići ta ograničenja i spriječiti vladu da vas špijunira promjenom vaše IP adrese. Ako koristite VPN da prikrijete svoju istinsku IP adresu, vlada neće moći vidjeti što radite na mreži.

Kako sakriti ili promijeniti svoju IP adresu?

Postoji nekoliko načina kako sakriti ili promijeniti svoju IP adresu. Neki od njih su daleko sigurniji od drugih. Da bismo vam dali najbolji pregled, raspravljat ćemo o najčešćim opcijama za maskiranje vaše IP adrese, uspoređujući ih međusobno dok idemo.

Uložite u visokokvalitetni VPN

VPN štitKao što smo već sugerirali u drugim odjeljcima ovog članka, najsigurniji način sakrivanja IP adrese je korištenje visokokvalitetne VPN usluge. VPN je sigurna mrežna veza koja vaše podatke prenosi putem udaljenih poslužitelja. Štoviše, VPN kriptira vaše podatke, dodajući dodatni sloj sigurnosti. Kad se povežete s VPN-om, prava je IP adresa skrivena i umjesto toga preuzimate IP adresu jednog udaljenog poslužitelja vašeg davatelja VPN-a. Treće strane vidjet će samo IP adresu VPN poslužitelja, čineći ih vrlo teškim, ako ne i nemogućim da prate vaš podatkovni promet..

Ako želite započeti s korištenjem VPN-a, jednostavno ga možete kupiti od uglednog davatelja usluga, kao što smo gore opisali. Osim CyberGhosta, postoje i mnogi drugi veliki pružatelji VPN-a, poput ExpressVPN i NordVPN.

Koristite proxy poslužitelj

Proxy poslužitelji su druga metoda koju možete koristiti da sakrijete ili promijenite svoju istinsku IP adresu. Važna činjenica koja se mora spomenuti je da proxyji nemaju nijednu sigurnosnu značajku koju ima većina VPN-a. Proxy poslužitelj je vrsta poslužitelja koji funkcionira kao posrednik između korisnika i interneta. Kada koristite proxy, svi vaši zahtjevi na mreži bit će poslani preko proxy poslužitelja. Proxy zatim prosljeđuje vaše zahtjeve web poslužitelju kojemu pokušavate pristupiti. Tijekom ovog postupka proxy mijenja neke vaše podatke, uključujući vašu IP adresu. Poslužitelj proxy-a imat će vlastitu IP adresu. Budući da se vaši podaci šalju tamo, ova IP adresa bit će poslana na ostatak interneta, umjesto na vaš.

Proxy poslužitelji često se koriste za pristup sadržaju koji je ograničen na regiju, pogotovo ako se radi o uslugama streaminga. Međutim, najbolje je koristiti proxy servere samo kada obavljate zadatke s malim ulogom, jer oni ne kriptiraju vaše podatke i ne mogu spriječiti treće strane da im pristupe. Kada koristite proxy, vaš davatelj internetskih usluga i druge treće strane i dalje mogu pratiti što radite na mreži. Ukratko: proxy poslužitelji mogu biti vrlo korisni za zaobilaženje geo-ograničenja, ali ne smiju se koristiti za torrenting datoteke ili druge aktivnosti osjetljive na privatnost..

Preuzmite preglednik Tor

Tor logotip usmjerivača lukaDruga opcija za prikrivanje vaše stvarne IP adrese je instaliranjem Tor preglednika. Tor je besplatni preglednik koji možete koristiti za anonimno surfanje Internetom. On šifrira vaše podatke, a zatim ih usmjerava kroz različite poslužitelje (Tor čvorove) u cijelom svijetu. Zbog toga je drugima mnogo teže pratiti vaše mrežne aktivnosti. Preglednik Tor sakriva i vašu IP adresu kako ga druge strane ne mogu vidjeti. Jedan nedostatak je taj što samo šifrira internetski promet unutar svog preglednika, tako da vas ne štiti u potpunosti kao VPN. Pored toga, budući da se vaši podaci preusmjeravaju na više različitih poslužitelja, vaše će iskustvo pregledavanja biti znatno sporije, za razliku od korištenja VPN-a najvišeg nivoa..

Spajanje na javnu Wi-Fi žarišnu točku

Posljednja metoda koju želite koristiti ako želite sakriti IP adresu privatne internetske veze jest povezivanje s javnom Wi-Fi žarišnom točkom. Iako vam to može pomoći pri maskiranju vaše stvarne privatne IP adrese, to je vrlo rizična taktika. U ovoj situaciji preuzimate IP adresu Wi-Fi mreže umjesto uobičajene. Međutim, kao što smo već spomenuli, većina javnih Wi-Fi žarišta daleko je od sigurnog, tako da bi svatko tko koristi istu mrežu mogao proučiti vaše mrežne aktivnosti. Da su htjeli, mogli bi čak presresti vaše podatke. Iako je istina da svoju stvarnu IP adresu možete sakriti spajanjem na javnu Wi-Fi mrežu, to vas čini hakerima nevjerojatno ranjivim. Ako koristite javni Wi-Fi, stoga bismo vam uvijek savjetovali da to učinite pomoću VPN-a kako biste vas zaštitili.

Završne misli

Ako ne zaštitite svoju IP adresu, vlade, web stranice koje posjetite, vaš davatelj internetskih usluga, pa čak i ljudi koji koriste istu mrežu, mogu u bilo kojem trenutku ući u vaš podatkovni promet. Ako vam se ta ideja ne sviđa, pametno je sakriti svoju IP adresu. To je slučaj i ako mislite da nemate šta sakriti. To što radiš na mreži jednostavno nije ničija stvar osim tebe.

Štoviše, promjena IP-a donosi nekoliko lijepih prednosti. Na primjer, možete koristiti VPN da biste pristupili blokiranim web-lokacijama ili geo-specifičnom sadržaju. Slično tome, promjena vaše IP adrese znatno će otežati da vas ISP prati ili špijunira, a isto tako će onemogućiti oglašivačima pristup vašim podacima. Kada je u pitanju sakrivanje i promjena vaše IP adrese, VPN je najsigurnija i najučinkovitija metoda. Ulaganjem u uglednu VPN uslugu možete sakriti svoju IP adresu i održavati najviši nivo privatnosti i sigurnosti kad god ste na mreži.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map