Rizici privatnosti vašeg pametnog termostata | VPNoverview.com

Obećanje pametnih termostata privuklo je mnoge vlasnike kuća. Kućni termostat Nest, Honeywell, Ecobee i drugi koriste ovu korist. Industrija je u porastu i taj je rast privukao mnoge tvrtke da uskoče. Ali, ukoliko kupci ne zahtijevaju jaku kontrolu privatnosti, njihov termostat za pametne kuće može postati izvor informacija za uljeze.


Vaš pametni termostat zna više nego što sumnjate

Pametni termostatPametni termostati čine više od pomoći u održavanju vašeg doma na savršenoj temperaturi. Ovi pametni termostati također pomažu vlasnicima kuća da uštede stotine dolara na računima za energiju. Termostat uči kada ćete otići i vratiti se, tako da energiju trošite samo kad vam zatreba. Termostat možete podesiti i iz aplikacije na vašem telefonu. To vam omogućuje daljinsko podizanje ili snižavanje temperature ako nećete biti duže nego što je planirano. Upravo ove prednosti i pogodnosti čine ih toliko privlačnim kupcima.

Ove prednosti mogu uzrokovati da zanemarite potencijalne probleme oko privatnosti pri korištenju pametnog termostata. Ne prosljeđujete svoju bankovnu lozinku ili e-poštu putem termostata, pa koliko može predstavljati rizik po vašu privatnost? Pametni termostati mogu stvoriti jaz u vašoj sigurnosti privatnosti upravo zato što uče o vašim navikama i ponašanju.

Vaš termostat uči kada ćete biti kod kuće i kada odlazite. Pametni termostat čak uči kada idete spavati i ako je to vikendom drugačije. Pametni termostat uči koja vam je najdraža temperatura dok ste kod kuće. Ove informacije otkrivaju više o vama nego što biste mogli sumnjati.

Tko možda želi vaše podatke pametnog termostata

Podaci vašeg pametnog termostata otkrivaju trendove vašeg života. Svatko tko ima pristup tim podacima može shvatiti kad ste kod kuće ili kada spavate. Kao što možete zamisliti, ove informacije mogu biti vrlo korisne.

Hakeri i lopovi

Hakeri mogu koristiti podatke o tome kada ste izvan kuće da biste znali kada provaliti u vašu kuću bez straha od povratka. Analizirajući trendove trenutka promjene vašeg termostata, lopov može odrediti najbolje vrijeme za provaljivanje. Lopov koji ima pristup tim postavkama može znati da ste izvan kuće i da se ne vraćate uskoro.

Oglašivači

Oglašivači imaju koristi i od informacija o vašim aktivnostima. Neki oglasi funkcioniraju bolje ubrzo nakon što se probudite ili kasnije u večernjim satima. Uočavajući trendove u vašim pametnim kontrolama termostata, oglašivač može ciljati svoje oglase na vas u pravom trenutku. To može dramatično povećati izglede za prodaju. Prodavci tržišta znaju vrijednost ovih podataka i mogu pokušati zadirkivati ​​podatke iz vašeg pametnog termostata. Ne može se činiti kao velika stvar, ali s vama se na neki način manipulira.

Koliko su sigurne vaše politike o privatnosti?

Vaš izbor pametnog termostata koji se kupuje često se temelji više na prednostima jednog termostata u odnosu na drugi. Vjerojatno nećete uzeti u obzir sigurnost koju nudi njihova politika o privatnosti. Pravila pametnog proizvođača termostata mogu utjecati na to kako korištenje ovog uređaja u vašem domu utječe na vašu privatnost.

Pravila tvrtke mogu se promijeniti

Mnogi proizvođači pametnih termostata imaju čvrste politike privatnosti. Popularni brendovi Nest i Ecobee, izdvajaju se čvrstom opredjeljenjem za privatnost. Ali tvrtke u tehnološkom području često se prodaju i ponovo prodaju. Nest pravila o privatnosti određuju da će, ako se proda, od nove tvrtke zahtijevati da imaju isti visoki standard u privatnosti koji nude. Nema garancije da će zaštite privatnosti u kojima uživate danas i danas biti na snazi.

Proval poslužitelja tvrtke

Postoji i rizik da hakeri mogu provaliti i ukrasti podatke pohranjene na poslužiteljima proizvođača termostata. Čak i sigurne tvrtke poput banaka trpe povrede podataka koje izlažu privatne podatke. Ako su vaši podaci ukradeni s poslužitelja tvrtke, kršenje vaše privatnosti moglo bi biti ozbiljno.

Još nijedan proizvođač pametnih termostata nije izvijestio o bilo kakvom kršenju podataka o potrošačima. Stručnjaci za zaštitu privatnosti slažu se, međutim, da je u većini slučajeva kršenje podataka neizbježno za bilo koju tvrtku. Ako Pentagon može biti hakiran, nijedna tvrtka nije imuna na kršenje podataka. Najsigurnije je pravilo tretirati svoje podatke kao da očekujete da budu ugroženi i od tamo nešto poduzeti.

Kako možete zaštititi svoju privatnost?

Uprkos riziku izlaganja osjetljivih informacija, kako se možete zaštititi dok i dalje uživate u prednostima pametnog termostata? Prvo provjerite politiku privatnosti proizvođača pametnih termostata. Iako smo vidjeli da to ne nudi savršenu zaštitu, započeti s tvrtkom koja daje prioritet vašoj privatnosti je dobar način da se zaštiti vaše informacije.

Da biste dobili najviše vrijednosti od bilo kakvih podataka s termostata, oglašivač mora biti u mogućnosti povezati ga s vašim profilom. Kradljivac koji želi provaliti trebat će i vašu lokaciju. Bez povezivanja podataka s vašim podacima, u vaše podatke proizlazi toliko slučajni šum. Jedan od načina da se ove informacije ostanu privatne je upotreba VPN-a.

Za zaštitu kućne mreže koristite VPN

Povezivanje putem VPN-a osigurava vašu privatnost čuvanjem podataka na mreži anonimnim. Podaci koji izlaze s vašeg uređaja kriptiraju se i prosljeđuju VPN poslužitelju. Taj poslužitelj često koristi stotine korisnika odjednom, čuvajući sve svoje podatke anonimnim. Poslužitelj usmjerava vaše podatke do odredišta. Svi podaci koji vam se vrate prelaze na VPN poslužitelj umjesto izravno na vaš uređaj. Ova posrednička tehnika drugima onemogućuje povezivanje vaših internetskih akcija s vašom lokacijom ili osobom.

Iako svoj pametni termostat ne možete povezati izravno s VPN-om, kvalitetna VPN usluga često će vam omogućiti usmjeravanje cjelokupnog internetskog prometa u vašem domu putem VPN poslužitelja. Budući da se vaši podaci šalju anonimno, određivanje lokacije pametnog termostata postaje gotovo nemoguće bez pristupa više informacija. U konačnici, upotreba VPN-a učinit će gotovo sve beskorisne podatke ukradene od vas ili prodane o vama.

Čvrsta VPN koja štiti cjelokupnu kućnu mrežu je NordVPN. Ovaj pružatelj VPN-a ima milijune zadovoljnih kupaca širom svijeta i vrlo solidnu reputaciju zbog jednostavnih aplikacija, velike sigurnosti i prijateljskih cijena.

Da biste saznali više o značajkama privatnosti i ostalim prednostima VPN-a, pogledajte naš post o odabiru najboljeg VPN-a za vaše potrebe.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me