Rizici privatnosti vašeg pametnog sata | VPNOverview

Slika Smartwatch-aKoliko god pametni telefoni bili korisni, jedan nedostatak koji je postao jasan posljednjih godina je njihova ovisnost. Pametni telefoni upadaju u našu pažnju i troše više našeg vremena koje im namjeravamo pružiti. Jedan od sjajnih načina pomoći pomaganju u zaslonu je neobično dodavanje drugog zaslona zglobu. Mali ekran pametnog sata pruža samo informacije koje su vam potrebne. Bez potrebe za vađenjem telefona, manje je vjerovatno da ćete biti uvučeni. Iako imate brojne prednosti posjedovanja pametnog sata, oni predstavljaju rizik za vašu privatnost.


Bluetooth veza

Smartwatches ostaju u kontaktu s telefonom putem Bluetooth-a. I dok telefon možete ostaviti iza sebe, pametni sat na zapešću često je uvijek s vama. U rujnu 2017. istraživači su otkrili niz problema na gotovo svim Bluetooth uređajima. Ovi sigurnosni propusti čine svaki Bluetooth uređaj podložan hakiranju. Ti hakovi mogu poprimiti oblik virusa koji se sa vašeg pametnog sata prenose na vaš telefon. Ostali problemi uključuju ransomware preuzimanje kontrole vašeg uređaja i infekciju vašeg usmjerivača. Zaraženi usmjerivač može širiti zlonamjerni kod na svaki uređaj spojen na vaš Wi-Fi.

Drugi značajan problem s vezom mogao bi dopustiti presretanje vaših obavijesti. E-pošta od vaše banke, poruka s društvenih medija, tekst vašeg značajnog druga poslani su putem Bluetooth-a. Svaka obavijest koja je poslana na vaš pametni sat mogla bi biti presretnuta hakiranom Bluetooth vezom. Ti napadi su u prošlosti bili neotkriveni. Iz tog razloga, većina uređaja nema zaštitu od takve invazije na vašu privatnost. Budući da se pametni satovi uvelike oslanjaju na Bluetooth, vrlo su ranjivi na ove invazije.

Sluša li vas Smartwatch?

Nedavno izvješće Norveškog vijeća potrošača analiziralo je pametne satove zbog sigurnosnih problema. Pametni satovi proučavani su tako da se daju djeci. Napravljene su u namjeri da se poveća dječja sigurnost. Roditelji bi mogli pomoću aplikacije pratiti lokaciju djece i kontaktirati svoju djecu putem pametnog sata. Rezultati studije pokazuju da ti uređaji mogu ugroziti vašu sigurnost, a ne poboljšati je.

Testirani pametni satovi mogli bi biti hakirani kako bi dobili kontrolu nad svim aspektima uređaja. Hakeri su mogli preuzeti kontrolu nad mikrofonom pametnog sata i potajno slušati djecu dok su se igrali. Hakeri su mogli odrediti kada se nosilac nalazi unutra ili vani, igra li se s prijateljima ili sam, pa čak i kada spava. Možete samo zamisliti moguće posljedice.

Nijedan pametni sat u studiji nije bio brand koji ste vjerojatno poznati. Možda mislite da je ljepljenje uređaja s poznatim tvrtkama sigurnije. Iako ti poznati pametni satovi mogu uključivati ​​i bolje sigurnosne kontrole, na druge načine možete biti u opasnosti. Dok su Apple i Google screen programi koji idu u njihove prodavaonice aplikacija, treće aplikacije i dalje predstavljaju slabu vezu u sigurnosti.

Kako aplikacije koje koristite mogu ugroziti vašu privatnost

Aplikacije treće strane mogu zatražiti pristup mikrofonu, kameri, lokacijskim uslugama vašeg pametnog sata i još mnogo toga. Prilikom instaliranja aplikacije mnogi prihvaćaju koja god dopuštenja traže. Bez detaljnog pregleda dopuštenja aplikacija, aplikacija bi mogla dobiti pristup nepotrebnim uslugama. To proizvođaču aplikacija omogućuje upotrebu stvari poput mikrofona vašeg pametnog sata da biste ih slušali.

Uz to, loše dizajnirana aplikacija može biti osjetljivija na hakiranje. Često je hakeri potreban samo jedan provaljivanje vaše sigurnosti kako bi stekli pristup vašem uređaju. Jednom u sustavu često mogu proširiti svoje sposobnosti za kontrolu nadzora nad drugim uslugama na vašem uređaju. Ako proizvođač aplikacija ostavi ranjivost na mjestu, haker će iskoristiti priliku za dobivanje informacija s vašeg uređaja.

Podaci o lokaciji otkrivaju više o vama

Jogger sa pametnim satomJedna od uobičajenih upotreba pametnih satova je pratiti korake i fitness aktivnosti. Pametni sat pruža najnovije informacije o lokaciji o vama. Ovo je vrijedno za oglašivače koji žele znati o trgovinama koje posjetite, restoranima koje volite i svim drugim informacijama koje mogu dobiti od njih. Kao što možda mislite, hakeri mogu biti korisni i za njih.

Haker koji ima pristup informacijama o vašoj lokaciji putem pametnog sata zna kada ste na poslu ili kod kuće. Kada odlazite na posao, haker naoružan tim informacijama mogao bi ukrasti više od podataka. Sada znaju da imaju prozor od nekoliko sati da uđu u vaš dom. Kada stignete na posao, vaš će automobil s bilo kojim dragocjenostima koji ostanu unutra satima biti bez nadzora. Postoji mnogo više primjera slučajeva gdje se internetski rizici pretvaraju u stvarne napade.

Drugi način na koji oglašivači dobivaju vrijedne informacije jest postavljanje Bluetooth postaja u prodavaonicu. Poznavanje puta kroz trgovinu može pomoći tvrtkama da znaju gdje staviti ključne proizvode. Zaustavite nekoliko trenutaka da biste razmotrili jedan prikaz i ti podaci oglašavaju vaš interes. Pauzirajte kod trgovine i oni će dobiti upozorenje. Može se primijetiti jednostavno prolazak svakodnevnim putem do posla. Te se informacije mogu upotrijebiti za stvaranje boljeg oglašavanja koje će privući vašu pažnju. Podaci o lokaciji glavni su marketinški podaci.

Kako se možete zaštititi?

Kupnja pametnog sata od ugledne tvrtke može vam pomoći poboljšati sigurnost. Veća, poznatija tvrtka ima više gubitka zbog narušavanja sigurnosti. Isto vrijedi i za aplikacije koje kupujete i instalirate. Aplikacije koje prave pouzdane tvrtke vjerojatnije će se temeljito ispitati zbog sigurnosnih rupa.

Ali ove mjere nisu bespogovorne. Čak se i priznate tvrtke s vremena na vrijeme spotaknu. Pregledom dopuštenja aplikacija može se zaštititi u slučaju ugrožavanja privatnosti, bilo da tvrtka namjerava ili ne. Ako je aplikacija hakirana, ali joj nikad niste dali dopuštenje za pristup mikrofonu vašeg pametnog sata, može ih se malo učiniti kako bi se zaobišlo to ograničenje. Pregled dopuštenja prethodno instaliranih aplikacija traje samo nekoliko minuta i može vam pomoći u zaštiti privatnosti.

Anonimirajte svoje podatke VPN-om

Čak i uz pristup vašem pametnom satu, ove informacije tvrtkama ili hakerima često mogu biti od male koristi bez mogućnosti povezivanja s drugim informacijama o vama. Ako se vaši podaci ne mogu povezati s vama, možda je to samo slučajni šum. Ključno za one koji grade svoj profil na sebi je prikupljanje svih dostupnih informacija na vama na jednom mjestu. Ako se podaci iz vašeg pametnog sata ne mogu povezati s vašim profilom, za njih je to puno manje korisno.

VPN vezaUpotreba VPN-a pomaže vam u održavanju privatnosti vaših aktivnosti i interesa tijekom rada na mreži. Umjesto da se izravno povezujete s web stranicama i uslugama na mreži, vaše se informacije prvo šifriraju, a zatim šalju na VPN poslužitelj. Web mjesto prima zahtjev od VPN poslužitelja i vraća te podatke na taj poslužitelj, a ne izravno vama. Budući da nikad ne komunicirate izravno sa web mjestom, vaša privatnost je zaštićena. Sad su dostupni samo podaci koje volontirate, a ne podaci o vašoj lokaciji i identitetu.

Kvalitetni VPN jednostavno je postavljanje i povezivanje. Često su vrlo brzi tako da gotovo bez gubitka brzine doživljavate dok čuvate svoju privatnost. Osim toga, VPN može vam pomoći izbjeći ograničenja na web lokacijama kojima pristupate dok ste iza vatrozida, primjerice na poslu. Možete se povezati i s poslužiteljem u drugoj zemlji kako biste izbjegli ograničenja usluga streaminga videa na temelju vaše lokacije.

Za više informacija o tome kako vam VPN može pomoći u očuvanju privatnosti, pogledajte naše postove anonimno pregledavanje i anonimno preuzimanje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me