Rizici privatnosti vašeg automobila | VPNoverview

Automobili su više povezani sa širim svijetom nego ikad prije. Možete jednostavno pritisnuti gumb za pomoć na cesti, otključavanje automobila ili čak daljinsko pokretanje. Nadalje, možete povući upute za vožnju na dodirnom zaslonu prije nego što ga prebacite za povezivanje s Pandorom ili Spotify. Naši automobili čak mogu pružiti Wi-Fi pristupnu točku za sve koji se nalaze u automobilu. Iako su ove pogodnosti sjajne za potrošače, nose rizike i za našu privatnost. Stručnjaci za zaštitu privatnosti brinu se da bi naši pametni automobili mogli izlagati podatke koje bismo željeli zadržati privatnima, te da iako većina nas nije ni svjesna rizika.


Vaš automobil zna više nego što mislite

Pametni automobil koji identificira drugi automobil na cestiVeć više od pet godina Google i druge tvrtke posjeduju sposobnost proizvodnje automobila koji se može voziti bez ljudskih uputa. Pa ipak, još uvijek svako jutro ulazimo u svoje automobile, sjednemo za volan i vozimo se. Razlog za to je što ova nova tehnologija predstavlja očigledne rizike za našu sigurnost i zbog toga se temeljito proučava i poboljšava sve dok nije potpuno sigurna za uporabu.

Rizici za našu sigurnost koji predstavljaju vozila koja su povezana na internet mnogo su manje očita. Proizvođači i potrošači većinom nisu oklijevali dodati sustave osjetljive na dodir koji se povezuju s njihovim telefonima. Prednosti ovih sustava su ogromne, kako u praktičnosti, tako i u sigurnosti tijekom vožnje. Međutim, rizici za našu privatnost uglavnom su zanemareni.

Kako se tempo promjena tehnologije i dalje ubrzava, važno je razmotriti povezane rizike. Tek počinjemo shvaćati potencijalnu štetu praznina u (on-line) sigurnosti. Prije povezivanja s pametnim sustavom automobila, uzmite nekoliko trenutaka da razmislite o rizicima za vašu privatnost. Evo nekoliko pitanja i potencijalnih opasnosti kojih biste možda željeli biti svjesni.

Tko je vlasnik vaših podataka?

Bilo koji moderni automobil generira mnoštvo podataka o čak i najkraćem pogonu. Brzina, ubrzanje, broj obrtaja motora i više – sve kontrolira i mjeri računalo vašeg automobila. Te su informacije lako dostupne na vozilu i mogle bi ih se čak poslati natrag proizvođaču radi sakupljanja. Proizvođači automobila često sebe smatraju vlasnicima ovih podataka, dok to puno govori o vama i vašem vozačkom ponašanju.

U vozilo su ugrađeni sofisticirani sustavi koji vam omogućuju povezivanje telefona s zaslonom osjetljivim na dodir. Sam zaslon, stereo sustav i navigacijske kontrole dio su sustava na koji se povezujete. To nas dovodi do važnog pitanja. Dok vaši podaci prolaze kroz ove sustave, zadržavate li vlasništvo nad njima?

Malo je proizvođača automobila, ako ih ima, odrediti tko je vlasnik podataka koji prolaze kroz njihove pametne sustave. Ovo je puno podataka, u rasponu od vaše lokacije do vaših telefonskih brojeva i najboljih prijatelja. Svaki put koji krenete mapira sustav, a putem vas prolaze i e-poruke i obavijesti na društvenim mrežama. Glazba koju slušate s računa telefona Pandora ili Spotify prolazi također kroz informacijski sustav vašeg automobila. Koliko tih podataka može pristupiti proizvođaču i tko posjeduje sve te podatke o vama?

Podaci o vašoj lokaciji vrijedni su

Karta s lokacijomOglašivači neprestano žude za više informacija o potrošačima. Što je vaš profil precizniji, to će vam moći bolje prodavati svoje proizvode. Zbog toga tvrtke poput Google mogu zaraditi milijarde dolara. Google prikuplja informacije o oglasima na koje kliknete, vašim web pretraživanjima i još mnogo toga. To im omogućuje izgradnju nevjerojatno preciznog profila od vas. Međutim, obično su ovi podaci ograničeni na vaše mrežne aktivnosti.

Podaci o lokaciji mogu oglašivačima pružiti korisne informacije o vašem životu izvan interneta. Tamo gdje živite, radite i kupujete više nije samo vaš posao. Da su vas posebno pitali, vjerovatno nikada nećete sve te podatke predati oglašivaču, ali to je neprocjenjivo za izgradnju točnog profila. Podaci o lokaciji mogli bi otkriti kada ste počeli posjećivati ​​novog liječnika, gdje djecu ostavljate u školi, koje vrijeme ostavljate na poslu i koliko dugo provodite zaglavljeni u prometu.

Te su informacije dostupne putem pametnog informacijskog sustava vašeg automobila. Kako su ti podaci vrijedni, gotovo bi se sigurno mogli upotrijebiti za pomoć oglašivačima u izgradnji vašeg profila. Zaštita vaše privatnosti nikad neće postati visoki prioritet za proizvođače automobila osim ako vam ona ne postane visoki prioritet. Zato je tako važno biti svjestan rizika.

Vaš automobil može biti hakiran

Možda ste čuli priče o hakerima koji preuzimaju kontrolu nad autom. S pravim alatima i pristupom, haker može preuzeti kontrolu nad kvarovima, motorom, prednjim svjetlima i ostalim funkcijama vaše skrbi. Međutim, ovo srećom zahtijeva od hakera da dobije fizički pristup vašem vozilu kroz neko vremensko razdoblje. Stoga su izgledi da vam se to događa još uvijek udaljeni. Samo pripazite da u svoj automobil dopustite samo osobama kojima vjerujete, tako da možete biti sigurni da jedini upravljate automobilom dok vozite, jeste li.

S druge strane, pristup informacijskom sustavu pametnog automobila je mnogo lakši. Vaš se automobil obično povezuje s telefonom putem Bluetooth veze. Nažalost, Bluetooth nije potpuno siguran. Nekoliko je načina na koje bi ova veza mogla biti ugrožena. To omogućava hakerima pristup informacijama koje teku kroz vezu. Budući da se ta slabost ranije otkrila, nije bilo sigurnosti za nju. Stoga informacije koje prolaze pametnim informacijskim sustavom vašeg automobila mogu biti otvorene za one koji prolaze kroz vaše vozilo, pod uslovom da imaju odgovarajuću opremu.

Ono što vi gubite

Ako su podaci koji prolaze kroz informacijski sustav vašeg automobila hakirani ili prodani oglašivačima, to je napad na vašu privatnost. Svatko tko ima pristup tim informacijama mogao je čitati obavijesti s vaše e-pošte ili društvenih medija. Mogli bi lako otkriti gdje živite i gdje radite. Uočivši trendove u svojim podacima, haker može znati u koje vrijeme ostavljate posao, a vaš je dom otvoren za krađu. Napokon, lopovi će znati točno kada udariti, a da niste tamo da ih zaustavite.

Osim osjetljivih podataka koji bi se mogli dijeliti bez vašeg znanja, puki osjećaj narušavanja privatnosti koji proizlazi iz toga da netko ima pristup vašem privatnom životu mogao bi imati i svoje posljedice. Jednom prekršen, vaš se osjećaj privatnosti nikad neće vratiti na isti način. Mir koji sada možete lako postati povijest jednom kada se nešto ozbiljno dogodi zbog gubitka privatnosti. Dakle, što možete učiniti da se to ne dogodi? Imamo nekoliko savjeta za vas.

Kako možete zaštititi svoju privatnost?

Kao i svi drugi električni uređaji, automobili su se razvijali i vjerovatno će se nastaviti razvijati u budućnosti. Štoviše, oglašivači, hakeri i druge grupe nastavit će u potrazi za vašim osobnim podacima. Znači li to da se morate odreći moderne tehnologije i nabaviti stari automobil bez zaslona osjetljivog na dodir ili Bluetooth veze? Nije nužno. Slijedite ove sljedeće savjete i bit će vam dobro da krenete.

Zatražite politiku privatnosti

Lista s povećalomPri kupnji automobila nemojte se bojati pitati proizvođačeva pravila o privatnosti. Nemojte se iznenaditi ako ni prodavač nije imao jednostavan odgovor za vas. Pravila o privatnosti reći će vam što se događa s vašim podacima, tko ima pristup njima i tko ih posjeduje. Ovo vam je važno da znate.

Imajte na umu da prodavatelju može potrajati neko vrijeme dok polica ne pronađe pravilo jer ga mnogo ljudi ne traži. Međutim, ako zajedno s drugima nastavite inzistirati na važnosti ovog izdanja, trgovci će primijetiti i započeti i dalje tražiti promjene. Umjesto da samo osiguravate da politika privatnosti vašeg trenutnog automobila odgovara vašim željama, radit ćete i na osiguravanju da će politike ubuduće ozbiljnije shvatiti privatnost kupaca..

Ne povezujte se kada ne morate

Prije povezivanja s pametnim sustavom vašeg automobila, razmislite ima li koristi od vas na tom određenom putovanju. Hoćete li koristiti navigaciju? Možete li pričekati da pogledate obavijesti dok ne stignete na odredište? Umjesto povezivanja iz navike, uzmite u obzir potencijalne rizike prije vremena. Ako niste uvijek povezani, vaš automobil neće znati sve o vama.

Anonimirajte svoje podatke pomoću VPN-a

Vaš automobil teško može prikupiti vaše podatke i ugroziti vašu privatnost ako uopće ne postoje osobni podaci. Zbog toga biste uvijek trebali poduzeti korake za poboljšanje svoje privatnosti prije povezivanja putem Bluetooth-a. Anonimni podaci koji vas ne vode nazad skoro su beskorisni trećim stranama. Ako možete poduzeti jednostavne korake kako biste se distancirali od svojih podataka, savjetujemo vam da to učinite. Jedan jednostavan način da vaše podatke ostane anoniman je korištenje VPN-a.

Kad se povežete putem VPN-a, vaši se podaci šifriraju prije slanja na anonimni VPN poslužitelj. Odatle se šalje na odredište do kojeg pokušavate doći. Na taj se način ne povezujete izravno na web mjesto ili internetsku uslugu. Svi podaci uvijek prvo prolaze kroz VPN poslužitelj. Taj poslužitelj prosljeđuje vaš zahtjev i prima informacije s web mjesta. Budući da se internetska usluga s vama nikada ne bavi izravno, i zahtjev i vi ostajete privatni. VPN zatim šifrira podatke i šalje ih natrag.

Ovaj pristup posrednika štiti vašu privatnost, a pritom omogućava brzi pristup mrežnim uslugama o kojima ste ovisili. Osim toga, VPN može vam pomoći izbjeći geografska ograničenja ili vatrozidove između vas i određenih podataka. Da biste saznali više o različitim VPN-ovima i kako oni mogu pomoći zaštiti vaše privatnosti, pogledajte naš post o odabiru najboljeg VPN-a za vaše potrebe.

Završne misli

Opcije koje moderni automobili nude svojim vozačima nevjerojatno su korisne i zabavne. No, dobro je i malo paziti na ovu tehnologiju. Obavezno osigurajte da tvrtke ne ostanu bez vaših osobnih podataka preuzimajući brigu o vašoj privatnosti. Ako provjerite politiku privatnosti proizvođača automobila, ostanete bez veze kada možete i koristite VPN da biste zaštitili svoje podatke, morat ćete se vrlo malo brinuti. S ovim savjetima možete nastaviti uživati ​​u svim prednostima modernog automobila bez dodatnog stresa zbog moguće povrede privatnosti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map