Rizici privatnosti bebinog monitora | VPNoverview

Najteže je novom roditelju ostaviti dijete i napustiti sobu. Svi želimo paziti i zaštititi našu dragocjenu i krhku djecu. Srećom, postoji više načina nego ikad dok ih ne budemo pazili, čak i kad izlazimo iz sobe. Postoji bezbroj monitora za bebe koji vam omogućuju da vodite računa o bebi, bilo da ste u svojoj spavaćoj sobi ili na poslu. Nažalost, mnogi od ovih modernih monitora mogu se vrlo lako upasti.


Vjerojatno vam se ne bi svidjelo da je stranac imao pristup svim informacijama koje je prikupio monitor vašeg djeteta. Oni zvučni i video snimci vaših najmilijih i vaše kuće trebaju ostati privatni. Bebin monitor može se činiti bezopasnim uređajem, ali to nije uvijek slučaj. Kako se nosite s takvim sigurnosnim pitanjima? Ovaj članak će vam reći sve što trebate znati o opasnostima i pokazati vam kako zaštititi sebe i svoje dijete.

Nadgledate li ili ste pod nadzorom?

Laptop nema anonimnostBez obzira koristite li baby monitor samo sa zvukom ili jedan s kamerom i ekranom, sve što želite je osigurati da beba dobro prolazi. Većina je monitora bežična i šalju video i audio prijemniku putem bežične frekvencije (kao što je Bluetooth) ili interneta. U oba slučaja signal se može presresti između bebine sobe i prijemnika.

Tradicionalno postoje dvije glavne vrste bežičnih monitora za bebe. Jedna vrsta odašilje signale putem analognih radio signala. Oni su skloni presretanju, jer se signali oslanjaju na vrlo malo snage koju treba poslati na kratke udaljenosti. Ako je haker u blizini, možda će moći uhvatiti te signale i pročitati ih.

Druga vrsta monitora je digitalna i općenito sigurnija, jer je signal šifriran između dječje sobe i prijemnika. Ovi uređaji, međutim, često šalju jači signal, koji hakeri mogu presresti na većoj udaljenosti. Svatko tko ima alate za dešifriranje signala monitora mogao bi imati pristup svim informacijama koje uređaj primi i pošalje. Problem nisu samo monitori beba koji trpe: svi elektronički uređaji koji koriste internetsku vezu se bore s tim. Zamislite svoj laptop i pametni telefon, ali i svoj pametni sat, fitness tracker, automobil, pametni zvučnik ili pametne naočale.

Tehnologija baby monitora zadržava promjene

Nova vrsta digitalnog monitora za bebe sve više raste. Ovi uređaji upotrebljavaju Wi-Fi mrežu vašeg doma za prijenos informacija na prijamnik, telefon ili tablet. Budući da tim signalima možete pristupiti s bilo kojeg mjesta, ti su uređaji posebno popularni kod radnih roditelja. U bilo kojem trenutku, bez obzira rade li oni na poslu ili su izvan grada, mogu podići monitor za bebu na svojim telefonima i prijaviti se na svoje dijete.

Ovi monitori često prenose i video i audio. Oni mogu imati i druge značajke, kao što su noćni vid, temperaturni senzori ili noćno svjetlo na daljinu. Međutim, ove su pogodnosti i cijena: hakeri nude još jednu priliku da napadnu vašu privatnost.

Kolika je vjerojatnost da će biti montirani baby monitori?

hakerSmatrate o bebinoj monitorici kao jednostavnom uređaju koji vam omogućuje da držite kartice dok bebe obavljaju kućne poslove. Međutim, potencijalnom provalniku ovi su uređaji poput špijuna u vašem domu. Slušajući kroz monitor za bebe, lopov može brzo naučiti kad nije kod kuće. Oni su mogli upotrijebiti te informacije za planiranje svojih zločina. Na ovaj način nećete biti spremni da ih zaustavite dok oni prazne vašu kuću. Digitalni monitori za bebe mogu se hakirati s bilo koje udaljenosti, što je vrlo povoljno za ove kriminalce. Oni mogu planirati pljačku iz udobnosti svojih kuća, a samo im je potrebno biti blizu tvoje kad se moraju slomiti i ući. Drugim riječima, ista tehnologija koja omogućava praćenje vaše bebe mogla bi dopustiti hakeru da nadgleda vaš dom.

Ne pomaže to što je sjeckanje baby monitora vrlo jednostavno. Nedavna studija pokazuje da mnogim monitorima za bebe zaista nedostaje sigurnost. Iako se često spominje privatnost kupaca, to očito nije prioritet za proizvođače uređaja. Ovi proizvođači obično su vrlo softversko usmjerene kompanije sa razmišljanjem Silicijske doline. Glavna ideja ovog načina razmišljanja je pokrenuti web mjesto i popraviti sve probleme kasnije. Međutim, na području poput kućne sigurnosti to ne funkcionira dobro. Kao rezultat toga, moderni monitori za bebe dospjeli su na tržište prije nego što su izdržali rigorozno testiranje kako bi se osiguralo da su potpuno sigurni za potrošače.

U praksi je već zabilježeno nekoliko prijavljenih slučajeva hakiranja praćenja djeteta. Nedavno su Ring kamere korištene za špijuniranje djece i obitelji. Iako su ovi incidenti uglavnom rezultirali lošim strahovanjima i plakanjem djece, oni ipak pokazuju da su hakeri sposobni narušiti privatnost korisnika monitora za bebe.

Kako vaš monitor za bebe može ugroziti vašu privatnost

Ovaj prvi i, možda, najstrašniji problem monitora za bebe jest to što bi stranac mogao slušati i gledati vaše dijete. To samo po sebi je dovoljno da donese drhtanje na kralježnici bilo kojeg roditelja. Nažalost, rizici za vašu privatnost ne prestaju na tome: kad tišina djeteta, monitor za bebe još uvijek može pokupiti razgovore koji se događaju u susjednoj sobi, ili čak niz hodnik. Razmislite o svim privatnim razgovorima o svojim financijama i osobnim stvarima koje imate u svom domu. Možda bi zvučalo nakaradno, ali lopov naoružan takvim informacijama lako može nanijeti puno štete. Mogu vam ukrasti identitet ili prikupiti tisuće dolara s vašeg bankovnog računa.

Kao što je već spomenuto, lopov je mogao odabrati pravi trenutak za ulazak u vaš dom na osnovu podataka dobivenih iz vašeg bebinog monitora. Međutim, mogli bi puno više od toga. Prazan dom bila bi dobro mjesto za drogu. Automobil ostavljen u vašoj garaži riskira kad lopov zna da nećete satima biti kod kuće.

Napokon, možda neće biti samo monitor vašeg djeteta koji se koristi protiv vas. Jednom kada je monitor vašeg djeteta ugrožen, haker će moći iskoristiti tu pukotinu u vašoj sigurnosti kako bi dobio daljnji pristup vašoj mreži. Jednom kada je hakersko stopalo u vratima, oni često mogu povećati svoj pristup. Svaki uređaj na vašoj mreži, od kućnog računala do pametnog termostata i sigurnosnih kamera, iznenada je ranjiv.

Kako zaštititi svoju privatnost

Da biste osigurali da sigurno možete koristiti monitor bebe bez ugrožavanja privatnosti, morate poduzeti nekoliko koraka. Najvažnija i korisna dva su da se edukujete i koristite VPN. Objasnit ćemo oba u nastavku.

Istražite proizvođača monitora za bebe

Prvo, važno je istražiti kompaniju koja je proizvela monitor za bebe koju mislite kupiti. Jesu li prije doživjeli sigurnosna kršenja? Kakva je njihova politika privatnosti? Ako je potrebno, obratite se samoj tvrtki kako biste dobili prave informacije. U nekim slučajevima teško je pronaći politiku privatnosti tvrtke i njezinih proizvoda. Ipak, ovaj dokument sadrži sve što trebate znati o radu tehnologije i načinu na koji obrađujete svoje podatke. Postavljajući pitanja, nećete se samo educirati: već ćete gurati i kompanije da našu privatnost postanu višim prioritetom.

Upotrijebite dvofaktorsku provjeru autentičnosti i jedinstvenu lozinku

Većina hakova za pristup monitorima za bebe moguća je zbog slabe sigurnosti lozinke. Srećom, ovo lako možete spriječiti. Ako vaš monitor za bebe radi s računom zaštićenim lozinkom, obavezno upotrijebite jedinstvenu i jaku lozinku. Ako želite znati kako stvoriti takvu lozinku, pogledajte naš vodič za lozinku.

Osim što stvara jaku lozinku, ona također pomaže da se koristi dvofaktorska provjera autentičnosti za zaštitu vašeg računa. Provjerite nudi li vaš dobavljač ovaj dodatni sloj sigurnosti i aktivirajte ga ako je moguće. S dvofaktornom autentifikacijom haker neće moći pristupiti vašem računu čak i ako uspije uhvatiti vašu lozinku.

Instalirajte VPN

VPN štitPostoji još jedan jednostavan korak koji vam može uvelike povećati razinu privatnosti i sigurnosti. Instaliranje kvalitetne VPN usluge ide dugim putem. VPN preusmjerava vaš internetski promet i čini vas virtualno anonimnim na mreži. To znači da će, nakon aktiviranja, VPN sakriti većinu podataka o vašoj lokaciji i identitetu (poput vaše IP adrese). Budući da VPN poslužitelj djeluje kao posrednik između vas i interneta, čuva se vaša privatnost.

Ako je haker dobio pristup vašim podacima, moći će vidjeti samo anonimnu VPN uslugu. Ne bi mogli povezati ove podatke sa vama ili vašim domom, čineći podatke praktički beskorisnim. Pored toga, s obzirom na to da je sav internetski promet koji ide na i sa VPN poslužitelja potpuno šifriran, vanjski čovjek gotovo ne može dobiti pristup vašim podacima usput. Jednostavno osigurajte da Wi-Fi veza koju koristi vaš baby monitor zaštićena VPN-om (na primjer, instaliranjem veze na usmjerivač).

VPN-ovi nude brojne pogodnosti osim privatnosti i sigurnosti. Da biste saznali više o tome koja VPN usluga može biti prikladna za vašu obitelj, možete pročitati naš članak u kojem izdvajamo najbolje VPN-ove ovog trenutka..

Završne misli

Bebin monitor trebao bi omogućiti roditeljima da paze na svoje dijete bez stvaranja dodatnih briga. Mnogo elektroničkih uređaja, poput naših prijenosnih računala, pametnih telefona i tableta, imaju višestruke mjere zaštite. Oni pomažu u očuvanju podataka. Nažalost, to se ne događa kod mnogih monitora za bebe. Ove naizgled jednostavne uređaje lako je hakirati. Zbog toga je važno zaštititi sebe i svoje dijete. To možete učiniti tako da se educirate prije kupnje monitora za bebe. Na taj ćete način znati što tvrtka stoji iza vašeg uređaja radi zaštite podataka. Nadalje, pravilno zaštitite svoje račune korištenjem jakih, jedinstvenih lozinki i dvofaktorne provjere autentičnosti. Konačno, korištenje VPN-a za zaštitu vašeg internetskog prometa donijet će ogromnu razliku. Na ovaj način ostat ćete na sigurnom, a vaša privatnost ostaje netaknuta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me