Приватност на мрежи: Колико је сигуран ваш Снапцхат? | ВПНОвервиев

Иако Снапцхат почиње привлачити неке међу старијим корисницима, још увек је готово половина свих Снапцхат корисника млађих од 25 година. Свјесним ограничењима и ризицима кориштења апликације, могуће је заштитити своју приватност. Потребно је само неколико минута да проверите своја подешавања приватности и осигурате информације које су вам на располагању путем апликације. Можете бити сигурни да откривате само оне информације које вам сметају у јавности.


Прича о Снапцхату

Снапцхат логоСнапцхатова прича почиње 2011. године када оснивач Еван Спиегел замишља нову врсту друштвене мреже. Фацебоок и Твиттер чувају ваше разговоре, пружајући сталну евиденцију коју можете поново прегледати. Снапцхат би, с друге стране, тежио да постане место где се разговори дешавају више као стварни живот.

Снапцхат Снапс су попут разговора који имате лицем у лице са пријатељем. Нешто кажеш, нешто кажу. Три дана касније нико од вас се не сећа тачно шта је речено у разговору, али сам чин разговора један с другим гради однос.

Уместо да разговори буду конкретни и заувек живе на вашем временском траку, Снапцхат осмишљава своје Снапс и Сториес за живот у тренутку. Примите чет, а он нестаје, живећи само у вашем сећању. Након прегледа, постови у Снапцхат-у нестају или након одређеног времена који одредите када их креирате и пошаљете. То је била идеја.

Проблеми са причом

До 2012. Снапцхат је имао преко 10 милиона корисника, пре свега међу тинејџерима. Тинејџери су бјежали од Фацебоока док су им се родитељи и бака и дјед почели придружити. До 2013. године Фацебоок је покушао купити Снапцхат за три милијарде долара – понуду коју је Спиегел на крају одбио. Снапцхат је наставио свој експлозивни раст заснован на обећањима да ће постови у Снапцхату заувек нестати. Снапцхат је продавао приватност и до августа 2014. године 40% 18-годишњака је било прикачено.

Нажалост, ваши Снапси нису били толико приватни као што је Снапцхат обећао. Корисници су могли снимати снимке заслона са својих телефона, а појавиле су се и многе апликације других произвођача које ће сачувати фотографије и видео записе објављене на Снапцхату. Апликација је можда пренијела вашу локацију без вашег знања и у многим случајевима може прикупљати информације из вашег адресара без постављања питања.

Будући да Снапцхат није верификовао бројеве телефона од корисника приликом пријаве, лажни рачуни су се појавили да би прикупљали информације од корисника који су мислили да разговарају са пријатељем. Овим кршењем 4,6 милиона Снапцхат корисничких имена и телефонских бројева дођу у погрешне руке.

У нагодби са ФТЦ-ом, постало је јасно да Снапцхат не може баш да испуни своје обећање да ће ваши Снапс-ови потпуно нестати заувек након што су примљени. Иако ФТЦ није уредио Снапцхат, они ће надгледати компанију ради поштивања приватности наредних 20 година.

Снапцхат приватност данас

Недавно ажурирање Снапцхата поново је постало забринуто због питања приватности. Функција која се зове Снап Мап омогућава дељење локације са пријатељима у апликацији. Снапцхат подразумевано искључује дељење локације. Једном када је укључено, може се лако заборавити да можда делите локацију са свима који користе апликацију.

Срећом, ову функцију можете лако искључити ако знате где треба потражити у поставкама приватности. Снапцхат је побољшао комуникацију са корисницима о томе колико су њихове информације сигурне. Помажу корисницима да буду свјесни начина да осигурају своје снимке. Можете да обезбедите да делите само оно што желите да делите, са киме желите да делите.

Снапцхатс подешавања приватности

Да бисте приступили подешавањима приватности, у апликацији додирните слику профила у горњем левом делу екрана да бисте приступили свом профилу. Додирните зупчаник у горњем десном углу да бисте приступили подешавањима. Помичите се према доље док не видите наслов „Додатне услуге“ и додирните „Управљање“ да бисте започели. У наставку приказујемо која подешавања можете променити како бисте учинили свој рачун приватнијим.

Подешавања Снапцхат-а

Снапцхат-ови циљани огласи

Померите се према доле до „Поставке огласа“ и додирните га да бисте отворили Снапцхатс поставке оглашавања. Снапцхат користи податке добијене коришћењем апликације да би вам пружио циљане рекламе. Такође користи информације прикупљене од оглашавача о вама како би циљао огласе и на вас. Обе ове опције су изабране према заданим поставкама. Поништите одабир опције „На основу публике“ да бисте онемогућили циљање на основу информација добијених од оглашивача. Поништите одабир опције „На основу активности“ да бисте онемогућили огласе циљане на вас на основу ваше активности у Снапцхат-у.

Управљајте Снапцхат-овом употребом контаката

У менију „Управљање“ помакните се према доле до Контаката. Снапцхат подразумевано не синхронизује контакте са апликацијом. Ако сте у прошлости дали дозволу Снапцхат-у, стално ће се ажурирати контакти кад год извршите промену. Да бисте то искључили, поништите избор опције Синхронизуј контакте. Такође можете да прегледате све контакте које сте синхронизовали са Снапцхатом или да избришете све информације о контактима из апликације.

Контролишите коме дозвољавате да вас контактира

Вратите се у мени са подешавањима, помичите се према доле до одељка под насловом „Ко може…“ Одавде кликните на „Контактирајте ме“ да бисте ограничили коме дозвољавате да вас контактира. Снапцхат пружа само једну опцију за ограничавање овог подешавања, „Моји пријатељи“.

Поред снимки, можете објавити снимке у својој причи. Имате могућност да своју причу покажете свима или само својим пријатељима. Можете чак и да прилагодите своју причу како бисте блокирали одређене пријатеље да виде снимке које додате својој причи. Кликните на “Виев Ми Стори” да бисте приступили овом подешавању.

Ако имате заједничке пријатеље или интересе, Снапцхат вас може препоручити другима у њиховој функцији Куицк Адд. Ако желите да свој профил задржите приватнијим, додирните „Види ме у брзом додавању“ и поништите потврдни оквир.

Такође можете онемогућити контроверзну функцију Снап Мапе у овом одељку, тако што ћете додирнути „Погледајте моју локацију“. Ако је укључен Гхост Моде, не делите своју локацију ни са ким. Ово је подразумевани режим Снапцхата. Ако сте раније одлучили да делите локацију, можете да проверите Гхост Моде да бисте сакрили своју локацију од свих. Као алтернативу, можете делити локацију са пријатељима или одабрати „Само ови пријатељи…“ да бисте изабрали само пријатеље са којима желите да делите своју локацију..

Заштита ваше приватности изван Снапцхат-а

ВПН везаЧак и ако пазите на оно што делите у апликацијама као што је Снапцхат, можда ћете делити више него што знате на мрежи. Једноставан начин да заштитите своју приватност на мрежи је коришћење услуге квалитетног ВПН-а. ВПН помаже да ваше податке остане анонимна на мрежи, штитећи осетљиве податке и једноставно вам омогућава да сачувате више приватности на мрежи. Такође можете да избегнете ограничења веб локација које можете да посетите са свог места рада или географска ограничења на основу своје локације. Да бисте сазнали више, прочитајте наш пост о функцијама ВПН-ова.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map