Privatnost na Macu: Kako promijeniti svoje postavke | VPNOverview

Mac računala su neka od najboljih na današnjem tržištu. I u sirovim specifikacijama i učinkovitosti Mac je teško pobijediti. Apple je također čvrsto opredijeljen za pružanje značajki privatnosti transparentnim za korisnika. Mnogi korisnici ne shvaćaju važnost uzimanja vremena za prilagodbu svojih osobnosti privatnosti, što ih čini ranjivim na izlaganje osobnih podataka na mreži. Za samo nekoliko minuta možete prilagoditi postavke osobnih podataka za Mac kako biste osigurali svoje podatke.


Privatnost na Macu

Mac je dugo imao reputaciju sigurnosti i privatnosti. Privatnost korisnika godinama je prioritet Appleu. Nažalost, u protekloj godini došlo je do nekih javnih spoticanja. Iako je Apple i dalje javno predan sigurnosti i privatnosti, pojavile su se neke velike pogreške, posebice s izdavanjem ažuriranja High Sierra za Mac. Posebno problematična buga pojavila se u rujnu 2017. godine i omogućila je korisnicima da dobiju korijenski pristup tipkanjem ‘root’. To bi omogućilo gotovo neograničen pristup svim podacima na pogođenom Macu.

Dok je Apple brzo zakrpao bugove, ponekad je čak i patch udario od strane bugova. Zbog toga se mnogi korisnici pitaju nema li još uvijek ranjivosti koje vrebaju na njihovim Mac računalima. Promjena postavki privatnosti može vam osigurati da vaši podaci ne budu ugroženi u slučaju pojavljivanja novih pogrešaka.

Držite hakere

hakerZaštita vatrozida standardna je značajka potrebna na svim računalima koja su povezana na internet. Mac dolazi s vatrozidom ugrađenim u računalo, ali ova značajka nije uvijek uključena prema zadanim postavkama. Jedna od prvih stvari koju biste trebali učiniti kako biste zaštitili svoj Mac je osiguravanje vašeg vatrozida.

Otvorite System Preferences i kliknite na “Security” & Privatnost. “Ovdje ćete pronaći nekoliko postavki koje trebate prilagoditi kako biste zaštitili svoj Mac. Kliknite na katanac u donjem lijevom dijelu dijaloškog okvira i unesite svoje korisničko ime i lozinku kako biste omogućili pristup tim postavkama.

Kliknite karticu “vatrozid” za otvaranje postavki vatrozida. Sada kliknite “Uključi firewall”. Postavke vatrozida također možete prilagoditi klikom na gumb Mogućnosti vatrozida. Ovdje možete promijeniti koje aplikacije i usluge mogu slati ili primati podatke putem Vatrozida. Ovo može biti korisno ako želite u velikoj mjeri blokirati sve aplikacije osim jedne ili dvije..

Šifrirajte svoje podatke

Bez obzira na to koliko dobro osiguravate svoj sustav, još uvijek postoji mogućnost da odlučni haker može pristupiti vašim podacima. Iako vam šifriranje datoteka može uzrokovati neugodnosti, važno je. FileVault osigurava da su vaši podaci nečitljivi čak i kada su ukradeni.

FileVault osigurava vaše podatke šifriranjem svih datoteka na vašem Macu. Za pokretanje rutine šifriranja potrebno je neko vrijeme kada ga prvi put omogućite. Tu je i neugodnost da morate unijeti zaporku u bilo kojem trenutku kada želite otvoriti datoteku. Međutim, ovo je mala cijena koju trebate platiti za bezbrižnost koja potiče od saznanja da su vaši podaci sigurni.

U odjeljku “Sigurnost & Zaslon privatnosti, kliknite karticu FileVault. Kliknite gumb s oznakom “Uključi datoteku …” da biste pokrenuli postupak. Dat će vam ključ za oporavak. Da biste otključali datoteke na vašem računalu, morate koristiti ključ za oporavak ili lozinku računa. Ako oboje zaboravite, izgubit ćete sav pristup tim datotekama.

Provjerite svoja dopuštenja aplikacija

Aplikacijama je potrebno dopuštenje za pristup kritičnim uslugama na Mac računalu. Međutim, ponekad te aplikacije mogu pristupiti informacijama koje nisu strogo potrebne da bi aplikacija obavljala svoj posao. U postavkama privatnosti možete odabrati koje aplikacije imaju pristup informacijama.

Iz odjeljka “Sigurnost & Zaslon Privatnost “, kliknite karticu„ Privatnost “. Jedna od najvažnijih odluka koju možete donijeti za zaštitu svoje privatnosti je ograničavanje pristupa vašoj lokaciji. Dok se drugi izvori informacija oslanjaju na pristup internetu ili samom korištenju Maca, lokacijske usluge mogu proizvođačima aplikacija mnogo reći o tome tko ste i čime se bavite izvanmrežno.

Kliknite na “Lokacijske usluge” u lijevom oknu. Tako će se prikazati popis svih aplikacija na vašem Mac-u koje mogu pristupiti vašoj lokaciji. Poništite odabir svake aplikacije za koju ne želite omogućiti pristup podacima svoje lokacije.

Na sličan način možete ograničiti koje aplikacije imaju pristup vašim kontaktnim podacima, kalendaru i podsjetnicima. Jednostavno poništite svaku aplikaciju u odgovarajućoj kategoriji da biste preuzeli kontrolu nad svojom privatnošću.

Sluša li te Siri?

Siri logoŠalji se među stručnjacima za zaštitu privatnosti: „Amerikanci su se brinuli zbog toga što će Vlada prisluškivati ​​njihove telefone i kuće, sada oni plaćaju Appleu da to učini za njih.“ Dok Apple tvrdi da su podaci koje je prikupio Siri sigurni, istina je da Siri sluša svaki razgovor kako bi pokupila ključne riječi usmjerene na njega. Siri također može čitati e-poštu i privatne poruke, kao i sadržaj vaših dokumenata. Te se informacije često pohranjuju i analiziraju radi poboljšanja usluga. Ako ste zabrinuti zbog Sirijeve mogućnosti da vas sluša putem Maca, trebali biste ga onemogućiti.

Na zaslonu postavki sustava kliknite na ikonu Siri. Izravno pod logotipom Siri na zaslonu Siri možete poništiti odabir opcije “Omogući Siri” da biste onemogućili uslugu s Mac računala.

Ostati anoniman u povezanom svijetu

Kako sve više naših podataka postaje dostupno oglašavačima i drugima na mreži, čuvanje osobnih podataka postaje veći izazov. Upotreba VPN-a jedan je od najjednostavnijih koraka koje danas možete poduzeti kako biste zaštitili svoju privatnost.

Kad se povežete koristeći kvalitetnu VPN uslugu, vaši se podaci šifriraju dok putuju na VPN poslužitelj i sa njega. Vaš promet putuje putem VPN poslužitelja i šifrira se. Ovaj pristup posrednika znači da ste ostali anonimni u razmjeni informacija. Možda ćete primijetiti oglase koje vidite dok ste na mreži više nisu toliko personalizirani kao prije. Rezultat je to što oglašivači nemaju načina da vaše internetske aktivnosti povežu s vašom IP adresom.

Mnogo je prednosti korištenja VPN-a osim privatnosti. Da biste saznali više o tome kako vam VPN može pomoći, pročitajte naš post o odabiru najboljeg VPN-a za vaše potrebe.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me