Preuzejte svoje postavke privatnosti na iPhoneu ili iPadu

Apple proizvodi su elegantni, jednostavni za uporabu i sposobni su impresionirati i najzahtjevnije korisnike. Apple App Store strogo je prikazan radi kvalitete. Apple također osigurava da proizvođači aplikacija ne iskorištavaju vašu privatnost bez vašeg znanja. Ali aplikacije mogu pružati opravdane zvučne razloge za pristup podacima na vašem telefonu. Ovi podaci mogu otkriti više o vama nego što želite. Razumijevanjem postavki privatnosti možete zaštititi svoju privatnost i osigurati da vaši podaci ostanu sigurni.


Zašto je privatnost bitna

Postavke privatnosti iOS iPhoneMožda su vas posljednji skandali koji prikazuju tvrtke koje zloupotrebljavaju korištenje privatnih podataka zabrinuli. Možda djetetu dajete iPhone ili iPad i želite zaštititi njegovu privatnost tijekom korištenja uređaja. Mnogo je dobrih razloga za poduzimanje koraka kako biste zaštitili svoju privatnost tijekom upotrebe iPhonea ili iPada.

Većina besplatnih usluga i aplikacija zarađuje prodajom oglasa na njihovim uslugama. Oglašivači plaćaju više za prikazivanje svojih oglasa kupcima koji su zainteresirani za njihov proizvod. Kako bi udovoljili njihovim potrebama, proizvođači aplikacija i web stranica prikupljaju podatke o vama dok koristite njihovu uslugu i prodaju tih podataka oglašivačima. Vaši podaci uključuju privatne podatke o medicinskim problemima, vašoj djeci, primanjima i drugim osjetljivim podacima koje možda ne biste voljno otkrili.

Apple prikuplja vaše podatke kako bi ih zadržao anonimnima. No neke će tvrtke prodavati vaše podatke na način koji vam se mogu pratiti. Ako ti podaci nisu zaštićeni, hakeri mogu provaliti u informacije i ukrasti ih. To može potencijalno uzrokovati sramotu ili čak osjećaj kršenja pravila kada se vaše informacije otkriju na mreži.

Prilagođavanje postavki privatnosti pomaže vam da preuzmete kontrolu nad svojim podacima. Također dodaje sloj sigurnosti kako bi se spriječilo zlouporaba ili krađa vaših podataka.

Prilagodite postavke lokacije

Podaci o lokaciji mogu dati neke od najcjenjenijih informacija oglašivačima ili svima drugima koji imaju pristup vašim podacima. Većina podataka prikupljenih o vama na vašem uređaju uključuje samo ono što radite dok koristite iPhone ili iPad. Podaci o lokaciji otkrivaju što radite u stvarnom svijetu. Trgovine koje često posjećujete, kada idete negdje novo i u koje vrijeme odlazite na mjesto otkriva vam puno tko ste i koji su vaši interesi.

Otvorite “Postavke” i dodirnite “Privatnost”. Ovdje ćete pronaći mnoge korisne postavke koje možete prilagoditi kako biste zaštitili svoju privatnost. Pronađite i dodirnite “Lokacijske usluge”. Ovdje možete odabrati bilo koju pojedinačnu aplikaciju kojoj će biti dopušten pristup podacima o vašoj lokaciji ili možete kliknuti klizač na vrhu zaslona da biste isključili usluge lokacije za sve aplikacije na vašem iPhoneu ili iPadu.

Upravljajte Apple Analytics

U starijim verzijama iOS-a Analytics se nazivao “Dijagnostika & Korištenje”. Ovo područje obuhvaća informacije koje dijelite s Appleom s vašeg uređaja. Neki od ovih podataka korisni su za dijeljenje i pomažu osiguravanju nesmetanog rada uređaja s Appleom. Ostali podaci koji se prenose mogu izgledati nametljivo. Preneseni podaci mogu sadržavati podatke o vašem zdravlju i aktivnostima koje možda nećete biti ugodni za dijeljenje s Appleom.

U aplikaciji Postavke dodirnite “Analitika”. Odaberite postavke koje vam nije ugodno dijeliti i odaberite klizač da isključite dijeljenje tih podataka. To može uključivati ​​podatke analitike, podatke koji se dijele programerima o padu aplikacija i načinu na koji upotrebljavate njihove aplikacije. Štoviše, iCloud analitika koja može uključivati ​​podatke prikupljene upotrebom Siri.

Kontrolirate dopuštenja aplikacija

Kad instalirate aplikaciju, ona obično traži dozvolu za pristup određenim uslugama s vašeg telefona. Te usluge mogu uključivati ​​lokaciju, pristup mikrofonu, pristup drugim aplikacijama, vašim kontaktima i povezanim uređajima. Iako aplikacija možda nema punu funkciju bez pristupa svim uslugama koje traži, vi ste odgovorni za usluge koje aplikacija koristi.

U aplikaciji “Postavke” dodirnite “Privatnost”. Ondje možete odabrati svaku aplikaciju i proći kroz dopuštenja Kliknite klizač pored svake usluge ili aplikacije da biste isključili ili uključili dozvolu.

Praćenje oglasa ključno je za privatnost

Većina vaših osjetljivih podataka dijeli se samo u svrhu oglašavanja. Kontrola praćenja oglasa jedan je od ključnih koraka koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoju privatnost. Ograničavanje praćenja oglasa na iOS uređajima ograničava način na koji se podaci mogu koristiti za oglašavanje vama.

U aplikaciji “Postavke” ponovo dodirnite “Privatnost”. Pomaknite se prema dolje do ‘Oglašavanje’. Kliknite klizač pored “Ograniči praćenje oglasa” da biste ograničili način na koji vaši podaci oglašavači koriste. Treba napomenuti da ovo ne uklanja praćenje oglasa, već ga samo ograničava. Da biste dodatno poboljšali svoju privatnost, dodirnite “Poništi identifikator oglašavanja”. Time ćete ukloniti podatke koji su već označeni sa vašom osobnom iskaznicom.

Više informacija o načinu na koji iOS koristi vaše podatke za prilagođavanje oglasa dostupno je u odjeljku “Pregledajte informacije o oglasu”. To će pokazati informacije koje iOS koristi da pomogne osobno ciljanje oglašavanja.

Safari ne prati

logo safarijaWeb stranice često prate web mjesto s kojeg dolazite i web mjesto na koje idete nakon što ste ih posjetili. Ako se ta web stranica surađuje s drugim oglašivačima poput Twittera ili Facebooka, oni mogu s njima podijeliti informacije. Vaša aktivnost pomaže izgraditi cjelovitiji profil vaših interesa i aktivnosti na mreži. Na uređajima sa sustavom iOS moguće je ograničiti količinu praćenja koja se pojavljuju dok pregledavate web koristeći Safari.

U aplikaciji “Postavke” dodirnite “Safari” i pogledajte odjeljak “Privatnost i sigurnost”. Ovdje možete odlučiti blokirati kolačiće na svom uređaju i “Tražiti web mjesta da me ne prate”. To će ograničiti praćenje vaše IP adrese većine web lokacija.

Stjecanje još veće privatnosti

Pooštravanje postavki privatnosti dobar je korak ka osiguravanju vaše privatnosti na mreži. Mnogi ljudi također preferiraju sigurnost saznanja da su njihove informacije anonimnije, osobito dok koriste internetske usluge i web stranice. Nažalost, samo promjena postavki privatnosti nije vodonepropusna zaštita vaše privatnosti. Da biste doista pokušali ostati anonimni putem interneta, možda biste htjeli dobiti VPN.

VPN vezaKada se povezujete s kvalitetnim VPN-om, vaše se informacije šifriraju i šalju na udaljeni poslužitelj. Sav vaš promet ide putem VPN poslužitelja, umjesto izravno od vas na web mjesto ili u aplikaciju. To pomaže da informacije o vašoj lokaciji i web-aktivnostima ostanu anonimne. Kvalitetni VPN jednostavan je za korištenje i poboljšava vašu privatnost na mreži.

VPN također može pružiti dodatne prednosti izbjegavanja geografskih ograničenja za streaming video usluga. Možete koristiti i VPN da biste zaobišli vatrozidove instalirane na vašem poslu. Budući da su podaci šifrirani, imate mir kada znate da samo vi znate što radite na mreži. Saznajte više o tome zašto bi VPN mogao biti dobar izbor za vas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me