Objašnjeno 5 očiju, 9 očiju i 14 očiju | VPNOverview

Oko na prijenosnom računalu


Ako vas zanima privatnost, možda ste čuli za izraze “5 očiju”, “9 očiju” i “14 očiju”. Ovi se izrazi koriste za opisivanje koalicije zemalja koje zajedno rade na dobivanju i razmjeni svih vrsta podataka. U osnovi su te zemlje postale organizacija širom svijeta koja ima pristup ogromnim količinama informacija.

Ako živite u nekoj od koalicijskih zemalja, možda bi bilo dobro znati da bi vaša vlada mogla dijeliti informacije o vama s ostalim članovima tih saveza. To ima ozbiljne posljedice za vašu privatnost na mreži. Što točno rade ove 5, 9 i 14 zemalja očiju, kako su nastale i kakve će posljedice imati na vašu privatnost, sve će se raspravljati u ovom članku.

Podrijetlo 5 očiju

Izvorni savez 5 Oči formiran je 40-ih godina. Započela je kao unija između Sjedinjenih Država i Velike Britanije: takozvani UKUSA sporazum. To je omogućilo Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji lakšu razmjenu podataka. Kanada, Australija i Novi Zeland su se kasnije pridružile sporazumu UKUSA, jer su surađivale u zemljama Zajednice sa zajedničkim pravnim sustavom. Tako su nastala 5 Oči, također poznata kao FVEY.

Razvoj ECHELON nadzornog sustava

Za vrijeme hladnog rata FVEY je razvio sustav koji im je omogućio presretanje sovjetske komunikacije. Ovaj sustav, zvan ECHELON-ov nadzorni sustav, danas se koristi za nadzor komunikacije milijardi građana širom svijeta.

Šira javnost postala je svjesna sustava ECHELON u 90-ima, što je izazvalo malo bijesa u Europi i Sjedinjenim Državama. Napadi 11. rujna i kasniji rat protiv terorizma korišteni su kao argument za nastavak i čak povećanje prakse praćenja. Od tog trenutka fokus nadzora premjestio se na internet. To ima smisla, jer je internet bio u porastu i u ovom se trenutku većina naše komunikacije događa na njemu.

5 očiju i porast špijuniranja širom svijeta

Keylogger hakerŠirenjem sustava ECHELON i razmjenom podataka između 5 zemalja očiju, postalo je jasno da će masovni nadzor postati dan širom svijeta. I danas se komunikacija između državnih službenika ili čak građana presreće i dijeli s ostalih 5 zemalja očiju u velikoj mjeri. Zbog sporazuma količina nadzora je tijekom godina samo rasla.

Zakonodavstvo u Sjedinjenim Državama nekada je nalagalo da NSA ne smije špijunirati svoje građane. Budući da se ova pravila razlikuju u drugim zemljama, za Sjedinjene Države može biti lakše da strane organizacije, primjerice ona iz Velike Britanije, špijuniraju svoje državljane. Zbog saveza 5 Oči, Velika Britanija može lako podijeliti ove informacije s NSA-om. Ovo stvara priliku zemljama da zaobiđu vlastite zakone o privatnosti i koriste masovni nadzor nad svojim građanima.

U međuvremenu je u novim zemljama uvedeno nekoliko novih zakona o špijunaži. Trenutno je američkom NSA-u omogućen pristup telefonskim zapisima, praćenje ljudi gdje god se nalazili i hakiranje uređaja ako je potrebno. Štoviše, Velika Britanija se složila uvesti novi zakon o špijunaži, a Rusija i Kina su se složile surađivati ​​kada je u pitanju (cyber) špijunaža, tako da će se moći bolje zaštititi od cyber napada.

Proširenje saveza 5 očiju: 9 očiju i 14 očiju

S vremenom se savez 5 očiju proširio i na ostale zemlje. Ta su različita saveza izrasla u veliku mrežu zemalja koje međusobno dijele osjetljive informacije. To uključuje komunikaciju između građana i organizacija.

9 zemalja očiju uključuju izvorne 5 zemalja očiju, kao i Nizozemsku, Francusku, Dansku i Norvešku. Iako je 9 očiju uglavnom širenje 5 očiju, suradnja između ovih devet zemalja manje je intenzivna nego što je to slučaj s 5 očiju. Konačno, tu je i savez 14 očiju, koji uključuje dodavanje Belgije, Italije, Njemačke, Španjolske i Švedske. I ovdje je cilj dobiti informacije i dijeliti ih jedan s drugim, kada je to potrebno. Međutim, 14 Oči nije tako strogo i intenzivno u svojoj suradnji kao što su 9 Oči i 5 Oči. Bez obzira na to, ovih 14 zemalja dijele osjetljive informacije jedna s drugom bez da prolaze kroz previše problema. Te informacije čak dopiru do privatne komunikacije građana.

Zaštitite se od masovnog nadzora

Budući da se sve više i više naših života odvija na internetu, a privatnost na mreži postaje važno pitanje, dobro je biti svjestan koncepata poput saveza 5, 9 i 14 Oči. Ovakvi projekti mogu potencijalno narušiti vašu privatnost. Vladina agencija u vašoj zemlji mogla bi presresti vašu privatnu komunikaciju. Naknadno bi ovu komunikaciju i druge osobne podatke mogli podijeliti s vladinim agencijama u drugim zemljama. Vaša vlada to može učiniti bez vašeg izravnog dopuštenja.

Kako bi se zaštitili od tih sila, neki korisnici interneta sada odlučuju koristiti VPN. VPN je vrlo učinkovit kada želite zaštititi svoju internetsku privatnost i sakriti promet podataka od znatiželjnih očiju. Međutim, treba napomenuti jednu stvar: ako želite posebno koristiti VPN da biste izbjegli doseg iz 5, 9, 14 zemalja Oči, trebali biste odabrati VPN koji nije smješten u nekoj od tih zemalja , Neki primjeri vrhunskih pružatelja VPN-a koji nisu pod masovnim nadzorom 14 zemalja očiju su:

ExpressVPN

ExpressVPN je ogroman igrač na tržištu VPN-a. Ovaj se pružatelj nalazi na Britanskim Djevičanskim otocima. Stoga se nećete morati brinuti za 5 Oči i druge alijanse ako dosljedno koristite ovaj VPN.

NordVPN

U vrijeme pisanja teksta, NordVPN je najveći VPN vani. Sjedište njihove tvrtke nalazi se u Panami. Ova država nije dio saveza od 5, 9 ili 14 očiju.

CyberGhost

CyberGhost je još jedan popularan VPN. Ovaj provajder ima timove koji rade i u Rumunjskoj i u Njemačkoj. Međutim, njihov glavni ured je u Rumunjskoj, što ih postavlja izvan nadležnosti 5, 9 i 14 Oči.

Pregled 5 zemalja, 9 očiju i 14 zemalja

Ispod možete pronaći brzi pregled zemalja koje čine saveze 5 očiju, 9 očiju i 14 očiju.

5 zemalja očiju
9 zemalja očiju
14 zemalja očiju
Ujedinjene državeUjedinjene državeUjedinjene države
Ujedinjeno KraljevstvoUjedinjeno KraljevstvoUjedinjeno Kraljevstvo
AustralijaAustralijaAustralija
KanadaKanadaKanada
Novi ZelandNovi ZelandNovi Zeland
NizozemskaNizozemska
FrancuskaFrancuska
DanskaDanska
NorveškaNorveška
Belgija
Italija
Njemačka
Španija
Švedska

Završne misli

Zemlje s 5 očiju, 9 očiju i 14 očiju oblikuju gigantski zapadni savez koji razmjenjuje osjetljive informacije i koristi masovni nadzor. Postala je skoro globalna špijunska mreža. Sporazumi saveza omogućuju ovim zemljama da zaobiđu svoje nacionalne zakone o privatnosti i dalje dobiju više informacija nego što bi trebali imati. Kao rezultat toga, ako živite u jednoj od 14 zemalja očiju, vaša vlada mogla bi dijeliti bilo kakve informacije s vladinim agencijama u drugoj 13. Stoga korištenje VPN-a za poboljšanje vaše privatnosti na mreži možda i nije tako loša ideja. Dobar VPN osigurava da nijedna agencija ne može presresti vaš internetski promet. Možda mislite da nemate što skrivati, ali s toliko mnogo promatrajući oči, tko zna što bi mogli vidjeti – i za što bi mogli koristiti vaše podatke.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map