Nevjerovatne pojedinosti Google zna o vama | VPNOverview

Google je osnovan 1998. godine kao pretraživač, proizvod po kojem su i danas najpoznatiji. Danas Google obavlja prosječno preko 40 000 pretraživanja svake sekunde, za više od 1,2 bilijuna pretraživanja godišnje – i taj broj i dalje raste. No, Google vam pomaže mnogo više u pronalaženju smiješnih videozapisa o mačkama i vaših omiljenih recepata. Google pruža usluge e-pošte, videozapise, društvene medije putem usluge Google+, uredski softver putem svojih proizvoda u sustavu Google Office i još mnogo toga. Što više koristite Googleove proizvode, to više Google uči o vama. Štoviše, mogu vas usporediti sa sličnim profilima drugih korisnika. Otkrijte što Google zna o vama, ali budite spremni na šok.


Što povijest pretraživanja kaže o vama

Logotip Google ChromeTo je uobičajena pojava. Pretražite proizvod putem Googlea, a sljedeće što znate je da se svugdje nalaze reklame za isti proizvod. Ali oglašavanje na temelju pretraživanja proizvoda samo je mali dio informacija koje Google prikuplja o vama radi formiranja oglašavačkog profila. Pretražite na internetu podatke o određenoj pasmini pasa, a Google bilježi podatke o vama. Što više pretražujete pse uopšte ili tu pasmu, vjerojatnije je da Googleov sustav ocjenjuje kao vlasništvo te pasmine pasa.

Možete vidjeti kako brzo Google može izgraditi profil gotovo svakog aspekta vašeg života. Iz zdravstvenih problema koje potražite, Google može utvrditi da patite od česte žgaravice. Je li FoxNews vaš izvor za vijesti? Google bilježi vaša politička stajanja. Počnite potražiti domove u novom području i Google saznaje da možda razmišljate o potezu. Svako pretraživanje koje vodite dodaje informacijama koje Google mora izgraditi vaš profil.

E-adresa je uglavnom – povjerljiva

gmail logoDo 2017. Google je skenirao sadržaj Gmail računa radi informacija kako bi stvorio ciljane oglase. Google je skenirao svaku e-poštu poslanu s osobnih Gmail računa, i dolazne i odlazne, radi informacija koje bi bile korisne oglašivačima. Ovo pravilo više nije na snazi. Međutim, još uvijek postoje neke stvari o Gmailu koje želimo napomenuti.

Google nije izbrisao podatke koje je stekao o vama iz e-pošte prije 2017. Ako je Google putem e-pošte koju ste poslali 2016. saznao da se planirate povući u Arizoni u roku od pet godina, te informacije ostaju dio vašeg ciljanog profila za oglašivače..

Uz to, Google nije prestao skenirati vaše poruke e-pošte zbog pokušaja neželjene pošte i krađe identiteta. Što znači da Google prati adrese e-pošte koje dolaze i odlaze na vaš račun. Iako je Google rekao da će prestati skenirati sadržaj e-pošte za ciljano oglašavanje, nije jasno je li Google prestao koristiti informacije s adresa za ciljano oglašavanje. Dakle, ako pošaljete e-poštu novom brokeru ili agentu za nekretnine, vjerojatno se informacije upotrebljavaju i za izradu vašeg profila.

Google Dokumenti su skladište informacija

logotip google dokumenataJednom kad zastanete i razmislite, ovo se čini očitim. Microsoft donosi veliku zaradu od svoje robne marke Microsoft Office, uključujući softver za obradu teksta, proračunske tablice i prezentacijski softver. Kako Google može da vam ponudi iste proizvode besplatno? Dio odgovora leži u činjenici da Google pregledava vaše dokumente kako bi vam pružio relevantan sadržaj – također poznat kao ciljano oglašavanje. Što je kvalitetnija informacija za ciljanje potencijalnih kupaca, to više Google može naplatiti za vaše podatke.

Ako ste ikad napisali pismo pomoću Google Dokumenata kako biste odvjetniku pružili informacije o predstojećem razvodu, Google ih može upotrijebiti za ciljanje. Na primjer, tako što vam prikazuje oglase za aplikacije za sastanke. Ako sastavite jednostavan proračun pomoću Google tablica, Google će primijetiti da je vaš proračun za televiziju značajno veći od prosjeka u vašem području. Korisne informacije za tvrtke koje nude konkurentne televizijske usluge.

Iako bi nam se mogla svidjeti ova vrsta ciljanih oglasa ne smijemo zaboraviti opasnosti. Prodati svoje podatke za ciljane oglase jedna je stvar. Ali ono što tvrtke počinju prodavati te informacije osiguravajućim društvima ili vladi?

Google pogon izvrsno je mjesto za pohranu podataka

Google dokumentiImati podatke dostupne na bilo kojem uređaju izvrsno je korisno. Možete pohraniti važne papire i račune putem interneta, spremiti svoje omiljene pjesme, čuvati porezne dokumente. Prema uvjetima usluge, znate, ako morate pristati na račun, ali nikad ne čitate, Google skenira sadržaj vašeg diska kako bi pružio “osobno relevantne značajke proizvoda”. Čak i ako dokumenti koje tamo pohranjujete nisu kreirani korištenjem Googleovih uredskih proizvoda, tvrtka sada ima pristup tim informacijama.

Karte mogu pružiti najbolji profil vašeg života

Ikona Google mapaGoogle Maps i slični proizvodi učinili su vam putovanje oko grada mnogo jednostavnijim. No, iako vam Google Maps ne naplaćuje upotrebu, ništa nikada nije besplatno. Ako nikada niste koristili nijedan drugi Googleov proizvod, Google bi mogao izgraditi temeljit profil vašeg života na temelju samo Karte. Karte pružaju informacije o vašoj kućnoj adresi, mjestu na kojem radite, gdje djeca idu u školu, omiljenim restoranima, koliko često idete u dućan, kako volite provoditi slobodno vrijeme, bilo da pecate na jezeru ili pijete na bar, i još puno, puno više. U osnovi dopuštate da vas netko proganja.

Ostali izvori informacija

Google Chrome očito pruža Googleu puno informacija o vašim navikama na mreži. Oglašivačima je važno znati koje oglase kliknete i koliko dugo ostajete na stranici. YouTube govori Googleu o vašem ukusu u glazbi, filmovima i smiješnim videozapisima o mačkama. Google Translate vam govori koji jezici bi vas mogli zanimati i koji pokušavate komunicirati na tim jezicima. Google Shopping govori Googleu o vašim navikama kupnje na mreži, što smatrate previsokom cijenom za plaćanje najnovije elektronike, jeste li zadovoljni svojim trenutnim uređajima i još mnogo toga. Svaka interakcija s Googleom pruža vam ključne informacije koje oglašivači koriste za ciljanje oglasa.

Otkrijte što Google zna o vama

Google izvaditeIako je fascinantno ili zastrašujuće, ovisno o vašem gledištu, koliko Google može znati o vama, moguće je naučiti puno o tome što Google zna o vama. Idite na Google Takeout i odaberite proizvode koje želite uključiti u svoje podatke za preuzimanje. Popis je dugačak, morat ćete se pomaknuti prema dnu.

Kliknite “Dalje” da biste dobili opcije o tome kako želite da vam se informacije dostave. Možete odabrati .zip ili .tgz datoteku, datoteke najveće veličine prije nego što podijele podatke (ovdje mislite na gigabajte podataka). Štoviše, možete odabrati želite li da podaci dobiveni e-poštom ili dodate opciji za pohranu u oblaku. Na ovaj način možete ući u znanje koje je Google prikupio o vama tijekom godina.

Trebali biste upravljati svojim podacima

Ne postoji ništa loše od toga da Google skenira vaše podatke kako bi pomogao oglašivačima da svoje oglase učine relevantnijima za vaše interese. Neki će se možda odlučiti za oglašavanje proizvoda i usluga koji ih zapravo zanimaju. Umjesto da bude preplavljen dodacima za stvari koje nikad ne bi kupili. Međutim, to su vaši podaci i trebali biste biti svjesni podataka koje pružate Googleu. Uz to je dobro biti svjestan što Google radi s tim podacima. Postavke privatnosti Googlea možete prilagoditi na način koji će malo poboljšati vašu privatnost. Međutim, biti potpuno anoniman tijekom upotrebe Googlea jednostavno je nemoguće.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me