Med i privatnost: je li ovo besplatno proširenje sigurno? | VPNoverview

Medeni logoOnline kupovina stalno raste u popularnosti. To nije baš iznenađujuće. Tako je lako kliknuti na „kupi“ i već sutradan stići na kućni prag. Mnogo je internetskih popusta. Popust od 20 USD na najnoviji Nintendo, 10% popusta na vaše omiljene majice – svaki ušteđeni dolar je osvojeni dolar. Ovo je mjesto gdje proširenja poput Honey dolaze. Ovi programi provjeravaju internet radi aktivnih kodova kupona i popusta na proizvode koje namjeravate kupiti, tako da nikada nećete potrošiti previše. Zvuči korisno, ali je li Meda zaista nevjerojatna koliko i zvuči?


U ovom ćemo članku reći nešto više o Honeyu, kako to radi tijekom internetske kupovine, kako zarađuju i kako ova besplatna aplikacija za uštedu novca tretira vaše osobne podatke i privatnost.

Što je dušo?

Honey je aplikacija za proširenje aplikacija i preglednika koja vam pomaže uštedjeti novac dok kupujete na mreži. Osnovana je 2012. godine u SAD-u. Med traži internete po postojećim kodovima kupona koji će proizvode koje želite kupiti učiniti jeftinijima. Postoje mnoge aplikacije koje djeluju na sličan način, poput PriceScout-a i InvisibleHand. Med, međutim, trenutno je najpoznatija.

Aplikacije za uštedu novca pretražuju web po najboljim ponudama. Njihov je cilj internetska kupovina učiniti što jeftinijim i bržim. Med, posebno, ima i aplikaciju za vaš telefon i tablet i proširenje preglednika za vaše računalo. Proširenje se pokreće u pozadini preglednika, pa ćete ga vidjeti samo kada vam zatreba. Kad god kupujete putem interneta, možete kliknuti proširenje Med na vrhu preglednika da biste vidjeli koji su popusti dostupni.

Kako Med radi

Ušteđeni novac od medaMed donosi nekoliko promjena u vašem internetskom iskustvu. Prvo, dodaje gumbe web stranicama koje posjećujete, ponajviše onima u web trgovinama. Pomoću ovih gumba moći ćete spremiti određeni proizvod na “popis”. To znači da će Med neprestano provjeravati cijenu tog proizvoda i obavještavati vas ako padne ispod određene točke, pa ćete ga moći kupiti kad je jeftinije.

Druga mogućnost je pronađena na Amazonu, masivnom mrežnom tržištu koje usko surađuje s Medom. Tamo će Honey provjeriti je li cijena koju plaćate za određeni proizvod najjeftinija na Amazonu. Ponekad se isti proizvod učitava u Amazon više puta, a svaki ulaz s različitom cijenom. Uz Honey, uvijek ćete pronaći najjeftiniju opciju, a da ne morate sami ići van.

Čak i izvan Amazona, med će vam moći pomoći. Nakon što napunite svoju košaricu u web trgovini i nađete se pri odjavi, jednostavno kliknite logotip meda u svom pregledniku. Med će vam pronaći najbolje kodove kupona. Jednostavna i korisna aplikacija, tako se čini. Ali pitanje je: u čemu je ulov? Med sada ima preko 17 milijuna članova. Kako su uspjeli? I odakle im novac za pokretanje posla ako su njihove usluge doista besplatne?

Med oglašavanje: YouTube

Ako ste već čuli za proširenje Meda, velike su šanse da su surađivali s jednim od vaših omiljenih internetskih utjecaja. Med je sponzorirao bezbroj poznatih YouTubersa koji će u svojim videozapisima razgovarati o proširenju. Mogli bi spomenuti nevjerojatne popuste koje su uspjeli pronaći s Honey-om, apelirajući na gledatelje da preuzmu dodatak, koji “traje samo dva klika”. Evo primjera takvog sponzoriranog videa, u ovom slučaju MrBeast-a, poznatog YouTubera s gotovo 30 milijuna pretplatnika.

Osim što je izravno kontaktirao influencere, Honey također prodaje svoje usluge kupnjom reklama na YouTubeu. Možda ste te oglase vidjeli na početku (ili točno u sredini) videozapisa. Zahvaljujući svojim oglasima i sponzorstvima na platformama kao što je YouTube, Honey je uspjela razviti svoj brand i steći tisuće (ako ne i milijune) novih korisnika.

Med i novac

Med bi mogao biti besplatno proširenje, ali to ne znači da se uopšte ne bavi novcem. Neki od videa sponzorirani od strane Honeya sponzorirani su za desetke tisuća dolara. Krajem 2019. godine PayPal je otkrio da kupuju Honey za četiri milijarde dolara – najveću akviziciju dosad. Kako besplatni softver može postati toliko vrijedan?

Kako med zarađuje novac

Svako uspješno poslovanje ima financijsku strategiju: način na koji zarađuju svoj novac i sposobni su nastaviti postojati. Medova strategija odnosi se na provizije i podružnice. Njihovi partneri, prodavači čije kodove za popust koristite, osiguravaju im proviziju kada član Meda kupi nešto koristeći promotivni kôd. Drugim riječima, ako nešto kupite u webshopu X pomoću Honey-ovog koda, Honey će dobiti novac od webshopa X. Na ovaj način, tvrde oni, moći će besplatno da sačuvaju Honey bez prodaje bilo kojeg podataka svog korisnika.

Med je očito više od jednostavne baze podataka za kodove kupona. Mnoge web stranice, trgovine i druge tvrtke sklopile su ponude s Medom. Ovi poslovi, što rezultira provizijama za med, stvaraju najveći oblik prihoda od proširenja. Drugim riječima, kodovi koje Honey koristi nisu samo opći kodovi koje odaberete s interneta. Oni su aktivne promocije koje pomažu ljudima koji rade u Honeyu da zarade za život.

Med zlato

Vreća za novac sa znakom dolara na računaluUmjesto da vam pruži samo kodove za popust, Med ide korak dalje. Imaju poseban program vjernosti koji vam omogućuje zarađivanje bodova. Što češće koristite ekstenziju, brže ćete dobiti “bodove” u ovom sustavu, koji se naziva Honey Gold. Nakon što skupite dovoljno bodova (1000 medenog zlata), možete ih zamijeniti za poklon kartice u svim vrstama internetskih trgovina, uključujući Amazon i eBay.

Ovaj jednostavan sustav nagrađivanja stvara osjećaj odanosti kod korisnika. Žele dobiti to Medeno zlato pa će moći dobiti poklon karticu – i tako će nastaviti koristiti med.

Zašto je PayPal kupio Med

PayPal je kupio Honey još krajem 2019. Akvizicija se dogodila za manje od 4 milijarde dolara. Med je objavio izjavu o tome kako će to utjecati na članove. Najvažnije je da će moći surađivati ​​s više trgovaca i ponuditi više opcija plaćanja. Korisnici će se sada također moći pridružiti kompaniji Honey putem svojih PayPal računa. Štoviše, Honey je izričito napomenula da neće biti nikakvih promjena u načinu na koji postupaju s privatnošću svojih korisnika. To ćemo detaljnije pogledati u sljedećem odjeljku.

Za dušu, postaje dio PayPal porodice očito će imati nekoliko prednosti. Pa što PayPal dobiva u zamjenu za ovaj posao? Med bi mogao biti besplatan, ali to ne znači da ne donosi nikakav novac. Kao što je već spomenuto, Med zarađuje provizije kad god član nešto kupi koristeći jedan od svojih popustnih kodova. Osim tih mogućih zarada, PayPal je posebno želio primiti svoju ruku u vezi s Honeyevom tehnologijom. Prema tvrtki, ova će tehnologija pomoći PayPalu da dosegne kupce i personalizira iskustva u kupovini. Pitanje je: kako personalizirani doživljaji kupovine i privatnost idu ruku pod ruku?

Što med zna o tebi?

U svijetu u kojem nikad ništa nije “besplatno”, imati besplatan nastavak poput meda koji od vas bar na neki način ne donosi zaradu, zvuči nemoguće. Što se ovdje događa? Pogledali smo u to.

Prikupljanje korisničkih podataka

Da bi izvršio svoju uslužnu funkciju, Med treba prikupiti korisničke podatke. Uostalom, treba znati gdje se nalazite na internetu kako bi vam mogli pružiti pravu vrstu popusta. No, budući da je med postao puno više od jednostavnog pretraživača popusta, oni prikupljaju puno više korisničkih podataka, na primjer, putem kolačića. Kada instalirate proširenje, vidjet ćete sljedeći ekran koji vas potiče da stvorite račun.

Stvaranje računa s Honey-om

Ako odlučite stvoriti medeni račun, aplikacija će moći prikupiti više informacija o vama. Što točno oni znaju? U svojoj politici privatnosti spominju prikupljanje:

Osobne informacije:

 • Vaša prijava, ako je želite koristiti (uključujući e-poštu, korisničko ime, lozinku)
 • Svi podaci koje odlučite dijeliti na svom profilu, kao što su vaše ime, veze i profili na društvenim mrežama (ako se prijavite sa svojim Google ili Facebook računom, moći će pregledavati te račune, ali samo ako su javno dostupno)
 • Svaka komunikacija s Medom putem e-pošte ili preko drugog načina
 • Podaci o bankovnoj ili kreditnoj kartici ako ste ih unijeli putem Honey Mobile App ili Honey Pay
 • Stavke koje dodate na svoj Popis pada
 • Kuponi, promo kodovi i ponude koje ste podijelili s Honey
 • Prijatelji koje navodite med
 • Trgovine koje odlučite slijediti pomoću Honey tracker-a

Tehničke informacije:

 • Vrsta uređaja
 • Jedinstveni ID vašeg uređaja
 • Njegov operativni sustav
 • Vrsta vašeg preglednika
 • IP adresa
 • Marke za događaje
 • Dnevnici pogrešaka

Kao što vidite, velik dio osobnih podataka koje prikupe ovisi o tome dijelite li ili ne s njima. Što više dijelite, učinkovitija će aplikacija biti, a manje privatnosti imat ćete. Ponekad se podaci koje prikupljaju anonimno i objedinjuju kako bi im pomogli da analiziraju svoje usluge.

Sa druge strane, Honey obećava da nikada neće pratiti povijest vaše tražilice, e-poštu ili vaše pregledavanje web stranica koje nisu web lokacije za maloprodaju.

Na medu odobrenim maloprodajnim mjestima, Honey će prikupljati podatke o toj web lokaciji (ime prodavača, prikazi stranica), kao i cijene i dostupnost artikala. Te informacije i informacije koje su o vama prikupili mogu iskoristiti za davanje prilagođenih preporuka, poput prikazivanja sponzoriranih ponuda proizvoda. Drugim riječima, prate vaše trgovačke navike i u skladu s tim prilagođavaju vaše iskustvo kupnje putem interneta.

Dijeljenje podataka korisnika

Poslovni ljudi se rukujuMed obećava da nikada neće prodati vaše osobne podatke. Moglo bi se tvrditi da “osobni podaci” ne obuhvaćaju sve podatke koje prikupe: jesu li podaci o proizvodima koje kupujete ili zapravo tražite osobno? Ova informacija, koja se također naziva metapodaci, može biti vrlo vrijedna. Činjenica da ga Honey koristi za prikazivanje prilagođenih ponuda i prilagođenog iskustva već svjedoči tome. Ipak, prema svojoj politici privatnosti, Med ne prodaje ove podatke. Međutim, oni će ga dijeliti s različitim strankama, uključujući:

 • njihov davatelji usluga, koji im pomažu u održavanju svojih proizvoda, marketingu, pravnim pitanjima, sigurnosnoj zaštiti, obradi plaćanja i tako dalje
 • trgovinama kupite kod, koji će vam trebati podaci o dostavi da biste mogli da vam pošaljete kupljeni proizvod (ali samo kad koristite Honey Mobile App)
 • njihov matična tvrtka, PayPal, i njegove podružnice i podružnice

Pored njih, Med može dijeliti informacije i s drugim strankama, na primjer kada to zahtijeva zakon. Oni također mogu dijeliti anonimne podatke s drugima. Posljednja spomenuta tema u vezi s ovom temom jest da mogu dijeliti informacije „kada [vjeruju u dobroj vjeri da je potrebno zaštititi [njihova] prava, zaštititi svoju sigurnost ili sigurnost drugih ili istražiti prijevaru“. Iako je ova izjava vjerojatno namjerno nejasna kako bi obuhvatila sve neočekivane situacije, ona također pruža dovoljno prostora za razmjenu korisničkih podataka, u slučaju da žele.

Sve ove informacije mogu se pronaći u politikama privatnosti tvrtke, koje su otvoreno dostupne na njihovim web stranicama. Med prikuplja i dijeli dosta vaših podataka, što bi mogao biti problem ako cijenite vašu privatnost na mreži. Međutim, barem je Med otvorena za njihove politike.

Da li med prati svaki vaš pokret?

S Honeyovim prilagođenim preporukama za korisnike, možda se pitate u kojoj mjeri oni proučavaju vaše internetsko ponašanje. Koje podatke upotrebljavaju za personalizirane ponude? Neki se pitaju je li med zapravo oblik špijunskog softvera koji prati sve što radite na mreži, samo kako biste od njega mogli profitirati. Tvrtka je čula zabrinutosti i odgovorila posebnim YouTube videom. U ovom videu provode test detektora laži na svojim zaposlenicima.

Zaposlenici razgovaraju o tome kako ne prodaju vaše osobne podatke, poput vaše adrese e-pošte. Ponavljaju kako Honey zarađuje putem provizija i priznaje da je sam koristio uslugu. Ovaj je videozapis bio pametan marketinški potez, jer se uključuje u nedavnu popularnost internetskih testova za otkrivanje laži. Da li je zapravo korisna u smislu otkrivanja koliko je med istinski, ostaje otvorena za raspravu. Snimak je ipak mogao biti uređen. Nadalje, iako proširenje možda ne prodaje vaše podatke, to ne znači da ne može vidjeti vaše podatke sami – što može.

Je li med špijunski?

Oko na prijenosnom računaluDa bismo došli do dna toga, sami smo istražili stvar. Neki se boje da bi Honey mogao biti špijunski softver. Špijunski softver je oblik zlonamjernog softvera koji inficira vaše računalo, pametni telefon ili drugi uređaj i skuplja podatke o vama. Ona doslovno špijunira vas dok upotrebljavate svoj uređaj, prati povijest preglednika, povijest preuzimanja, bilo koje osobne podatke kao što su podaci za prijavu i bankovni podaci i vaše e-poruke.

Obično će špijunski softver značajno usporiti vaš uređaj. Budući da zlonamjerni softver stalno bilježi sve što radite, potrošit će puno radne memorije. Pregledavanje, strujanje, klikovanje okolo trajat će znatno duže. Kad smo instalirali Med, to nije bio slučaj.

Da bismo bili sigurni, pogledali smo aktivne procese na našem računalu da bismo utvrdili je li Honeyov softver aktivan u pozadini uređaja. To nije bio slučaj Ukratko, med nije oblik špijunskog softvera iako prikuplja vaše podatke, kao što je gore spomenuto i u njihovim pravilima o privatnosti.

Aktivnost meda u vašem pregledniku

Možemo zaključiti da Med ne prati svaki vaš potez na svom uređaju. Na taj način ne utječe na vašu opću sigurnost i privatnost. No, budući da se radi o proširenju preglednika, bilo bi zanimljivo vidjeti kako to funkcionira unutar preglednika. Instalirali smo Honey na Firefox-preglednik i pokušali vidjeti koliko programa prati. Gledajući upravitelja zadataka preglednika, mogli smo vidjeti koliko je Med bio aktivan tijekom našeg pregledavanja.

Med je proširenje za preglednik koje se čini da je aktivan u svakom trenutku, iako često pokazuje samo vrlo malo aktivnosti. Prilikom posjeta maloprodajnim web mjestima, kao što je amazon, Honeyov energetski utjecaj raste. To znači da tražite prave popuste, priznajući da ste stigli do partnerskog webshopa. Do sada ništa neobično: upravo je to Meda namijenjena.

Kada posjećujete internetske stranice koje nisu u prodaji, na primjer našu vlastitu web stranicu ili bilo koje druge informativne stranice pronađene putem Google pretraživanja weba, Medov energetski utjecaj i dalje je nizak. Iako je aplikacija provjerila je li web lokacija prodavač, ne čini ništa drugo kad odluči da nije. Ništa se posebno ne događa kada koristite i društvene medije poput Twittera i YouTubea. Med izgleda da ovdje ne prati tvoje poteze.

Posjećena web stranica
Energetski utjecaj meda
Web stranica za maloprodaju (Amazon)Prosječni / visoki
Web-lokacija za nepovratne pošte (VPNoverview)Niska / nula
Platforma društvenih medija (YouTube, Twitter)Niska / nula

Kad god je med vrlo aktivan, njegova memorija će rasti. To znači da aplikacija sprema podatke o vašem ponašanju na mreži, kao što je to poznato. Iako ova praksa definitivno utječe na vašu privatnost, nije nužno pogrešna. Uostalom, korištenjem Honey-a pristajete na dopuštanje praćenja vaših internetskih pokreta i provjere svake web trgovine koju koristite. Ovo proširenje stvara profil vaših podataka koji koriste za personaliziranje vašeg iskustva. Zato raste količina memorije proširenja.

Završne misli

Medova aplikacija za uštedu novca jedna je od najpopularnijih takvih vrsta. Usluga ima za cilj pronaći najbolje, najrelevantnije popuste za svoje korisnike. Također ima sustav povrata novca, gdje korisnici mogu zaraditi dio novca utrošenog na nove proizvode koristeći Honey. Da bi Honey mogao funkcionirati, mora prikupiti određene osobne podatke. Možete isključiti dijeljenje većine ovih podataka, poput e-pošte, društvenih medija i drugih osjetljivih podataka. No, za redovitog korisnika, Honey će upotrebljavati podatke za prilagođavanje i prilagođavanje vašeg doživljaja kupovine.

Kada je riječ o privatnosti, Honey nije najbolje proširenje za upotrebu. Ako želite ostati anonimni putem interneta ili jednostavno ne želite dijeliti svoje trgovačke navike s drugima, savjetujemo vam da se držite podalje od meda. Međutim, u svrhu za koju je produžetak bio stvoren, to čini dobar posao. Čini se da ne sadrži nikakav špijunski softver i samo aktivno započinje s radom nakon što se nađete na maloprodajnoj web stranici ili u webshopu. Ovo proširenje ne prodaje vaše podatke trgovcima (ili bilo kome drugom, u vezi s tim), ali obavlja zadatke marketera. Dajući vam personalizirano iskustvo, pokušava vas natjerati da kupujete više na mreži, tako da oni i njihove partnerske trgovine mogu od toga profitirati. Slobodno koristite Honey, sve dok ste svjesni da će ova kompanija znati puno o vama i kako kupujete na mreži!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map