Koliko je anonimno stvarno anonimno? | VPNOverview

Nije tajna da vaše internetske aktivnosti mogu lako pratiti različite strane, uključujući vašeg davatelja internetskih usluga (ISP). Upotreba VPN-a iznimno je učinkovit način prikrivanja vašeg identiteta na mreži. Ali što ako još niste spremni uložiti u VPN uslugu? Mnogi korisnici pribjegavaju anonimnom načinu rada tijekom pregledavanja interneta kako bi sesije ostale privatne. Međutim, anonimni način nije ni približno privatan kao što mnogi korisnici misle. U ovom ćemo članku govoriti o načinu anonimnog rada i koje su njegove prednosti i ograničenja kada je u pitanju privatno pregledavanje interneta..


Vjerojatno već možete pretpostaviti da način anonimnog vida nije ni približno privatan koliko biste željeli. Ako doista želite ostati anonimni, puno vam je bolje ako koristite VPN. Primarna razlika između njih je da će se sav vaš internetski promet šifrirati kada koristite VPN. Anonimni način ne šifrira vaš internetski promet; to samo osigurava da vaša internetska aktivnost nije spremljena na vašem uređaju. Jedan od najboljih VPN pružatelja usluga ExpressVPN. Ako više volite drugi VPN, mi također imamo široku lepezu VPN recenzija.

Što je anonimni način rada?

Anonimni način je u osnovi način za brisanje povijesti pregledavanja i pretraživanja, kao i praćenje kolačića nakon mrežne sesije. Poznat i kao privatno pregledavanje, anonimni način je značajka koju nudi većina web preglednika. Kada se aktivira, otvara se prozor privatnog pregledavanja koji možete koristiti za surfanje Internetom. Nakon toga na kraju sesije briše vašu povijest pregledavanja. Iako je ovo korisna značajka, daleko je od optimalnog načina za anonimno pregledavanje weba.

Kada pregledavate Internet bez anonimnog načina, vaš preglednik pohranjuje informacije poput URL-ova web stranice, podataka obrasca i kolačića. Kolačići su datoteke koje web stranice ugrađuju u preglednike. Ovi kolačići mogu imati mnogo različitih funkcija. Na primjer, neki kolačići omogućuju vam da posjetite web lokacije zaštićene lozinkom bez potrebe da se svaki put prijavite. Neki prate stvari u vašoj internetskoj košarici ili oglašavačima daju način da prate vaše mrežne aktivnosti. Kad god se vratite na web stranicu koja koristi kolačiće, ti se pohranjeni podaci šalju natrag na poslužitelj, koji vas prepoznaje i prilagođava stranicu u skladu s vašim prethodnim postupkom pregledavanja.

Kada koristite anonimni način rada, na kraju vaše sesije svi kolačići brišu se zajedno s poviješću pregledavanja. To znači da se URL-ovi web mjesta koje ste posjetili neće prikazati na kartici povijesti vašeg preglednika, a manje je vjerovatno da će vas oglašavači pratiti.

Kako mogu pregledati anonimno u svom pregledniku?

Većina preglednika ovih dana uključuje anonimni način rada. To se ponekad naziva i anonimni zaslon, privatni zaslon ili privatni način rada. Donja tablica opisuje kako pokrenuti anonimni način rada na računalu ili prijenosnom računalu kada upotrebljavate Chrome, Edge, Firefox, Brave ili Safari.

preglednik
Miš
tastatura
KromPostavke (gore desno) & Novi prozor bez arhiviranjaCtrl + Shift + N
RubPostavke (gore desno) > Novi prozor InPrivateCrtl + Shift + P
FirefoxPostavke (gore desno) > Novi privatni prozorCtrl + Shift + P
HrabarPostavke (gore desno) > Novi prozor bez arhiviranjaCtrl + Shift + N
SafariPostavke (gore desno) > Privatni način radaShift + Command + N

Ilustrirano je u nastavku nekoliko primjera privatnih prozora nekoliko različitih preglednika. Redoslijed (odozgo lijevo dolje desno) je: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox i Brave.

Lokalno nasuprot mrežnoj anonimnosti

Kada govorimo o anonimnom pregledavanju, važno je napraviti razliku između lokalne i anonimnosti na mreži. Lokalna anonimnost znači da vaša internetska povijest, postavke, kolačići i slično nisu pohranjeni na vašem lokalnom uređaju. Anonimnost na mreži znači da te podatke ne pohranjuju i ne prate web stranice, kolačići, vladine agencije, hakeri, tražilice, davatelji internetskih usluga, proširenja preglednika i još mnogo toga. Drugim riječima, lokalna anonimnost znači da se vaši podaci ne pohranjuju na vašem uređaju, dok mrežna anonimnost znači da ih ne prate internetski glumci. Za dobar pregled stranaka koje vas mogu pratiti na mreži, pogledajte naš članak o praćenju internetskog ponašanja.

Zaključno, anonimni način je dobar alat za zaštitu lokalne anonimnosti, jer sprečava vaše mrežne aktivnosti da budu pohranjene na vašem lokalnom uređaju. Međutim, anonimni način ne štiti vašu anonimnost na mreži jer su vaši podaci i dalje vidljivi kolačićima, ekstenzijama, davateljima internetskih usluga, vladinim agencijama, tražilicama i mnogim drugim stranama. Vaša IP adresa, operativni sustav, lokacija i sve ostale informacije ostaju ranjive čak i kada pregledavate u anonimnom načinu.

Anonimni način u praksi: konkretan primjer

Smartphone za anonimnostZamislite ovo: želite kupiti neke nove traperice. Otvorite preglednik, pokrenete anonimni zaslon i odete na https://www.asos.com/. Neko vrijeme pregledavate web stranicu, prolazeći kroz nekoliko stranica traperica i odabirom različitih veličina. Nažalost, ne možete pronaći ono što tražite pa ponovo zatvorite preglednik. Kakve su informacije prikupljene o vama?

Otkad ste koristili anonimni način, vaša internetska povijest i kolačići neće biti pohranjeni na vaš uređaj. Činjenica da ste posjetili asos.com, tražili traperice, kliknuli na određene traperice, odabrane veličine – nijedna od ovih podataka ne pohranjuje se na vašem uređaju. Ako bi netko drugi izašao za vaše računalo, neće moći vidjeti što tražite. Kao takav, anonimni način je odličan alat za gledanje poklona za svoje prijatelje i obitelj.

Iako vaše pregledavanje možda više nije vidljivo u vašem pregledniku, na web stranici ste definitivno ostavili tragove svoje mrežne aktivnosti. Tijekom cijele sesije vaša je IP adresa bila vidljiva mrežnom administratoru, vašem davatelju internetskih usluga i asos.com.

Što može anonimni način rada?

Anonimni način prvenstveno je koristan za očuvanje privatnosti vaših mrežnih aktivnosti od ostalih korisnika istog uređaja. Pored toga, postoji nekoliko načina na koji možete upotrebljavati anonimni način u svoju korist. Evo glavnih prednosti privatnog pregledavanja:

 • Čuva vašu povijest pretraživanja privatnom
 • Ne pohranjuje nikakve kolačiće nakon sesije
 • Ne pohranjuje nikakve online obrasce
 • Održava vašu privatnost na javnim računalima
 • Pomaže vam da zaobiđete plaće

Čuvanje povijesti pretraživanja privatnim

Većina se korisnika odluči pregledavati u privatnom načinu rada jer želi prikriti svoju povijest pretraživanja. Incognito način rada ima pomalo upitnu reputaciju: sugerira da korisnici moraju nešto loše sakriti od drugih. Međutim, postoji mnogo potpuno legitimnih razloga zbog kojih će korisnici možda željeti izbrisati svoju povijest pretraživanja. Na primjer, možda istražujete određeno medicinsko stanje na mreži i radije ne biste imali druge korisnike o tome. Ako tražite novi posao, anonimni način sprečava pojavljivanje web mjesta poslova u vašoj povijesti pretraživanja. Iz bilo kojeg razloga koji biste željeli zadržati privatnost povijesti pretraživanja, anonimni način je dobar način za to.

Brisanje kolačića nakon sesije

Kolačići na ekranuMožda to niste svjesni, ali kolačići prikupljaju sve vrste podataka o vama dok pregledavate. Kolačići mogu pratiti web stranice koje posjećujete, Googleove uvjete pretraživanja koje koristite, koje proizvode kupujete, vašu lokaciju, vrijeme koje provodite na određenim dijelovima web stranice, koje reklame ste vidjeli neposredno prije nego što kupite nešto i još mnogo toga , Na taj način oglašivačke tvrtke mogu na vama stvoriti i poboljšati osobni profil. Kada koristite anonimni način rada, nijedan se od ovih kolačića ne sprema. Kao rezultat toga, kad sljedeći put kada budete pretraživali asos.com, možda pronašli lijep par cipela ili košulju, pojavit će se kao da ste potpuno novi posjetitelj.

Brisanje bilo kojeg mrežnog obrasca nakon sesije

Dok pregledavate web, često se traži da popunite internetske obrasce. Web stranica može od vas tražiti da navedete korisničko ime, lozinku, adresu, vaše osobne preferencije itd. Nijedan obrazac koji ispunite tijekom anonimnog načina ne pohranjuje se na vaš uređaj. To je nešto manje zgodno kad se vratite na obrazac i morate ponovo unijeti sve te podatke, ali pruža vam određeni stupanj privatnosti. Važno je ovdje napomenuti da se informacije koje ste unijeli šalju na web mjesto koje posjetite nakon što pritisnete „U redu“. Ondje će biti spremljen, čak i nakon što zatvorite prozor.

Održavanje privatnosti na javnim računalima

S obzirom na našu čestu upotrebu tableta, pametnih telefona i drugih uređaja, danas je daleko rjeđe potrebno koristiti javni PC za provjeru adrese e-pošte ili pristup računima. Međutim, ako vam ikad to bude potrebno, uključit ćete anonimni način. To je zato što javna računala često ne brišu povijest pregledavanja nakon završetka sesije. Upotreba anonimnog načina može drugima onemogućiti pristup stranici za prijavu na web mjestu ili drugim osjetljivim podacima.

Obilazeći platne zidove

Neke web stranice, poput The New York Timesa, postavljaju plaće. To znači da korisnici imaju pristup ograničenom broju članaka prije nego što moraju zatražiti plaćenu pretplatu kako bi vidjeli bilo koji daljnji sadržaj. To možete zaobići tako da otvorite preglednik u anonimnom načinu. Svi kolačići za praćenje bit će izbrisani nakon završetka sesije. Kada ponovno posjetite web mjesto, pojavit će se kao novi posjetitelj i imat ćete novu seriju besplatnih članaka za pristup.

Što se anonimni način ne može?

Iako anonimni način rada može biti vrlo koristan, nedostaje i nekih važnih načina. U ovom ćemo dijelu opisati sve što anonimni način ne može učiniti za vas.

 • Ne krije vašu IP adresu
 • To ne sprječava praćenje trećih strana
 • Ne zaustavlja preglednik otiscima prstiju

Sakrivanje vaše IP adrese

Anonimni način ne skriva vašu IP adresu. Adresa internetskog protokola (IP) je alat za identifikaciju i lokalizaciju. To drugima govori tko ste i gdje ste. Svaki uređaj koji ima pristup internetu ima IP adresu. To je poput digitalne kućne adrese, osim vašeg usmjerivača ili računala. Kada posjetite web mjesto, šaljete zahtjev za informacijama (o web mjestu) na njegov poslužitelj. Poslužitelj šalje ove podatke na vašu IP adresu, na isti način na koji bi dostavljač iz IKEA-e dostavio vaše novo naručene police za knjige na kućni prag.

Moguće je pratiti nečije mrežne aktivnosti jer je svaki zahtjev na internetu povezan s IP adresom. Anonimni način ne skriva vašu IP adresu. Kao takve, vaše se mrežne aktivnosti i dalje mogu pratiti. Traženje mrežnih aktivnosti može uzrokovati brojne probleme u vezi s privatnošću. Da biste prikrili svoje internetsko ponašanje, morate sakriti ili promijeniti svoju IP adresu.

Praćenje treće strane

Iako anonimni način briše kolačiće za praćenje nakon svake sesije, to ne sprečava vašeg davatelja internetskih usluga ili treće strane da vas prate na druge načine. Anonimni način je u konačnici osmišljen kako bi sesiju pregledavanja držao privatnom od ostalih koji koriste vaš uređaj, a ne radi zaštite vaših podataka. Privatno pregledavanje vrlo je osnovna sigurnosna značajka i ne nudi napredni stupanj zaštite. Vaša IP adresa je i dalje u cijelosti vidljiva kada pregledavate u privatnom načinu rada. To znači da vaš davatelj internetskih usluga može pratiti web stranice koje posjećujete i datoteke koje preuzmete. Ostale stranke, uključujući Vladu, web stranice koje posjetite i vašeg poslodavca mogu vas također pratiti – čak i kada koristite anonimni način rada. Štoviše, ako pristupite internetu putem nesigurne veze, anonimni način vas neće zaštititi od hakera koji imaju namjeru ukrasti vaše osjetljive podatke.

Čak i neki softver na vašem računalu može zaobići anonimni način rada. To uključuje roditeljski nadzorni softver, kao i špijunski softver i druge vrste zlonamjernog softvera. Ako je vaš uređaj zaražen pomoću keyloggera, na primjer, anonimni način neće vam donijeti nikakvu korist. Osim toga, anonimni način također neće izbrisati oznake koje stvorite u pregledniku.

Otisci prsta na pregledniku

Računalo za otiske prstiju

Web stranice svakim danom postaju sve sofisticiranije, a neke se uveliko istražuju kako bi identificirale posjetitelje. Neki mogu stvoriti takozvani “digitalni otisak prsta” dok pregledavate, čak i kada imate adblokere ili ste u anonimnom načinu. Web stranice vam nikad ne govore kada su u vas stvorile profil, ali to se događa mnogo. Proces slijedi na sljedeći način: kada posjetite web mjesto, web stranica pregledniku šalje zahtjev za dodatnim informacijama. Ti podaci mogu sadržavati podatke o korisnikovom operativnom sustavu, broju instaliranih fontova, koja su proširenja preglednika dodana i mnogim drugim značajkama prepoznavanja. Uz sve ove podatke, web stranica može stvoriti profil jedinstven za vaše postavke.

Ti dijelovi informacija sami po sebi ne otkrivaju puno. Međutim, kolektivno je moguće stvoriti jedinstveni profil na svakom mrežnom posjetitelju, čak i kada se koristi anonimni način rada. To ne znači da će web stranica znati vaš identitet, ali vjerojatno će vam dodijeliti broj profila i moći će vas prepoznati kad god se vratite na njihovu web stranicu. Tamo mogu pratiti što radite.

Ako želite provjeriti upotrebljava li se otisak prsta na pregledniku, posjetite Panopticlick. Potrebno je samo nekoliko klikova da otkrijete koliko su jedinstvene vaše postavke. Ako ste jedan od ljudi čiji je preglednik podložan otisku prsta, jedna od mogućih opcija je instaliranje proširenja Privacy Badger. Ovo proširenje razvili su isti ljudi kao Panopticlick i može se instalirati na Firefox, Opera, Chrome, Brave, Iridium i Android. Nažalost, to neće riješiti cijeli problem. Tužno je što još uvijek nismo trebali otkriti besprijekoran način kako se suprotstaviti otisku prsta na pregledniku.

Završne misli

Iako anonimni način rada može vam pružiti više privatnosti tijekom pregledavanja interneta, korisnici su važni razumjeti ograničenja ove značajke privatnosti. Možda će povijest pregledavanja ostati privatna, ali to nije pouzdan način zaštite anonimnosti na mreži. Iako drugi korisnici mogu spriječiti da vide vašu mrežnu aktivnost na uređaju ili računalu, ona ne skriva vašu IP adresu ili ne sprečava treće strane da vide vaše mrežne aktivnosti. Ako doista želite zaštititi svoju privatnost, najbolja opcija je uložiti u uglednu VPN uslugu. Međutim, ako jednostavno želite izbrisati podatke pregledavanja i kolačiće za praćenje, anonimni način je koristan alat za obavljanje tih zadataka. Neke druge metode za osiguravanje vaše anonimnosti na mreži uključuju:

 • Instaliranje i korištenje uglednog VPN-a
 • Korištenje Tor preglednika
 • Ne prijavljuje se na nijednu web stranicu
 • Korištenje anonimnih tražilica
 • Izbjegavanje stvaranja oznaka
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me