Kako upravljati postavkama privatnosti na YouTubeu | VPNoverview.com

Kada gledate svoje omiljene videozapise na YouTubeu, vjerojatno vam nikad ne pada na pamet da vas YouTube gleda unatrag. Video usluga prati videozapise koje gledate kako bi osigurao ciljanije oglašavanje. Informacije o vama prikupljaju se i analiziraju kako bi se bolje utvrdilo tko ste i koji su vaši interesi. Promjena nekoliko postavki na YouTubeu može vam pomoći osigurati privatnost bez koštanja bilo koje od značajki usluge.


Kako Google zarađuje milijarde od YouTubea

YouTube možete smatrati svojim žarištem za smiješne videozapise o mačkama i filmovima. Ali video je jedan od najtraženijih dijelova u marketingu. Istraživanje pokazuje da korisnici teže provode više vremena gledajući videozapis nego čitajući oglas. Kao rezultat toga, oglašivači troše milijarde dolara kako bi vam pogledali jedan od njihovih videozapisa. Jedna od glavnih tvrtki koje imaju koristi od toga je YouTube.

YouTube svakog mjeseca ima preko 149 milijuna gledatelja. Oni gledatelji pojedu u prosjeku milijardu sati videozapisa svaki dan. S obzirom na to da mnogi ljudi koriste uslugu, nije ni čudo što je YouTube uspio donijeti procjenu od 8 milijardi USD u 2015. godini. Ali odakle taj sav novac dolazi?

Kako na vas utječe oglašavanje

Kada mislite na oglase koji utječu na vas, vjerojatno mislite na oglas koji vas natjera da kupite proizvod ili pogledate novu TV emisiju. Iako su oglasi učinkoviti u prodaji svojih proizvoda, na vas utječu i na brojne druge načine.

Način na koji je Google u mogućnosti zaraditi milijarde dolara od YouTubea je putem ciljanih oglasa. Ti se oglasi ne šalju samo svakom korisniku YouTubea, već su pažljivo usmjereni na korisnike s određenim profilom. Svaki videozapis koji gledate na web lokaciji, svaka potraga za njim pomaže YouTubeu da stvori ciljaniji profil vaših interesa. Čak podatke o tome koliko dugo gledate video, u kojem trenutku kliknete na sljedeći videozapis i na koje oglase s kojima komunicirate prikuplja YouTube.

S vremenom vaš profil utječe na oglase koje vidite, videozapise koji se preporučuju za gledanje i vaše iskustvo na YouTubeu. Privatne podatke za koje smatrate da su tajni prikuplja tvrtka za precizno podešavanje vašeg profila. Vaša privatnost je ugrožena, čak i ako toga niste svjesni.

Preuzejte kontrolu nad postavkama privatnosti YouTubea

Iako ne možete blokirati sve oglase s YouTubea, čak ni s blokatorima oglasa, možete ograničiti informacije prikupljene na svom profilu. Podešavanjem postavki privatnosti na svom YouTube računu možete ograničiti pristup svojim podacima.

Pronalaženje kontrola privatnosti

Postavke privatnosti na YouTubeuNa web mjestu prijeđite na početni zaslon YouTube. Na vrhu u desnom desnom kutu vidjet ćete ikonu vašeg profila. Kliknite na nju da otvorite postavke.

U aplikaciji YouTube možete pronaći sličan zaslon s postavkama. Na početnom zaslonu dodirnite ikonu vašeg profila u gornjem desnom kutu.

Kliknite “Postavke” bilo u aplikaciji ili na web stranici.

Ovdje ćete pronaći karticu “Privatnost”. Kliknite na to kako biste otvorili postavke privatnosti. Zasloni se vrlo razlikuju ovisno o tome jeste li u aplikaciji ili na web mjestu. U nastavku ćemo opisati što možete prilagoditi u postavkama aplikacije i na web mjestu.

Prilagodite svoje postavke privatnosti na YouTube aplikaciji

Ovdje se možete obratiti dva glavna odjeljka – povijest pretraživanja i povijest gledanja.

Svaki put kada gledate videozapis, pa makar i na samo nekoliko trenutaka, on se dodaje vašoj povijesti gledanja. Ovo je dio podataka koji YouTube koristi za stvaranje vašeg profila. Kliknite klizač pored “Pauziraj povijest gledanja” kako biste spriječili YouTube da prikuplja ove podatke.

Da biste u potpunosti izbrisali podatke koje je Google pohranio o vašoj povijesti gledanja, kliknite “Obriši povijest gledanja” na vrhu zaslona. Time će se svi videozapisi pohranjeni u vašoj povijesti izbrisati do danas.

Povijest pretraživanja evidencija je koju YouTube čuva u vašim pretraživanjima na samom YouTubeu. Ovo je odvojeno od bilo kojeg pretraživanja u Google tražilici ili Chrome adresnoj traci. Da biste zaustavili YouTube da bilježi vašu povijest pretraživanja, kliknite klizač pokraj “Pauziraj povijest pretraživanja”. Također možete izbrisati svoju povijest pretraživanja s YouTubea klikom na ‘Izbriši povijest pretraživanja’ pri vrhu zaslona.

Ako više volite zadržati praktičnost da YouTube prikazuje vašu povijest pretraživanja i pregledavanja, ali želite izuzeti određeni videozapis, način anonimnosti je odgovor.

Na zaslonu “Račun” kliknite “Uključi anonimno”. Videozapisi koje tražite i gledate u načinu “anonimno” neće se dodati u vašu povijest pretraživanja ili gledanje. Trenutačno je anonimni način dostupan samo na aplikaciji YouTube.

Prilagodite svoje postavke privatnosti na web mjestu YouTube

Ovdje su vam ponuđene različite mogućnosti nego u aplikaciji. Imate mogućnost čuvanja vaših videozapisa u privatnosti. Ako to odaberete, drugi će posjetitelji vašeg profila vidjeti videozapise na koje ste kliknuli “Sviđa mi se”. Na isti način možete sačuvati svoje spremljene popise za reprodukciju privatnim ili pretplate na druge video kanale privatnima.

Da biste kontrolirali kako YouTube prikazuje oglase na temelju vašeg profila, pogledajte dalje prema dolje na stranici pod naslovom: “Oglasi na temelju mog interesa”. Pronaći ćete vezu do “Postavke Google oglasa” koja će vas odvesti do postavki oglasa za sav Google, a ne samo za YouTube.

Da biste Googleu onemogućili ciljano oglašavanje na temelju vašeg profila, kliknite klizač pored “Prilagodba oglasa je UKLJUČENA”. Isključivanje ove značajke neće vas zaustaviti u gledanju oglasa na YouTubeu i ostalim Googleovim proizvodima, samo ih sprečava da prikazuju ciljane oglase na temelju vašeg profila.

Jednostavan korak za zaštitu vaše privatnosti

YouTube prikuplja ogromnu količinu osobnih podataka o vama radi stvaranja ciljanih oglasa. Ako prilagodite svoje postavke privatnosti, smanjit ćete količinu informacija koje YouTube i Google imaju o vama. I dalje ostaje činjenica da ove tvrtke i dalje znaju više o vama nego što ih možda želite.

Jedan jednostavan korak koji možete drastično poboljšati svoju privatnost je korištenje VPN usluge. VPN čuva vaše podatke anonimnim ako djeluje kao posrednik između vas i web stranica koje posjetite na mreži. Podaci s vašeg računala šifriraju se i šalju VPN poslužitelju. Tamo se šalje na web mjesto, a mjesto vraća tražene podatke na VPN poslužitelj. Poslužitelj vam podatke prosljeđuje, kriptirajući podatke na i sa vašeg računala.

Budući da web stranice kojima pristupate rade samo s VPN serverom, a ne izravno s vama, ostajete anonimni. Vaša privatnost ostaje zaštićena dok imate puni pristup web lokacijama i uslugama koje ste cijenili. VPN nudi i druge pogodnosti, poput izbjegavanja geografskih ograničenja za streaming videozapisa ili vatrozida na poslu. Da biste saznali više o tome kako vam VPN može koristiti, pogledajte naš post o odabiru najboljeg VPN-a za vaše potrebe.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me