Како управљати својим ИоуТубе поставкама приватности | ВПНовервиев.цом

Када гледате своје омиљене видео снимке на ИоуТубеу, вероватно вам никада не пада на памет да вас ИоуТубе гледа уназад. Видео сервис прати видео снимке које гледате ради пружања циљанијег оглашавања. Информације о вама се прикупљају и анализирају како би се боље утврдило ко сте и шта су ваши интереси. Промјена неколико поставки на ИоуТубе-у може вам помоћи да осигурате своју приватност без да вас кошта било које од функција услуге.


Како Гоогле зарађује милијарде од ИоуТубе-а

Можете сматрати да је ИоуТубе ваш почетна тачка за смешне видео мачке и трејлер филмова. Али видео је један од најтраженијих дела у маркетингу. Истраживања показују да корисници чешће троше више времена гледајући видео него читање огласа. Као резултат тога, оглашивачи троше милијарде долара како би вам погледали један од њихових видео записа. Једна од главних компанија које имају користи од тога је ИоуТубе.

ИоуТубе сваког месеца има преко 149 милиона гледалаца. Ти гледаоци свакодневно конзумирају у просеку милијарду сати видео записа. С обзиром на то да многи људи користе услугу, није ни чудо што је ИоуТубе успео да донесе око 8 милијарди долара у 2015. години. Али одакле тај сав новац долази?

Како оглашавање утиче на вас

Када мислите на огласе који утичу на вас, вероватно мислите на оглас који вас тера да купите производ или гледате нову ТВ емисију. Иако су огласи ефикасни у продаји својих производа, на вас утичу и на више других начина.

Начин на који је Гоогле у могућности да заради ИоуТубе милијарде долара путем циљаних огласа. Ти огласи се не шаљу само сваком ИоуТубе кориснику, већ су пажљиво циљани на кориснике са одређеним профилом. Сваки видео који гледате на веб локацији, свака потрага за видео снимком помаже ИоуТубеу да створи више циљани профил ваших интереса. Чак и податке о томе колико дуго гледате видео, у ком тренутку кликнете на следећи видео и на које огласе са којима комуницирате сакупља ИоуТубе.

Временом, ваш профил утиче на огласе које видите, видео снимке који се препоручују за гледање и ваше искуство на ИоуТубеу. Приватне информације за које сматрате да су тајне прикупља компанија за прецизно подешавање вашег профила. Ваша приватност је погођена, чак и ако је не схватате.

Преузмите контролу над подешавањима приватности ИоуТубе-а

Иако не можете да блокирате све огласе са ИоуТубе-а, чак ни блокаде огласа, можете ограничити информације прикупљене на вашем профилу. Подешавањем поставки приватности на вашем ИоуТубе налогу можете да ограничите приступ својим информацијама.

Проналажење контрола приватности

Подешавања приватности ИоуТубе-аНа веб локацији идите на почетни екран ИоуТубе. На врху у десном десном углу видећете икону вашег профила. Кликните на њу да бисте приказали подешавања.

У ИоуТубе апликацији можете да пронађете сличан екран са подешавањима. На почетном екрану тапните на икону вашег профила у горњем десном углу.

Кликните на „Подешавања“ било у апликацији или на веб страници.

Овде ћете пронаћи картицу „Приватност“. Кликните на то да бисте отворили подешавања приватности. Екрани се разликују у зависности од тога да ли се налазите у апликацији или на веб локацији. У наставку ћемо описати шта можете прилагодити у подешавањима апликације и на веб локацији.

Подесите своја подешавања приватности на ИоуТубе апликацији

Постоје два главна одељка којима се можете обратити одавде – историја претраге и историја гледања.

Сваки пут када гледате видео, чак и на само неколико тренутака, он се додаје у вашу историју гледања. Ово је део података који ИоуТубе користи за креирање вашег профила. Кликните на клизач поред „Паузирај историју гледања“ да бисте спречили ИоуТубе да прикупља ове информације.

Да бисте у потпуности избрисали податке које је Гоогле похранио о вашој историји гледања, кликните на ‘Обриши историју гледања’ на врху екрана. Ово ће избрисати све видео записе сачуване у вашој историји до сада.

Историја претраге је запис који ИоуТубе чува у претрагама које вршите на самом ИоуТубеу. Ово је одвојено од свих претрага које вршите у Гоогле претраживачу или Цхроме адресној траци. Да бисте спречили ИоуТубе да снима историју претраге, кликните на клизач поред „Паузирај историју претраге“. Такође можете да избришете историју претраге са ИоуТубе-а тако што ћете кликнути „Обриши историју претраге“ при врху екрана.

Ако више желите да задржите погодност ИоуТубе-а да приказује вашу историју претраживања и прегледа, али желите да изузмете одређени видео, одговор без архивирања је одговор.

На екрану „Рачун“ кликните на „Укључи анонимно“. Видео снимци које тражите и гледате у режиму „Инкогнито“ неће бити додани у вашу историју претраге или гледања. Тренутно је режим без архивирања доступан само на ИоуТубе апликацији.

Подесите своја подешавања приватности на веб локацији ИоуТубе

Овде су вам представљене различите опције него у апликацији. Имате могућност да своје омиљене видео снимке чувате као приватне. Ако то одаберете, остали ће посетиоци вашег профила видети видео снимке на које сте кликнули „Свиђа ми се“. На исти начин можете сачувати приватне сачуване листе песама или претплате на друге видео канале приватним.

Да бисте контролисали како ИоуТубе приказује огласе на основу вашег профила, погледајте даље доле у ​​страни под насловом: „Огласи на основу мог интересовања“. Пронаћи ћете везу до „Подешавања Гоогле огласа“ која ће вас одвести до подешавања огласа за сав Гоогле, а не само за ИоуТубе.

Да бисте спречили Гоогле да вас циљано оглашава на основу вашег профила, кликните клизач поред „Персонализација огласа је УКЉУЧЕНА“. Искључивање ове функције неће вас спречити да видите огласе на ИоуТубе-у и другим Гоогле производима, само их спречава да приказују циљане огласе на основу вашег профила.

Једноставан корак за заштиту ваше приватности

ИоуТубе прикупља огромну количину личних података о вама ради креирања циљаних огласа. Подешавањем поставки приватности смањићете количину информација које ИоуТубе и Гоогле имају о вама. Чињеница је, међутим, да ове компаније још увек знају више о вама него што их можда желите.

Један једноставан корак који можете драстично да побољшате своју приватност је коришћење ВПН услуге. ВПН чува ваше податке анонимним тако што делује као посредник између вас и веб локација које посећујете на мрежи. Информације са вашег рачунара се шифрирају и шаљу на ВПН сервер. Тамо се шаље на локацију, а локација враћа тражене податке на ВПН сервер. Сервер вам податке прослеђује назад, шифрирајући податке на и са рачунара.

Будући да веб локације којима приступате раде само са ВПН сервером, а не директно са вама, остајете анонимни. Ваша приватност остаје заштићена док имате потпуни приступ веб локацијама и услугама које цените. ВПН такође пружа друге погодности, као што је избегавање географских ограничења за стриминг видео или фиревалл на послу. Да бисте сазнали више о томе како вам ВПН може користити, погледајте наш пост о избору најбољег ВПН-а за ваше потребе.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me