Kako osigurati svoju privatnost na Redditu VPNOverview

Reddit je forum otvorenog tipa za raspravljanje o svemu, od svjetovnog do jadnog. S više od 168 milijardi stranica pregledanih na Redditu svake godine, to je 8. web mjesto s najviše žrtava na svijetu. Iako je Reddit za korisnike besplatan, web mjesto pruža oglašavanje na svojoj web lokaciji, uključujući oglašavanje ciljano na vas na temelju vaše aktivnosti na web stranici i na mreži. Pristup Redditovim postavkama privatnosti jednostavan je i pregledavanje njih traje samo nekoliko trenutaka. Pa zašto ne osigurati svoje podatke dok surfate forumom?


Zašto biste trebali biti zabrinuti zbog privatnosti na Redditu

Reddit je jedna od najvećih i prodavanih web stranica na svijetu. To ga čini bogatim informacijama za oglašivače koji žele smanjiti ciljeve svojih oglasa. Široko otvorena rasprava o Redditu doprinosi volji korisnika da iskreno dijele mišljenje nego što bi to mogli drugdje. Štoviše, priroda odbora za raspravu može otkriti interese koji nisu često izraženi na drugim forumima. Drugim riječima, oglašivači gledaju na Reddit i uče stvari o vama koje ne mogu nigdje drugdje naučiti. Ako se to tiče vas, možda će trebati neko vrijeme da poboljšate svoju privatnost.

Opcije privatnosti na Redditu

Možda niste imali mnogo razloga posjetiti postavke i postavke Reddita. Iako su mogućnosti personalizacije na platformi donekle ograničene, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste poboljšali svoju privatnost na mreži. Od kuće Reddit potražite vezu “Postavke” neposredno iznad trake za pretraživanje na mreži. Također možete kliknuti na ikonu vašeg profila i odabrati “Korisničke postavke”. Kliknite karticu s oznakom “Privatnost i sigurnost” za pristup mogućnostima privatnosti. Ispod ćete moći vidjeti koje bi postavke mogle biti zanimljive za promjenu.

Personalizacija podataka na Redditu

Reddit logotipReddit pomaže oglašivačima da ciljaju korisnike na temelju podataka prikupljenih na osobnom profilu. Ovaj profil koristi vaše aktivnosti na Redditu, pretplate, posjete različitim podredovima i ono što kliknete pomoću platforme. Web-lokacija treće strane koja se integrira s Redditom također može dati informacije Redditu za izgradnju vašeg profila.

Klikom na “Personalizacija podataka” nudi vam se zaslon s nekim opcijama za promjenu ovog ponašanja. Imajte na umu da se ove postavke primjenjuju samo na vašu upotrebu Reddita dok ste prijavljeni. Upotreba Reddita bez prijave će svaki put vratiti te postavke na zadane postavke..

Prva je mogućnost oduzeti dozvolu Redditu da koristi vaše aktivnosti na web stranici za prikazivanje relevantnijih oglasa. Ovim se povlači dozvola Reddita za upotrebu vaše aktivnosti, podreddit posjeta i veza na koje ciljate oglase. I dalje ćete primati oglase, ali oglašivači neće primati vaše podatke.

Postoji i mogućnost povlačenja dozvole Redditu za korištenje podataka s web stranica trećih strana za bolje ciljanje oglasa. To možete u potpunosti onemogućiti, onemogućiti personalizaciju oglasa pomoću tih podataka ili onemogućiti personalizaciju sadržaja upotrebom podataka.

Ovlaštene aplikacije

Aplikacija Reddit i druge aplikacije trećih strana mogu se integrirati s Redditom kako bi izmijenili vaše korisničko iskustvo na web mjestu. Možda ste u prošlosti dali dozvolu aplikaciji da nadgleda i objavljuje na Redditu u vaše ime. Možete opozvati taj pristup. U postavkama kliknite na “Autorizirane aplikacije”, pronađite aplikaciju koju želite neovlašteno odobriti i kliknite “opozovi pristup” u donjem lijevom kutu odjeljka.

Indeksiranje na tražilicama

Reddit prema zadanim postavkama omogućava tražilicama da indeksiraju vaš profil. To znači da Google pretraživanje može pojačati Reddits koje ste komentirali u prošlosti, podredove u kojima ste aktivni i još mnogo toga. Oglašivači, bivši partneri, vaš poslodavac i bilo tko drugi mogli bi pronaći vašu aktivnost u Redditu jednostavnom internetskom pretragom ako se to uključi. Kliknite klizač pored “Indeksiranje tražilice” da biste isključili ovu opciju. Na taj se način vaše aktivnosti na Redditu neće indeksirati u tražilicama.

Prijavite se odlazni klikovi

Reddit prema zadanom bilježi veze koje kliknete na Reddit koje vas vode do druge stranice. Te su informacije izuzetno korisne za oglašivače kako bi stekli bolji profil vaših interesa. Oglašivači, hakeri ili bilo tko koji pregledava vaše mrežne aktivnosti mogu ih upotrebljavati da bi vas pratili na web lokacijama prema vašoj IP adresi. Kliknite klizač pored “Prijavi izlazne klikove” da biste ga isključili.

Dolazne poruke

Može biti lijepo što ljudi žele kontaktirati s vama, osim ako se ne ispostavi da je riječ o ludom stalkeru ili ako vas reklamni bot spamuje prodajnim ponudama. Pomaknite se prema dolje do „Privatnost poruka“ i kliknite strelicu pokraj „Tko vam može slati poruke“. Imate mogućnost ili dopustiti svima da vam pošalju poruku ili dodati korisnike koji vam mogu slati poruke. Ako niste u redu sa svima koji vam šalju poruke, osim malog popisa ljudi, te korisnike također možete uvrstiti na crnu listu. Na ovaj način više vam ne mogu slati poruke na Redditu.

Daljnja zaštita vaše privatnosti na Redditu i šire

Možda biste pomislili da bi jednostavno korištenje Reddita dok ste odjavljeni moglo zaštititi vašu privatnost i onemogućiti oglašivače da nauče mnogo o vašim interesima i aktivnostima. Čak i dok ste odjavljeni, iza sebe ostavljate trag. Oglašivači i svi drugi s tek umjerenim talentom ili pristupom talentu za praćenje na mreži mogu lako sastaviti portfelj svojih aktivnosti i na Redditu i širom interneta.

VPN vezaKorištenjem VPN usluge postavili ste sigurnog posrednika između vas i ostatka internetskog svijeta. Podaci na i iz VPN-a su šifrirani, što osigurava da vaša veza ne može biti prekinuta. Korištenjem VPN poslužitelja anonimizirate svoje podatke. Ti poslužitelji mogu biti bilo gdje u svijetu. Ako ste zabrinuti zbog svoje privatnosti, VPN je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste se zaštitili na mreži. Da biste pronašli savršenog VPN pružatelja usluga za vaše internetske potrebe, možete pročitati naš članak s top 5 najboljih usluga.

U današnje je doba važno da vaše osobne podatke sačuvate od znatiželjnih očiju. Promjena postavki privatnosti na svim računima može biti dobar početak.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me