Kako anonimno pretraživati ​​Internet VPNOverview

Mnoge vaše internetske akcije nisu tako privatne kao što možda mislite. Ovih dana bezbroj stranaka pokušava pratiti naše internetsko ponašanje što bliže. Naši davatelji internetskih usluga, administratori naših mreža, naš preglednik, tražilice, aplikacije koje smo instalirali, platforme društvenih medija, vlade, hakeri, pa čak i web stranice koje posjećujemo u određenoj mjeri znaju – što radimo na mreži. Ako ne želite da vaš partner sazna poseban poklon za rođendan koji ste mu naručili, korištenje anonimnog modusa biti će dovoljno. Međutim, ako ne želite da itko zna što radite na mreži, jednostavan anonimni način neće raditi.

Želite li anonimno surfati, strujati ili preuzeti? Postoji nekoliko načina zaštite vaše internetske privatnosti. U ovom ćemo vam članku predstaviti nekoliko metoda i savjeta pomoću kojih možete ostati anonimni na mreži. Reći ćemo vam sve o učinkovitosti VPN-a, proxy poslužitelja i Tor-a, a svi su to alati koji vam pomažu da ostanete ispod radara.

Savjet 1: Sigurno i anonimno pregledavanje putem VPN-a

VPN štitKorištenje VPN-a (virtualne privatne mreže) prikladan je način anonimnog pretraživanja interneta. Kada ste povezani na VPN poslužitelj, veza je sigurna. Softver osigurava da se sav vaš mrežni promet šifrira pomoću posebnih protokola, tako da drugi podaci više ne mogu čitati.

Nadalje, vaša IP adresa ostaje skrivena jer se automatski preuzimate na IP VPN poslužitelju koji koristite. IP adresa je identifikacijski broj vaše internetske veze i može otkriti vašu lokaciju i konačno vaš identitet. VPN skriva tu IP adresu iza sebe. Na taj način web stranice koje posjetite neće moći vidjeti vašu stvarnu IP adresu i neće vas moći prepoznati.

Mnogi VPN davatelji ne prijavljuju vašu aktivnost dok koristite njihove usluge. Ovo je proizvod koji vam obećavaju: anonimno pregledavanje. Ovi pružatelji svojim korisnicima nude zajamčenu anonimnost svojim sigurnim i sigurnim VPN vezama.


Šifrirani VPN tunel koji vas štiti od raznih grupa

Kombinacija maskiranog IP-a sa sigurnom vezom osigurava VPN korisnicima da njihovo ponašanje na mreži više nitko ne može pratiti. No, nisu svi pružatelji VPN-a toliko strogi kada je riječ o ovom obećanju. Ako želite anonimizirati internetsku vezu, važno je potražiti pouzdanog i dobrog VPN davatelja s nultom pravila o zapisima. Pravila nulte evidencije osiguravaju da VPN davatelj ne registrira nijednu vašu mrežnu aktivnost. Na ovaj način, čak ni vlada ne može dobiti davatelja koji će predati te informacije, jer jednostavno ne možemo dati. Većinu je puta pametno tražiti premium VPN jer vaši privatni podaci nisu uvijek sigurni u rukama besplatnog davatelja VPN-a..

ExpressVPN: Pouzdan div

Jedan primjer pouzdanog pružatelja VPN je ExpressVPN. ExpressVPN ima veliku količinu poslužitelja diljem svijeta i nude snažne sigurnosne mogućnosti. Ako se pretplatite na njihove usluge, dobivate pristup softveru koji štiti sve vaše uređaje i radi za Windows, Mac, Android i iOS. Istovremeno se možete povezati s internetom s najviše pet uređaja uz samo jednu pretplatu. ExpressVPN je vrlo pogodan za one koji žele biti u mogućnosti surfati, strujati i preuzimati s potpunom anonimnošću.

ExpressVPN je vrlo razumljiv. Nakon što si nabavite pretplatu, možete instalirati aplikaciju i povezati se sa sigurnim VPN serverom u samo nekoliko klikova. Aplikacija će se pokretati na pozadini vašeg uređaja, dok možete pregledavati i strujati kao i obično, samo sigurno i anonimno. Ako želite znati više o ovom davatelju usluga, pročitajte našu cjelovitu recenziju ExpressVPN.

CyberGhost: VPN prilagođen korisniku

Drugi dobro izvedeni VPN je CyberGhost. CyberGhost je VPN usluga prilagođena korisnicima koja vam pomaže anonimno pregledavati. Imaju velik broj poslužitelja diljem svijeta, što izuzetno olakšava pronalaženje poslužitelja koji odgovara vašim potrebama. Njihovi će se poslužitelji osigurati da možete pretraživati ​​internet bez ikakvih ograničenja. Možete čak koristiti Netflix i besplatno preuzeti torrente sa CyberGhost. Aplikacija CyberGhost vrlo je jednostavna za korištenje, a ako imate problema s pronalaženjem, CyberGhost ima i sjajan tim za korisničku podršku koji će vam pomoći.

Ako postoji HTTPS alternativa za HTTP web mjesto koje pokušavate posjetiti, CyberGhost će se pobrinuti da budete automatski preusmjereni na sigurnu verziju web mjesta. Na ovaj način možete anonimno i sigurno pregledavati sadržaj u svakom trenutku. Pročitajte naš detaljni pregled CyberGhosta da biste saznali više o ovom VPN-u.

Savjet 2: Koristite desni preglednik

Pametno je vratiti se osnovama i pobrinite se da vam oni pomognu zaštititi anonimnost. Ali koji je preglednik u ovom slučaju najbolje koristiti? Različiti popularni preglednici imaju vrlo različite načine rješavanja privatnosti korisnika. Oni također imaju različite razine sigurnosti. U ovom ćemo dijelu raspravljati o nekoliko poznatih opcija preglednika.

Držite se dalje od Microsoftovog Internet Explorera i ivica

Microsoft Edge logotipKada razmatramo internetsku sigurnost i privatnost, savjetujemo vam da ne koristite Microsoftove preglednike (Internet Explorer i Edge). Internet Explorer više ne prima ažuriranja, što ovaj preglednik čini vrlo ranjivim i izlaže svoje korisnike raznim rizicima, uključujući mnoge oblike cyber kriminala. Microsoft Edge službeni je nasljednik Internet Explorera i dobiva sigurnosna ažuriranja. Ipak, razina privatnosti ovih preglednika nije sjajna. Nema zaštitu od praćenja, što rade drugi preglednici. Ovo i drugi načini na kojima Microsoft nedostaje u pogledu privatnosti vode nas prema savjetu da se držite podalje od Internet Explorera i Edgea ako se želite fokusirati na zaštitu svoje privatnosti.

Google Chrome: nemojte ići na Google zbog privatnosti

Logotip Google ChromeChrome preglednik podržava nekoliko blokada skočnih prozora i druga proširenja preglednika orijentirana na privatnost. Ipak, Chrome je vlasništvo Googlea, što je loša vijest za vašu privatnost. Google profitira od što više podataka o svojim korisnicima. Ti se podaci upotrebljavaju za prikazivanje prilagođenih oglasa i za poboljšanje Googleove tražilice. Mnogo ljudi kritizira Google zbog načina na koji postupaju s privatnošću ljudi. Na primjer, postavlja se pitanje zašto se korisnici Chroma često automatski prijavljuju sa svojim Google ili Gmail računima. Google na taj način može pratiti sve vaše aktivnosti pregledavanja i povezati ga s vama kao osobom. Te se informacije tada sinkroniziraju na svim vašim uređajima. Koristite li Android pametni telefon s aplikacijama kao što su Google Maps? Tada Google odmah zna još više o vama. Ako cijenite svoju privatnost, Chrome nije najbolji izbor preglednika.

Appleov Safari dobro radi svoj posao

Apple Safari LogoU posljednje vrijeme Appleov preglednik Safari djeluje vrlo dobro u pogledu privatnosti. Preglednik je vidio uvođenje novih značajki koje zaustavljaju digitalni otisak prsta, što znatno otežava ostalim strankama da vas prate putem interneta. Također ima inteligentnu prevenciju praćenja. Ovim se automatski brišu prvobitni kolačići za praćenje koji web stranice postavljaju u preglednik Safari nakon sedam dana. Zbog ovog sustava web stranice mogu pratiti posjetitelje kroz znatno kraće vremensko razdoblje. Osim toga, Safari nudi i neka korisna proširenja koja poboljšavaju vašu internetsku privatnost. Na ovo ćemo se vratiti kasnije.

Mozilla Firefox: najbolji i najpoznatiji preglednik privatnosti

Firefoxov logotipAko nas pitate, Mozilla Firefox je najbolji ‘normalni’ preglednik za korisnike koji cijene njihovu privatnost. Kako bi započeo s time, Firefox ima nekoliko sigurnosnih značajki, poput zaštite od krađe identiteta i zlonamjernog softvera. Osim toga, korisnici Firefoxa automatski dobivaju upozorenje svaki put kada web stranica pokuša instalirati dodatke. Što se tiče privatnosti, Firefox je vrlo siguran izbor, također zato što nudi korisna proširenja koja štite korisnike od svih vrsta praćenja i kršenja privatnosti. Ti dodaci su, češće nego ne, posebno za Firefox.

Suprotno većini drugih preglednika, Firefox je open source. To znači da svatko može provjeriti kôd koji čini Firefoxov softver. Zbog ovog transparentnog načina rada, Mozilla ne bi mogla samo graditi u mogućnostima praćenja, čak i ako to želi. Netko bi to primijetio i prikazivao, što bi bilo grozno za Mozillinu reputaciju.

Anonimno pregledavanje sljedeće razine: preglednik Tor

Tor logotip usmjerivača lukaAko doista želite anonimno pregledavati, preglednik Tor mogao bi biti zanimljiva opcija. Tor (usmjerivač luka) je mrežna mreža za šifriranu i anonimnu komunikaciju. Tor djeluje gotovo isto kao i drugi preglednici kao što su Firefox, Safari i Chrome. Međutim, za razliku od ostalih preglednika, Tor vam omogućuje pregledavanje potpuno anonimno. Tor mreža se sastoji od tisuća poslužitelja širom svijeta. Sav promet podataka koji prolazi kroz njega reže se u sitnim komadima koji se nakon toga kriptiraju i šalju kroz nekoliko poslužitelja prije nego što završe na odredištu. Ovaj postupak košta vrijeme, pa stoga Torov preglednik može biti relativno spor. No, koliko god to sporo izgledalo, to sigurno osigurava da nitko ne može vidjeti što radite na mreži.

Djevojka dohvaća internetsku datoteku putem Tor čvorova

Važna sporedna napomena upotrebe Tor-a je da on samo šifrira dio onoga što radite na mreži. Zaštićen je samo internetski promet koji ide putem preglednika. Usluge poput Skypea i WhatsAppa pristupaju internetu bez upotrebe preglednika. Tor vam ne može pružiti zaštitu ovdje.

Još jedna stvar koju valja spomenuti je da Tor korisnicima pruža pristup mračnom webu. Surfanje tamnim mrežama treba obaviti s velikom pažnjom. Ovaj “mračni dio” interneta nije reguliran, što znači da donosi mnogo rizika zbog vaše sigurnosti. Na primjer, tamo je vrlo jednostavno naići na zlonamjerni softver. Stoga je za većinu nas korištenje VPN-a zajedno s preglednikom Firefox lakša, bolja i sigurnija alternativa.

Savjet 3: Anonimno pregledavanje putem proxyja

Upotreba proxy poslužitelja također pruža određenu anonimnost na mreži. Kada koristite proxy, na taj proxy poslužitelj šaljete zahtjev za informacije koji ga potom šalje na pravo web mjesto. Web stranica će moći vidjeti samo IP adresu proxy poslužitelja, a ne vašu vlastitu. Proxy nema istu razinu šifriranja kao VPN. Iako web stranice koje posjetite neće moći izravno vidjeti tko ste, vašu IP adresu i internetski promet i dalje je mnogo lakše razotkriti nego što bi bio slučaj pri korištenju VPN-a. Ostale će stranke i dalje moći vidjeti što radite. Jedina stvar koja ih sprečava da znaju vaš identitet je IP adresa proxyja. To je sve zato što proxy poslužitelji ne štite vašu vezu.

Osoba koja se povezuje na Internet putem proxy poslužitelja

Proxy poslužitelji uglavnom se vide kao lakša i besplatna alternativa VPN-u. Možda će odgovarati vašim potrebama, ali imajte na umu da nemaju iste sigurnosne standarde kao VPN.

Savjet 4: Koristite anonimnu tražilicu

DuckDuckGoPostoji i mogućnost upotrebe anonimne tražilice. DuckDuckGo je vjerojatno najpoznatija anonimna tražilica. Anonimne tražilice poput DuckDuckGo alternative su za Google, Bing, Yahoo i ostale tražilice koje vole prikupljati i koristiti vaše podatke. Kada koristite DuckDuckGo, vaši se pojmovi za pretraživanje i veze koje ste kliknuli ne prate. Štoviše, web stranice koje posjetite neće moći vidjeti koje ste pojmove za pretraživanje koristili. Međutim, oni i dalje znaju da ste posjetili njihovu stranicu. Registracija se događa putem vaše IP adrese. Putem DuckDuckGo možete pretraživati ​​internet s više anonimnosti od uobičajene tražilice, ali ne može vam ponuditi potpunu anonimnost ili privatnost.

DuckDuckGo nema isti proračun i radnu snagu kao velike tvrtke poput Googlea. To znači da predstavljeni rezultat pretraživanja neće biti optimiziran. Međutim, neki kažu da je to zapravo dobra stvar za one koji se fokusiraju na privatnost. Uostalom, DuckDuckGo pokazuje svima koji unose iste ključne riječi iste rezultate pretraživanja. Google, naprotiv, prilagođava vaše rezultate vašem korisničkom profilu. Netačnost DuckDuckGo stoga pokazuje da se oni zapravo pridržavaju svojih obećanja o anonimnosti. Naš savjet je da isprobate DuckDuckGo da vidite da li vam se sviđa.

Druga anonimna tražilica je Startpage. Ovo je sustav pretraživanja prilagođen privatnosti koji rezultate pretraživanja crpi iz Googlea, ali ne koristi praćenje. Preporučujemo vam da isprobate i ovaj.

Savjet 5: Smanjite praćenje s pravim ekstenzijama preglednika

Postoje brojna proširenja preglednika koja pomažu u povećanju vaše privatnosti i sigurnosti na mreži. Ova proširenja često su jednostavna za instaliranje i upotrebu. Osim adblokera, upravitelja lozinki i proširenja VPN preglednika, možete isprobati i određene dodatke i proširenja koja smanjuju praćenje.

Jazavac privatnosti i gusterija

Badger privatnosti i Ghostery su proširenja preglednika koja otkrivaju i blokiraju kolačiće za praćenje treće strane koji se postavljaju na vaše računalo dok pregledavate. Blokiranje ovih kolačića sprečava vas treće strane da vas prate putem interneta. Jeste li instalirali Badger Privacy ili Ghostery i jeste li posjetili web stranicu koja pokušava instalirati kolačiće za praćenje treće strane? Tada će ta proširenja stupiti na snagu. Dobro za vas, loše za internetske trgovce i jako dobro za vašu privatnost.

Savjet 6: Budite oprezni prema Facebooku i Googleu

Poznato je da Facebook osobne podatke svojih korisnika dijeli s oglašivačima. Zbog toga žene na svojim Facebook feedovima obično dobivaju reklame za žensku higijenu, dok muškarci ne. Međutim, Facebook ovu praksu puno više vodi: oni također prate što radite kad niste na njihovoj web stranici. Ako ste tražili internetsko osiguranje automobila, vrlo je vjerojatno da ćete na svom feedu na Facebooku vidjeti relevantan oglas. Facebook vam omogućuje da to malo promijenite u postavkama privatnosti svog računa. Nakon što promijenite ove postavke, možda se više neće prikazivati ​​odabrani dodaci, ali vi ćete i dalje vidjeti dodatke. Štoviše, oni će neprestano prikupljati podatke o vama. Preko njihovih vlastitih usluga nije moguće isključiti njihovo praćenje, samo možete malo prilagoditi ono što se pojavljuje u vašoj newsfeedu.

Google vam također omogućuje isključivanje dodavanja personalizacije. Opet to ne znači da će svi dodaci nestati, niti će Google prestati pratiti vaš podatkovni promet. U pravilu možete reći da te velike tvrtke koje se grade na dodatnom prihodu neće nas zaustaviti, osim ako, na primjer, ne omogućimo VPN vezu..

Završne misli

Postoje različiti koraci koje možete poduzeti kako biste bolje zaštitili svoju internetsku sigurnost i privatnost. Želite anonimno pregledavati internet? Ovo su sljedeći savjeti:

  • Koristite Mozilla Firefox ili Tor preglednik
  • Koristite VPN
  • Upotrijebite anonimnu tražilicu
  • Smanjite praćenje pomoću desnih proširenja preglednika

Ako kombinirate ove savjete, vaša se internetska privatnost već bolje čuva. Internet ćete moći pregledavati potpuno anonimno. Upotreba proxyja je također opcija, ali to je prilično nepotrebno ako već koristite VPN (što je bolja alternativa).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me