Да ли сте проверили подешавања приватности ВхатсАпп-а? | ВПНОвервиев

ВхатсАпп је духовни наследник текстуалних порука на које смо потрошили толико новца у свом месечном телефонском плану. Иако ВхатсАпп садржи много корисних функција, приватне информације могу такође бити лако доступне. Можда не знате да Фацебоок поседује ВхатсАпп. Уз све већу забринутост због тога како Фацебоок користи ваше податке, можда је добро време да извршите проверу ваших поставки приватности ВхатсАпп.


Забринутост за приватност ВхатсАпп-а

Фацебоок је купио ВхатсАпп од суоснивача Јана Коума и Бриана Ацтона 2014. године. Ацтон је напустио компанију 2017. године и често оштро критиковао Фацебоок због приступа приватности. Јан Коум је 30. априла 2018. године објавио да и он одлази из компаније. Иако Коумова најава није била критична према компанији, људи иза сцене изјављују да је и он забринут због Фацебоокове употребе личних података из ВхатсАппа. То прилично говори о томе да су творци ВхатАпп-а прескочили брод.

ВхатсАпп прикупља подразумевано велики број корисничких информација у апликацији. Конфигурирање поставки приватности ВхатсАпп-а може вам помоћи да ограничите податке прикупљене помоћу апликације само на оне информације које вам се свиђају. Међутим, добро је запамтити да не можете користити ВхатАпп без проширивања неких личних података. Постоје неке алтернативе за ВхатсАпп које бисте желели погледати ако желите остати анонимни.

Промените своја подешавања приватности ВхатсАпп

Ако желите прилагодити поставке приватности ВхатсАпп-а, погледајте преглед у наставку. Објашњавамо где можете да пронађете потребне поставке. Штавише, на ВхатсАпп-у можете видети које ствари можете променити да бисте побољшали своју приватност.

Пронађите своје поставке приватности ВхатсАпп

У ВхатсАпп додирните дугме са менијем. Одатле кликните на „Сеттингс“ и потражите „Аццоунт“. У „Налогу“ ћете наћи „Приватност“. Овде бораве поставке приватности које тражите. ВхатсАпп подразумевано омогућава било којем кориснику да види вашу слику профила, одељак „абоут“, када сте последњи пут били активни у апликацији и да ли сте прочитали примљену поруку.

Управљање потврдама за читање

ВхатсАпп порукаКада примате поруку на ВхатсАпп-у, подразумевано, сваки корисник може видети када је прочита. Можете искључити ову функцију за појединачне поруке. Понекад може бити добра идеја да аутоматски не обавестите пошиљаоца да сте видели њихову поруку. Ово вам може дати времена да размислите о одговору пре него што вратите поруку. Међутим, потврде о читању су увек укључене за групне поруке.

Разумевање последњег виђења

Функција „Последњи пут“ приказује друге када сте последњи пут били активни у ВхатсАпп-у. Може бити корисно знати да ли је особа с којом размењујете поруке недавно проверила или није била активна неколико дана. Међутим, можда не желите да те информације буду доступне другима.

ВхатсАпп нуди неколико других опција које можете изабрати. Изаберите „Нитко“ да бисте осигурали да ваше последње виђене информације нису доступне свима. Требали бисте знати да ли одаберете ову опцију, такође нећете моћи да видите последње информације других људи. Алтернативно, можете да ограничите ове информације само на друге на вашој листи контаката. За многе је ово разуман компромис између корисности и претјеране размјене.

ВхатсАпп онлине ВПНОвервиев

Такође бисте требали имати на уму да нема могућности да се сакријете када сте тренутно на мрежи. Те информације остају јавне без обзира које опције изабрали. ВхатсАпп такође сигнализира када куцате. Ако радите да ваше активности на мрежи остану приватније, ВхатсАпп не нуди ту сигурност.

Управљање локацијом уживо

Подешавања ваше локације налазе се у различитом делу поставки од подешавања приватности. ВхатсАпп пружа могућност дељења тренутне локације са другима у појединачном или групном чету. Када делите локацију, можете да одредите време за наставак дељења локације или ће ВхатсАпп наставити дељење све док не кажете да се заустави. Ако сте раније одлучили да делите локацију без постављања времена истека, можда бисте желели да престанете да делите локацију.

Из менија Подешавања идите на „Апликације & Обавијести “и додирните„ Дозволе апликација “. Пронађите опцију Лоцатион и додирните је. Одавде можете искључити сва дозвола за локацију и престати делити своју локацију. Ако само желите да престанете да делите локацију са четом, отворите је и додирните „Заустави дељење“.

Управљање приватношћу на мрежи

Фацебоок је власник ВхатсАппа и Инстаграма. Информације о било којој од ових платформи могу се проследити оглашивачима на било којој од ових платформи, као и доћи до вас у Гоогле претрагама и на другим веб локацијама на мрежи. У умреженом интернетском свијету, чак и ако су ваше поставке приватности на ВхатсАпп-у постављене онако како желите, може бити тешко осигурати своју приватност путем интернета на мрежи.

Први корак би могао бити пролазак кроз поставке приватности у свим апликацијама за друштвене мреже које користите. За многе смо написали водиче, укључујући: Фацебоок, Инстаграм, СнапЦхат и Гоогле.

ВПН везаДруга, сигурнија опција била би набавка виртуелне приватне мреже (ВПН). Ово ставља посредника између вас и услуга које користите на мрежи да бисте заштитили своју приватност. Квалитетна ВПН услуга ће пружити већи ниво анонимности без жртвовања брзине или практичности. Поред тога, ВПН услуга може пружити и друге погодности попут могућности протока америчке верзије Нетфлика током путовања у иностранство или обилажења фиревалл-а који спречавају приступ одређеним веб локацијама на послу. За више информација о ВПН-овима и како они могу помоћи побољшању ваше приватности на мрежи, посетите наш главни чланак о ВПН-овима.

Коју год опцију да одаберете, безбедност на мрежи постаје сваким даном све важнија. Знајте да нису све ваше информације сигурне у рукама великих компанија на друштвеним мрежама.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map