6 Postavke privatnosti za Windows 10 danas biste trebali prilagoditi

Dramatične promjene u sustavu Windows 8 stvorile su veliku polemiku. Windows 10 je, međutim, sve popularniji operativni sustav. Najnovija verzija sada pokreće gotovo 35% svih računala i taj se broj povećava svake godine. Korisnici računala postaju sve pametniji u vezi s pitanjima privatnosti i Microsoft je primijetio to. Microsoft pokušava biti transparentniji u vezi s promjenama koje možete izvršiti kako bi zaštitili svoju privatnost u operativnom sustavu.


Zašto je Windows katastrofa privatnosti

Privatnost prijenosnog računala Windows 10Windows 10 je od početka izazvao zabrinutost među stručnjacima za zaštitu privatnosti. Windows prema zadanim postavkama bilježi svaki pritisak na tipku i označava vas na uređaju na kojem je pokrenut sustav Windows 10. Ako je kolega stavio takav softver na vaše računalo, vjerojatno biste se osjećali povrijeđeno i bijesno. Tek je nedavnim ažuriranjem Windows omogućio da isključite ovu postavku.

Windows također prati vašu lokaciju na svim uređajima na kojima koristite Windows 10 prema zadanim postavkama, poput privatnog istražitelja koji vas stalno prati. Ako sa sobom imate Windows tablet, telefon ili drugi prijenosni uređaj, Windows zna gdje ste. Iz ordinacije liječnika do trgovine prehrambenim proizvodima, posla i kuće kod kuće, Windows zna gdje se nalazite i prati. Ovo je zlatni rudnik informacija za oglašivače. Podaci o lokaciji pružaju oglašivačima pristup trgovinama u kojima želite kupovati, kvartu u kojem živite i mnogim drugim.

Cortana sluša

Jedan od velikih dodataka Windowsu posljednjih nekoliko godina bio je Cortana virtualni pomoćnik. Ovaj sustav može odgovoriti na pitanja o vremenu, prometu ili što je definicija “nametljivih”. Da biste koristili Cortanu, morate pristati kako biste omogućili Windows 10 da vas “upozna.” To Cortani omogućuje čitanje svakog pritiska tipke i svake rukom napisane bilješke na vašem uređaju. Cortana također može slušati vaš glas i analizirati vaš govor. Isključivanjem ove značajke onemogućit ćete se Cortana, ali će se vratiti velika mjera privatnosti u vaš Windows upotrebu. Da vidimo kako možemo isključiti Cortanu.

Na izborniku Start kliknite ikonu zupčanika za Postavke.

postavke privatnosti Windows10

Odavde potražite ikonu u obliku lokota za ‘Privatnost’ i kliknite je.

postavke privatnosti Windows10

Ovo je zaslon privatnosti za Windows 10. Pregledat ćemo nekoliko postavki koje biste mogli razmotriti ovdje promijeniti. U međuvremenu, pogledajte lijevi stupac pod “Windows dozvole” i kliknite “Govor, crtanje”, & tipkanje”.

postavke privatnosti Windows10

Ovo je zaslon “Upoznavanje s vama” koji objašnjava kako Cortana koristi i prikuplja ove podatke. Nejasna izjava uvjerava vas da lokalni rječnik pomaže „pružiti bolje prijedloge za vas“. Ovo slabo uvjerenje nije dovoljno da uvjeri mnoge da se predaju svojoj privatnosti. Kliknite na okvir pod nazivom “Isključite govorne usluge i tipkajte prijedloge.” Pop-up će vas upozoriti da će to onemogućiti Cortanu. Kliknite “U redu” za prihvaćanje i Cortana više neće moći pratiti sve što radite na Windows-u.

Zaustavite Windows da slijedi svaki vaš korak

Postavke lokacije su neke od najintrizivnijih invazija na vašu privatnost. Ostali upada u privatnost prate vašu aktivnost na mreži, podaci o lokaciji čak vas prate i izvan mreže. Lokacijske usluge omogućuju Windows 10 pristup informacijama o tome što radite dok ne koristite svoje računalo. Posjetite ginekologa u novom, redovitom obrascu i Microsoft može analizirati podatke kako bi vam predvidio da ste trudni. Microsoft može znati za vašu trudnoću prije nego što kažete čak i onima koji su vam najbliži. Osiguravanje postavki lokacije može biti jedan od najvažnijih koraka u vezi s privatnošću. Zaronimo u nastavku kako možemo prilagoditi postavke lokacije u sustavu Windows.

Natrag na zaslon postavki potražite dopuštenja u aplikaciji za “Lokacija” kako je gore istaknuto.

postavke privatnosti Windows10
Ovdje isključite postavke lokacije. U odjeljku “Usluga lokacije” kliknite klizač da biste isključili postavke lokacije. Treba imati na umu da je na vrhu zaslona upozorenje da svaka osoba koja koristi ovaj uređaj može imati vlastite postavke lokacije. Ako dopustite nekom drugom da pristupi vašem uređaju, Windows će možda nastaviti pratiti tog korisnika.

Dalje prema zaslonu možete vidjeti “Povijest lokacija”. Klikom na gumb ‘Obriši’ možete očistiti povijest svoje lokacije s ovog uređaja. Ova će značajka obrisati podatke samo s vašeg uređaja, a ne s Microsoftovih poslužitelja.

Još dalje prema dolje možete odabrati pojedinačne aplikacije koje koriste lokacijske usluge. Možete isključiti pojedinačne aplikacije kojima želite ograničiti pristup svojoj lokaciji. Da biste ograničili pojedinačne aplikacije, morat ćete proći popis i isključiti svaku koju želite ograničiti. Neke aplikacije, uključujući Cortanu, neće raditi bez pristupa vašoj lokaciji.

Postavljanje postavki oglasa

Microsoft se pridružio mnoštvu davatelja softvera koji proširuju svoj prihod prihoda prodajom ciljanog oglašavanja. Da bi to učinio, Microsoft mora razviti detaljne profile svojih interesa i aktivnosti. Oglašivači će platiti više za ciljanje oglasa na grupe ljudi za koje je vjerojatno da će kupiti njihove proizvode. Microsoft primjenjuje ID oglašavanja na svakog korisnika. To vam pomaže da pratite svoje interese na temelju onoga što radite na računalu i na mreži. Microsoft koristi ove podatke za izradu vašeg profila koji se može prodati oglašivačima..

Na zaslonu postavki pronaći ćete opcije oglasa kako su gore istaknute. Čini se da Microsoft čini kako će vam to ostavljanje ove koristi biti od koristi. Predstavljaju vam način da vidite samo relevantne oglase. Ako ipak želite održati veću privatnost, kliknite klizač da biste isključili ciljane oglase. I dalje ćete vidjeti oglase, ali oglašivači neće moći ciljati vaš profil.

Microsoft još uvijek prati vaše pritiske tipki

Ranije smo izmijenili postavke privatnosti kako bismo spriječili Cortanu da nadgleda vaše pritiske tipki. Ne možete se kriviti za vjerovanje da to sprečava Microsoft da bilježi svaki vaš pritisak. To nije slučaj Ta postavka sprečava samo da se vaš pritisak tipke prijavi za Cortanu. Microsoft i dalje bilježi pritiske tipki za sve ostale Windows 10 usluge. Postavku za evidentiranje pritiska tipki i dalje možete pronaći u odjeljku “Dijagnostika & Povratne informacije’.

Na zaslonu postavki privatnosti kliknite na “Dijagnostika & Povratne informacije’. Naveden je u odjeljku “Windows dozvole” kao što je prikazano gore.

postavke privatnosti Windows10

Ako niste intuitivno shvatili to ‘Dijagnostika & povratne informacije ‘sadržavale bi ključne postavke privatnosti, niste sami. Ali neke od najkritičnijih postavki nalaze se pod ovim neobično zbunjujućim nazivom. U blizini središta zaslona vidjet ćete „Poboljšajte crtanje & upisivanje prepoznavanja ‘. Ovdje ćete vidjeti kako se prate podaci o tipkovnici ili crtanju kao što je ranije prikazano u ‘Govor, crtanje, & tipkanje”. Neobično je i zbunjujuće imati naizgled istu postavku u dva različita izbornika koja nisu povezana.

Ustanovit ćete da ova postavka ostaje uključena čak i ako ste isključili postavku u drugom izborniku. Kliknite na klizaču da biste isključili ovu postavku za sustav Windows 10. To bi trebalo spriječiti Windows da prati unose na vašem uređaju bilo s tipkovnice ili dodirnog zaslona.

Pod dijagnostičkim podacima vidjet ćete da je prema zadanim postavkama odabrana opcija ‘Puna’. Ovo šalje i kritične dijagnostičke podatke na vašem uređaju i podatke o web mjestima koja posjećujete. I opcije „Full“ i „Basic“ naglašavaju da bez utjecaja na sigurnost ili funkcionalnost vašeg uređaja nema utjecaja. Jedina je promjena hoćete li dobrovoljno dati Microsoftove podatke o web lokacijama koje posjetite. Odaberite opciju “Osnovno” da biste ograničili taj pristup.

Pronađite postavku “Prilagođena iskustva” pri dnu ovog zaslona. To omogućuje Microsoftu da prilagodi Windows 10 na temelju dijagnostičkih podataka koje odlučite podijeliti s tvrtkom. Ovo uključuje ciljane oglase na temelju načina korištenja uređaja. Konkretnije, oglasi temeljeni na web mjestima koja posjećujete kako se prate pod postavkom ‘Potpuno’ za dijeljenje dijagnostičkih podataka. Ovo ciljano oglašavanje ostaje na mjestu čak i ako ste isključili ciljane oglase na prethodnom zaslonu privatnosti. Jednostavno kliknite klizač da biste tu postavku isključili za Microsoft.

Ozbiljno shvaćanje privatnosti

Zvuči korisno da su oglasi za koje smatrate da su relevantniji. No, troškovi za vašu privatnost nisu uvijek toliko očiti. Ograničavanje postavki privatnosti može vam donijeti veliku vrijednost u održavanju privatnih podataka. Čak i nakon poduzimanja ovih koraka, još uvijek možete zabrinuti. Možda se brinete da Windows 10 i druge aplikacije na vašem uređaju još uvijek prikupljaju vaše osobne podatke. Postoji jednostavan korak koji možete poduzeti kako biste drastično povećali svoju privatnost: koristite VPN.

Virtualna privatna mreža (VPN) pomaže u anonimnosti vaše upotrebe povezanih uređaja. Umjesto da se direktno povezujete na Internet, povežete se putem VPN usmjerivača koji je možda miljama udaljen od vas. To vam omogućuje da budete na mreži bez davanja previše informacija o sebi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me