Вземете отговорност за настройките си за поверителност на Google | VPNOverview

Проверка на поверителността на GoogleВсички имаме опит да търсим продукт в Google, само за да може рекламите за този продукт да се появяват навсякъде, където търсите онлайн през следващите няколко дни. Насочената реклама е основният източник на приходи на Google. Google допълнително подобрява своите данни за вас, за да предостави по-добра информация на рекламодателите. Те правят това чрез наблюдение на вашето местоположение чрез Google App и Google Maps. Освен това те отбелязват кои видеоклипове в YouTube търсите и гледате и много други. Всъщност количеството информация, което Google може да събере за вас, е потресаващо. Наблюдението и коригирането на вашите настройки за поверителност на Google е един от начините да осигурите поверителността си онлайн.


Притеснения за поверителност и Google

В неотдавнашен коментар, публикуван в CNBC, изпълнителният директор на Duck Duck Go, търсачка за тези, които са загрижени за личния живот, посочи огромния обем информация, който Google събира на своите потребители. Повечето уебсайтове имат скрити в него тракери на Google, което позволява на Google да ви проследява не само когато сте на уеб страницата на Google, но и на почти всички уебсайтове, които посещавате за един ден. Може да мислите, че това е просто конкурент, който плаши хората, но числата го подкрепят. Конгресът на САЩ не предприе почти никакви действия за поставяне на ограничения върху способността на Google да вакуумира натоварвания от информация на своите потребители. Като цяло, Google се регулира по отношение на проблемите с поверителността. Въпреки че поддържането на добър обществен имидж е важно за Google, той генерира почти изцяло приходи от целенасочена реклама. Доколко това влияе на решенията на Google? И какво ни казва, че Google току-що е премахнал „Don’t Be Evil“ от техния Кодекс на поведение.

Намиране на настройките за поверителност на Google

Както може би сте забелязали от време на време промените в Политиката за поверителност на Google. Компанията направи лесен достъп до настройките и контролите, които са ви необходими за управление на вашите настройки за поверителност – ако знаете къде да отидете! По-долу можете да разберете какви корекции можете да направите в настройките, за да подобрите поверителността си.

Едно от първите места за посещение е страницата за поверителност на Google. Тук Google излага как използват информацията, която събират, за да подобрят вашето преживяване в интернет и да улеснят живота ви. Разбира се, те също продават тази информация на рекламодатели. От вас зависи да вземате решения относно информацията, която ще споделяте и каква предпочитате да запазите лична. Използването на Google обаче винаги ще ви струва.

Добре дошли в профила в Google

От страницата за поверителност можете да стигнете до страницата „Моят акаунт“, която ще ви позволи да започнете да настройвате настройките си за поверителност. Една от най-известните области на тази страница е разделът „Вход и сигурност“. Тук можете да промените паролата си и да наблюдавате какви устройства са били използвани за влизане в акаунта ви в Google. Актуализирането на паролата Ви със силна комбинация редовно е добра мярка за сигурност.

Проверка на поверителността малкаЩе видите и зона, означена с „Проверка на поверителност“. Това ще ви преведе през различните опции за поверителност, които можете да промените в Google. Щракването върху „Първи стъпки“ ще започне процеса на актуализиране на вашите настройки за поверителност.

Какви настройки можете да промените?

На страницата за проверка на поверителността можете да настроите настройките според вашите предпочитания. Това не само ви предоставя шанс да получите повече поверителност, но също така ви показва какви видове данни събира Google. По-долу можете да прочетете за всички различни раздели и как можете да коригирате настройките. Ще откриете, че Google събира информация за всичко – от търсените неща до местата, които сте посетили.

Активност в мрежата и приложенията

Google редовно следи сайтовете, които посещавате в интернет, докато използвате браузъра Chrome. Освен това те следят приложенията, които използвате на телефона си, видовете неща и места, които търсите, и други. Когато започнете да въвеждате уеб търсене или интернет адрес, Google предлага предложения, които биха могли да завършат вашето търсене. Тези предложения идват от анализа на вашия профил. Това прави сърфирането ви по-бързо и по-интуитивно. Google споделя тази информация на всички ваши устройства и между приложения като Chrome, Карти, Google Assistant и други.

За да промените това поведение, трябва да кликнете върху „Управление на мрежата & App Activity “, от следващия екран щракнете върху„ Change Setting “. На следващия екран можете най-накрая да изключите тази опция или да ограничите кои приложения Google може да събира информация.

Уеб дейност

История на местоположенията

Използването на Google от историята на вашите местоположения може да е една от най-смущаващите характеристики на Google за тези, които са загрижени за тяхната поверителност. Компанията може да предвиди дали карате колело, пеша или в кола въз основа на информацията за вашето местоположение. Google също ви проследява през Wi-Fi наблизо и може да ви проследи чрез Bluetooth – дори и да сте изключили Bluetooth. В замяна Google ще предостави информация за трафика по обичайните ви маршрути и насочени реклами въз основа на вашето местоположение. Google прави това, като анализира обичайните ви маршрути, които биха включвали домашния ви адрес, работното място, където оставяте децата си в училище и любимия си бар, в който се качвате след работа.

Google настоява те да не продават тази информация на рекламодатели. Ако обаче търсите ресторант наблизо, той използва вашето местоположение, за да направи по-добри предложения. Това със сигурност прави рекламата чрез Google по-ценна за бизнеса.

Ако предпочитате да изключите проследяването на местоположението на Google, от екрана „Проверка на поверителност“ кликнете върху „Управление на историята на местоположенията“. Това ще ви отведе до карта, показваща всяко място, което сте посетили. Оттам кликнете върху „Управление на историята на местоположенията“ и най-накрая ще стигнете до екран, на който можете да деактивирате проследяването на местоположението на Google.

История на местоположенията

Информация за устройството

Информацията за устройството позволява на Google да разпознава имена на контакти в телефона ви, да разпознава събития в календара ви и какви приложения използвате. Google използва тази информация, за да разпознае, когато я помолите да се обади на съхранен от вас контакт. За да изключите тази функция, щракнете върху Управление на информацията за устройството, след което щракнете върху Промяна на настройката, за да стигнете до екрана, където можете да деактивирате тази информация.

Информация за устройството

Гласова и аудио активност

Когато кажете „Здравей, Google“, това задейства помощника на Google да слуша и да се подчинява на командите, които идват следващите. За да бъде готов да ви чуе по всяко време, когато давате команди, устройството ви трябва непрекъснато да слуша тези думи. Има обаче алтернативи. Можете да ограничите Google Voice до слушане само когато го задействате с конкретно действие. Например, можете да задържите бутона за начало, за да изтеглите асистента и да слушате команда.

Google също записва гласа ви, за да улесни приложението да ви разбере. Ако това не е функция, която предпочитате да сте включили, от прозореца „Проверка на поверителността“ кликнете върху „Управление на гласа & Аудио активност “. От „Гласът & Екран за аудио активност “, кликнете върху„ Промяна на настройката “. Това ще покаже екран, на който можете да изключите функцията за запис на глас.

Гласова активност

История на търсенето в YouTube и история на гледанията

Когато мислите за търсачката на Google, вероятно имате предвид екрана на Google.com, където провеждате повечето от търсенията си. YouTube, програма на Google обаче, има над милиард потребители. Ежедневно милиони потребители търсят в YouTube информация, видеоклипове с инструкции, забавления и други. Google записва данните и ги използва, за да помогне да се създаде „по-персонализирано преживяване в услугите на Google“. Това означава, че търсенето в YouTube ще се появи във всички услуги на Google, които използвате, за да създадете по-персонализиран профил на вашите харесвания и харесвания.

Можете да управлявате данните си и да изключите тази функция, за да запазите личните си данни по-лични. От „Проверка на поверителността“ кликнете върху „Управление на историята на търсенето в YouTube“. Това ще ви отведе до страницата с дейности, където можете да изтриете търсенията в YouTube от записа си. Въпреки че няма начин да изтриете всички търсения наведнъж, можете да щракнете върху трите точки до датата и да кликнете върху изтриване, за да изтриете всички търсения от този ден. Можете също така да търсите неща, които сте търсили, които бихте искали да бъдат изтрити за вашия запис. Нагоре въведете „Джъстин Бийбър“, за да намерите всеки път, когато сте търсили Джъстин Бийбър. След това можете да изтриете всяко от тези търсения, за да скриете любовта си към Бийбър – от Google по всяко време.

Кликнете върху „Промяна на настройките“ и ще стигнете до екран, който да спре Google да записва търсенията ви в бъдеще. По същия начин Google поддържа запис на видеоклиповете, които гледате в YouTube. От екрана „Проверка на поверителността“ кликнете върху „Управление на историята на гледане на YouTube“. Това ще ви отведе до екрана с дейности, където можете да търсите и изтривате видеоклипове в YouTube, които сте гледали от записа на Google. Кликнете върху „Промяна на настройката“, за да спрете Google да проследява бъдещите видеоклипове, които гледате в YouTube.

История на YouTube

Други стъпки за защита на вашата поверителност

Посегът на Google в интернет е широко разпространен и повечето от нас разчитат на услугите, които предоставя Google. Това прави почти невъзможно да се избегне Google да проследява част от вашата информация онлайн. Има някои неща, които можете да направите, за да намалите отпечатъка си в Google в допълнение към изброените по-горе стъпки. Разпространението на вашите търсения в мрежата в различни търсачки помага да се предотврати създаването на обща картина на една компания. Използването на различни браузъри за достъп до различни видове информация също може да помогне да заблудите информацията ви онлайн.

Използването на VPN за свързване с интернет може да постави посредник между вас и информацията, която търсите онлайн. Простото търсене в интернет, търсенето в YouTube и сърфирането през VPN може да ограничи информацията, която Google е в състояние да събира за вашите навици онлайн. Помислете да се регистрирате за качествена VPN услуга, за да защитите вашата поверителност.

Не забравяйте, че това няма да работи, ако сте влезли в някой от профилите си в Google. Това включва неща като YouTube и Gmail. Въпреки това, променяйки настройките на вашия акаунт в Google, вече можете да ограничите това, което Google знае за вас!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me