Управление на настройките за поверителност във вашето приложение за фитнес | VPNOverview

Независимо дали ни харесва или не, дори най-конкретните детайли от ежедневието са разработили цифрови компоненти. От свързаните с Wi-Fi хладилници и осветлението до AI-подпомаганото управление на целия дом, тъй като технологиите продължават да напредват, както и нашата свързаност. Личната физическа годност не е изключение, за което свидетелстват множеството налични калориери, маршрутизатори и планиращи тренировки. Съществуват хиляди приложения за фитнес, които да ви придружават във вашето фитнес пътуване, а много от тях са доста ефективни. Те обаче са склонни да изискват много лична информация. Лице, което е в неприкосновеност на личния живот, ще иска да проучи какъв достъп дават за ново приложение. В тази статия ще намерите общ преглед на основните разрешения, които искат приложенията за фитнес, и обяснение защо те трябва или не трябва да ви засягат.


Общи разрешения за приложение за фитнес и техните приложения

Почти всяко съществуващо приложение за смартфони изисква определени разрешения за изпълнение на основните му функции. Това важи особено за приложенията за фитнес, които трябва да събират и обработват чувствителна информация. Например те събират вашето непосредствено местоположение, състоянието на връзката и показателите за ефективност. Ето списък на най-често исканите разрешения и техните функции.

мрежа

Подобно на много от тези категории, мрежовото разрешение всъщност е няколко разрешения в един пакет. Приложенията с този достъп могат да извършват действия като промяна на типа на връзката ви (Wi-Fi, 4G, LTE и т.н.) и предотвратяване на заспиването на телефона ви. Това изглежда като много сила за даване на една програма, но реалността е, че много приложения за фитнес просто я използват за синхронизиране на своите данни. Както повечето приложения, фитнес приложенията обикновено не съхраняват данни на телефона си, а на централизиран сървър.

Приложенията изискват мрежово разрешение, за да прехвърлят данни през текущата активна връзка. С добре познати и уважавани приложения като Strava, Garmin, MapMyRun и MyFitnessPal, това разрешение не би трябвало да представлява голям проблем за сигурността, но това не означава, че е напълно доброкачествено. Някои приложения могат да се стремят да прехвърлят данни чрез „неактивна“ връзка, което може да повлияе както на използването на данни, така и на батерията.

Покупки в приложението

Приложенията се нуждаят от това разрешение, за да таксуват вашия акаунт за подобрения и премиум функции, като изключване на реклами или подобряване на взаимодействието с приложения. Без това разрешение Google Play ще отхвърли всеки опит за парична транзакция. Това разрешение е стандартно и не трябва да предизвиква аларма, но бъдете сигурни, че винаги знаете кой използва телефона ви. Много истории на родители остават отговорни за покупките, направени от детето им, когато не са търсили.

Свързани: The идентичност разрешение подпомага разрешението за покупка в приложението. Тя позволява на приложенията да четат и проверяват информацията за акаунта по време на всякакви транзакции.

Контакти

Разрешението за контакти понякога е спорно, тъй като позволява достъп на приложението до адресната книга на вашия телефон. Приложенията използват това разрешение, за да ви свържат с приятели на същата платформа и да поканят не-потребители към услугата чрез имейл адреса им, директно от потребителския интерфейс. Приложенията казват, че не използват разрешението, ако потребителят умишлено няма достъп до функция, която го изисква. Важно е обаче да знаете, че с включеното разрешение приложението може да чете тази информация по всяко време и без уведомление.

Това разрешение често може да бъде блокирано без това да засяга функционалността на приложението. Потребителите на Android могат да направят това, като отворят Настройки на устройството > Apps > * Име на заявлението * > Разрешения и изключване на контактите се изключват.

Склад / Медии

Разрешенията за медия позволяват на приложението да осъществява достъп до съдържанието на вътрешното хранилище на вашето устройство и SD картата. Приложенията го използват за действия като качване на снимки и запазване и експортиране на статистически данни. Въпреки че най-вероятно ще бъде добре, позволявайки този достъп до реномирани приложения, струва си да се отбележи, че е възможно да включите и изключите това разрешение чрез настройките на телефона си.

местоположение

Разрешението за местоположение дава на приложенията достъп до вашето приблизително и точното ви местоположение. Чрез анализиране на услуги за връзка около вас, като Wi-Fi устройства и кули на клетките, приложението може да определи общото ви местоположение и да го използва, за да ви служи насочени гео-базирани реклами. Точното ви местоположение се извлича от GPS-а на телефона ви и позволява на услугите да определят местоположението ви до няколко метра. В допълнение към използването му за показване на реклами, свързани с местоположението, приложенията за проследяване на тренировки като Strava и MapMyRun се нуждаят от GPS информация, за да следват движението или карането на колело. Тя позволява на приложението да показва показатели, свързани с маршрута и скоростта, в реално време и в отчетите след активността.

GPS проследяването е от съществено значение за основните функции на много фитнес приложения. Не е изненада обаче, че много хора не се чувстват удобно с дадено приложение, което да знае точното им местоположение през цялото време. Освен това приложенията за проследяване често публикуват дейностите ви в обществена емисия. Показвайки къде започвате или приключвате тренировките си, това може да покаже на непознатите къде точно живеете, ако не сте внимателни. Приложения като Strava предлагат опция да затъмняват вашето начално / крайно местоположение въз основа на радиус, зададен от потребителя.

Bluetooth

Разрешенията за Bluetooth са необходими за свързване към външен хардуер като смарт часовници, монитори на сърдечния ритъм и GPS устройства на трети страни като Garmin. Не всички приложения за фитнес се нуждаят от тези разрешения, за да функционират.

Управлявайте настройките за поверителност и сигурност на различни приложения за фитнес

Докато повечето приложения за фитнес изискват няколко пакета разрешения, за да изпълняват основните си функции, много от тях ви позволяват да настройвате несъществени настройки за поверителност и сигурност. Коригирането им обикновено е лесен процес и можете да контролирате определено местоположение, поверителност и опции, свързани с контакти директно от менюто на приложението. Ето бърз преглед на настройките за поверителност на някои от най-популярните приложения за фитнес.

Контролиране на настройките за поверителност в Страва

strava логоВ менюто за настройки на „Страва“, в „Настройки за поверителност“, можете да видите, че вашите дейности и данни по подразбиране са много публични. Ако не решите да се откажете, Strava ще публикува вашите дейности в обществена емисия и сегменти в класациите. Функцията „Flyby“ на приложението също така позволява на други потребители да видят дали са ви предали по време на дейност или обратно. Освен това Strava използва данните за вашата активност, за да създава публични „топлинни карти“, които показват най-пътуваните пътища във вашия район. Можете да деактивирате отделни опции в „Настройки“ или, за потребители, които желаят да запазят изцяло своята дейност, Страва предлага подобрен режим на поверителност с едно докосване, който активира най-рестриктивните настройки за поверителност.

Страва също позволява разрешението за контакти по подразбиране. Това му позволява да получи достъп до вашата адресна книга, без първо да ви пита. Можете обаче да деактивирате този достъп от менюто с настройки.

Контролиране на настройките за поверителност в MapMyRun

По подразбиране MapMyRun споделя вашите данни само с вашите приятели. Това включва вашия профил, вашите маршрути и вашите тренировки. Можете да промените тези настройки на „Обществено“ или „Само аз“, като отворите менюто и докоснете Настройки > Поверителност. MapMyRun също така разполага с „Център за поверителност“ с информация за съгласията, изисквани от приложението, как да експортирате данните си и как да изтриете целия си акаунт.

Контролиране на настройките за поверителност в Runkeeper

лого на бегачКогато за първи път влезете в Runkeeper, по време на процеса на създаване на акаунта приложението автоматично избира поле, което дава разрешение да ви изпраща имейли. Имате възможност да се откажете, но трябва да предприемете действието. Той също така ви моли да посочите датата на раждане (задължително), текущото си тегло (незадължително) и пола си (незадължително).

По подразбиране Runkeeper публикува вашите дейности в емисия, която може да се види от всички. Вашите карти се виждат от вашите приятели по подразбиране. В менюто с настройки можете да промените тези, за да бъдат видими само от вас, вашите приятели или всички.

Контролиране на настройките за поверителност в Endomondo

Endomondo, като Runkeeper, ще иска да ви изпраща имейли. Той обаче не поставя тайно квадратче за вас. Вместо това Endomondo улеснява отказването, като ви пита директно. За да промените настройките за поверителност, докоснете Още > Настройки > Център за поверителност > Поверителност. Тук Endomondo предоставя лесна опция за поверителност с едно докосване, както и разширени настройки, които ви позволяват да контролирате кой вижда вашата лична информация. Данни като вашия рожден ден, ръст, тегло и сърдечна честота са по подразбиране частни. Вашите тренировки, средна скорост, карти и лични планове за обучение са видими за приятелите ви по подразбиране. В Центъра за поверителност можете също да видите разрешенията, с които сте се съгласили, да изтеглите копие на личните си данни и да изтриете акаунта си..

Контролиране на настройките за поверителност в MyFitnessPal

MyFitnessPal е много либерален с това, което споделя във вашата емисия за новини. Ако не предприемете действие, приложението ще сподели почти всичко, което правите в него. Личният ви дневник за хранене обаче автоматично се задава на частен. Можете да изберете да го споделите публично или с приятели или да го заключите с парола. Прегледайте тези настройки, като отидете в Настройки > Център за поверителност > Споделяне & Настройките за поверителност.

Контролиране на настройките за поверителност в Garmin Connect и Polar Flow

гармин логоИзползването на интелигентно устройство за фитнес, като GPS часовник на Garmin или Polar, ви дава достъп до разширени показатели, които не са достъпни чрез вашия телефон. Тези устройства събират много данни и имат няколко задължителни разрешения за функциониране, но е лесно да контролирате публичността си. По подразбиране Garmin задава вашия профил и дейности на лични. Можете да изберете да ги направите видими само за вашите връзки или за всички, но трябва да предприемете действието. Вашият пол, ръст, тегло, възраст и VO2 Max могат да бъдат показани във вашия профил, но приложението крие тези по подразбиране.

По същия начин, Polar Flow задава вашия профил и дейности по подразбиране; давайки ви възможност да споделяте публично или само с вашите последователи, ако решите.

Дигиталната поверителност и сигурност е лична отговорност

Дори и най-известните компании не са непобедими. Въпреки че сигурността на вашата информация е основен приоритет за този бизнес, те трябва постоянно да се защитават от външни атаки. Това не е често, но понякога тези защити се провалят и информацията ви може да бъде застрашена.

Под MyfitnessPal на Armour: Предупредително напомняне

През март 2018 г. Under Armour обяви, че „неоторизирана страна е придобила данни, свързани с потребителските акаунти на MyFitnessPal в края на февруари 2018 г.“ Разбира се, екипът за връзки с обществеността Under Armour омаловажи инцидента. Те увериха да отбележат, че не са откраднати „издадени от правителството идентификатори“, въпреки че компанията изобщо не събира такава информация. Не беше открадната и информация за плащане; но потребителските имена, пароли и имейл адреси бяха компрометирани при нарушението.

Може да не ви се струва катастрофално да промените паролата за приложение за фитнес, но е важно да се има предвид, че много хора използват една и съща комбинация от потребителско име / парола за всичките си акаунти. Това означава, че тези акаунти, като допълнение, също бяха компрометирани. Инцидент като този е отрезвяващо напомняне, че компаниите могат да направят толкова много, за да запазят вашата информация. Трябва също така да предприемете стъпки, за да се защитите. Не забравяйте да прегледате опциите за поверителност и разрешения на приложението, преди да го използвате. Променете паролата си веднага щом научите за възможно нарушение и не използвайте една и съща парола за всичките си акаунти. В крайна сметка запазването на сигурността е лична отговорност.

Заключителни мисли

Фитнес приложенията събират много лична информация. В повечето приложения можете да коригирате кой да вижда тази информация. Въпреки това, дори и да сте сигурни, че само вие можете да видите информацията, която фирмата за приложения може да я види също. Докато използването на приложение за фитнес може да бъде перфектен начин да влезете във форма, не забравяйте, че раздавате лична информация в процеса. За да останете напълно анонимни, ще бъде по-добре да проследите упражненията си по старомодния начин.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me