Рисковете за поверителност на вашите интелигентни очила | VPNoverview.com

Лице, използващо очила с добавена реалностПолето на разширената реалност (AR) е един от светите граали на електронната индустрия. Тези интелигентни очила налагат графика на изгледа пред вас, за да ви представи информация от компютър или смарт телефон. Ако обичате да сте на върха, без съмнение търсите или вече притежавате умни очила. Загрижеността за поверителността обаче не е само за хората, на които може да правите снимки дискретно. Всъщност тези компании могат да събират и използват данни за вас повече, отколкото осъзнавате.

Умни очила на близкия хоризонт

Потенциалът за изключителна употреба на интелигентни очила води много компании да изскочат на пазара. Някои от тях са налични сега или просто зад ъгъла. Тази технология има потенциал да подобри радикално живота ни. Това обаче създава сериозни нови рискове за неприкосновеността на личния живот.

Гугъл очила

Google Glass направи голям плясък преди няколко години, като се опита да донесе тази технология на клиентите, но опасенията за поверителност до голяма степен направиха това непрактично. Това не е спряло Google да продължи да развива тази технология. Първоначално предназначен за обикновения потребител, Google Glass сега е фокусиран върху корпоративните приложения. Тези интелигентни очила позволяват на работниците бързо да проверяват запасите, състоянието на машините или да получават актуализации за напредъка в реално време. Google се надява, докато потребителите свикнат с технологията на работното място, те ще я искат и у дома.

Intel е Vaunt

Intel е най-известната компания за създаване на процесори, които захранват много от компютрите днес. Те са готови да излязат на пазара на интелигентни стъкла с предложение, наречено Vaunt. Стратегията на Intel е да прави повече с по-малко. Вместо като обемисти слушалки и очевидни прожектори, продуктът на Intel е почти незабележим на външен вид. Дисплеите са избледнели, освен ако потребителят не гледа директно в него и само потребителят може да каже кога се използва.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens е достъпен за избрана група потребители от известно време. HoloLens 2, като очилата на Google, е насочен основно към бизнеса. HoloLens работи на версия на Windows и така се свързва добре с екосистемата на Microsoft, включително Microsoft Office и софтуер за производителност.


Магически скок

Години наред любителите на интелигентното стъкло гледаха промоционални видеоклипове на Magic Leap с чувство на учудване. Най-накрая, Magic Leap стартира за потребителите през 2018 г. Продуктът обещава потапящо видео, наложено директно във вашето зрително поле. Приложенията за този продукт могат да бъдат практически безгранични. Тайната на компанията предизвика интерес и запази някои от тях да приемат техните искания. Само времето ще покаже.

Защо умните очила могат да бъдат кошмар за поверителност

Провалът на Google Glass се случи до голяма степен, защото хората усетиха, че това нахлува в личния им живот. Умните очила могат да правят снимки, да записват видеоклипове и да заснемат разговори. Ако сте били в стаята с някой, който носи Google Glass, може да се почувствате като всеки ваш ход се наблюдава и записва. Това доведе до забрана на Google Glass в много барове и ресторанти.

Не само тези пред камерата на интелигентните очила обаче могат да очакват масово нахлуване в личния им живот. Самите потребители също са уязвими от излагане на лична информация чрез техните интелигентни очила. Очилата могат да бъдат с потребителя по всяко време и на практика могат да видят каквото вижда потребителят в много случаи. Това създава празнина в сигурността ви на поверителност.

Притеснения за интелигентни очила и данни за местоположението

Умни очилаРекламодателите се опитват да получат данни от местоположението от потребителите. Другите форми на информация, споделена онлайн, обикновено се фокусират върху вашите дейности и интереси, докато сте в интернет. Данните за местоположението представят данни за живота ви в реалния свят. Вашият смарт телефон вече предоставя много информация за това къде отивате, магазините, които посещавате, и как да стигнете до там. Умните очила могат да осигурят още повече. Не само рекламодателите биха могли да научат къде се намирате, но и колко дълго сте гледали конкретен дисплей или колко време сте прекарали в четене на заглавията на хартията в вестника. Данните за вашето местоположение стават още по-точни за насочени реклами.

Умните очила са уязвими за хакери

Както при всяка нова технология, е необходимо време да се открият всички начини, по които тя може да бъде уязвима за злонамерени приложения. Но ако домашните компютри, лаптопи и смартфони са били примамлива цел за хакерите, умните очила са само повече. Ако хакерите могат да получат контрол върху интелигентните очила с вградена камера, те могат да ви гледат как въвеждате своите пароли, номера на пинове и всяка друга мярка за сигурност, която предприемаме. Нарушаването на поверителността ви може да причини не само смущение, но и финансова загуба.

Дори за онези умни очила без камери рискът за поверителност е голям. Тези очила предават чувствителни известия на вашето виждане. Хакер, който получава контрол върху вашето устройство, може да чете известия от вашите социални медии, имейл и текстови съобщения. Тъй като толкова голяма част от нашата връзка с приятели и работа е чрез интернет, това излагане на вашата поверителност може да има пагубни последици.

Отговорът се крие в движение напред, а не назад

Рисковете за нашата поверителност от новите технологии като интелигентни очила могат да ни накарат да се колебаем по пътя, който предстои. Но предимствата, които предлагат умните очила, биха могли да бъдат огромни и не бива да се отхвърлят, ако успеем да го избегнем. Отговорът не се състои в това да се върнете към дните без тази технология, а в това да продължите напред с повишено внимание.

Една от най-добрите защити, които можете да имате за поверителността си, е качествена VPN. VPN криптира вашите данни към и от VPN сървъра. След това вашата информация се изпраща от VPN сървъра на уебсайта или услугата и се връща на VPN. Тъй като данните никога не са адресирани директно към вас, вашата анонимност се запазва и вашата поверителност се пази. Когато се сдвоява с технологии като интелигентни очила, това може да помогне да се гарантира, че дори и сигурността ви да е компрометирана, вашата поверителност може да бъде защитена.

За да научите повече за предимствата на използването на VPN, вижте нашия пост за избора на най-добрия VPN за вашите нужди.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me