Рисковете за поверителност на вашия Smartwatch | VPNOverview

Изображение на SmartwatchКолкото и да са полезни колкото смартфоните, един недостатък, който стана ясно през последните години, е пристрастяването им. Смартфоните изсмукват вниманието ни и консумират повече от нашето време, което възнамеряваме да им дадем. Един страхотен начин да помогнете за извикване на навика на екрана е, колкото и да е странно, да добавите още един екран към китката си. Малкият екран на smartwatch предоставя само необходимата информация. Без да се изисква да изваждате телефона, е по-малко вероятно да бъдете засмукани. Въпреки че има много предимства за притежаването на смарт часовник, те представляват риск за вашата поверителност.


Bluetooth връзката

Smartwatches поддържат връзка с телефона си чрез Bluetooth. И макар да оставяте телефона си зад себе си, умният часовник на китката ви често винаги е с вас. През септември 2017 г. изследователите откриха редица проблеми в почти всяко Bluetooth устройство. Тези недостатъци на сигурността правят всяко Bluetooth устройство обект на хакване. Тези хакове могат да бъдат под формата на вируси, които се предават от вашия смарт часовник към вашия телефон. Други проблеми включват извличане на софтуер, който поема контрола над вашето устройство, и инфекция на вашия рутер. Заразеният рутер може да разпространява злонамерен код на всяко устройство, свързано към вашата Wi-Fi.

Друг съществен проблем с връзката може да позволи прихващането на вашите известия. Имейлът от вашата банка, съобщението от социалните медии, текстът от вашия важен друг се изпращат през Bluetooth. Всяко известие, предадено на вашия смарт часовник, може да бъде прихванато от хаквана Bluetooth връзка. Тези атаки са били неоткриваеми в миналото. Поради тази причина повечето устройства нямат защита срещу такова нахлуване във вашата поверителност. Тъй като умните часовници силно разчитат на Bluetooth, те са изключително уязвими към тези нашествия.

Слуша ли ви Smartwatch?

Неотдавнашен доклад на Норвежкия потребителски съвет анализираше интелигентните часовници от гледна точка на сигурността. Изследваните умни часовници бяха проектирани да се дават на деца. Те са направени с намерение да се увеличи сигурността на децата. Родителите могат да използват приложение, за да проследят местоположението на децата и да се свържат с децата си чрез смарт часовника. Намереното проучване предполага, че тези устройства всъщност могат да компрометират вашата сигурност, вместо да я подобрят.

Тестваните смарт часовници могат да бъдат хакнати, за да получат контрол върху всеки аспект на устройството. Хакерите биха могли да контролират микрофона на смарт часовника и тайно да слушат децата, докато играят. Хакерите успяха да разберат кога носителят е вътре или отвън, дали играе с приятели или сам и дори кога е заспал. Можете само да си представите възможните последици.

Нито един от умните часовници в проучването не е от марка, с която вероятно сте запознати. Може би си мислите, че залепването с устройства от известни компании е по-безопасно. Въпреки че тези добре познати смарт часовници могат да включват по-добри контроли за сигурност, все още можете да бъдете изложени на риск по други начини. Докато приложенията за екран на Apple и Google, които отиват в съответните им магазини за приложения, приложенията на трети страни все още представляват слаба връзка в сигурността.

Как приложенията, които използвате, могат да нарушат поверителността ви

Приложенията на трети страни могат да поискат достъп до микрофона, камерата, услугите за местоположение и други. Когато инсталирате приложение, много хора приемат каквито и да са разрешения. Без проверка на разрешенията за приложение, приложението може да получи достъп до ненужни услуги. Това дава възможност на производителя на приложения да използва неща като микрофона на вашия смарт часовник, за да ви слуша.

Освен това лошо разработеното приложение може да бъде по-уязвимо от хакерство. Често хакерът се нуждае само от една пукнатина във вашата сигурност, за да получи достъп до вашето устройство. Веднъж влезли в системата, те често могат да разширят способността си да получат контрол върху други услуги на вашето устройство. Ако производителят на приложения остави уязвимост на място, хакер може да се възползва от възможността да получи информация от вашето устройство.

Информация за местоположението разкрива повече за вас

Jogger с smartwatchЕдно от често срещаните приложения на умните часовници е да следите стъпките и фитнес дейностите си. Smartwatch предоставя актуална информация за местоположението за вас. Това е ценно за рекламодателите, които искат да знаят за магазините, които посещавате, за ресторантите, които предпочитате, и всяка друга информация, която могат да получат в ръцете си. Както може би си представяте, това може да бъде полезно и за хакерите.

Хакер с достъп до информация за вашето местоположение чрез вашия смарт часовник знае кога сте на работа или у дома. Когато тръгнете за работа, хакер, въоръжен с тази информация, може да открадне повече от само информация. Те сега знаят, че имат прозорец от няколко часа, за да влязат във вашия дом. Когато пристигнете на работа, колата ви, с всички ценности, останали вътре, ще бъде без надзор с часове. Има още много примери за случаи, при които онлайн рисковете се превръщат в реални атаки.

Друг начин рекламодателите да получат ценна информация е чрез поставяне на Bluetooth станции в магазина. Познаването на вашия път през магазин може да помогне на бизнеса да знае къде да постави ключови продукти. Спрете за няколко момента, за да помислите за един дисплей и тези данни предават интереса ви към рекламодател. Направете пауза от магазин и те получават сигнал. Може да се отбележи просто преминаване по вашия маршрут за работа всеки ден. Информацията може да се използва, за да помогне за създаването на по-добра реклама, която да привлече вниманието ви. Данните за местоположението са кралят на маркетинговите данни.

Как можете да се защитите?

Закупуването на вашия смарт часовник от реномирана компания може да помогне за подобряване на вашата сигурност. По-голяма и по-известна компания има какво да губи от нарушаване на сигурността. Същото важи и за приложенията, които купувате и инсталирате. Приложенията, направени от надеждни компании, е по-вероятно да бъдат внимателно тествани за дупки в сигурността.

Но тези мерки не са глупави. Дори признати компании се спъват от време на време. Проверката на разрешенията за приложения може да ви помогне да защитите в случай на уязвимост на личния живот, независимо дали е предназначена от компанията или не. Ако приложението е хакнато, но вие никога не сте дали разрешение за достъп до микрофона на вашия смарт часовник, може да се направи малко, за да се преодолее това ограничение. Прегледът на разрешения за предварително инсталирани приложения отнема само няколко минути и може да ви помогне да защитите поверителността си.

Анонимизирайте данните си с VPN

Дори при достъпа до вашия смарт часовник тази информация често може да бъде малко полезна за бизнеса или хакерите, без да можете да я свържете с друга информация за вас. Ако данните ви не могат да бъдат свързани с вас, може да е точно толкова случаен шум. Ключът за тези, които изграждат профил на вас, е да събират цялата налична информация за вас на едно място. Ако информацията от вашия смарт часовник не може да бъде свързана с вашия профил, тя е много по-малко полезна за тях.

VPN връзкаИзползването на VPN помага да запазите личните си дейности и интереси, докато излизате онлайн. Вместо да се свързвате директно с уебсайтове и услуги онлайн, вашата информация първо се криптира и след това се изпраща до VPN сървър. Уебсайтът получава заявка от VPN сървъра и връща данните на този сървър, а не директно към вас. Тъй като никога не взаимодействате директно със сайта, вашата поверителност е защитена. Вече е налична само информацията, която доброволно давате, а не информация за вашето местоположение и самоличност.

Качественият VPN е лесен за настройка и свързване. Те често са много бързи, така че не изпитвате почти никаква загуба на скорост, докато запазвате личния си живот. Освен това VPN може да ви помогне да избегнете ограниченията за уебсайтове, до които имате достъп, докато сте зад защитна стена, например на работа. Можете също да се свържете със сървър в друга държава, за да избегнете ограничения от услугите за поточно видео въз основа на вашето местоположение.

За повече информация как VPN може да ви помогне да запазите поверителността си, вижте нашите публикации анонимно сърфиране и анонимно изтегляне.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me