Рисковете за поверителност на вашия смартфон – преглед | VPNoverview.com

Може би никой друг инструмент в съвременната история не е променил живота ни, както смартфонът. Този преносим компютър е заменил камерата, GPS, калкулатора, адресната книга и много други елементи. Сега имаме безпрецедентен достъп до информация на една ръка разстояние. Самите функции, които се оказаха толкова полезни, могат лесно да се обърнат срещу нас от рекламодатели или хакери, които нахлуват в нашата поверителност. На разположение са няколко инструмента, за да защитите поверителността на вашия смартфон.


Как смартфоните нарушават вашата поверителност

Смартфонът изпълнява толкова много функции, че е трудно за много от нас да си спомнят как се справихме без нито една. Вашият телефон върви навсякъде с вас. Това е едно от първите неща, които гледате сутринта. Проверявате социалните си медии, докато вземете закуска, тя е наблизо по време на работа и на една ръка разстояние, когато спирате да пиете напитки след това. Повечето от нас са изпитали онзи момент на паника, когато осъзнаете, че телефонът ви не е в джоба ви и се чудите къде сте го оставили.

Вашият телефон е оборудван с набор от сензори. Те наблюдават всичко, откъдето се намирате, влажност, атмосферно налягане и движение. Сензорите за движение на вашия телефон са много чувствителни. Възможно е дори да съвпадате къде докосвате екран с движението, засечено от вашия телефон. Всяко приложение на вашия телефон, което проследява тези данни, може да чете вашите текстови съобщения или паролата към вашето банково приложение с висока степен на точност.

Вашето местоположение може да се проследява не само чрез GPS на телефона на вашия телефон, но също така и чрез наблюдение на близките кули на клетката, Wi-Fi сигнали и дори Bluetooth устройства в близост. Всъщност местоположението ви може да бъде определено от Bluetooth устройства, дори ако Bluetooth предавателят на телефона ви е изключен.

Какви приложения навлизат в поверителността ви?

Маркер за местоположение на смартфонЗа достъп до функциите за местоположение на вашия телефон, приложението трябва да има разрешение за използване на тази информация. Повечето хора просто приемат, че разрешенията, поискани от приложението при инсталирането му, са необходими и кликват върху „OK“. Може да не осъзнавате, че данните за местоположението могат да бъдат една от най-ценните данни, които един рекламодател може да има. Компаниите, които предоставят насочени реклами, включително Apple, Google, Facebook, използват данни за местоположението, за да помогнат да идентифицират вашите интереси и дейности офлайн, които може иначе да не разкриете.

Кои приложения използват сензорите за движение на телефона ви, за да определят кои клавиши натискате на телефона си? Може би нито един от тях, или може би всички. Приложенията не се нуждаят от разрешение за използване на сензорите за движение на телефона ви. Следователно, няма начин да се знае кои компании могат да следят датчиците на телефона за тази информация.

Защитете поверителността си на вашия смартфон

Има някои мерки, които можете да предприемете днес, за да защитите поверителността на любимия си смартфон. По-долу ще видите как управлението на вашите приложения, криптирането на вашите данни, изтриването на стари приложения и заключването на телефона ви може да ви помогне да запазите безопасността си.

Управление на разрешенията за приложения

Проверката на разрешенията, които давате на приложенията на вашите телефони, може да възстанови известна поверителност на вашия смартфон. Не всяко приложение, което иска разрешение за използване на вашите настройки за местоположение, микрофона или камерата ви, наистина се нуждае от тези услуги, за да изпълнява както искате. Имаме написани ръководства, които ви помагат да коригирате настройките за поверителност за много популярни социални медийни платформи.

Шифровайте данните си

Шифроването на вашето устройство може също да ви помогне да защитите вашите чувствителни данни в случай, че телефонът ви е изгубен или откраднат или когато търгувате за нов телефон. Когато шифровате информацията на телефона си, тя също така помага на приложенията да четат съдържанието на вашите файлове, без да имате разрешение. Това може да запази вашите данни в безопасност от вирусни атаки или злонамерени приложения, които надхвърлят границите им. Освен това, преди да изхвърлите или продадете стария си телефон, не забравяйте да изтриете цялата си лична информация от устройството.

Изтрийте стари приложения

Не е рядкост хората да изпробват приложение, да го използват известно време и след това постепенно да губят интерес. Освен ако редовно не пречиствате телефона си, тези стари приложения ще седят около месеци или дори години. Въпреки че може да не използвате приложението, разрешенията, които сте му дали, все още са в сила. Ако приложението има разрешение за използване на вашето местоположение, достъп до други приложения или използване на вашия микрофон, то все още може да следи вашия смартфон. Защо да не преминете през приложенията си и да деинсталирате тези, които вече не ви трябват? Изтриването на стари приложения не е добре само ако искате да защитите поверителността си, но също така помага на вашия смартфон да работи безпроблемно.

Заключете телефона си

заключване на смартфонМоже да изглежда очевидно, но активирането на заключен екран, защитен с щифт, е една от най-простите мерки, които можете да предприемете, за да защитите данните на телефона си. Все пак много хора все още нямат активиран заключващ екран. Когато мислите за чувствителната информация, която имате на телефона си, включително снимки, достъп до вашите банкови и кредитни карти и пълен достъп до списъка с контакти и акаунти в социалните медии, има заключен екран има смисъл. Можете да защитите тази лична информация от всеки, който се опита да стигне до нея, като открадне телефона ви.

А VPN е най-добрата защита за поверителност

Докато други мерки осигуряват известна степен на защита, VPN е едно от най-лесните и най-добрите неща, които можете да направите, за да запазите поверителността на вашия смартфон. VPN помага да запазите информацията си анонимна, докато използвате устройството си.

Как работи?

VPN връзкаКогато се свържете с интернет чрез VPN, информацията, която отива към VPN сървъра, е криптирана. След това VPN препраща данните от своя анонимен сървър. Този подход на посредник ви помага да се отделите от информацията, която предоставяте или поискате. Когато данните ви бъдат изпратени обратно, първо трябва да отидат до VPN, така че изпращачът никога да няма достъп до вас директно. След това VPN шифрира информацията и ви я изпраща. При качествен VPN информацията ви остава поверителна. Тъй като всички данни могат да бъдат пренасочени през VPN, вие имате по-голяма степен на контрол над това каква информация преминава през вашето устройство и как тази информация е маркирана към вас.

Безопасен обществен Wi-Fi

Когато използвате устройството си през обществен Wi-Fi, например в кафене, криптирането на VPN помага да ви предпази от любопитни очи. Хакерите често получават чувствителна информация, като прослушват сигналите, пътуващи през обществена Wi-Fi връзка. Използването на VPN услуга ще запази връзката ви толкова сигурна, сякаш сърфирате у дома.

Повече предимства?

VPN услуга предлага и други предимства на потребителите. Връзката ви по време на работа може да блокира достъпа до определени уебсайтове и услуги. Свързвайки се с VPN, вие сте в състояние да избегнете тези ограничения за достъп до сайтовете, които искате на вашия телефон. Услугите за стрийминг на видео също ограничават достъпа до съдържание въз основа на мястото, където се намирате. Свързвайки се към VPN сървър в друга част на света, можете да избегнете тези ограничения, за да се възползвате максимално от съдържанието, достъпно онлайн.

Заключителни мисли

Във време, когато скандалите за поверителност разтърсват някои от най-големите бизнеси, предприемането на стъпки за защита само има смисъл. Смартфонът е само на десетилетие, така че не е изненадващо, че все още научаваме как това влияе на поверителността. Като предприемете няколко прости стъпки, за да се защитите, можете да имате спокойствие, защото вашата поверителност е защитена. За да научите повече за това как VPN може да ви помогне да запазите поверителността си, разгледайте нашите публикации относно избора на подходящ VPN за вашите нужди.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me