Рисковете за поверителност на вашия интелигентен термостат | VPNoverview.com

Обещанието за интелигентни термостати привлече много собственици на жилища. Домашният термостат Nest, Honeywell, Ecobee и други се възползват от този интерес. Индустрията е във възход и този растеж привлече много компании да скочат. Но ако клиентите не изискват строг контрол за поверителност, техният термостат за интелигентен дом може да се превърне в източник на информация за натрапници.


Вашият интелигентен термостат знае повече, отколкото подозирате

Интелигентен термостатИнтелигентните термостати правят повече от това да поддържат дома ви на перфектната температура. Тези интелигентни термостати също помагат на собствениците на жилища да спестят стотици долари от сметките за енергия. Термостатът научава кога ще бъдете далеч и ще се върнете, така че използвате енергия само когато имате нужда. Можете също да настроите термостата от приложение на телефона си. Това ви позволява дистанционно да повишавате или понижавате температурата, ако ще бъдете далеч по-дълго от планираното. Тези предимства и удобства са това, което ги прави толкова привлекателни за купувачите.

Тези ползи могат да ви накарат да пренебрегнете потенциалните проблеми с поверителността при използването на интелигентен термостат. Не предавате банковата си парола или имейл през термостата си, така че колко риск за поверителността ви може да представлява? Интелигентните термостати могат да създадат празнина в сигурността ви за поверителност именно защото те научават за вашите навици и поведение.

Вашият термостат научава кога ще бъдете вкъщи и кога ще бъдете далеч. Умният термостат дори научава кога лягате и ако това време е различно в почивните дни. Умният термостат научава каква е предпочитаната от вас температура, докато сте вкъщи. Тази информация разкрива повече за вас, отколкото можете да подозирате.

Кой може да иска вашите данни за интелигентен термостат

Данните от вашия интелигентен термостат разкриват тенденциите за вашия живот. Всеки, който има достъп до тези данни, може да разбере кога сте вкъщи или когато спите. Както можете да си представите, тази информация може да бъде доста полезна.

Хакери и крадци

Хакерите могат да използват данни за това, когато сте извън дома си, за да знаете кога да влезете в къщата си, без да се страхувате от завръщането си. Анализирайки тенденциите за това, когато термостатът ви се промени, крадец може да определи най-доброто време за пробив. Крадец с достъп до тези настройки може да знае, че сте далеч от дома и не се връщате скоро.

Рекламодателите

Рекламодателите се възползват и от информация за вашите дейности. Някои реклами работят по-добре скоро след като се събудите или по-късно вечерта. Забелязвайки тенденциите в интелигентните ви термостати, рекламодателят може да насочи рекламите си към вас в точния момент. Това може драстично да увеличи шансовете им за продажба. Маркетолозите знаят стойността на тази информация и може да се опитат да закачат данните от вашия интелигентен термостат. Може да не изглежда голямо нещо, но в известен смисъл вие сте манипулирани.

Колко сигурна е вашата политика за поверителност?

Изборът ви кой интелигентен термостат да купите често се основава повече на предимствата на един термостат над другия. Малко вероятно е да вземете предвид сигурността, предлагана от тяхната политика за поверителност. Политиката на интелигентен производител на термостати може да повлияе как това устройство в дома ви влияе върху поверителността ви.

Фирмените правила могат да се променят

Много от производителите на интелигентни термостати имат солидни политики за поверителност. Популярните марки Nest и Ecobee се открояват с твърдия си ангажимент за поверителност. Но компаниите в областта на технологиите често се продават и се продават отново. Политиката за поверителност на Nest уточнява, че ако бъдат продадени, те ще настояват новата компания да поддържа същия висок стандарт в поверителността, който предлагат. Няма гаранция обаче, че защитата на поверителността, на която се наслаждавате днес, все още ще има утре.

Разбивка на сървъра на компанията

Съществува и риск хакерите да пробият и откраднат данните, съхранявани на сървърите на производителя на термостата. Дори сигурни компании като банки търпят нарушения на данните, които излагат частна информация. Ако вашите данни бъдат откраднати от фирмен сървър, нарушаването на поверителността ви може да бъде тежко.

Никой производител на интелигентен термостат все още не е съобщил за нарушение на данните на потребителите. Експертите за поверителност обаче са съгласни, че в повечето случаи нарушаването на данни е неизбежно за всяка компания. Ако Пентагонът може да бъде хакнат, никоя компания не е имунизирана срещу нарушаване на данните. Най-сигурната политика е да се отнасяте към данните си така, сякаш очаквате да бъдат компрометирани и да предприемете действия оттам.

Как можете да защитите вашата поверителност?

С оглед на рисковете от излагане на чувствителна информация, как можете да се защитите, докато все още се наслаждавате на предимствата на интелигентен термостат? Първо, проверете политиката за поверителност на производителя на интелигентния термостат. Въпреки че видяхме, че това не предлага перфектна защита, започвайки с компания, която поставя приоритет на поверителността ви, е добър начин да помогнете за опазването на вашата информация.

За да получите максимална стойност от каквато и да е информация от вашия термостат, рекламодателят трябва да може да го свърже обратно към вашия профил. Крадец, който иска да влезе, ще се нуждае и от вашето местоположение. Без да свързвате информацията обратно към вас, вашите данни са точно толкова случаен шум. Един от начините да запазите тази информация поверителна е използването на VPN.

Използвайте VPN, за да защитите домашната си мрежа

Свързването чрез VPN защитава вашата поверителност, като поддържа информацията ви онлайн анонимна. Информацията, която излиза от вашето устройство, се криптира и се предава на VPN сървъра. Този сървър често се използва от стотици потребители наведнъж, запазвайки цялата си информация анонимна. Сървърът насочва вашата информация към местоназначението си. Всички връщащи се към вас данни отиват на VPN сървъра, вместо директно към вашето устройство. Тази техника на посредник прави невъзможно за другите да свържат вашите онлайн действия с вашето местоположение или човек.

Въпреки че не можете да свържете вашия интелигентен термостат директно към VPN, качествената VPN услуга често ви позволява да пренасочвате целия интернет трафик в дома си през VPN сървъра. Тъй като информацията ви се изпраща анонимно, определянето на местоположението на интелигентния термостат става почти невъзможно без достъп до повече информация. В крайна сметка използването на VPN ще направи почти всички безполезни данни, откраднати от вас или продадени за вас.

NordVPN е солиден VPN за защита на цялата ви домашна мрежа. Този доставчик на VPN има милиони доволни клиенти по целия свят и много солидна репутация заради лесните си приложения, голяма сигурност и приятелски цени.

За да научите повече за функциите за поверителност и други предимства на VPN, вижте нашата публикация относно избора на най-добрия VPN за вашите нужди.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me