Рисковете за поверителност на вашия бебе монитор | VPNoverview

Най-трудното нещо за нов родител е да сложи бебето си и да напусне стаята. Всички искаме да внимаваме и да защитаваме нашите скъпоценни и крехки малки деца. За щастие има повече начини от всякога да ги следим, дори когато сме извън стаята. Има безброй бебешки монитори, които ви позволяват да следите бебето си, независимо дали сте в спалнята си или на работа. За съжаление, много от тези съвременни монитори могат да бъдат много лесни за проникване.


Вероятно няма да ви хареса, ако непознат има достъп до цялата информация, събрана от вашия бебешки монитор. Тези звукови и видеозаписи на вашите близки и вашата къща трябва да останат частни. Бебешкият монитор може да изглежда като безобидно устройство, но това не винаги е така. Как се справяте с подобни проблеми със сигурността? Тази статия ще ви каже всичко, което трябва да знаете за опасностите, и ще ви покаже как да защитите себе си и бебето си.

Наблюдавате ли или сте под наблюдение?

Лаптоп без анонимностНезависимо дали използвате бебешки монитор само с аудио или такъв с камера и екран, всичко, което искате, е да се уверите, че вашето бебе се справя добре. Повечето монитори са безжични и изпращат видео и аудио към приемника чрез безжична честота (като Bluetooth) или интернет. И в двата случая сигналът може да бъде прихванат между стаята на вашето бебе и приемника.

Традиционно има два основни типа безжични бебешки монитори. Един вид предава сигналите чрез аналогови радиосигнали. Те са склонни към прихващане, тъй като сигналите разчитат на много малко мощност, която да бъде изпратена на къси разстояния. Ако хакерът е наблизо, той може да успее да улови тези сигнали и да ги прочете.

Вторият вид монитор е цифров и като цяло е по-сигурен, тъй като сигналът е кодиран между стаята на бебето и приемника. Тези устройства обаче често изпращат по-силен сигнал, който хакерите могат да прехващат на по-голямо разстояние. Всеки с инструментите за декриптиране на сигнала на монитора може да има достъп до цялата информация, получена и изпратена от устройството. Този проблем не е само бебешки монитори: всички електронни устройства, които използват интернет връзка, се борят с това. Помислете за вашия лаптоп и смартфон, но и за вашия смарт часовник, фитнес проследяване, кола, интелигентен говорител или умни очила.

Технологията на бебешкия монитор продължава да се променя

Нов вид дигитален монитор за бебета нараства популярност. Тези устройства използват Wi-Fi в дома ви, за да предават информация обратно към приемник, телефон или таблет. Тъй като можете да получите достъп до тези сигнали отвсякъде, тези устройства са особено популярни при работещите родители. По всяко време, независимо дали са на работа, изпълняват поръчки или дори извън града, те могат да изтеглят бебешкия монитор на телефоните си и да се регистрират за бебето си.

Тези монитори често предават видео и аудио. Те могат да имат и други функции, като нощно виждане, температурни сензори или дистанционна нощна светлина. Тези предимства обаче идват с цена: те предлагат още една възможност на хакерите да нахлуят в поверителността ви.

Колко вероятно да бъдат хакнати бебемониторите?

HackerМоже да мислите за бебевия си монитор като за обикновено устройство, което ви позволява да поддържате раздели на бебето си, докато се занимавате с къщи в къщата. За потенциален грабител обаче тези устройства са като шпионин в дома ви. Слушайки през монитора на бебето, крадец може бързо да научи, когато сте далеч от дома. След това те биха могли да използват тази информация за планиране на престъпленията си. По този начин няма да сте наоколо, за да ги спрете, докато изпразват къщата ви. Цифровите бебешки монитори могат да бъдат хакнати от всяко разстояние, което е много удобно за тези престъпници. Те могат да планират грабежа си от комфорта на собствените си къщи и трябва само да бъдат близо до вашите, когато те са на път да пробият и да влязат. С други думи, същата технология, която ви позволява да наблюдавате вашето бебе, би могла да позволи на хакер да наблюдава дома ви.

Не помага, че хакването на бебешки монитор е доста лесно. Скорошно проучване показва, че много бебешки монитори наистина липсват по отношение на сигурността. Въпреки че често се споменава поверителността на клиентите, това очевидно не е приоритет за производителите на устройства. Тези производители са склонни да бъдат софтуерно настроени компании с мислене в Силиконовата долина. Основната идея на този начин на мислене е да стартира уебсайт и да отстрани всички проблеми по-късно. В област като охраната на дома обаче това не работи добре. В резултат на това съвременните бебефони са попаднали на пазара, преди да успеят да издържат на строги тестове, за да гарантират, че са напълно безопасни за потребителите.

На практика вече има съобщени случаи на хакове на бебешки монитор. Наскоро камерите на Ring бяха използвани за шпиониране на деца и семейства. Въпреки че тези инциденти най-вече доведоха до лоши страхове и плачещи деца, те показват, че хакерите могат да навлязат в личния живот на потребителите на бебешки монитори.

Как вашият бебе монитор може да наруши поверителността ви

Този първи и вероятно най-ужасяващ проблем на бебето мониторите е, че непознат може да слуша и наблюдава вашето бебе. Само това е достатъчно, за да внесе треперене в гръбначния стълб на всеки родител. За съжаление, рисковете за вашата поверителност не спират дотук: когато бебето е тихо, бебешкият монитор все още може да вземе разговори, случващи се в съседната стая, или дори надолу в залата. Помислете за всички лични разговори за вашите финанси и лични въпроси, които имате в дома си. Може да звучи нагледно, но крадец, въоръжен с такава информация, лесно може да причини много вреда. Те могат да откраднат самоличността ви или да съберат хиляди долари от банковата ви сметка.

Както бе споменато по-рано, крадец може да избере подходящия момент да влезе в дома ви въз основа на информацията, получена от вашия бебешки монитор. Те обаче биха могли да стигнат много по-далеч от това. Празен дом би бил добро място за сделка с наркотици. Кола, оставена в гаража ви, е изложена на риск, когато крадец знае, че няма да бъдете вкъщи с часове.

И накрая, може да не е само мониторът на вашето бебе, който се използва срещу вас. След като бебешкият ви монитор е компрометиран, хакер може да успее да използва тази пукнатина във вашата сигурност, за да получи допълнителен достъп до вашата мрежа. След като кракът на хакера е във вратата, те често могат да увеличат достъпа си. Всяко устройство във вашата мрежа, от домашния ви компютър до вашия интелигентен термостат и охранителни камери, изведнъж е уязвимо.

Как да защитим вашата поверителност

За да сме сигурни, че можете безопасно да използвате бебешкия си монитор, без да рискувате поверителността си, трябва да направите няколко стъпки. Най-важните и полезни две са да се образовате и да използвате VPN. Ще обясним и двете по-долу.

Проучете производителя на бебешкия монитор

Първо, важно е да проучите компанията, която е произвела монитора на бебето, което мислите да купите. Преживявали ли са нарушения на сигурността преди? Каква е тяхната политика за поверителност? Ако е необходимо, свържете се със самата компания, за да получите правилната информация. В някои случаи политиката за поверителност на дадена компания и нейните продукти може да бъде трудно да се намери. И все пак, този документ съдържа всичко, което трябва да знаете за работата на технологията и начина на работа с вашите данни. Задавайки въпроси, вие няма да се самообразовате: вие също ще настоявате компаниите да направят нашата поверителност по-висок приоритет.

Използвайте двуфакторно удостоверяване и уникална парола

Повечето хакове за достъп до бебешки монитори са възможни поради слабата защита на паролата. За щастие можете лесно да предотвратите това да се случи. Ако мониторът на вашето бебе работи със защитен с парола акаунт, не забравяйте да използвате уникална и силна парола. Ако искате да знаете как да създадете такава парола, разгледайте нашето ръководство за парола.

Освен създаването на силна парола, тя също така помага да се използва двуфакторно удостоверяване, за да защитите акаунта си. Проверете дали вашият доставчик предлага този допълнителен слой сигурност и го активирайте, ако е възможно. С удостоверяване с два фактора хакер няма да има достъп до вашия акаунт, дори ако успее да получи вашата парола.

Инсталирайте VPN

VPN щитИма още една проста стъпка, която може значително да увеличи нивото на поверителност и сигурност. Инсталирането на качествена VPN услуга върви дълъг път. VPN пренасочва вашия интернет трафик и ви прави практически анонимни онлайн. Това означава, че веднъж активиран, VPN ще скрие повечето информация за вашето местоположение и самоличност (като вашия IP адрес). Тъй като VPN сървърът действа като посредник между вас и интернет, вашата поверителност се пази.

Ако хакер получи достъп до вашата информация, той ще може да вижда само анонимната VPN услуга. Те няма да могат да свържат тези данни с вас или вашия дом, което прави информацията практически безполезна. Освен това, тъй като целият трафик онлайн към VPN сървъра е напълно криптиран, външен човек е почти невъзможен да получи достъп до вашата информация по пътя. Просто се уверете, че Wi-Fi връзката, която вашият бебе монитор използва, е защитена от VPN (например, като инсталирате такава на вашия рутер).

VPN мрежите предлагат много предимства, освен просто поверителност и сигурност. За да научите повече за това коя VPN услуга може да е подходяща за вашето семейство, можете да прочетете нашата статия, в която очертаваме най-добрите VPN мрежи в този момент..

Заключителни мисли

Бебешкият монитор трябва да позволява на родителите да бдят над своето малко, без да създават допълнителни притеснения. Много електронни устройства, като нашите лаптопи, смартфони и таблети, имат множество мерки за сигурност. Тези помагат за запазването на вашите данни. За съжаление това не е така за много бебешки монитори. Тези на пръв поглед прости устройства могат лесно да бъдат хакнати. Ето защо е важно да защитите себе си и бебето си. Можете да направите това, като се образовате, преди да купите детски монитор. По този начин ще знаете какво прави компанията зад вашето устройство, за да запази вашите данни. Освен това защитете правилно своите акаунти, като използвате силни, уникални пароли и двуфакторна автентификация. И накрая, използването на VPN за защита на вашия интернет трафик ще доведе до огромна промяна. По този начин вие и вашето бебе ще останете в безопасност и поверителността ви ще остане незасегната.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me