Рисковете за поверителност на вашия автомобил | VPNoverview

Автомобилите са по-свързани с широкия свят от всякога. Можете просто да натиснете бутон, за да получите пътна помощ, да отключите колата си или дори да я стартирате дистанционно. Освен това можете да изтеглите указания за шофиране на сензорен екран, преди да го превключите, за да се свържете с Pandora или Spotify. Нашите автомобили могат дори да осигурят Wi-Fi точка за достъп за всички в колата. Въпреки че тези удобства са чудесни за потребителите, но носят и риск за нашата поверителност. Експертите по поверителност се притесняват, че умните ни автомобили може да излагат информация, която предпочитаме да запазим частна, и че повечето от нас дори не са наясно с рисковете.


Колата ти знае повече, отколкото си мислиш

Умна кола, идентифицираща друга кола на пътяВече повече от пет години Google и други компании притежават способността да произвеждат автомобили, които могат да се движат сами без ръководство на човека. И все пак все пак стъпваме в колите си всяка сутрин, качваме се зад волана и караме себе си. Причината за това е, че тази нова технология крие явни рискове за нашата безопасност и следователно се проучва задълбочено и подобрява, докато не стане напълно безопасна за употреба.

Рисковете за нашата безопасност, породени от превозни средства, които са свързани към интернет, са много по-малко очевидни. В по-голямата си част производителите и потребителите не се поколебаха да добавят сензорни екрани, които се свързват с техните телефони. Предимствата на тези системи са огромни, както за удобство, така и за безопасност по време на шофиране. Въпреки това рисковете за нашата поверителност бяха игнорирани до голяма степен.

Тъй като темпът на промяна в технологиите продължава да се ускорява, важно е да се вземат предвид свързаните рискове. Едва сега започваме да осъзнаваме потенциалната вреда от пропуските в (онлайн) сигурността. Преди да се свържете с интелигентната система на вашия автомобил, отделете няколко минути, за да вземете предвид рисковете за вашата поверителност. Ето няколко въпроса и потенциални опасности, които може би искате да знаете.

Кой е собственик на вашите данни?

Всеки съвременен автомобил генерира тонове данни за дори най-краткото задвижване. Скорост, ускорение, обороти на двигателя и повече – всичко се контролира и измерва от компютъра на вашия автомобил. Тази информация е лесно достъпна от автомобила и дори може да бъде предадена обратно на производителя за събиране. Производителите на автомобили често се смятат за собственици на тази информация, докато тя говори много за вас и вашето шофьорско поведение.

Изисканите системи, които ви позволяват да свържете телефона си със сензорния екран в колата си, са вградени в превозното средство. Самият екран, стереосистемата и контролите за навигация са част от системата, към която се свързвате. Това ни отвежда до важен въпрос. Докато информацията ви минава през тези системи, запазвате ли собствеността върху нея?

Малко са производителите на автомобили, ако има такива, да разберат кой е собственик на данните, които минават през техните интелигентни системи. Това е много данни, вариращи от вашето местоположение до вашите съобщения и телефонни номера на най-добрите приятели. Всеки маршрут, който предприемете, се картографира от системата и чрез нея се предава и известията по имейл и социални медии. Музиката, която слушате от акаунта си в Pandora или Spotify на вашия телефон, преминава и през информационната система на вашия автомобил. До колко от тези данни може да има достъп производителят и кой притежава цялата тази информация за вас?

Данните за вашето местоположение са ценни

Карта с местоположениеРекламодателите постоянно жадуват повече информация за потребителите. Колкото по-точен е профилът ви, толкова по-добре могат да ви продадат продуктите си. Ето защо компании като Google са в състояние да печелят милиарди долари. Google събира информация за рекламите, върху които кликвате, вашите търсения в мрежата и други. Това им дава възможност да построят невероятно точен профил от вас. Като цяло обаче тези данни са ограничени до вашите онлайн дейности.

Данните за местоположение могат да дадат на рекламодателите ценна информация за вашия живот извън интернет. Там, където живеете, работите и пазарувате, вече не е само ваш бизнес. Ако бяхте конкретно попитани, вероятно никога няма да предадете цялата тази информация на рекламодател, но въпреки това е безценно за изграждането на точен профил. Данните за местоположение могат да разкрият, когато сте започнали да посещавате нов лекар, къде отпускате децата си в училище, колко време оставяте за работа и колко дълго прекарвате задръстени в трафика.

Тази информация е достъпна чрез интелигентната информационна система на вашия автомобил. Тъй като тези данни са ценни, почти сигурно биха могли да се използват, за да помогнат на рекламодателите да създадат вашия профил. Защитата на вашата поверителност никога няма да се превърне във висок приоритет за производителите на автомобили, освен ако не стане висок приоритет за вас. Ето защо е толкова важно да сте наясно с рисковете.

Колата ви може да бъде хакната

Може би сте чували истории за хакери, които поемат контролите на автомобил. С правилните инструменти и достъп хакерът може да се възползва от контрола на почивките, двигателя, фаровете и други функционалности на вашата грижа. Това обаче за щастие изисква хакера да получи физически достъп до вашия автомобил за известен период от време. Следователно шансовете за това да ви се случат все още са отдалечени. Просто се уверете, че допускате само хора, на които имате доверие в колата си, така че можете да сте сигурни, че единственият, който управлява колата, докато шофирате,.

От друга страна, получаването на достъп до информационната система на вашия интелигентен автомобил е много по-лесно. Колата ви обикновено се свързва с телефона ви чрез Bluetooth връзка. За съжаление, Bluetooth не е напълно безопасен. Има няколко начина, по които тази връзка може да бъде компрометирана. Това позволява на хакерите да получат достъп до информацията, преминаваща през връзката. Тъй като тази слабост преди беше неоткриваема, нямаше сигурност за нея. Следователно информацията, преминаваща през интелигентната информационна система на вашия автомобил, може да бъде хакерска за всеки, който минава през вашето превозно средство, стига да разполага с подходящото оборудване.

Какво сте готови да губите

Ако информацията, преминаваща през информационната система на вашия автомобил, е взломана или продадена на рекламодатели, това е атака срещу поверителността ви. Всеки, който има достъп до тази информация, може да чете известия от вашия имейл или социални медии. Те лесно биха могли да открият къде живеете и къде работите. Забелязвайки тенденциите във вашите данни, хакер може да разбере колко време оставяте за работа, оставяйки дома си отворен за кражба. В крайна сметка крадците ще знаят точно кога да ударят, без да сте там, за да ги спрете.

Освен чувствителната информация, която би могла да бъде споделена без ваше знание, самото чувство за нахлуване в личния живот, което идва от това, че някой има достъп до личния ви живот, може да има и своите последствия. Веднъж нарушено, вашето чувство за поверителност никога няма да се върне по същия начин. Спокойствието, което сега имате, лесно може да се превърне в история, когато нещо сериозно се случи поради загуба на поверителност. И така, какво можете да направите, за да не се случи това? Имаме няколко съвета за вас.

Как можете да защитите вашата поверителност?

Както всички други електрически устройства, автомобилите са се развили и вероятно ще продължат да се развиват в бъдеще. Освен това рекламодателите, хакерите и други групи ще продължат да ловуват за вашата лична информация. Това означава ли, че трябва да се откажете от съвременните технологии и да получите стара кола без сензорен екран или Bluetooth връзка? Не е задължително. Следвайте тези следващи съвети и ще бъдете добри.

Попитайте за политиката за поверителност

Списък с лупаКогато купувате автомобил, не се страхувайте да попитате за политиката на поверителност на производителя. Не се изненадвайте, ако продавачът няма лесен отговор и за вас. Политиката за поверителност ще ви каже какво се случва с вашата информация, кой има достъп до нея и кой я притежава. Това е важно, за да знаете.

Имайте предвид, че може да отнеме известно време продавачът да намери правилото, тъй като не много хора са склонни да го искат. Ако обаче, заедно с други, продължавате да настоявате за важността на този въпрос, дилърите ще уведомят и ще започнат също така да настояват за промяна. Вместо само да се уверите, че политиката за поверителност на текущия ви автомобил отговаря на вашите желания, вие също ще работите за гарантиране на политиките в бъдеще ще вземат по-сериозно поверителността на клиентите.

Не се свързвайте, когато не е необходимо

Преди да се свържете с интелигентната система на вашия автомобил, помислете дали да ви е от полза за това конкретно пътуване. Ще използвате ли навигацията? Можете ли да изчакате да видите известията, докато стигнете до вашата дестинация? Вместо да се свързвате извън навика, помислете за потенциалните рискове преди време. Ако не сте винаги свързани, колата ви няма да знае всичко за вас.

Анонимизирайте данните си с VPN

Колата ви трудно може да събере вашите данни и да застраши поверителността ви, ако на първо място няма лична информация, която да събирате. Ето защо винаги трябва да предприемате стъпки за подобряване на поверителността си, преди да се свържете чрез Bluetooth. Анонимните данни, които не водят до вас, са почти безполезни за трети страни. Ако можете да предприемете прости стъпки, за да се дистанцирате от информацията си, съветваме ви да го направите. Един лесен начин да запазите анонимността на вашата информация е да използвате VPN.

Когато се свържете чрез VPN, вашите данни се кодират, преди да бъдат изпратени на анонимен VPN сървър. Оттам се изпраща до местоназначението, до което се опитвате да стигнете. По този начин не се свързвате директно с уебсайт или онлайн услуга. Всичките ви данни винаги минават първо през VPN сървъра. Този сървър предава вашата заявка и получава информация обратно от сайта. Тъй като онлайн услугата никога не се занимава с вас директно, както заявката, така и вие оставате лични. След това VPN криптира данните и ви ги изпраща обратно.

Този подход на посредник защитава вашата поверителност, като същевременно осигурява високоскоростен достъп до онлайн услугите, от които сте попаднали. Освен това VPN може да ви помогне да избегнете географски ограничения или защитни стени между вас и конкретна информация. За да научите повече за различните VPN и как те биха могли да ви помогнат да защитите вашата поверителност, разгледайте публикацията ни относно избора на най-добрата VPN за вашите нужди.

Заключителни мисли

Опциите, които съвременните автомобили предлагат на своите шофьори, са невероятно полезни и забавни. Добре е обаче да бъдете внимателни и към тази технология. Уверете се, че компаниите не се изчерпват с личната ви информация, като се грижат за вашата поверителност. Ако проверите политиката за поверителност на производителя на вашия автомобил, останете без връзка, когато можете, и използвате VPN за защита на данните си, ще трябва да се притеснявате много малко. С тези съвети можете да продължите да се наслаждавате на всички предимства на това да имате модерен автомобил без допълнителен стрес от възможно нарушение на личния живот.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me