Поверителност онлайн: Колко сигурен е вашият Snapchat? | VPNOverview

Въпреки че Snapchat започва да увлича някои сред по-възрастните потребители, все още почти половината от всички потребители на Snapchat са под 25-годишна възраст. Има проблеми с поверителността при Snapchat. Като сте запознати с ограниченията и рисковете от използването на приложението, е възможно да защитите вашата поверителност. Отнема само няколко минути, за да прегледате настройките си за поверителност и да осигурите информацията, налична за вас чрез приложението. Можете да сте сигурни, че разкривате само информацията, която ви е удобна, за да бъдете публични.


Историята на Snapchat

Snapchat логоИсторията на Snapchat започва през 2011 г., тъй като основателят Еван Шпигел си представя нов тип социална мрежа. Facebook и Twitter съхраняват вашите разговори, предоставяйки постоянен запис, който можете да прегледате. Snapchat, от друга страна, би се стремил да се превърне в място, където разговорите се случват повече като в реалния живот.

Snapchat Snaps са като разговор, който имате лице в лице с приятел. Казваш нещо, те казват нещо. Три дни по-късно никой от вас не може да си спомни точно казаното в разговора, но актът на разговор помежду си изгражда отношенията.

Вместо да разговорите да са конкретни и да живеят завинаги във вашата времева линия, Snapchat проектира своите Snaps и Stories за живот в момента. Получавате чата и той изчезва, живеейки само в паметта ви. След преглед публикациите в Snapchat изчезват или след ограничено време посочвате кога ги създавате и изпращате. Това беше идеята, така или иначе.

Проблеми с историята

До 2012 г. Snapchat имаше над 10 милиона потребители, предимно сред тийнейджърите. Тийнейджърите бягаха от Фейсбук, когато родителите и бабите и дядовците започнаха да се присъединяват. До 2013 г. Facebook опита да купи Snapchat за 3 милиарда долара – оферта, която Spiegel в крайна сметка отхвърли. Snapchat продължи експлозивния си растеж въз основа на обещанието си, че постовете в Snapchat изчезват завинаги. Snapchat продаваше поверителност и до август 2014 г. 40% от 18 годишните бяха закачени.

За съжаление вашите Snaps не бяха толкова частни, колкото обеща Snapchat. Потребителите успяха да направят екранни снимки от своите телефони и се появиха много приложения на трети страни, които ще спасят снимки и видеоклипове, публикувани в Snapchat. Приложението може да е предало вашето местоположение без ваше знание и в много случаи може да събира информация от вашата адресна книга, без да пита.

Тъй като Snapchat не потвърди телефонните номера от потребителите, когато са се регистрирали, фалшиви акаунти се появиха, за да събират информация от потребители, които смятаха, че разговарят с приятел. Това нарушение позволи на 4.6 милиона потребителски имена и телефонни номера на Snapchat да попаднат в грешни ръце.

В спогодба с FTC стана ясно, че Snapchat не може да изпълни обещанието си да направи вашите Snaps напълно изчезнали завинаги след получаването им. Въпреки че FTC не глоби Snapchat, те ще следят компанията за спазване на поверителността през следващите 20 години.

Поверителност на Snapchat днес

Скорошна актуализация на Snapchat отново предизвика безпокойство по отношение на проблемите с поверителността. Функцията, наречена Snap Map, ви позволява да споделяте местоположението си с приятели в приложението. По подразбиране Snapchat изключва споделянето на местоположение. След като се включи обаче, може да бъде лесно да забравите, че може да споделяте местоположението си с всеки, който използва приложението.

За щастие, можете лесно да изключите тази функция, ако знаете къде да погледнете в настройките за поверителност. Snapchat направи подобрения в комуникацията с потребителите за това колко е сигурна тяхната информация. Те помагат на потребителите да бъдат запознати с начините да осигурят своите щраквания. Можете да гарантирате, че споделяте само това, което искате да споделите, и с кого искате да го споделите.

Настройки за поверителност на Snapchats

За достъп до вашите настройки за поверителност, в приложението докоснете снимката на вашия профил в горната лява част на екрана, за да получите достъп до вашия профил. Докоснете предавката в горния десен ъгъл, за да получите достъп до вашите настройки. Превъртете надолу, докато видите заглавието „Допълнителни услуги“ и натиснете „Управление“, за да започнете. По-долу показваме какви настройки можете да промените, за да направите акаунта си по-личен.

Настройки на Snapchat

Насочените реклами на Snapchat

Превъртете надолу до „Предпочитания на рекламите“ и натиснете върху него, за да изтеглите рекламните настройки на Snapchats. Snapchat използва данните, получени от използването на приложението, за да ви предостави насочени реклами. Той също така използва информация, събрана от рекламодатели за вас, за да насочва рекламите и към вас. И двете опции са избрани по подразбиране. Премахнете отметката от „На базата на аудитория“, за да деактивирате насочването въз основа на информация, получена от рекламодатели. Премахнете отметката от „Въз основа на активността“, за да деактивирате рекламите, насочени към вас въз основа на вашата активност в Snapchat.

Управление на използването на Snapchat от вашите контакти

От менюто „Управление“ превъртете надолу до „Контакти“. По подразбиране Snapchat не синхронизира контактите ви с приложението. Ако сте дали разрешение на Snapchat да го правите в миналото, то ще актуализира контактите ви винаги, когато направите промяна. За да изключите това, премахнете отметката от Синхронизиране на контактите. Можете също да видите всички контакти, които сте синхронизирали с Snapchat, или да изтриете цялата информация за контактите си от приложението.

Контролирайте кого разрешавате да се свърже с вас

Върнете се в менюто с настройки, превъртете надолу до секцията, оглавена „Кой може…“. Оттук кликнете върху „Свържете се с мен“, за да ограничите кого разрешавате да се свърже с вас. Snapchat предоставя само една опция за ограничаване на тази настройка „Моите приятели“.

В допълнение към Snaps можете да публикувате Snaps във вашата Story. Имате възможност да покажете своята история на всички или само на приятелите си. Можете дори да персонализирате своята история, за да блокирате някои приятели да виждат всякакви снимки, които добавяте към своята история. Кликнете върху „Преглед на моята история“, за да получите достъп до тази настройка.

Ако имате общи приятели или интереси, Snapchat може да ви препоръча на другите в тяхната функция за бързо добавяне. Ако предпочитате да запазите профила си по-личен, докоснете „Вижте ме в бърза добавка“ и премахнете отметката от квадратчето.

Можете да деактивирате и спорната функция Snap Maps в този раздел, като докоснете „Виж моето местоположение“. Ако е отметен Ghost Mode, вие не споделяте местоположението си с никого. Това е режимът по подразбиране на Snapchat. Ако сте избрали да споделяте местоположението си в миналото, можете да проверите Ghost Mode, за да скриете местоположението си от всички. Като алтернатива можете да споделите местоположението си с приятелите си или да изберете „Само тези приятели…“, за да изберете само приятелите, с които искате да споделите местоположението си..

Защита на вашата поверителност извън Snapchat

VPN връзкаДори и да внимавате какво споделяте в приложения като Snapchat, може да споделяте повече, отколкото осъзнавате онлайн. Един лесен начин да защитите поверителността си онлайн е да използвате услугата на качествен VPN. VPN помага да запазите информацията си анонимна онлайн, защитавайки чувствителната информация, както и просто ви позволява да поддържате повече поверителност онлайн. Можете също така да избегнете ограничения за това, кои уебсайтове можете да посетите от мястото си на работа, или географски ограничения въз основа на вашето местоположение. За да научите повече, прочетете нашата публикация за функциите на VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map