Поверителност на Mac: Как да промените вашите настройки | VPNOverview

Mac компютрите са едни от най-добрите на пазара днес. Както в суровите характеристики, така и в ефективността на Mac е трудно да се победи. Apple също е силно ангажирана да направи функциите за поверителност прозрачни за потребителя. Много потребители не осъзнават колко е важно да отделят време за адаптиране на функциите си за поверителност, което ги прави уязвими за излагане на лична информация онлайн. Само за няколко минути можете да коригирате настройките за поверителност на вашия Mac, за да защитите данните си.


Поверителност на Mac

Mac отдавна има репутация за сигурност и поверителност. Поверителността на потребителите е приоритет на Apple от години. За съжаление през последната година имаше някои публични спънки. Въпреки че Apple остава публично ангажиран със сигурността и поверителността, някои големи грешки се появиха на бял свят, особено с пускането на актуализацията на High Sierra за Mac. През септември 2017 г. се появи особено проблемна грешка, която позволи на потребителите да получат root достъп, като напишат „root“. Това ще позволи почти неограничен достъп до всички данни на засегнат Mac.

Докато Apple бързо се закърпва с бъгове, понякога дори пластирът е измъчван от бъгове. Това оставя много потребители да се чудят дали все още няма уязвимости, дебнещи в техните Macs. Промяната на настройките ви за поверителност може да помогне да се гарантира, че данните ви не са компрометирани в случай на поява на нови грешки.

Дръжте хакерите навън

HackerЗащитата на защитната стена е стандартна функция, необходима на всички компютри, свързани към интернет. Mac се предлага със защитна стена, вградена в компютъра, но тази функция не винаги е включена по подразбиране. Едно от първите неща, които трябва да направите, за да защитите вашия Mac, е да гарантирате, че вашата защитна стена е активирана.

Отворете системните предпочитания и кликнете върху „Защита & Поверителност. “Тук ще намерите няколко настройки, които да коригирате, за да защитите вашия Mac. Кликнете върху катинара в долната лява част на диалоговия прозорец и въведете вашето потребителско име и парола, за да активирате достъпа до тези настройки.

Кликнете върху раздела „Защитна стена“, за да изтеглите настройките на защитната стена. Сега кликнете върху „Включване на защитната стена.“ Можете също да коригирате настройките на защитната стена, като кликнете върху бутона Опции на защитната стена. Тук можете да промените кои приложения и услуги могат да изпращат или получават данни през защитната стена. Това може да бъде полезно, ако искате до голяма степен да блокирате всички приложения, с изключение на едно или две..

Шифровайте данните си

Колкото и добре да защитите вашата система, все още съществува вероятността определен хакер да получи достъп до вашите данни. Докато криптирането на вашите файлове може да ви причини някои неудобства, важно е. FileVault гарантира, че вашите данни са нечетливи, дори когато са откраднати.

FileVault защитава вашата информация чрез криптиране на всички файлове на вашия Mac. Това отнема известно време, за да се изпълни процедурата за криптиране, когато я активирате за първи път. Има и неудобството да се налага да въвеждате паролата си всеки път, когато искате да отворите файл. Това обаче е малка цена за заплащане на спокойствието, което идва от знанието, че вашите данни са сигурни.

В „Сигурност & Екран на поверителността, кликнете върху раздела FileVault. Щракнете върху бутона с надпис „Включете FileVault…“, за да стартирате процеса. Ще ви бъде даден ключ за възстановяване. Трябва да използвате ключа за възстановяване или паролата на акаунта, за да отключите файловете на вашия компютър. Ако забравите и двете, ще загубите всички достъпи до тези файлове.

Проверете вашите разрешения за приложения

Приложенията се нуждаят от разрешение за достъп до критични услуги на вашия Mac. Понякога обаче тези приложения имат достъп до информация, която не е строго необходима, за да може приложението да върши своята работа. В настройките за поверителност можете да изберете кои приложения имат достъп до каква информация.

От „Сигурността & Поверителност “, щракнете върху раздела„ Поверителност “. Едно от най-важните решения, които можете да вземете, за да защитите поверителността си, е да ограничите достъпа до местоположението си. Докато другите източници на информация разчитат на това как имате достъп до интернет или използвате самия Mac, услугите за местоположение могат да кажат на производителите на приложения много за това кой сте и какво правите офлайн.

Кликнете върху „Услуги за местоположение“ в левия прозорец. Това ще изведе списък с всички приложения на вашия Mac, които имат достъп до вашето местоположение. Премахнете отметката от всяко приложение, което не искате да разрешите достъп до данните си за местоположение.

По подобен начин можете да ограничите кои приложения имат достъп до вашата информация за контакт, вашия календар и напомнянията ви. Просто премахнете отметката от всяко приложение в съответната категория, за да поемете обратно контрола върху поверителността си.

Слуша ли те Сири?

Siri логоИма една шега сред експертите за защита на личните данни: „Американците преди време се тревожеха за това, че правителството изпробва телефоните и къщите си, сега плащат на Apple, за да го направи за тях.“ Докато Apple поддържа, че събраните от Siri данни са сигурни, вярно е, че Сири слуша всеки разговор, за да вземе насочени към него ключови думи. Siri също може да чете имейли и лични съобщения, както и съдържанието на вашите документи. Тази информация често се съхранява и анализира за подобряване на услугите. Ако се притеснявате от способността на Siri да ви слуша през вашия Mac, трябва да го деактивирате.

От екрана System Preferences щракнете върху иконата Siri. Директно под логото на Siri на екрана на Siri можете да премахнете отметката от „Enable Siri“, за да деактивирате услугата от вашия Mac.

Да останем анонимни в свързан свят

Тъй като повече от нашата информация става достъпна за рекламодатели и други онлайн, запазването на лична информация става по-голямо предизвикателство. Използването на VPN е една от най-простите стъпки, които можете да предприемете, за да гарантирате, че вашата поверителност е защитена днес.

Когато се свържете с качествена VPN услуга, вашите данни се кодират, докато пътуват до и от VPN сървъра. Трафикът ви пътува през VPN сървъра и е криптиран. Този подход на посредник означава, че оставате анонимни при обмена на информация. Може да забележите рекламите, които виждате, докато сте онлайн, вече не са толкова персонализирани, колкото преди. Това е резултат от това, че рекламодателите нямат начин да свържат вашите онлайн дейности с вашия IP адрес.

Има много ползи от използването на VPN, освен самото уединение. За да научите повече за това как VPN може да ви помогне, прочетете нашата публикация за избора на най-добрата VPN за вашите нужди.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me