Поемете своите настройки за поверителност на iPhone или iPad

Продуктите на Apple са стилни, лесни за използване и способни да впечатлят дори и най-взискателните потребители. Apple App Store се проверява строго за качество. Apple също така гарантира, че производителите на приложения не използват вашата поверителност без ваше знание. Но приложенията могат да предоставят законни звукови причини за достъп до данни на вашия телефон. Тези данни могат да разкрият повече за вас, отколкото желаете. Разбирайки вашите настройки за поверителност, можете да защитите своята поверителност и да гарантирате, че вашите данни остават защитени.


Защо въпросите за поверителност са важни

Настройки за поверителност iOS iPhoneМоже би ви засягат последните скандали, показващи, че компаниите злоупотребяват с използването на лични данни. Може би давате на детето си iPhone или iPad и искате да защитите поверителността му, докато те използват устройството. Има много добри причини да предприемете стъпки, за да защитите поверителността си, докато използвате iPhone или iPad.

Повечето безплатни услуги и приложения печелят, като продават реклами на тяхната услуга. Рекламодателите плащат повече, за да показват рекламите си на клиенти, които се интересуват от техния продукт. За да се погрижат за техните нужди, създателите на приложения и уебсайтове събират данни за вас, докато използвате тяхната услуга и продават тази информация на рекламодатели. Вашите данни включват лична информация за медицински проблеми, вашите деца, доходи и други чувствителни данни, които може би не желаете да разкриете.

Apple събира вашите данни, за да ги запази анонимни. Но някои компании ще продават вашата информация по начини, които могат да бъдат проследени до вас. Ако тези данни не са защитени, хакерите могат да влязат и да откраднат информацията. Това потенциално може да причини смущение или дори усещане за нарушения, когато информацията ви бъде разкрита онлайн.

Настройването на вашите настройки за поверителност ви помага да контролирате информацията си. Той също така добавя слой сигурност, за да предотврати злоупотребата или кражбата на вашата информация.

Коригирайте настройките си за местоположение

Информацията за местоположение може да даде част от най-ценната информация на рекламодателите или на всеки друг, който има достъп до вашите данни. Повечето данни, събрани за вас на вашето устройство, включват само това, което правите, докато използвате вашия iPhone или iPad. Данните за местоположение разкриват какво правите в реалния свят. Магазините, които често посещавате, когато отидете на ново място и по кое време отидете на място, разкриват много за това кой сте и какви са вашите интереси.

Отворете „Настройки“ и натиснете „Поверителност“. Тук ще намерите много полезни настройки, които можете да коригирате, за да защитите поверителността си. Намерете и докоснете „Услуги за местоположение“. Тук можете да изберете или отделни приложения, за да ви бъде разрешен достъп до данните за вашето местоположение, или можете да щракнете върху плъзгача в горната част на екрана, за да изключите услугите за местоположение за всички приложения на вашия iPhone или iPad.

Управление на Apple Analytics

В по-старите версии на iOS Analytics се наричаше „Диагностика & Употреба “. Тази област обхваща информация, която се споделя с Apple от вашето устройство. Някои от тези данни са полезни за споделяне и помагат на Apple да поддържа безпроблемно функциониране на вашето устройство. Други данни, които се предават, може да изглеждат по-натрапчиви. Предаваните данни могат да включват данни за вашето здраве и активност, които може да не ви е удобно да споделяте с Apple.

В приложението Настройки докоснете „Анализ“. Изберете настройките, които не ви е удобно да споделяте и изберете плъзгача, за да изключите споделянето на тази информация. Това може да включва аналитични данни, данни, споделени с разработчиците на приложения за сривовете на приложенията и как използвате приложенията им. Освен това, iCloud аналитика, която може да включва данни, събрани при използване на Siri.

Вие контролирате разрешенията за приложения

Когато инсталирате приложение, то обикновено изисква разрешение за достъп до определени услуги от вашия телефон. Тези услуги могат да включват местоположение, достъп до микрофона, достъп до други приложения, вашите контакти и свързани устройства. Въпреки че приложението може да няма пълна функционалност без достъп до всички услуги, които изисква, вие отговаряте за това кои услуги приложението използва.

От приложението „Настройки“ докоснете „Поверителност“. Там можете да изберете всяко приложение и да преминете през разрешенията Щракнете върху плъзгача до всяка услуга или приложение, за да изключите или включите разрешение.

Проследяването на рекламите е от ключово значение за поверителността

Повечето от вашите чувствителни данни се споделят само с цел реклама. Контролът върху проследяването на рекламите е една от ключовите стъпки, които можете да предприемете, за да защитите поверителността си. Ограничаването на проследяването на реклами на устройства с iOS ограничава как данните могат да се използват за реклама за вас.

В приложението „Настройки“ натиснете отново „Поверителност“. Превъртете надолу до „Реклама“. Кликнете върху плъзгача до „Ограничаване на проследяването на реклами“, за да ограничите начина, по който вашите данни се използват от рекламодателите. Трябва да се отбележи, че това не елиминира проследяването на реклами, а само го ограничава. За да подобрите поверителността си, докоснете „Нулиране на рекламния идентификатор“. По този начин ще премахнете информацията, която вече е маркирана към вашата лична карта.

Повече информация за това как iOS използва вашата информация, за да персонализира реклами за вас, можете да намерите в „Преглед на рекламна информация“. Това ще покаже информацията, която iOS използва, за да помогне да насочите рекламата към вас лично.

Сафари не проследявайте

лого на сафариУебсайтовете често проследяват сайта, от който идвате, и сайта, в който отивате, след като ги посетите. Ако този сайт си партнира с други рекламодатели като Twitter или Facebook, те могат да споделят информацията с тях. Вашата дейност помага да се изгради по-пълен профил на вашите интереси и дейности онлайн. Възможно е на устройства с iOS да ограничите количеството проследяване, което се случва, докато сърфирате в мрежата, използвайки Safari.

В приложението „Настройки“ докоснете „Safari“ и прегледайте секцията „Поверителност и сигурност“. Тук можете да изберете да блокирате „бисквитките“ на устройството си и „Искайте уебсайтове да не ме проследяват“. Това ще ограничи проследяването на IP адреса на повечето уебсайтове.

Печелене на още по-голяма поверителност

Затягането на вашите настройки за поверителност е добра стъпка към осигуряване на вашата поверителност онлайн. Много хора също предпочитат сигурността да знаят, че информацията им е по-анонимна, особено при използване на онлайн услуги и уебсайтове. За съжаление, само промяната на вашите настройки за поверителност не е водонепроницаема защита на вашата поверителност. За да се опитате наистина да останете анонимни онлайн, може да искате да получите VPN.

VPN връзкаКогато се свързвате с качествен VPN, вашата информация се криптира и изпраща до отдалечен сървър. Целият ви трафик преминава през VPN сървъра, вместо директно от вас към уебсайта или приложението. Това помага да се поддържа анонимна информация за вашето местоположение и уеб дейности. Качественият VPN е лесен за използване и подобрява поверителността ви онлайн.

VPN също може да осигури допълнителните предимства от избягването на географски ограничения за поточни видео услуги. Можете също да използвате VPN, за да заобикаляте защитни стени, инсталирани по време на вашата работа. Тъй като данните са криптирани, имате спокойствието да знаете, че само вие знаете какво правите онлайн. Научете повече за това, защо VPN може да бъде добър избор за вас.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me