Настройки за поверителност на Facebook: The Ultimate Guide | VPNOverview

Заключване на лаптоп за поверителност на FacebookКъм първото тримесечие на 2018 г. Facebook има над 2,1 милиарда активни месечни потребители по целия свят. С огромния си обсег Facebook има потенциал да повлияе значително на потребителите. От мястото, където купуваме чорапите си, до това как гласуваме на избори, Facebook може да играе роля. Facebook може да окаже това количество влияние, защото знае толкова много за нас. Последните новинарски новини показват, че Facebook позволява личната информация да се използва за корпоративна и политическа реклама. Поради тази причина може да искате да прегледате вашите настройки за поверителност във Facebook. Можете да гарантирате, че имате по-голям контрол върху информацията си. Ето вашето ръководство за осигуряване на вашата информация във Facebook.


Вижте къде сте влезли

Може би ви се е случвало и преди? Забравяте да излезете от компютър или смартфон с приятели и те ви информират за това, като поставят глупаво съобщение на вашата времева линия. Това е безобидно и обикновено доста смешно. Но какво ще стане, ако сте влезли в обществен компютър и сте забравили да излезете? Не е толкова смешно, ако следващият човек, който използва компютъра, изведнъж има достъп до личната ви информация във Facebook.

За щастие можете да гарантирате, че това не се случва с няколко прости стъпки. Под „Настройки“ във Facebook щракнете върху „Сигурност и вход“. В горната част на страницата ще има списък от къде сте влезли. Освен това можете да разберете дали сесията е активна в момента. Можете да се върнете през последните влизания, за да забележите каквито и да било устройства или данни, които не сте били. Ако намерите риболовно вход, кликнете върху 3-те точки вдясно на записа и изберете „Не сте?“ да го съобщя. Ако сте оставили да влезете в друго устройство, можете да щракнете върху „Изход“, за да принудите това устройство да ви излезе от Facebook.

FB Securitylogin, където сте обадени

Поемете контрола върху Facebook маркирането

Facebook ви позволява да поемете контрола върху това кой може да ви маркира в публикация или снимка и при какви обстоятелства. От менюто Настройки изберете „Времева линия и маркиране“. От това меню можете да редактирате кой може да публикува на вашата времева линия, вашите приятели или само вас и кой може да вижда какво публикуват другите на вашата времева линия.

Можете също така да контролирате кой може да вижда публикации, на които сте маркирани: всички, приятели на приятели, приятели, само вие. Можете дори да персонализирате кой може да вижда напълно тези публикации. Например, можете да изберете да споделите снимка само с 12 от най-добрите си приятели. Това може да бъде полезна функция, ако искате да бъдете приятели с хора от работа, но не е задължително да им разрешавате достъп до всичко във вашия профил. Например, може да не искате шефът ви да вижда всички партита, на които отивате.

FB времева маркировка кой вижда

Можете също така да настроите Facebook да ви известява за публикация, на която сте маркирани. По този начин можете да дадете своето одобрение преди публикацията да се появи на вашата времева линия.

Прегледайте какво виждат другите във вашата времева линия

Един от най-мощните инструменти за защита за управление на това, което другите виждат на вашата времева линия, е в менюто „Времева линия и маркиране“. В секцията „Преглед“ ще намерите запис с надпис „Прегледайте какво виждат другите в профила ви.“ Кликнете върху „Преглед като“ и той ще ви отведе до страницата на потребителския ви профил. Изгледът по подразбиране показва как изглежда вашият потребителски профил. Тоест, ако някой, който не е ваш приятел във Facebook, намери вашия профил, това ще види. Можете да превъртите през публикации, за да промените настройките за поверителност на всички публикации, които по-скоро не бихте виждали за обществеността.

В горната част на потребителския профил можете да промените изгледа от „Обществен“ на „Вижте профила си от гледна точка на конкретен човек“. Така че, например, може да предпочетете, че майка ви не вижда снимките на партито. Чрез тези настройки можете да видите вашия профил така, както го вижда човек. Можете да гарантирате, че нищо, което предпочитате да запазите частно, е достъпно за този човек.

Лесно ограничаване на минали публикации

Ако използвате Facebook от няколко години, възможно е когато за първи път да използвате Facebook, да не сте били в безопасност, както сте станали днес. През годините може да имате стотици публикации, публикувани публично. Сега може да предпочетете те да бъдат ограничени само до вашите приятели или евентуално дори да бъдат направени изцяло частни.

За да ограничите тези публикации, отидете в менюто Настройки и изберете „Поверителност“. Под „Вашата активност“ изберете „Ограничаване на минали публикации“. Това ще ви позволи да ограничите аудиторията, която може да прегледа всички ваши предишни публикации.

Миналата публикация на FB поверителност

Споделяне на вашия Facebook профил в търсачките

Ако някога сте търсили името си онлайн, вероятно сте виждали, че вашият Facebook профил се показва в резултатите от търсенето. Това, което много хора не знаят, е, че можете да ограничите това. В менюто за поверителност на вашите настройки погледнете в секцията, озаглавена „Как хората ви намират и се свързват с вас“. Кликнете върху „Редактиране“ на въпроса „Искате ли търсачките извън Facebook да се свържат към вашия профил?“. Тук можете да изберете да премахнете отметката от тази опция. В резултат на това вашата страница във Facebook вече няма да се показва в търсачката.

Търсене на поверителност на FB

Управление на вход в приложенията

Често, когато се абонирате за уебсайт или влезете в ново приложение, те ви предлагат удобството да влизате с помощта на Facebook. С течение на времето обаче приложенията и уебсайтовете, които позволявате да се регистрирате по този начин, могат да се балонират. Освен това повечето хора рядко мислят да се върнат назад и да отнемат разрешението, когато спрат да използват приложението или посещават уебсайта. Можете да управлявате тези разрешения директно от Facebook.

В менюто за настройки изберете „Приложения и уебсайтове“. Ще видите списък с активни приложения и уебсайтове, пълен с разрешенията за всяка от тях. За да научите повече за информацията, предоставена на приложението, и разрешенията, предоставени му, щракнете върху логото, за да изтеглите екрана с информация. От тук можете да редактирате разрешения и видимост за приложението.

Активните уебсайтове на FB приложения

Ако искате да отмените разрешението, поставете отметка в квадратчето до името и логото, след което щракнете върху „Премахване“. В диалоговия прозорец, който следва, имате възможност да изтриете всички публикации, които приложението е направило във Facebook от ваше име.

Ако предпочитате да не разрешавате на приложения или уебсайтове да се интегрират с вашия Facebook профил, можете да изключите всички разрешения, като намерите опцията „Приложения, уебсайтове и игри“ и кликнете върху „Редактиране“, за да изключите тази функция във Facebook.

Контролиране на реклами от Facebook

Facebook е свободен за използване, тъй като те продават реклами на бизнеса. Facebook знае много за вас от това, което харесвате и кликнете върху. Поради това те могат да помогнат на бизнеса да се насочи към потребителите въз основа на тази информация. Ако се интересувате да научите повече за рекламодателите, насочени към вашия профил, можете да прегледате информацията в настройките на Facebook.

От менюто Настройки щракнете върху „Реклами“. Най-горният запис е „Вашите интереси“. Щракването върху него ще разкрие какви ли не неща, върху които сте кликнали и взаимодействали чрез Facebook. Ето как Facebook изгражда профил на това кой сте, за да ви продава целеви реклами. Можете да разгледате интересите си, а понякога и да намерите нещо, с което никога не сте възнамерявали да взаимодействате. Можете да изтриете тези интереси, които не смятате, че трябва да се отнасят за вас. В резултат Facebook има по-добра представа за това кой сте. Освен това рекламите, които виждате, ще бъдат по-подходящи за вашите интереси.

FB рекламира вашите предпочитания за реклама

В този раздел е раздел „Рекламодателите, с които сте взаимодействали“, можете да видите онези рекламодатели, с които сте споделили информация и така са ви намерили във Facebook. Сред тях ще бъдат рекламодатели, чийто уебсайт или приложение сте използвали в миналото. Освен това ще има рекламодатели, чиито реклами сте кликнали. За всеки от тези рекламодатели можете да кликнете върху логото им и да изберете „Скриване на реклами от…“, за да не виждате повече реклами от този рекламодател..

Един от най-завладяващите секции е разделът „Вашата информация“ тук. В секцията „За теб“ има основна лична информация, като например състоянието на връзката ви, работодателя и образованието ви. През повечето време Facebook знае тези неща, защото сте ги попълнили преди. Кликнете върху раздела „Вашите категории“, за да видите каква информация има във вас. В този раздел Facebook ще покаже какви вярват вашите политически възгледи, типовете устройства, които използвате, дали сте родител и на колко години са вашите деца и много други. Това е информацията, която Facebook е взел от вашата дейност във Facebook във времето. С тази информация рекламодателите могат да намерят хора, които се интересуват от техния продукт или услуга.

Поемане на контрол върху вашата информация

Много хора предпочитат животът им да бъде отворена книга за всеки, който се интересува да ги намери. Те дори искрено предпочитат рекламите да са насочени към техните интереси. Други обаче предпочитат да запазят възможно най-голяма част от информацията си. Какъвто и избор да направите, тук няма грешен отговор. Въпреки това е добре да имате известни познания как да поемете контрола над вашата информация. Разберете как можете да защитите информацията си във Facebook и се уверете, че са толкова лични, колкото искате да бъдете. Facebook обаче не е единственото приложение, което събира големи количества данни за вас. Можете също да помислите за промяна на настройките за поверителност в приложения и уебсайтове като Twitter, Instagram, Snapchat, Google, WhatsApp, Skype и Reddit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map