Колко безопасна е Bluetooth връзка? | VPNoverview.com

Bluetooth е безжичен метод за прехвърляне на информация от едно устройство на друго. В повечето случаи Bluetooth е по-сигурен от Wi-Fi. Както при всяка безжична система, вашите данни могат да бъдат прехвърлени на други, които не възнамерявате да имате достъп до вашата информация. И не само излъчването на музика към вашите Bluetooth слушалки може да бъде компрометирано. Bluetooth може да разкрие много данни от вашия мобилен телефон, лаптоп или компютър. Време е да сте запознати с рисковете за сигурността и поверителността на използването на Bluetooth.

Как работи Bluetooth

BluetoothПрез десети век Харалд Дания става крал на Дания и обединява кралството с Норвегия. Като признание за значението на скандинавските страни в света на технологиите за мобилни телефони, технологията за безжично свързване на слушалки за мобилни телефони беше кръстена на него. Bluetooth технологията е протокол за установяване на локална мрежа. В тази мрежа слушалки и други периферни устройства могат да комуникират с вашия мобилен телефон и други устройства.

Когато свържете Bluetooth устройството си, информацията се обменя с вашия компютър или телефон. Първо трябва да установи, че това е устройство, което се е свързало преди или да настрои нова връзка. При обикновена употреба телефонът или компютърът ви няма да се свързват автоматично с ново устройство. Тъй като трябва да одобрите нови връзки, Bluetooth връзката обикновено е защитена от хакване от външни устройства, които вече не са част от вашата мрежа.

Както обикновено обаче, хакерите намират начини да преодолеят тези защити, за да получат достъп до телефона или компютъра си. Bluetooth е един от най-сигурните безжични комуникационни протоколи. Но има уязвимости, които хакерите могат да експлоатират.

Как хакерите получават достъп чрез Bluetooth

Нито една система за сигурност не е перфектна и Bluetooth не е изключение. Данните между вашето устройство и свързаната с Bluetooth периферия са кодирани. Но хакерите непрекъснато работят за разбиването на това криптиране. Хакерите са по-склонни да декриптират данни от устройства, използващи по-стари Bluetooth версии. След като криптирането бъде нарушено, хакерите могат да подслушват всички данни, преминаващи към и от вашето устройство. Докоснете банковата си парола на по-стар часовник, свързан с Bluetooth, и хакер може да успее да вземе вашите данни.


Една от най-добрите характеристики на Bluetooth е обхватът, в който можете да се свържете с вашето устройство. Можете да се отдалечите от телефона на бюрото си и да продължавате да изтегляте съобщения от вашия смарт часовник. Но този диапазон също позволява на хакерите достатъчно място да се опитат да прехванат сигнала. Независимо дали сте в салона или в местния кафене, е възможно хакер да изскочи на вашия Bluetooth сигнал.

слушалки BluetoothНякои слушалки имат уязвимости в сигурността, които ги улесняват за хакване. След като хакер чукне слушалката ви, е лесно да ги слушате или просто да записвате вашите разговори. След това хакер може да получи лична информация, която да използва срещу вас. Повечето компании се нуждаят от лична информация, за да потвърдят самоличността ви, когато се обадите. След това хакер, който слуша вашето телефонно обаждане, ще може да ви представи как да открадне самоличността ви. Той или тя също може да научи вашия адрес и да ви чуе как обсъждате предстоящи планове за ваканция. Това би могло да предостави лесна възможност да влезете във вашия дом, когато разберат, че сте далеч.

Друг популярен хак подмамва телефона ви да установи връзка с ново устройство. Хакерите преминават изискването за упълномощаване на нови устройства. Тази атака изисква повече умения от много други Bluetooth хакове. Но това може да предостави и много повече информация. След като вашето устройство установи такава връзка, то ще изпрати и получи всички поискани данни през връзката.

Защита на вашия Bluetooth от хакване

Въпреки че може да не сте в състояние да се защитите от всяка възможна заплаха за сигурността, няколко прости стъпки могат значително да повишат вашата Bluetooth защита. Първо, в настройките си Bluetooth настройте устройството си да се свързва само с надеждни устройства. Това често ще осуети всички опити за установяване на връзки с нови устройства. Второ, можете да настроите устройството си да изисква пинов код, за да установите нова връзка. Това прави практически невъзможно някой да измами вашия телефон да създаде нова връзка.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да защитите вашето Bluetooth устройство от подслушване или друго от хакване на слушалката ви, е да изключите Bluetooth, когато не го използвате. Ограничавайки възможността на нападателите да получат достъп до вашия Bluetooth, вие подобрявате шансовете си за поддържане на сигурност. Много приложения за автоматизация, като If This then That или Tasker, могат да бъдат настроени така, че автоматично да изключат вашия Bluetooth, когато напуснете местоположение или прекъснете връзката с устройство. Това не само може да подобри сигурността ви, но и ще ви даде лек тласък към живота на батерията на вашето устройство.

Не са само хакерите, с които трябва да се притеснявате

Може да си мислите, че хакерите са единствената заплаха, която трябва да се притеснявате, когато се опитвате да използвате Bluetooth по начини, които не сте одобрили. За съжаление, това просто не е така. Много приложения, включително популярни приложения от Facebook, Google и други, могат да използват Bluetooth на вашето устройство за постоянно наблюдение на вашето местоположение.

Маркер за местоположение на смартфонКогато изключите Bluetooth от устройството си, той спира да предава, но все още разпознава Bluetooth сигнали в близост до вашето устройство. Производителите на приложения могат да използват информация за това кои Bluetooth сигнали достигат до телефона ви, за да определят местоположението ви. Много производители на приложения посочват в декларацията си за поверителност, че ще използват Bluetooth, за да проследят местоположението ви. Това означава, че тези компании могат да проследяват домашния и служебния ви адрес, когато посещавате нов лекар, любимите си места за пазаруване и много повече за живота си. Bluetooth е много точен проследяващ сигнал.

Можете да защитите поверителността си от това Bluetooth нахлуване от производителите на приложения. Внимателно прочетете декларацията за поверителност, за да видите дали приложенията, които използвате, използват Bluetooth в проследяването на тяхното местоположение. Тъй като проследяването на местоположението се нуждае от вашето разрешение, можете да изключите разрешението на устройството си за тези приложения. Важно е да се отбележи, че дори ако услугите за местоположение и Bluetooth са изключени на вашето устройство, производителите на приложения могат да проследяват вашето местоположение чрез Bluetooth, стига да не изключите разрешенията за приложението.

Защитете поверителността и сигурността си, като следвате няколко прости правила с Bluetooth. Изключете Bluetooth, когато не го използвате, свързвайте се само с надеждни устройства и наблюдавайте разрешенията, които давате на приложенията, когато ги инсталирате. Въпреки че никоя система за сигурност не е перфектна, като вземете тези прости предпазни мерки, можете да направите Bluetooth възможно най-сигурен.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me