Какво знае WhatsApp за мен? | VPNOverview

WhatsApp е създаден с идеята да предостави частна, защитена платформа за съобщения. Потребителите могат да изпращат съобщения един на друг с опции и предимства извън това, което просто текстовите съобщения могат да осигурят. Повечето потребители на WhatsApp ценят поверителността на своите съобщения. Те ценят доверието, което изпитват, като знаят само предвидените приемници, ще знаят съдържанието на техните разговори. Може да се изненадате да научите, че WhatsApp събира много информация от своите потребители.


Връзка на WhatsApp с Facebook

WhatsApp логоWhatsApp е създаден с внимание на личния живот и обслужва добре своите потребители в продължение на много години. Но през последните години WhatsApp беше продаден на Facebook. Много хора са изразили нарастваща загриженост за това как Facebook събира и използва информация. Това се отразява на всичките му услуги, включително WhatsApp.

В интервю, публикувано през 2014 г., основателят на WhatsApp Ян Кум каза: „„ И не е нужно да знаем много за нашите потребители. За да се насочат добре към рекламите, компаниите трябва да знаят къде се намирате, какво бихте могли да правите, с кого може да сте, какво може да харесате или не. Това е безумно количество данни. “

При тази философия WhatsApp расте с бързи темпове. Това привлече вниманието на най-голямата платформа за социални медии в света. Основателите на WhatsApp видяха приложението им като инструмент, който да помогне на приятелите да общуват. Facebook видя възможността за златна мина от рекламна информация.

През 2014 г. Facebook придоби WhatsApp за 19 милиарда долара. Докато Facebook носи милиарди долари приходи всеки тримесечие, това все още беше значително разход на капитал за изкупуване на конкурент. Данните, получени от WhatsApp, правят дори тази екстравагантна цена достойна инвестиция.

Основни данни, събрани от WhatsApp

WhatsApp ще трябва да събере малко основна информация, за да ви предостави услуга. Това е обичайно и очаквано. WhatsApp има вашия телефонен номер, тъй като е начинът, по който влизате в услугата и се свързвате с други. Приложението също събира информация за това кой е вашият мобилен оператор. Тази информация може да е важна при изпращане и получаване на информация до вашето устройство. WhatsApp също събира информация за типа телефон, който използвате, и операционната система, на която е включена. Приложението събира друга подходяща информация за вашата връзка и силата на сигнала. Всичко това може да е разбираемо, ако бъде събрано и използвано по отговорен начин.

Необичайна информация, събрана от WhatsApp

По-горе сте успели да прочетете за общата информация, която WhatsApp събира за вас. Тук ще намерите списък с някои допълнителни неща, които приложението проследява.

Навици и предпочитания

WhatsApp събира информация за това кога използвате приложението и колко често. Освен това, компанията поддържа отчет за това колко време прекарвате във връзка с конкретен потребител и как взаимодействате с тях. Това започва да изглежда малко натрапчиво. Това означава, че компанията следи дали е по-вероятно да изпратите снимка или текст и дали предпочитате приятели, които изпращат снимки над текстове. Очевидно приложението ще трябва да знае кога използвате устройството, но воденето на запис на употреба може да започне да се чувства като нахлуване в личния живот за много потребители.

местоположение

WhatsApp също проследява вашето местоположение. Местоположението се определя, като се анализира кои кули на мобилни телефони се използва за свързване. WhatsApp също ви проследява през близките точки за достъп до Wi-Fi и Bluetooth сигнали. Настройването на вашите настройки за поверителност пази местоположението ви в тайна само от контакти. Но приложението може да продължи да определя местоположението ви чрез тези други средства. Това не е параноична теория на конспирацията. Това е разписано ясно в Декларацията за поверителност на WhatsApp.

Контакти

WhatsApp също събира информация за контакти за вашите приятели и контакти чрез приложението. Въпреки че можете да изберете да добавите контакти един по един, повечето хора избират да позволят на WhatsApp да добави целия си списък с контакти с едно натискане на бутон. Дори и да не използвате WhatsApp, вероятно някой от приятелите ви го прави. WhatsApp може да получи вашата информация за контакт чрез списъка им с контакти. Дори ако никога не сте използвали приложението, приложението може вече да има вашата информация. Това включва вашия телефонен номер, имейл и друга информация за контакт чрез един от списъците с контакти на приятелите ви.

Какво прави WhatsApp с тази информация

Ако WhatsApp използва събраната информация за подобряване на потребителското изживяване, може да не сте толкова загрижени за нахлуването в поверителността. Това обаче не е така. Докато Facebook не разпределя приходите си по продукти, Forbes изчислява, че WhatsApp ще генерира 5 милиарда долара годишно до 2020 г. В този момент WhatsApp няма реклами в приложението. Facebook използва информацията, генерирана в приложението, за да подобри своите профили за насочване на реклами. С други думи, Facebook използва научената информация за вас в приложението, за да продава по-добри реклами в останалите си продукти.

Facebook взема информация за вашите контакти в WhatsApp и я сравнява с информация за контакт в други продукти на Facebook. Това позволява на компанията да научи много за това кои са вашите контакти. Ако компанията открие, че вашият контакт за WhatsApp все още не е в Instagram (друго приложение, собственост на Facebook), може да започне да вижда реклами онлайн или в някоя от другите услуги на Facebook.

Историята на местоположенията може да е един от най-ценните източници на информация за вашия живот. Проследявайки местоположението си, WhatsApp може да открие богата информация за вас. Това включва къде живеете, къде работите, къде обичате да пазарувате и други. Ако отказвате децата си в училище редовно, WhatsApp ще знае това. След това анализира тези данни, за да определи, че имате деца и каква може да бъде приблизителната им възраст.

Ако започнете редовно да посещавате пластичен хирург, WhatsApp може да споделя тази информация с рекламодатели. След това може да бъдете целта на рекламите за козметична хирургия или козметика. Посетете специалист по репродукции и рекламодателите ще платят добри пари за данните. Тогава те знаят, че може да се нуждаете от лекарства за еректилна дисфункция, средства за контрол на раждаемостта или тестове за бременност. Дори докато WhatsApp не Ви рекламира пряко, Вашите данни правят рекламата по-ценна в други услуги.

Не е нужно да сте параноици, за да пазите вашата поверителност

Не е нездравословно да се притеснявате за поверителността си онлайн. Предвид количеството данни, което WhatsApp и други компании събират върху вас, е трудно да не изпитате истинска загриженост. Събраните за вас данни разкриват много за това кой сте. Загрижеността за това как се използват и събират вашите данни е оправдана. Възможно е да се вземат разумни предпазни мерки, за да се защити вашата поверителност, без да станете параноични.

Има прости стъпки, които можете да предприемете, за да защитите поверителността си. Един прост метод е да ограничите достъпа WhatsApp до вашите данни. Като отделите няколко минути, за да актуализирате настройките си за поверителност, можете да помогнете да запазите информацията си по-сигурна. WhatsApp предоставя няколко инструмента, които да ви помогнат да поемете отговорност за поверителността си, докато използвате услугата. Защо да не се възползвате от тях?

Друга проста стъпка е да се използва виртуална частна мрежа (VPN). Това решение създава бариера между вас и информационните услуги, които използвате онлайн. Свързвайки се с отдалечен сървър, вие помагате да поддържате своите анонимни дейности онлайн. Отделете няколко минути, за да научите как VPN може да ви помогне да защитите вашата поверителност, както и да предоставите допълнителни предимства, като избягване на географски ограничения за поточно съдържание онлайн.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map