Какво знае Skype за мен? | VPNOverview

Skype е едно от най-големите имена в онлайн комуникацията – особено ако искате да направите видео разговор. Услугата е популярна сред приятели и любими хора, разделени на големи разстояния, но е и съществен инструмент за много бизнеси. Замислен като децентрализирана услуга, която съхранява информацията поверителна, Microsoft вече притежава Skype. С течение на годините много проблеми с поверителността на Skype се появиха. Потребителите трябва да са запознати с информацията, която услугата събира за своите потребители. По-долу можете да прочетете за информацията, която Skype събират върху вас и какво правят с тези знания.


Какво се случи с поверителността на Skype?

skype логоSkype е изобретен като система за връстници. Това означава, че гласовите обаждания могат да се извършват чрез децентрализирана система. Обажданията бяха кодирани и тъй като не бяха пренасочени през централизиран сървър, поверителността беше почти гарантирана. За съжаление това не е така днес.

Към 2017 г. има над 1,3 милиарда регистрирани потребители на Skype. Този брой нараства всяка година от 2009 г. и се очаква да нарасне до над 2 милиарда до 2023 г. Част от това, което стимулира растежа на Skype, е бизнес секторът. През 2011 г. Microsoft закупи Skype. Microsoft замени своята платформа за бизнес комуникация с платформа, базирана около Skype. Сега фирмите разполагат с платформа за гласови и видео разговори, вградена в настоящата им комуникационна програма. Резултатът беше скок в използването на Skype от бизнеса.

С покупката на Skype дойдоха промени в начина на работа на Skype зад кулисите. Потребителското изживяване не се е променило много след продажбата му. Но начинът, по който програмата свърза потребителите, се промени радикално. Далеч от частната, децентрализирана система, Skype сега преминава през сървъри, притежавани от Microsoft. Това промени сигурността и поверителността на Skype по начин, по който повечето потребители не знаят напълно.

Какви проблеми с поверителността на Skype трябва да ме притесняват?

Лого на MicrosoftВсички чатове, гласови и видео разговори в Skype вече се прехвърлят през контролирани от Microsoft сървъри. Това означава, че те могат да събират и наблюдават цялата информация, която изпращате и получавате чрез Skype. Политиката за поверителност на Microsoft не предоставя много подробности относно това колко данни се събират. Но сега знаем, че компанията наистина събира много данни от Skype.

Предоставеният от Едуард Сноуден информационен пакет за сигурност включваше много информация за това как Skype работи с правителството. Знаем, че Skype предостави на NSA достъп до криптирани съобщения. Това показва, че Skype събира и съхранява Skype разговори. Skype също ще предоставя тези данни на държавните агенции при поискване. Въпреки че осигуряването на безопасност от терористи и други престъпници е полезно за обществото, загубата на неприкосновеност на личния живот е сериозна цена за тази полза.

Нови проблеми с поверителността

Последното споразумение за услуга от Microsoft влезе в сила на 1 май 2018 г. В него компанията добави език, за да забрани използването на услугата за „публично показване или споделяне на неподходящо съдържание или материали“. Има много проблеми с тази политика, които имат заинтересовани експерти по политиката. Първият проблем е, че Microsoft изглежда е готов да провери за този вид материали. За да направите това, Microsoft трябва да може да наблюдава съдържанието, преминаващо през техните сървъри. То трябва да може да определи дали е неподходящо или обидно. Това предполага способност за събиране и съхраняване на вашата информация. Microsoft също трябва да е в състояние да анализира съдържанието.

Второто голямо притеснение е заради неясния език на изявлението. Кой решава кое съдържание е неподходящо? Има широк спектър от мнения относно това какво съдържание е обидно. Тъй като политиката е толкова неясна, тя вероятно ще бъде последователно прилагана. Ако сте в зависимост от службата, за да поддържате връзка с далечни приятели или колеги, това е тревожна ситуация.

Проблеми с Cortana и Skype

Cortana логоMicrosoft интегрира своя цифров асистент Cortana във всичките си продукти. Cortana вече е интегрирана с Windows 10. Microsoft също така планира скоро да интегрира Cortana със Skype. За съжаление Cortana вече създава проблеми със поверителността със Skype.

Кортана се опитва да ви помогне с контекстуална информация в Skype разговори. За целта той непрекъснато следи Skype. Ако споменете планове за уикенда в разговор по Skype, Кортана може да се появи с прогноза за времето. Това разкрива, че Кортана има пълен достъп до вашите разговори в Skype.

Как Skype използва вашата информация

Политиката за поверителност на Microsoft описва как Skype ще използва вашите лични данни. Skype използва вашата информация, за да подобри техните продукти и да персонализира техните продукти за вас. Skype също използва вашите данни, за да ви представи подходяща реклама. Именно тази последна част е смущаваща от гледна точка на поверителността. Единственият начин да използвате вашите данни за подобряване на рекламата е да създадете подробен профил на вашите интереси и дейности. След това рекламодателите използват тази информация, за да насочват определени реклами към вас.

Microsoft също споделя тази информация за вас в различни продукти на Microsoft. Информацията от вашите разговори в Skype е свързана с информация от други източници. Тези източници ще включват Outlook, Internet Explorer и други продукти на Microsoft. Чрез споделяне и комбиниране на вашата информация, Microsoft може да създаде много подробен профил за това кой сте. Тези данни са ценни за целенасочени рекламни цели.

Как мога да защитя моята поверителност при използване на Skype?

Skype може да не е най-големият нарушител [вмъкване на линк за публикация за What Facebook Knows About Me] при събирането на частна информация за реклама. Все още е доста тревожно, че може да наблюдава вашите разговори. Има прости начини да подобрите поверителността си онлайн. По-долу можете да прочетете за вашите две най-добри опции на поверителност.

Промяна на вашите настройки за поверителност на Skype

Един от най-лесните начини да започнете да връщате поверителността си в Skype е да отделите няколко минути, за да актуализирате настройките си за поверителност. Като коригирате настройките си за поверителност, можете да упражнявате известен контрол върху насочените реклами. Можете също така да ограничите личната информация, налична за вас в Skype.

Използване на VPN

VPN връзкаДори и да коригирате настройките си за поверителност, Skype все още може да получи много информация за вас. Един прост начин да направите вашето онлайн преживяване по-анонимно е да използвате добра виртуална частна мрежа (VPN). VPN пренасочва вашите данни през техния сървър, вместо да ги изпраща директно до Skype и други онлайн услуги. Това може да подобри поверителността ви онлайн без да забранява напълно Skype от живота ви.

Конфигурирането на качествен VPN е лесно и може да се направи за няколко момента. Веднъж настроен, свързването чрез VPN е просто. Може дори да не забележите разлика в нормалните си онлайн дейности. Може да забележите, че рекламите, които виждате, вече не изглеждат толкова ужасно адаптивни към вашите интереси.

VPN също така ще ви позволи да избягвате географски ограничения за поточно съдържание онлайн. Възможно е също така да можете да избегнете ограниченията на работното място за достъп до интернет. Вижте нашето VPN ръководство за намиране на качествена услуга, която да отговаря на вашите нужди.

заключение

Ако не направите нищо, за да защитите поверителността си, Skype вероятно събира много информация за вас. Въпреки това, като коригирате настройките за поверителност в Skype и използвате VPN, можете да върнете част от поверителността си. Не забравяйте също, че Skype не е единствената компания, която се грижи за личните ви данни.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me