Какво знае Facebook за мен? | VPNOverview

facebook логоС над 2 милиарда активни потребители, Facebook е основна сила за социалните промени в света днес. Привлекателността на сайта обхваща всички демографски данни и практически във всяка страна по света. Експертите за поверителност отдавна са загрижени за това как Facebook събира и използва информация. С последните скандали в новините все повече хора започват да се притесняват от личния си живот във Facebook. Повечето хора имат малка представа за подробните потребителски профили, които Facebook създава. Въз основа на активността в и извън сайта, Facebook знае повече за вас от много от най-близките ви приятели.


В заешката дупка

Повечето хора са наясно, че Facebook знае някои неща за нас и използва тази информация, за да доставя реклами, които бихме били по-заинтересовани да видим. Това може да ви се стори малък шрифт или два, използвани за безобидни цели. Например, търсите продукт в Amazon, а по-късно виждате реклама за този продукт във Facebook. Това изглежда безобидно и вероятно дори полезно. Тъй като виждаме само малък ефект върху нашите реклами, често не можем да видим сложния профил, който Facebook има на всеки от нас.

Реалността на ситуацията е, че Facebook знае повече за вас, отколкото вероятно подозирате. Facebook отчете печалба за 1-во тримесечие на 2018 г. от 11,97 милиарда долара. Достигайки близо два милиарда души по целия свят, този потресаващ доход е почти изцяло от приходите от маркетинг и реклама. В Съединените щати Facebook донесе над 26 долара на потребител за 4-то тримесечие на 2017 г. Средната стойност на Facebook в света беше над 6 долара на потребител. Facebook може да управлява този вид приходи поради насочени реклами. В резултат на това рекламодателите имат възможност да предоставят зловещо специфични реклами, които са високоефективни.

Facebook знае какво мислите

Дискусиите за религия и политика често са противоречиви. Те носят потенциала за наранени чувства и непреднамерени нарушения. Поради тази причина много хора често избягват да обсъждат тези теми. Не са редки дори и близки приятели да не са запознати с много от по-противоречивите ни мнения. Това често се проявява на големи избори, където повечето хора, които познавате, може да са силно против кандидата, който в крайна сметка спечели. Не винаги разкриваме истинските си мнения за тези неща пред нашите приятели.

Не е така с Facebook. Европейският съюз приема закони за защита на поверителността по тези теми, които не са обхванати от американските закони. Facebook събира информация за вас дори по тези чувствителни теми. Скрито под менюто за настройки във Facebook е меню, което ви позволява да видите част от информацията, която Facebook събира за вас. Вашият раздел за политиката в САЩ разкрива какво знае Facebook за вашите политически мнения. Въпреки че приятелите ви може да вярват, че сте много средата на пътя човек, Facebook знае дали сте много консервативен или много либерален.

Познаването на вашите политически нагласи помага на Facebook да определи кои реклами биха били по-ефективни. Дори рекламите за един и същ продукт може да са пригодени да се харесат повече на една или друга група. Политическите реклами са специално пригодени за постигане на конкретни цели.

Facebook знае къде си

Повече от 75 процента от потребителите на Facebook имат достъп до платформата на мобилно устройство. Удобството да можеш да изскачаш приложението на Facebook, докато е навън, е прекалено добро, за да може повечето хора да го предадат. Повечето хора не се замислят за последствията от поверителността на приложението на телефона си. Facebook използва данни за местоположението от вашия телефон, за да проследи къде се намирате всеки момент от деня. Колко може Facebook да научи от вашето местоположение?

История на местоположенията

Сега Facebook дава възможност за достъп до историята на вашите местоположения онлайн. Влезте и можете да видите навсякъде, където сте били с приложението Facebook на телефона си. От този подробен дневник Facebook лесно може да определи къде живеете. Макар че мнозина се опитват да защитят поверителността си, като пропускат тази информация от своя профил. Въпреки че можете да скриете информация от обществото, Facebook все още ще я вижда. Отбелязвайки тенденциите в ежедневния си маршрут, Facebook може да определи къде работите. Местоположението ви показва къде отпадате децата си за училище. Като знаете какъв тип училища ги зарязвате, Facebook може да научи приблизителната възраст на вашите деца. Facebook може да научи любимите си места за пазаруване, колко дълго обичате да се задържате в тези магазини и кой ден от седмицата е най-вероятно да пазарувате.

Facebook може да използва данните за местоположението, за да знае кога посещавате автокъща. Рекламодателите получават сигнал, че сега може да е подходящ момент за някои реклами за автомобили във вашата емисия. Посетете гинеколог няколко пъти през няколко седмици и може да започнете да виждате реклами за бебешки продукти във вашата храна.

Как го правят?

Facebook получава тази подробна информация за местоположението чрез много източници. Точките за достъп в близост до Wi-Fi, Bluetooth сигналите и мобилните кули разкриват къде се намирате. Дори и при изключен GPS, тези методи ще осигурят точен прогноза за вашето текущо местоположение. Facebook дори може да определи местоположението от това, което вижда камерата ви, или от това, което е на фона на вашите снимки. Това не е спекулация, това е описано в политиката за данни на Facebook, достъпна за обществеността.

Facebook знае всичко

Facebook проследява всяка публикация, върху която щракнете „харесвам“. Проследява всяко видео, което гледате, и колко дълго го гледате. Освен това всеки приятел иска от вас одобрение или отказ и всяка реклама, която кликнете, подава моите данни. Комбинирането на всички канали от данни, с които разполага Facebook, позволява на компанията да създаде подробен профил за това кой сте. Facebook има над 1300 категории за рекламодатели, за да стеснят информацията си за насочване.

Вашите финанси

Facebook ви категоризира по броя на кредитните карти, които притежавате. Той има категория за това дали сте ангажиран купувач, който вероятно ще кликне върху интересна връзка. Facebook знае колко дълго сте използвали мобилно устройство и кой е вашият оператор. Платформата за социални медии проследява дали сте собственик на жилище или наем, на колко земя се намирате и много други.

Facebook не се занимава само с това, което потребителите правят онлайн, но също така купува информация за вашите навици на харчене офлайн. Чрез събиране на информация за използването на вашата кредитна или дебитна карта извън интернет, тя може да насочи по-добре вашите данни. Това позволява на компанията да представи по-добър профил на рекламодателите.

Партньорство с рекламодатели

Facebook също събира данни от рекламодатели. Данните, предоставени на компания, която партнира с Facebook, ще бъдат споделени във вашия профил. Други рекламодатели събират информация за това как взаимодействате с техните уебсайтове. Това може да бъде споделено и във Facebook. Чрез събирането на тази информация от рекламодателите Facebook получава допълнителна информация за вашето поведение и активност онлайн. Това прави профила на Facebook във вас по-привлекателен за рекламодателите. Колкото по-добър е профилът ви, толкова по-печеливша сте за компанията.

Големи данни изследвания

Facebook също така обобщава информация за групи потребители. След това компанията може да обърне и продаде тази информация на компании, които извършват анализ и изследвания за Facebook. Те също така продават съвкупната информация на доставчици и доставчици на услуги. Те продават тази информация на учени и други, които правят научни изследвания. Facebook също така предоставя информация на органите на реда или в отговор на законови искания.

Как мога по-добре да защитя моята поверителност?

Facebook е безплатна услуга. Това помага да се привлекат потребители, които иначе не биха могли да използват услугата. Много хора са готови да предадат своята поверителност в замяна на по-подходяща реклама и достъп до Facebook. Но ако предпочитате да ограничите някои от данните си, има някои стъпки, които можете да предприемете.

Първо, настройките за поверителност на Facebook ви позволяват да използвате някои от начините, по които се събира и използва информацията ви. Това ще ви позволи да промените настройките за разпознаване на лице във Facebook, кои приложения имат достъп до информацията за вашия акаунт, типовете реклами, които Facebook знае, че ви интересуват и други.

За да направите вашите данни и дейности онлайн по-анонимни, помислете да използвате виртуална частна мрежа (VPN). Вижте нашето ръководство за избор на правилния VPN за вашите нужди. VPN функционира като разстояние между вас, отдалечавайки се от информацията, която изпращате и получавате онлайн. Една добра VPN услуга е лесна за настройка и използване и ще ви помогне да запазите поверителността си, като същевременно ще имате достъп до Facebook и други услуги, от които зависите..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me