Какво представляват течовете на WebRTC и WebGL? | VPNoverview

VPN (виртуална частна мрежа) защитава вашите данни от хакери, рекламодатели и много други нежелани онлайн тракери и запазва поверителността ви непокътната, като криптира вашия интернет трафик. За съжаление, техники за онлайн наблюдение постоянно се променят и стават все по-сложни. Дори и при безопасността на VPN, вашата идентичност все още може да бъде проследена с помощта на нови техники като отпечатване на пръсти в браузъра, което използва течове на WebRTC и WebGL.


В тази статия ще обясним какво точно са течовете на WebRTC и WebGL и защо може да искате да се изморите от тях, ако искате да бъдете напълно анонимни онлайн.

Отпечатване на браузъра

Компютър за отпечатване на браузърОтпечатъкът на браузъра е отличен пример за нов вид проследяване онлайн. Ако наистина искате да защитите вашата поверителност онлайн, ще трябва да положите повече усилия, за да спрете тази форма на проследяване. Отпечатъкът на браузъра е техника, която се опитва да ви присвои уникален профил въз основа на настройките на вашия браузър и компютър. WebRTC (Уеб комуникация в реално време) и WebGL (Web Graphics Library) представляват важна част от този пръстов отпечатък и могат да разкрият вашия IP адрес, както и много друга лична информация – дори когато използвате VPN. И така, какво точно представляват WebRTC и WebGL? Ето фактите.

Отпечатъци на WebRTC и WebGL

WebRTC и WebGL са два приставки, които са се превърнали в стандартна функция на повечето браузъри, като Chrome и Firefox. WebRTC ви дава възможност за видео чат директно от вашия браузър, така че не е необходимо да инсталирате и отваряте отделен софтуер, например Skype. От друга страна, WebGL подобрява и позволява изобразяването на 3D графика в браузъра ви, като позволява хардуерно ускорение, ако компютърът ви има графична карта.

Тези два приставки бяха представени, за да подобрят цялостното ви изживяване. За съжаление, те също намаляват вашата онлайн анонимност. Докато WebGL по принцип е силен индикатор за пръстовия отпечатък на браузъра ви, понякога WebRTC случайно ще изтече истинския ви IP-адрес, дори ако използвате VPN.

Как WebRTC пропуска реалния ми IP адрес?

Много хора използват VPN, за да скрият истинския си IP адрес. Това им помага да останат по-анонимни и сигурни. Понякога обаче функцията peer-to-peer на WebRTC трябва да изпраща вашия истински IP адрес, за да работи. След като браузърът ви поиска разрешение за свързване с вашата уеб камера, вашият IP адрес трябва да бъде предаден, за да установи връзката. Тази директна връзка ви позволява лесно да видеочат в браузъра, но и предаде вашето истинско местоположение.

Вашият IP адрес може дори да изтече без вашето съгласие. Чрез умелото използване на JavaScript уебсайтът може да събере много лична информация за вашия компютър и идентичност. Този вид теч често се нарича „постоянен ванилов теч“. Повечето популярни VPN твърдят, че ви предпазват от това нахлуване в поверителността ви, но всъщност не всички от тях.

Кои VPN ви защитават от течове на WebRTC?

От декември 2019 г. само два популярни VPN доставчика последователно преминават теста за течове на WebRTC: ExpressVPN и NordVPN. Други доставчици на VPN са в състояние да неутрализират изтичането на WebRTC при повод, но не са достатъчно последователни, за да пренебрегнат проблема напълно. Повечето бюджетни или безплатни VPN доставчици дори не се опитват да разрешат изтичането на WebRTC. Този проблем подчертава важността на избора на надежден, утвърден доставчик на VPN, а не на евтини или безплатни.

ExpressVPN

ExpressVPN е вероятно един от най-добрите VPN доставчици на този момент. Въпреки че там не е най-евтината опция, това е услуга, на която можете да разчитате. Освен че ви предпазва от течове на WebRTC, ExpressVPN има и хиляди сървъри по целия свят. Той работи с някои от най-силните протоколи за криптиране там и ви позволява да се свързвате с до пет различни устройства в един акаунт едновременно. Това е всеобщ страхотен VPN, що се отнася до скоростта и безопасността.

NordVPN

Точно като Express, NordVPN е сред любимите ни VPN услуги. Той е на достъпни цени, предлага над 5000 сървъра на места по целия свят и работи в почти всички системи. Те имат строга политика без регистрация и също така предотвратяват течовете на WebRTC, така че можете да сте сигурни, че вашите данни са безопасни и остават анонимни. Освен това NordVPN е лесен за инсталиране и има ясен потребителски интерфейс, което го прави приятен софтуер за ежедневна употреба.

Как да проверя дали браузърът ми изтича частна информация?

Има няколко уебсайта, които можете да използвате, за да проверите дали вашият браузър изтича някоя от личните ви данни. Някои от най-добрите са:

 • Browserleaks (предлага също тестове за течове на WebRTC и WebGL)
 • Информация за устройството
 • AmIunique
 • Brax

Тези уебсайтове ще ви кажат дали вашият браузър изтича нежелани данни. Ако проверявате за течове на WebRTC, особено важно е да погледнете дали има разлика между вашия обществен и местния IP адрес. Вашият обществен IP адрес е адресът, който изпращате на други онлайн организации (уебсайтове, бисквитки, тракери и т.н.). Местният ви IP адрес е свързан с вашия рутер. И двата IP адреса могат да бъдат фалшифицирани. Важното е да се уверите, че нито един от тези IP адреси не е вашият истински.

Въпреки че WebGL не дава вашия IP адрес, като WebRTC има тенденция към това, той допринася за създаването на уникален пръстов отпечатък в браузъра. Този пръстов отпечатък е друг начин за идентификация, независимо от вашия IP адрес. В таблицата по-долу можете да видите редица функции на WebGL, взети от браузъра Microsoft Edge, както и от Firefox.

Поддържани разширения WebGL (Edge)
Поддържани разширения на WebGL (Firefox)
WEBGL компресирана текстура s3tcEXT цветен буфер плаващ
OES текстура плаваEXT плаваща смес
OES текстура плава линейнаEXT текстуриране bptc
EXT текстурен филтър анизотропенEXT текстурен филтър анизотропен
OES стандартни производниOES текстура плава линейна
ANGLE инсталирани масивиWEBGL компресирана текстура s3tc
OES елемент индекс uintWEBGL компресирана текстура s3tc srgb
WEBGL дълбочина текстураWEBGL губи контекст
EXT дълбочина на фрагмента
OES текстура полуплава
Текстурата на OES наполовина плава линейна
WEBGL губи контекст
ОЕЕ вертексен масив
WEBGL чертожни буфери
EXT смес от minmax
EXT шейдер текстура лод
EXT цветен буфер полуплава
WEBGL цветен буфер плава
Информация за доставчика на грешки за WEB GL

Обърнете внимание, че има по-малко функции, показани в браузъра Firefox, отколкото в Edge, което означава, че има по-малко точки за идентификация за Firefox. С други думи, Firefox е по-сигурният и личен от двете, тъй като има по-малко функции на WebGL, които са позволени да работят в браузъра.

Как да предотвратя течове на WebRTC и WebGL?

Ако използвате VPN услуга от най-високо ниво като ExpressVPN или NordVPN, не е нужно да се притеснявате. Тези доставчици на VPN имат вградена защита срещу такива течове. Ако обаче използвате някой от многото други доставчици на VPN или изобщо нямате VPN, е необходимо да изтеглите и инсталирате специално разширение.

uBlock Произход

За да предотвратите потенциални течове на WebRTC, можете да използвате uBlock Origin. Това е надежден и надежден adblocker, който често се счита за един от най-добрите безплатни adblocker на пазара. Той е напълно безплатен за използване и работи в Safari, Opera, Edge, Chrome, Firefox и Brave. Просто изтеглете разширението в браузъра си и сте готови да започнете. Ще бъдете защитени от повечето форми на проследяване онлайн и няма да видите толкова досадни реклами, колкото обикновено. uBlock Origin също лесно деактивира функционалността на WebRTC. Всичко, което трябва да направите, за да сте сигурни, че сте защитени, е да промените настройката. Ето как правите това:

 1. Кликнете върху разширението в горния десен ъгъл на вашия браузър
 2. Кликнете върху иконата за настройки вдясно вдясно, точно под големия превключвател за включване / изключване
 3. Поставете отметка в квадратчето „Предотвратете WebRTC да изтича локален IP адрес„, Което е третият елемент от„поверителност” раздел

След като направите това, можете да сте сигурни, че браузърът ви няма да изпуска вашия локален IP адрес с помощта на WebRTC.

Защита на WebRTC и WebGL за всеки браузър

Както бе споменато по-рано, вашият браузър може да направи реална разлика, когато става въпрос за количеството информация, която се изпраща в WebGL. Поради това стъпките, които трябва да предприемете, за да защитите онлайн трафика си от течове на WebRTC и WebGL, се различават в зависимост от това кой браузър имате. По-долу ще ви кажем как да подобрите поверителността си в повечето популярни браузъри.

Chrome

Лого на Google ChromeЗа съжаление, браузърът Chrome не е най-сигурната опция, що се отнася до защита от течове на WebRTC и WebGL. Стандартните му настройки не правят много, за да ви останат анонимни. Въпреки това има много опции за подобряване на сигурността на Chrome. Най-лесният начин е да добавите редица разширения, които ви позволяват да излъжете вашите настройки на WebRTC и WebGL.

Съществуват множество опции за подправяне на WebRTC. Просто изберете едно от изброените по-долу разширения и ги добавете към браузъра си.

 • WebRTC Protect
 • Мрежов ограничител на WebRTC
 • WebRTC контрол
 • WebRTC предотвратяване на течове

По време на писането има само едно разширение, което ефективно ви помага да се справите с проблема WebGL и това е защитникът за пръстови отпечатъци на WebGL. Налично е и разширение, което ви предпазва от всяка форма на пръстови отпечатъци на браузъра. Това разширение, наречено защитна стена за защита на поверителност на отпечатъци от браузър, ще отнеме известно време за настройка, но предлага по-широк спектър от защита.

смел

Смело лого на браузъра

Браузърът Brave работи на Chromium, проект с отворен код от Google. Това означава, че всички разширения на Google Chrome работят и за Brave. Ако искате да направите този браузър по-безопасен чрез добавяне на разширения, можете да използвате всички споменати по-горе програми. Освен това можете да си поиграете с настройките в Brave, за да се предпазите по-добре от бисквитки, проследяващи и течове на WebRTC. Ето няколко начина, по които можете да направите това:

 • Използвайте анонимна търсачка като DuckDuckGo, Qwant и Startpage. Не забравяйте да го зададете като свой търсачка по подразбиране. Не използвайте Google, тъй като Google е един от най-големите комбайни на данни в света.
 • Отидете на „Настройки“, Като кликнете върху трите ленти в горния десен ъгъл на браузъра. Превъртете надолу до секцията „Шийлдс“И активирайте„Надстройте връзките до HTTPS“. HTTPS връзката е по-безопасна от HTTP, така че тази опция ще ви помогне да защитите онлайн поверителността си по време на сърфиране.
 • На „Бисквитки“В настройките си, изберете”Блокирайте само бисквитките на различни сайтове“. Това ще попречи на уебсайтовете да ви следят в различни части на интернет.
 • Превъртете надолу и отидете на „Допълнителни настройки“. Проверете опцията „Безопасно сърфиране“.
 • Минимизирайте шанса за изтичане на WebRTC, като изберете „Деактивирайте непроксимиран UDP“Отдолу”Политика за обработка на IP WebRTC“. Можете също така да изберете една от не толкова безопасните опции, като „Само публичен интерфейс по подразбиране” или “Публични и частни интерфейси по подразбиране“. Тези опции позволяват на браузъра да зарежда определени функции на WebRTC, ако уебсайт го поиска. Те обаче ще увеличат и риска от изтичане на частна информация. Ето защо препоръчваме да отидете за най-безопасната опция и да деактивирате функцията изобщо.

Ръб, край

Microsoft Edge е несъмнено най-добрият и най-безопасният браузър, който Microsoft пуснаЛого на Microsoft Edge до тук. За съжаление, Edge е по-малко устойчив на потенциални течове на WebRTC и WebGL, отколкото някои други браузъри. Edge използва тези протоколи по подразбиране и не ви позволява да ги деактивирате. Това обаче ви дава възможността да скриете вашия локален IP адрес, когато използвате функцията WebRTC. Имайте предвид, че това не е почти толкова безопасно, колкото просто деактивирането на тези функции изобщо. Ако искате да продължите да използвате Edge, най-добре е да се защитите с други разширения като uBlock Origin или разширението на браузъра ExpressVPN.

сафари

Apple Safari лого

Стандартните настройки на Safari са зададени да блокират заявките на уебсайтове, които търсят достъп до вашата камера или микрофон. Поради това няма да се налага да се притеснявате твърде много за това, че WebRTC ще изтече истинския ви IP адрес. Въпреки това можете напълно да деактивирате функционалността на WebRTC в настройките, ако искате да сте сигурни, че информацията ви остава в безопасност. Възможно е също да инсталирате uBlock Origin. Ако обаче търсите защита срещу потенциален отпечатък на WebGL, все пак е по-добре да използвате друг браузър.

опера

Освен добавянето на uBlock Origin към вашия браузър Opera, също е възможно да промените настройките в Opera, за да увеличите вашата онлайн безопасност. За целта напишете „WebRTC“В лентата за търсене в менюто за настройки. Ще ви бъдат показани четири опции, които съответстват на четири различни нива на безопасност срещу течове на WebRTC. Задайте функцията WebRTC на „Изключете прокси UDB“. Точно както е в браузъра Brave, вие също можете да изберете една от другите три опции. Това обаче означава, че опитът ви в браузъра ще бъде малко по-безопасен.

Firefox

Firefox лого

Страхотното в Firefox е, че можете да персонализирате този браузър колкото искате. С други думи, нивото на безопасност на Firefox зависи от начина, по който го конфигурирате. Променяйки няколко настройки, можете да го превърнете в най-частния наличен браузър (освен Tor-браузъра, т.е.). Искате ли да знаете точно кои настройки да промените, за да може браузърът ви Firefox да издържа на течове на WebRTC и WebGL, както и на пръстови отпечатъци на браузъра? Ето четири важни.

Настройка 1: Блокиране на съдържание и тракери

Тази настройка ще ви помогне да спрете проследяването и бисквитките да ви следват в мрежата. Кликнете върху информационния символ (кръгът с i в средата) отляво на адресната лента. Ще ви се покаже това меню:

Настройки на Firefox

Кликнете върху колелото от дясната страна на „Блокиране на съдържание“, Точно до”Персонализиран“. Изберете опцията „Персонализиран“И поставете отметки в квадратчетата преди”трекери„,“Cryptominers“, и “Fingerprinters”, Както е показано на изображението по-долу.

Блокиране на съдържание на Firefox

Можете също да поставите отметка в квадратчето пред „Бисквитки“И изберете”„Бисквитки“ от не посещавани уебсайтове”От падащото меню. Това спира бисквитките от уебсайтове, които не сте посещавали, да ви следят в мрежата. Възможно е дори да се блокират всички бисквитки от трекери на трети страни, но това сериозно ще ограничи възможността на браузъра да зарежда голям брой уебсайтове.

Настройка 2: Изключете функционалността на WebRTC

За да предотвратите течове на WebRTC, въведете „за: довереник“В адресната лента на браузъра и натиснете Enter. Ще се покаже предупреждение, заявявайки, че промените, които правите, могат да дерайлират браузъра. Докато следвате стъпките, изложени тук и не променяте допълнителни настройки, няма да се притеснявате. Кликнете върху предупреждението и напишете „media.peerconnection.enabled“В лентата за търсене, както е показано на снимката по-долу. Тази настройка е по подразбиране зададена на „Вярно“. Щракнете с десния бутон върху тази настройка и щракнете върху „щифт“, За да превключите стойността на”фалшив“.

Опции за превключване на Firefox

Настройка 3: Изключете WebGL

Подобно на изключването на WebRTC, можете да деактивирате WebGL, като въведете „за: довереник“В адресната лента и търси„enableWebGL“. Превключете тази настройка на „фалшив“, Като щракнете с десния бутон на мишката.

Настройка 4: Използвайте разширението Trace

Trace е разширение за браузър, което ви позволява да подправяте различни настройки, които съставят отпечатъка на вашия браузър. Въпреки че добавянето на разширение към вашия браузър е нещо, което надхвърля промяната на основните настройки, може да е много полезно и ние силно ще го препоръчаме, ако се притеснявате от пръстовия отпечатък на браузъра. Разширението Trace ви дава много различни опции, за да коригирате пръстовия си отпечатък. Можете да настроите вашето “Canvas”, “Audio”, “Screen resolution”, “Hardware” и много други функции. Снимката по-долу дава представа как изглежда това разширение.

Настройки за проследяване на следи

След като добавите Trace към браузъра си, можете да намерите настройките, като щракнете върху разширението в горния десен ъгъл. Това ще отвори нов раздел, където отново ще трябва да кликнете върху Настройки. След това можете да включите „Характеристики на следите„,“Защита на WebRTC ““, и “Защита за пръстови отпечатъци на WebGL“. Отпечатъкът на вашия браузър вече няма да бъде толкова уникален, колкото преди, което увеличава поверителността ви онлайн.

възвишение

Логото на рутера Tor TheionTor вероятно е най-частният браузър там. С браузъра Tor потребителите могат да сърфират в интернет почти анонимно, тъй като мрежата, която Tor използва, се състои от различни възли, които пренасочват и криптират вашия трафик онлайн. Този браузър ви позволява също да посетите тъмната мрежа, въпреки че това може да бъде много опасно без правилните мерки за безопасност.

За щастие, браузърът Tor не е податлив на повечето течове на WebRTC и WebGL. Основните настройки на Tor са толкова строги, че средният потребител няма да има нужда да инсталира допълнителни разширения. След като изключите JavaScript, ще бъдете в безопасност от повечето форми на онлайн проследяване. Това не означава, че Tor е неуязвим за течове или други уязвимости. Ако искате да научите повече за тези уязвимости, можете да прочетете нашата статия за безопасността на браузъра Tor.

заключение

Интернет позволява да се съхранява и събира огромно количество информация за неговите потребители. Това става чрез проследяване на уебсайтове, бисквитки, пръстови отпечатъци и други. Като често използван интернет е добре да сте наясно с различните видове онлайн идентификация, които съществуват, и наличните опции, за да се предпазите от това.

WebRTC и WebGL са два много устойчиви метода за проследяване, използвани онлайн. Фактът, че приставката WebRTC може да изтича вашия реален IP адрес дори и с активен VPN, е особено проблематичен. Затова винаги е добра идея да знаете как браузърът им изпълнява тази приставка и какво можете да направите, за да я промените. Всеки браузър има своите силни и слаби страни. Въпреки това, нашият съвет е да използвате Firefox като стандартен браузър. Firefox има много персонализирани функции, които ви позволяват да го превърнете в силно частен и анонимен браузър. С Firefox и малко време, прекарано в настройките му, ще бъдете добре защитени срещу течове на WebRTC и WebGL.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me