Какво е прокси сървър и за какво се използва? | VPNOverview

Прокси или прокси сървърът е компютър, който стои между потребителя и интернет. Потребителят изпраща целия си онлайн трафик до прокси сървъра. Сървърът от своя страна изпраща вашите данни до местоназначението му в интернет. С прокси, самоличността и местоположението на потребителя остават (частично) скрити. На практика прокси сървърите се използват предимно от хора, които искат да посетят сайт, който е блокиран в определен регион. Много компании и фирми също използват прокси сървъри, за да създадат затворена бизнес мрежа.


Прокси има няколко предимства, но също така има някои недостатъци. Затова често е по-добре да използвате VPN. В тази статия ще предоставим повече информация за работата на прокси, различни видове прокси сървъри и доколко те са безопасни.

Как работи прокси?

Прокси сървърът стои между локален компютър или локална мрежа и по-широка мрежа (обикновено интернет). Проксито често е външен сървър; това е допълнителна стъпка в онлайн процеса. Без прокси сървър вашите данни пътуват по следния маршрут: когато въведете уебсайт в адресната си лента и натиснете Enter, информацията първо преминава от вашия компютър през рутера на вашия доставчик на интернет услуги (ISP). След това тя продължава към сървъра на сайта, който сте поискали. Отговорът на сайта се изпраща обратно по същия маршрут.

Ако използвате прокси сървър, пътят от вашия компютър до уебсайта е малко по-различен. Потребителят (което означава, че се свързвате с прокси сървъра, например с компютър, лаптоп или смартфон. Прокси сървърът изпраща вашето запитване до местоназначението му в интернет. Останалата част от мрежата няма да може да вижда IP адреса ви, но IP на прокси сървъра. Изображението по-долу илюстрира този процес.

Промяна на IP адрес с прокси

Накратко, прокси изпраща данни. Това обаче не е единственото нещо, което може да направи. Прокси може да ви осигури допълнителен слой онлайн защита. Има дори различни видове прокси, всеки от които има свои специални функции. Има уебпрокси, които работят в браузъра ви, но вие също можете да инсталирате прокси на вашия рутер, така че целият ви трафик на данни автоматично преминава през прокси сървъра. Ще ви разкажем малко повече за различните функции на прокси сървърите в следващия раздел на тази статия.

Нещо, което трябва да имате предвид: повечето прокси сървъри няма да защитят вашите данни и поверителност достатъчно добре, за да останете безопасни и анонимни онлайн. Затова ви съветваме да помислите за VPN връзка. VPN гарантира вашата онлайн анонимност и защита. Доставчикът на VPN по-долу е особено евтин и работи изключително добре. Това е безопасно, сигурно и много удобно за потребителя.

Различни видове прокси

Има различни видове прокси сървъри. На първо място, човек би могъл да ги раздели на прокси сървъри за един потребител или една група потребители и публични прокси сървъри, използвани от огромни групи хора. С последното е много по-трудно за други страни да разберат кои данни принадлежат на кой потребител, тъй като толкова много използват един и същ IP.

Пълномощниците също могат да бъдат разделени на различни групи въз основа на техните специфични функции. Някои от тези различни функции включват:

 • Кеширане на прокси сървъри
 • Филтриране на прокси
 • CGI пълномощни
 • Обратни прокси

Освен това, прокси сървърите могат да бъдат категоризирани според нивото на поверителност, което предлагат. Това води до следните класификации:

 • Прозрачни прокси
 • Анонимни пълномощници
 • Пълни пълномощници с анонимност

Кеширане на уеб прокси

Списък с лупаКеширащите прокси сървъри се използват доста често. Този вид прокси съхранява копие на посетените от вас уебсайтове. С кеширащ прокси, страниците се доставят на потребителите по-бързо и по-сигурно. Когато някой поиска да види уебсайт чрез кеширащ прокси, проксито първо ще търси локалните му файлове (неговия кеш). Ако уебсайтът вече е запазен в кеша, проксито изпраща тези данни директно на потребителя. Ако прокси сървърът още не е запазил уебсайта, той ще събере информацията от правилния сървър и ще я изпрати обратно на потребителя. След това копие на уебсайта ще бъде запазено за бъдеща употреба.

Кешът на прокси сървъра има определена продължителност на живота, след което се изпразва. Изтриването на кеш данни обикновено се случва въз основа на това колко стари са тези данни, техния размер и честотата, с която се изискват. Два прости алгоритъма на кеша са най-малко наскоро използвани (LRU) и най-малко често използвани (LFU).

Филтриране на прокси

Някои уеб прокси сървъри също могат да филтрират съдържанието на уеб страниците. Някои интернет ограничения и някои видове онлайн цензура, като контролираната от държавата цензура в Китай, се прилагат чрез уеб прокси. Тези прокси сървъри ограничават частите от интернет, до които потребителите могат да достигнат.

Други филтриращи уеб прокси сървъри могат да адаптират страниците към определена цел или аудитория. Това се случва, когато бъдете автоматично изпратени към мобилната версия на уебсайт, докато сте на телефона или таблета си. Освен това ISP използва тези прокси сървъри, за да защити връзката си от компютърни вируси и друго злонамерено съдържание. Накратко: филтриращият уеб прокси блокира определено съдържание. Това може да ограничи вашата свобода в интернет, но и да увеличи сигурността ви в интернет.

Обратен прокси

Обратният прокси работи по обратен начин на нормален прокси сървър. Вместо да защитава данните на сърфиращия интернет потребител, този вид прокси работи в полза на уеб сървъра. Обратна прокси може да се използва като защитна стена за защита на онлайн данните на сървъра. Достъпът до определени конкретни страници може да бъде предоставен или отказан с прокси сървъра. По този начин клиентите от банка няма да се окажат случайно в онлайн банковата среда на непознат. Обратните прокси сървъри също често се използват за кеширане на статични страници, така че сървърът да не се претоварва толкова бързо.

CGI прокси

Специален тип уеб прокси е CGI прокси. Това е онлайн прокси, оформен като уебсайт, с който посетителят може да получи незабавен достъп до конкретна друга страница. Тези уебсайтове / прокси сървъри обикновено използват PHP или CGI, за да функционират. Пълномощниците на CGI могат да предоставят достъп до уебсайтове, които са блокирани от училища, фирми или дори правителства. Тъй като те също крият IP адреса на потребителя, те понякога се използват за получаване на определено ниво на анонимност.

Прозрачен прокси

Освен да групирате прокси сървъри според тяхната функция, можете да ги разделите и в зависимост от това доколко те ви помагат да останете анонимни в интернет. Прозрачен прокси не крие IP адреса на потребителя. Те се обявяват за прокси сървъри и дори показват на уебсайтовете оригиналния IP адрес на потребителя. Тези прокси са обикновено кеширащи прокси, които не се използват за оставане на анонимни онлайн.

Анонимен пълномощник

Този вид прокси се идентифицира като прокси сървър, но не показва оригиналния IP адрес на потребителя. Анонимните прокси сървъри предлагат определена степен на защита на своите потребители. Не е възможно да използвате анонимен прокси, докато гледате Netflix. Netflix ще знае, че използвате прокси и няма да ви предостави достъп до тяхното съдържание.

Високо ниво на анонимност

Този тип прокси не разкрива, че те са прокси сървър. Освен това не показва IP на потребителя. Той е напълно невидим за уебсайтовете, докато „нормален“ анонимен прокси се открива. Високото ниво на анонимност се приближава най-близо до VPN, когато става дума за анонимност. Въпреки това все още липсва онлайн безопасността и сигурността, които се предлагат с VPN.

Предимства от използването на прокси сървър

Използването на прокси сървър идва с няколко предимства. Например, прокси сървърите могат да повлияят на вашата скорост на интернет и безопасността онлайн. Освен това много прокси сървъри имат и други предимства: можете да използвате един за уебсайтове в черен списък или да заобиколите други прокси и онлайн блокове. И накрая, някои прокси сървъри скриват вашия IP адрес. Прочетете повече за всички тези предимства по-долу.

скорост

Кеширащите прокси сървъри поддържат файл на уебсайтовете, които посещавате. Това може значително да ускори сърфирането ви: не е нужно да изтегляте отново вече достъпни страници, което спестява време. Освен това спестява ширина на лентата, докато сърфирате.

безопасност

Прокси сървърите се използват и за сканиране на уебсайтове за наличие на злонамерен код. Тези опасни части на уебсайтовете могат да бъдат блокирани. По този начин прокси създава допълнителен слой сигурност между вас и вредния код на уебсайта, който посещавате. Всеки шанс за вирус или друга цифрова инфекция става значително по-малък. Прокси сървърът обаче не ви защитава от всички зловредни програми, както ще обясним по-подробно по-нататък.

Ограничения за пози

Бизнесмени се ръкуватПрокси сървърите ви позволяват да направите черен списък на определени уебсайтове. По този начин никой, използващ сървъра, няма достъп до тези сайтове. Например училище или компания могат да използват прокси, така че учениците и служителите да не могат да отидат във Facebook по време на училище или работно време. Освен поставянето на ограничения, прокси също ви позволява да разгледате историята на браузъра на всеки компютър, свързан към мрежата на прокси сървъра. Целият трафик през прокси сървъра може да се регистрира и анализира от контролиращите хора, като вашия шеф или интернет доставчик.

Скрийте своя IP адрес

Много хора не искат уебсайтове и компании да ги проследяват онлайн – и то с добра причина. Това, което правите онлайн, не е никой друг. Използването на прокси ви помага да маскирате вашата онлайн идентичност, защото тя крие вашия IP адрес (освен ако не използвате прозрачен прокси). Други страни ще виждат само IP на прокси сървъра. Прикриването на вашия IP адрес означава, че вашата поверителност в интернет е по-добре защитена: уебсайтовете няма да могат да проследяват вашето онлайн поведение и да правят профил върху вас. С прокси можете да предоставяте по-малко информация за себе си на уебсайтове и други страни. Ако не искате в браузъра ви да се показват персонализирани реклами, прокси сървър може да ви помогне да постигнете това – до определен момент.

Отклонете друг прокси

И накрая, прокси сървър може да се използва за заобикаляне на ограниченията за онлайн блокиране или дори друг прокси сървър. Както бе споменато по-рано, компания или правителство може да блокира определено съдържание на своите прокси сървъри. Свързвайки се с този уебсайт чрез собствен прокси сървър, можете лесно да заобиколите тези ограничения. Искате да получите достъп до уебсайт за новини, който е блокиран на текущото ви местоположение? Използвайте добър прокси и сте на път.

Дори и поточни услуги като Hulu от време на време могат да бъдат достигнати с прокси. Тези уебсайтове често променят и ограничават наличното им съдържание в зависимост от географското ви местоположение. Опитайте да гледате видео на iPlayer на BBC, когато не сте във Великобритания. Ще получите автоматично грешка, която ви казва, че услугата не е достъпна за вас. Когато използвате добър анонимен британски прокси сървър обаче, често ще можете да гледате тези видеоклипове. За много услуги обаче използването на прокси няма да е достатъчно. Редица стрийминг платформи активно се опитват да защитят прокси. Ето защо Netflix почти винаги дава грешка, когато се опитвате да го гледате чрез прокси.

Минуси на прокси сървър

За съжаление, пълномощните имат и няколко недостатъка. Те са свързани най-вече с факта, че прокси обикновено е само половин решение: не предлага пълна анонимност или безопасност онлайн. Ще обясним това твърдение по-подробно в следващите раздели.

Няма пълна анонимност

Лаптоп без анонимностЧастните потребители на прокси сървъри обикновено са загрижени да запазят личните си навици на сърфиране и да гарантират личната си информация. Прокси сървърът обаче има възможност да регистрира цялата информация, която потребителят изпраща и получава. Например, вашият шеф може лесно да види всичко, което правите, използвайки бизнес мрежата (което често се подрежда чрез прокси). Освен това той или тя може да поддържа раздели колко време прекарват служителите в определени уебсайтове. Затова бъдете предупредени: шефът ви знае точно кога сте купували нови обувки на Amazon, кога е трябвало да работите.

Накратко, прокси не защитава вашия трафик на данни от всички зрители. Особено безплатните онлайн прокси сървъри идват с големи рискове: девет от десет пъти нямате идея кой контролира прокси връзката, така че никога не можете да сте сигурни дали данните ви всъщност са безопасни. Целият ви онлайн трафик се изпраща право в ръцете на непознат. Искате ли да имате пълно онлайн поверителност? Тогава прокси не е правилният избор.

Няма криптиране

По същия начин прокси сървърът не може да гарантира вашата онлайн безопасност. Обикновено, когато използвате прокси, не е възможно да проследите трафика на данни обратно към вас, което означава, че имате известна доза анонимност. Никоя от тези данни обаче не е криптирана. Това означава, че уебсайтовете все още могат да виждат какво правите онлайн, въпреки че те не могат да свържат тази дейност с вашия реален IP адрес.

Вашият IP адрес може да изтече

Проксито не е солидно решение за онлайн проследяване. С някои прокси сървъри е сравнително лесно всеки да разбере какъв е вашият действителен IP адрес. Ако това се случи, вие пропускате много от предимствата на прокси. Ще бъдете много по-уязвими в интернет.

Накратко: плюсовете и минусите на прокси сървъра

Професионалисти
Против
Възможно по-бърза връзкаНяма пълна анонимност
Определена защита срещу злонамерен кодНяма криптиране
Възможност за блокиране на съдържаниеВашият IP адрес може да изтече
Скриване на вашия истински IP адресНе всички блокирани страници могат да бъдат отключени
Обходите други прокси или блокирайте онлайн

Безопасен ли е прокси сървър?

Ако искате да използвате прокси сървър, за да останете анонимни, докато сърфирате в интернет, ще трябва да вземете предвид много различни фактори. В повечето случаи е много по-безопасно и много по-практично да използвате VPN сървър вместо прокси.

Вашият прокси трябва да бъде конфигуриран правилно

Само добре конфигуриран прокси сървър ще ви предложи прилично ниво на поверителност. Конфигурирането на сървър може да бъде доста сложно и не винаги зависи от вас. Собственикът на прокси сървъра трябва да е компетентен и да използва необходимите знания при настройването на прокси сървъра. Само тогава ще знаете със сигурност, че вашият сървър е конфигуриран по правилния начин. Освен това сървърът трябва да се поддържа правилно. Много (безплатни) прокси сървъри не се радват на този лукс. Без подходяща поддръжка и конфигуриране има вероятност вашият IP адрес да изтече, целенасочено или случайно.

Кой е собственик на прокси сървъра?

Друг важен фактор е собственикът на проксито. Жизненоважно е да имат добри намерения. Много (често безплатни) прокси сървъри са собственост на злонамерени страни, които следят вашите лични данни или искат да правят пари чрез реклами. Поддържането на прокси сървър е скъпо и повечето собственици се опитват да спечелят малко пари, като продават (частни) потребителски данни, добавят реклами към уеб страници или разпространяват злонамерен софтуер и вируси чрез своите сървъри.

Проксито позволява ли HTTPS?

Използването на защитена връзка е изключително важно. Прокси сървърът не шифрова вашата интернет връзка. Без допълнителна защита за непознати, хакери и правителства е много лесно да подслушват връзката и да откраднат вашите лични данни, като имейл адреса си и данните за вход. За да се предотврати това, помага да се използва защитената версия на уебсайтовете (HTTPS версия). Много пълномощници не позволяват използването на HTTPS и следователно отнемат основен слой на онлайн сигурността. Обърнете внимание на факта, че уебсайтовете с HTTPS не винаги са напълно безопасни. HTTPS означава само, че връзката между вас и уебсайта е установена по сигурен начин. Самият уебсайт обаче все още може да бъде опасен. Можете например да се озовете във версията на HTTPS на фишинг уебсайт.

Прокси или VPN

VPN щитНакратко, прокси не е напълно анонимен, нито е 100% безопасен. Ето защо е почти винаги по-добре да използвате VPN вместо това. По същество VPN пренасочва вашия трафик на данни по същия начин, както прави прокси. На всичкото отгоре VPN криптира вашите данни, което го прави по-безопасна опция за двете. Шансовете VPN да изтече вашия IP адрес са изключително малки, особено когато използвате превключвателя за убиване на VPN. Освен това VPN връзките често са много по-бързи от прокси. Специално за анонимно сърфиране и изтегляне, VPN е следователно по-добрият вариант. Ако искате най-сигурната защита на вашите онлайн данни, може дори да искате да комбинирате VPN с добра антивирусна програма.

Повечето VPN не регистрират никаква информация или данни за клиенти. Въпреки това е важно да работите само с надеждни VPN услуги. Някои доставчици обещаха, че няма да запазват никаква потребителска информация, но се оказа, че така или иначе го правят. Добър пример за приличен VPN, който не дърпа каскади като този, е ExpressVPN. Това е отчасти защо тази премиум VPN се озова при номер 1 в топ 5 на най-добрите доставчици на VPN.

Заключителни мисли

Проксите пренасочват вашата интернет връзка чрез – обикновено външен – сървър. Прокси може да подобри скоростта на вашата интернет връзка. Освен това може да ви помогне да заобиколите онлайн ограниченията и цензурата. И накрая, прокси ви помага да търсите в интернет някак анонимно. Защитата обаче далеч не е голяма. Освен това вероятно собственикът на прокси сървъра вашата потребителска информация. Ако цените вашата поверителност и сигурност онлайн, ще бъдете много по-добре с VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map