Какво е моето IP? Проверете вашия IP адрес тук! | VPNOverview

Вашият IP адрес е вашият цифров домашен адрес, който можете да използвате за обмен на информация в интернет. Всеки път, когато посещавате уебсайт, по същество изпращате заявка за информация на тази страница. Те ще изпратят тази информация на вашия IP адрес, което ви позволява да видите техния сайт. Можете да видите вашия IP адрес в таблицата по-долу. Този IP адрес дава възможност на други страни да проследяват вашето онлайн поведение и да идентифицират вашия човек. Уебсайтовете могат да видят кой интернет доставчик използвате и къде се намирате. Ще намерите допълнителна информация относно IP адресите и вашата интернет връзка под таблицата.


IP детайли
Твойте детайли
IP адрес
Интернет доставчик или организация
Град (приблизително)
■ площ
Страна
Часова зона

Ако таблицата не показва никакви подробности, това може да помогне да изключите adblocker за кратко и да презаредите страницата.

Забележка: даденото местоположение е приблизително, предоставено от публични бази данни. Интернет доставчиците (и държавните органи) могат да определят точния ви адрес.

Как уебсайтовете виждат моя IP адрес?

IP адресът, показан по-горе, е адресът, който ни е даден сайтът, когато сте се свързали с тази уеб страница. Това може да е адресът на вашата домашна мрежа, вашата мобилна връзка за данни, вашата училищна мрежа или дори вашата VPN връзка. IP адресите са необходими, защото показват уебсайтове, където трябва да изпращат информация. Без IP адреси никаква комуникация между устройства и уебсайтове изобщо не би била възможна. Следователно сайтовете могат да виждат вашия IP адрес, защото вашето устройство (компютър, лаптоп, смартфон) автоматично го препредава на тях, за да може вашата система да функционира.

Определяне на местоположението на IP адрес

Маркер за местоположение на смартфонБазите данни за геолокация определят вашето местоположение, като свързват вашия IP адрес с предварително определен географски район. Тези бази данни съдържат различни IP адреси и свързаните с тях страни, области, градове, пощенски кодове, координати, интернет доставчици и всякакви други данни. Местоположението на Вашия IP адрес е намерено чрез търсене на такава база данни, което е начинът, по който нашия уебсайт е успял да види къде се намирате. Струва си да се отбележи, че такива бази данни не са 100% точни. Вашето действително местоположение може да се различава леко от посоченото в таблицата. За разлика от много други уебсайтове, ние не създаваме потребителски профили. Това означава, че може да не можем да определим точното ви местоположение.

Вашият интернет доставчик може да свърже вашия IP адрес към вашия абонамент за интернет. Това означава, че вашият IP адрес е свързан с вашето законно име, адрес и други лични данни. При определени обстоятелства държавните органи (помислете за полицията и правосъдното ведомство) имат право на достъп до тази информация. Ако е извършено сериозно онлайн престъпление с определен IP адрес, полицията може да използва този IP адрес, за да разбере повече за заподозрения, за да ги арестува в крайна сметка.

Освен това вашият IP адрес последователно се проследява от компании като Google и Facebook, така че те могат да създават персонализирани профили. Тези компании събират изключително подробен набор от данни за вас, включително точно местоположение, базирано на вашия IP адрес, като следят вашите интернет дейности.

Какво точно е IP адрес?

Вероятно сте кацнали на тази страница или чрез връзка на някоя от другите ни страници, или чрез търсене в Google, което изглеждаше по реда на „какво е моят IP“ или „какъв е IP адресът ми“. Но знаете ли за какво всъщност се отнася думата IP адрес?

IP означава Internet Protocol. Вашият IP адрес е код, разпределен на вашето устройство, за да се даде възможност за неговото идентифициране, което означава, че съдържа информацията, която позволява вашата мрежа, лаптоп, десктоп, таблет или смартфон да бъде разпозната от други страни. Както вече споменахме, тези кодове се използват за идентифициране на двата адреса, между които се осъществява комуникацията. За да опростите нещата, можете да мислите за IP адреси като пощенски адреси или телефонни номера, но по-специално за компютри. Ето как работи комуникацията между компютрите чрез IP адреси:

IP адрес обяснен

В повечето случаи вашият IP адрес се разпределя към модема, предоставен от вашия интернет доставчик. Следователно всички, които използват една и съща интернет мрежа (членове на семейството, съквартиранти, колеги в бизнес мрежа), ще имат един и същ IP адрес. Този IP е достатъчен, за да определи местоположението ви с голяма точност.

Каква е разликата между IPv4 и IPv6?

Когато говорим за IP адреси, се прави разлика между IPv4 и IPv6 адреси. По-голямата част от IP адресите са IPv4. Всъщност IPv6 адресите са създадени единствено поради изчерпване на IPv4 адреси. В крайна сметка всеки IP адрес трябва да бъде уникален. IPv4 адресът се състои от 32 бита, които могат да произведат приблизително 4,3 милиарда кодови комбинации. IPv6 адресът се състои от 128 бита, което води до 340 undecillion (което означава 3.4 с добавени нули) възможни комбинации от кодове – накратко, много.

Възможно е много повече IPv6 адреси комбинации, когато го сравните с IPv4. Поради постоянното нарастване на интернет връзките (всички от които изискват уникален IP адрес), въвеждането на IPv6 беше необходима стъпка. Средният потребител в интернет няма да забележи разлика между тези две версии. IPv6 просто ви дава по-дълъг диапазон от числа.

IPv4
IPv6

Брой битове32128
Брой потенциални IP4,3 милиарда3.4 x 10 ^ 38 (3.4 с 38 нули)
Пример за IP адрес213.243.23.1742001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

За какво се използва IP адрес?

IP адреси се използват за определяне на кои два сървъра или устройства обменят информация. Това работи по същите принципи като поръчката в магазин. Когато желаете да поръчате продукт и да го изпратите до вашата къща, трябва да попълните данните за адреса си, за да сте сигурни, че пакетът ще бъде доставен до правилната дестинация. Същото се случва, когато сърфирате в интернет. Всеки път, когато посещавате уебсайт, вие поръчвате пакет от данни (информацията на уеб страницата, която искате да посетите) от (IP) адреса на сайта. Впоследствие тези данни се изпращат до вашия адрес, което означава IP на устройството ви.

Вашият IP адрес се променя в минутата, когато се свържете с интернет, като използвате различен модем. С други думи, ще имате различен IP адрес у дома, отколкото когато работите, дори когато използвате същия лаптоп. Сайтовете и устройствата знаят с кой адрес трябва да комуникират, за да доставят пакети данни на точния човек. Ето защо вашият IP адрес се предава автоматично, когато посетите уебсайт или изтеглите файл: той е от съществено значение за комуникацията, въпреки че също ви лишава от вашата поверителност онлайн.

Карта с местоположениеIP адресите могат да се използват за определяне на вашето местоположение. Вашият IP е свързан с интернет доставчик, който вече дава указание за вашето общо местоположение. Доставчикът има клиентска база данни, която включва подробности за потребителя (ите) на определен IP адрес. Тази информация може например да се използва в съда.

Свързването на IP адрес с конкретен потребител обаче не е толкова просто като това. IP адрес ще ви каже дали файл е изпратен или изтеглен от конкретна връзка, но когато компютър или WiFi мрежа се споделя между хората, е трудно да определите точно кой е изпратил или изтеглил тези данни. IP адресът не е непременно специфичен за човека. Дали собственикът на интернет връзката е отговорен за всяко използване или злоупотреба с определени данни е тема на много дебати. Например глобите за изтегляне се разглеждат по различен начин в различните страни.

Трябва ли да скриете или промените своя IP адрес?

В наши дни повечето от нас са свързани с интернет 24/7. Ето защо не бива да подценяваме огромния обем лична информация и данни, които предоставяме онлайн. Всеки детайл и модел на поведение могат да бъдат свързани с даден индивид чрез техния IP адрес. Дори и да не правите нищо незаконно, това може да ви даде спокойствие, за да знаете, че правите нещо, за да попречите на другите да ви наблюдават и следят по интернет. За щастие е доста лесно да скриете или промените своя IP адрес. Когато направите това, ще бъде много по-трудно за другите да видят кои сайтове сте посетили.

Скрийте своя IP адрес с VPN

VPN (виртуална частна мрежа) криптира целия ви трафик на данни и го изпраща през външен сървър, преди да продължи към своята дестинация. По този начин вие поемате IP адреса на външния VPN сървър, което означава, че вашият истински IP адрес ще остане скрит за външния свят. Следователно VPN ви позволява да излизате онлайн по по-анонимен и по-безопасен начин. По същия начин бихте могли да използвате VPN, за да получите достъп до по-свободен интернет, особено когато вашата страна или някоя от онлайн услугите, които използвате, поставя онлайн географски ограничения. Когато използвате VPN сървър на друго място, например в САЩ вместо в Европа, изведнъж може да имате достъп до уебсайтове, които не сте могли да посетите преди.

Ако искате да скриете IP адреса си, за да защитите поверителността си, Surfshark може да е добър VPN, за да започнете. Surfshark е евтин, но и много надежден. Освен това има много възможности. Ако искате да разгледате уебсайта им, можете да кликнете върху бутона в банера по-долу.

Намерете IP адреса на вашия рутер

Точно като редовната ви интернет връзка, вашият рутер също има IP адрес. Този IP адрес на рутера не е същият като този на вашата интернет връзка. За да промените вашите локални (домашни) настройки на мрежата, ще трябва да влезете в рутера. Повечето маршрутизатори ще ви позволят да получите достъп и да промените настройки, като вашето мрежово име и парола. Обикновено можете да получите достъп до тази област, като въведете IP адреса на рутера в браузъра си. Кратките стъпки по-долу показват как да намерите IP адреса на вашия рутер.

Намиране на IP адреса на вашия рутер в Windows

Можете лесно да намерите IP адреса на вашия рутер в Windows чрез различни методи. Най-бързо е да използвате вградения команден ред:

 1. Натиснете едновременно Ключ за Windows и буквата „R“. Ако клавиатурата ви няма клавиш за Windows, щракнете върху иконата на Windows в долния ляв ъгъл, за да отворите стартовото меню.
 2. Тип “ПМСВ полето, което се появява, и натиснете въведете.
 3. Тип “Ipconfig“В черния екран, който следва, и натиснете въведете.
 4. Ще бъдат показани различни данни. IP адресът на вашия рутер може да се намери зад „Шлюз по подразбиране“.

IP адрес команден ред Windows

Намиране на IP адрес на вашия рутер на Mac (OSx)

Apple направи намирането на IP адрес на рутер на Mac или MacBook (OSx) изключително лесно. Изпълнете стъпките по-долу, за да намерите IP адреса на вашия рутер:

 1. Натиснете и задръжте опционен ключ.
 2. Кликнете върху Wi-Fi икона в лентата с меню на Mac.
 3. Ще видите всички видове данни, свързани с вашата мрежова връзка, включително IP адреса на вашия рутер и Mac адреса на вашата мрежова карта.

IP адрес Router Mac

Намиране на IP адреса на вашия рутер на Android

Когато вашият смартфон е свързан към домашна Wi-Fi мрежа, вашите данни ще преминават през този домашен рутер. Направете следните стъпки, за да намерите IP адреса на рутера, използван от вашия телефон или таблет с Android:

 1. Отидете на Настройки и кликнете върху “Wi-Fi”.
 2. Кликнете върху трите точки в десния ъгъл на екрана.
 3. Кликнете върху “Advanced”.
 4. Превърти надолу. Ще намерите IP адреса на вашия рутер под “IP адрес”.

Намиране на IP адреса на вашия рутер на iPhone (iOS)

Можете да намерите IP адреса на рутера, към който е свързан вашия iPhone или iPad, като изпълните следните стъпки:

 1. Отидете на Настройки.
 2. Изберете Wi-Fi.
 3. Натисни синият кръг с „i“ вътре, което можете да намерите от дясната страна на името на мрежата, с която сте свързан в момента.
 4. Ще видите различни данни, включително вашата мрежа и IP адреси на рутера.

Заключителни мисли

Вашият IP адрес казва много за това кой и къде сте. Уебсайтовете и онлайн услугите използват вашия IP адрес, за да могат да комуникират с вас. Без IP адрес е съвсем невъзможно да сърфирате в световната мрежа. Тъй като IP адрес разкрива вашето местоположение, той може да бъде много вреден за вашата онлайн поверителност, когато споделяте този IP онлайн безплатно. Ето защо често е добра идея да скриете и промените вашия IP адрес ръчно. Ако използвате VPN, например, вашият локален IP адрес ще остане скрит, тъй като използвате IP адреса на VPN за комуникация с други уеб страници. Ще останете много повече анонимни онлайн и вашето местоположение, както и вашите онлайн дейности няма да бъдат видими за всички.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me