Какво е MAC адрес? Къде мога да намеря моята? | VPNoverview

Всяко устройство има MAC адрес, но не всеки знае какво е това. Този MAC няма нищо общо с Apple. В този случай MAC означава Контрол на достъпа до медии. Това е уникален адрес, който се дава на устройство от производителя. MAC адресът понякога се нарича и хардуерен адрес или физически адрес на устройство. Той идентифицира мрежовия адаптер на вашия компютър, лаптоп, таблет или мобилно устройство. Мрежов адаптер или мрежова карта гарантира, че вашият компютър може да се свърже с мрежа. MAC адресът е необходим за устройства в мрежа, за да комуникират помежду си. Освен това гарантира, че вашият маршрутизатор може да изпраща информация до правилното устройство в мрежата.


Каква е функцията на MAC адрес

Мак адресMAC адресите са 48-битови кодове, което означава, че се състоят от поредица от дванадесет цифри и букви. Всеки MAC адрес има уникална комбинация. Това дава възможност да се идентифицира устройство. Интернет картата или адаптерът на вашето устройство излъчва този MAC адрес, за да стане известен на устройствата в обкръжението му. По този начин маршрутизаторът знае къде да изпрати информация.

За илюстрация: ако свържете няколко устройства към рутер у дома, всички устройства имат един и същ IP адрес, но всяко устройство има свой MAC адрес. Поради това информацията може да бъде изпратена до правилното устройство в рамките на мрежа. Това е много полезно и дори решаващо: гарантира, че резултатите от търсенето ви не попадат на лаптопа на вашия съквартирант.

Множество MAC адреси на едно устройство

Едно устройство може да има множество MAC адреси. Това е така, защото MAC адресът не е уникален само за всяко устройство, но и за всяка интернет връзка. Така че имате различен MAC адрес за вашата Ethernet връзка, отколкото за вашата Wi-Fi връзка. Дори когато използвате VPN, ще получите нов MAC адрес за тази интернет връзка. В обобщение, въпреки че вероятно използвате само един MAC адрес на повечето си устройства, може да има много повече.

По-долу можете да видите как изглежда, когато устройството ви има множество MAC адреси. Първо, има MAC адресът на Ethernet връзката, последван от данните на Wi-Fi връзката, която се използва в момента. Последните два блока показват информация за VPN връзки с NordVPN и Surfshark, които бяха използвани на този компютър. Във всички тези случаи MAC адресът може да бъде намерен след „Физически адрес“.

MAC адреси

Къде мога да намеря моя MAC адрес?

Намирането на вашия MAC адрес не е много сложно, въпреки че може да изглежда така. Първо, често можете да намерите MAC адреса на физически стикер на вашето устройство. Обикновено там има само едно число Това може да е проблематично, тъй като сега знаете, че е възможно да имате няколко MAC адреса (защото можете също да имате множество връзки). За да видите точно какъв MAC адрес има текущата ви връзка, трябва да отидете в настройките на вашето устройство. По-долу е описан стъпка по стъпка план за намиране на вашия MAC адрес в Windows, Android и iOS.

Вашият MAC адрес в Windows

Следвайте стъпките по-долу, за да намерите вашия MAC адрес на устройство с Windows. Първото обяснение се отнася конкретно за Windows 10, а вторият метод работи и за по-ранни версии на операционната система. Ще работи подобно на други системи.

В Windows 10 можете да намерите MAC адреса по следния начин:

 1. Кликнете върху лого за връзка в лентата на задачите си.MAC адрес Windows 10
 2. Кликнете върху “мрежа & Интернет настройки“.
 3. Ще се появи нов прозорец. Кликнете върху „Промяна на свойствата на връзката“.MAC адрес Windows 10
 4. Ще намерите вашия MAC адрес точно зад „Физически адрес (MAC)“Под”Имоти“.MAC адрес Windows 10

Забележка: Ако искате да видите всички различни MAC адреси на вашето устройство, можете да щракнете върху „Преглед на вашите мрежови свойства“ вместо „„ промяна на свойствата на връзката “под състояние в стъпка 3.

За всички Window системи можете също да намерите вашия MAC адрес, като следвате тези стъпки:

 1. Натиснете вашия Ключ за Windows и “R” по същото време. Ще се появи следният прозорец:MAC адрес Windows
 2. Напълни “ПМС“И натиснете Добре.
 3. Напишете в “getmac / v / fo списък“В прозореца, който се показва. Не забравяйте да включите интервалите, тъй като без тях няма да работи. След като го въведете, натиснете enter.MAC адрес Windows
 4. Ще видите преглед на всички ваши интернет връзки. Цифрите и буквите, които се появяват зад Физически адрес направете своя MAC адрес.MAC адрес Windows

Вашият MAC адрес на Android

Ако искате да намерите своя MAC адрес на Android, можете да следвате тези стъпки:

 1. Отидете на „Настройки” и натиснете „Относно устройството“.MAC-адрес Android
 2. Докоснете „Статус“.MAC-адрес Android
 3. Ще намерите своя MAC адрес под „Wi-Fi MAC адрес“.MAC-адрес Android

Вашият MAC адрес в iOS

Можете да разберете какъв е вашия MAC адрес на iPhone, като изпълните следните стъпки:

 1.  Отидете на вашите настройки и кликнете върху „Общ“.MAC адрес iPhone
 2.  Сега кликнете върху „относно“.MAC адрес iPhone
 3. Тук можете да намерите своя MAC адрес след „Wi-Fi адрес“.MAC адрес iPhone

Подправяне на вашия Mac адрес

HackerВъзможно е да промените вашия MAC адрес в нещо по-малко разпознаваемо. Това се нарича „измама“. Изкупуването само по себе си не е незаконно. Има обаче хора, които променят своя MAC адрес, за да участват в незаконни дейности анонимно. Хакерите правят това например, така че нещата, които правят онлайн, не могат да бъдат проследени до тях. Редовните интернет потребители може да искат да променят своя MAC адрес, за да използват лиценз с няколко души едновременно или да могат да сърфират анонимно.

Споделяне на лиценз

Някои интернет доставчици и софтуерни компании следят броя на устройствата, използващи тяхната услуга, като гледат техните MAC адреси. Това им позволява да ограничат броя на хората, които могат да използват един абонамент. Някои хора променят своя MAC адрес умишлено, за да получат достъп до услуга, без да достигат този лимит. Това обаче противоречи на правилата на услугата. По същество това е измама и следователно е незаконно. Не препоръчваме да излъжете вашия MAC адрес, за да споделяте лицензи с големи групи хора.

Спрете тракерите

Една от основните причини повечето хора да крият своя MAC адрес е поверителността. В този дигитален свят много компании нетърпеливо се захващат с вашите онлайн данни. Колкото повече знаят за потребителите, толкова повече пари могат да начислят например за насочени реклами. Въпреки че вашата идентичност може да не е свързана директно с вашия MAC адрес, цялото ви поведение при сърфиране може да бъде свързано помежду си. Уебсайтовете и другите страни могат да използват тази информация, за да създадат подробен профил за вас. Ако искате да предотвратите това, може да се наложи да подправите своя MAC адрес. По този начин можете да останете доста анонимни по време на браузване. За щастие, повечето от вашия MAC адрес обикновено не се съобщава на уебсайтове. През повечето време уебсайтовете могат да виждат само вашия IP адрес. Много хора променят своя IP адрес, например, използвайки VPN.

Каква е разликата между IP адрес и MAC адрес?

Много хора често се чудят каква е разликата между IP адрес и MAC адрес. Двете може да изглеждат много сходни, но не са. IP адресът се определя от рутера и се използва всеки път, когато поискате нещо от уебсайт. Поради вашия IP адрес, уебсайтът знае къде да изпрати тяхната информация. IP адресът може да се разглежда като адрес на мрежа на рутер. Всички устройства, които имат достъп до интернет чрез този рутер, имат един и същ IP адрес.

Вашият MAC адрес се различава за всяко устройство. Поради вашия MAC, маршрутизаторът знае на кое устройство да изпрати информацията. По този начин можете да сте в една и съща интернет връзка, но да не получавате взаимно търсения. Това също е хубаво: без MAC, използването на същата интернет връзка като семейство, съквартиранти или дори непознати в Starbucks може да доведе до доста смущаващи ситуации.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map