Какви са правилата и глобите, свързани с изтеглянето? | VPNOverview

„Триенето“ между изтеглящите торенти и продуценти на музика, филми и други медии беше тема на много противоречия през последните няколко години. Началото на този брой обаче може да се проследи до преди повече от две десетилетия.


Napster за пръв път влезе в интернет през 1999 г. като услуга за партньорска поддръжка (P2P) за споделяне на музика онлайн. Той избухна в популярност, като натрупа 80 милиона потребители само за няколко години. Всъщност беше толкова популярно, че музикалната индустрия предприе действия за затварянето на Napster през 2001 г. Оттогава Конгресът на САЩ и други законотворчески органи действат за създаване и налагане на ограничения за това, което може да бъде изтеглено или споделено онлайн. Тези закони уточняват кои изтегляния са незаконни и какви глоби могат да бъдат изправени потребителите за нарушаване на тези закони.

В наши дни пословичната война на влекачи между качващи и изтеглящи торенти е по-концентрирана около торент платформи като The Pirate Bay и RARBG. Освен това, възходът на музикални и видео развлекателни услуги като Netflix и Spotify също означава, че хората имат и други достъпни и удобни средства за консумация на най-новото видео / музикално съдържание. Все още обаче има много хора, които прибягват до изтегляне на торенти.

Освен това има още нещо относно изтеглянето, което не се е променило: непознаването на закона не оправдава никого от наказание, така че е по-добре да знаете кои действия могат да бъдат незаконни при изтегляне на съдържание онлайн и какви наказания може да се сблъскате. Ето защо ще ви разкажем всичко за това в тази статия.

Законът за авторското право на цифровото хилядолетие

Мадам СправедливостПрез 1998 г. Съединените щати приеха изменение на дял 17, законът, който се занимава с въпросите на авторското право. Целта на Закона за авторското право върху цифровото хилядолетие (DMCA) беше да актуализира закона за авторското право, за да се справи с цифровите технологии. Вероятно сте най-запознати с DMCA, тъй като го виждате, когато откриете, че видеоклипът в YouTube е свален за нарушение на акта. Освен това можете да го видите понякога, когато търсите пълен филм в Google, в долната част на страницата.

Какво казва DMCA за изтеглянето?

DMCA по същество се състои от три основни елемента.

Първо, той забранява създаването и разпространението на технологии, създадени с цел заобикаляне на мерките за защита на авторските права. Второ, тя налага по-строги наказания за хората, които нарушават нечии авторски права. И накрая, DMCA ограничава отговорността на доставчиците на интернет услуги и собствениците на уебсайтове и платформи, когато съдържание, нарушаващо авторски права, се качва или изтегля от потребител на тази платформа. За целите на тази статия главно последните две точки са много важни.

Като част или по-скоро като условие за тази намалена отговорност, ако интернет доставчик или уебсайт открие нарушаване на авторски права, те се съгласяват да свалят съдържанието. Това се случва и когато компанията бъде уведомена за съдържание, което нарушава авторските права. Когато например притежателят на авторски права намери видео в YouTube, за което смята, че нарушава правата им, може да поиска услугата да го свали. Когато отидете да заредите тази страница и видите известието, че YouTube е премахнал видеоклипа за нарушения на DMCA, обикновено това се е случило. По този въпрос най-добрият интерес е YouTube или която и да е друга платформа. В крайна сметка, ако премахнат съдържанието, те не могат да бъдат подведени под отговорност.

DMCA глоби

Наказанието за нарушения на DMCA може да включва както граждански, така и наказателни наказания. Ако бъде признат за виновен, от лице може да се изисква да заплати до 2500 долара действителни щети за всяко нарушение. Повторните нарушители могат да бъдат изправени до утрояване на тези щети. Наказателните наказания включват глоби до 500 000 долара и до пет години затвор за първото престъпление. Повторните нарушители са изправени до до 1 милион долара глоби и до десет години затвор. Съдът вероятно ще разреши и разпореждане срещу виновните, за да го предпази от по-нататъшни нарушения в бъдеще.

Законът за NET

Законът за NET е кратък за Закона за без електронни кражби. Този закон беше приет през 1997 г. и е опит за управление на онлайн пиратството. Пиратството е, когато съдържанието, защитено с авторски права, се копира и разпространява, независимо дали е за пари или безплатно. Законът за NET има за цел да ограничи пиратството на музика, видео игри, филми и софтуер.

По-малката и по-голямата категория

Законът за NET е разделен на две категории. По-малката категория криминализира нарушаване на авторски права на материали със стойност най-малко 1000 долара. По-голямата категория включва печалба от материали, защитени с авторски права, най-малко 2500 долара и включва най-малко 10 копия на материал в рамките на 180 дни. Обърнете внимание, че по-ниската категория не изисква нарушителят да е реализирал печалба от материала. Трябва също да се отбележи, че стойността на материала е кумулативна. Ако нарушителят качи песен, която е изтеглена 100 пъти, всяко изтегляне ще добави към стойността, отчетена срещу него или нея.

НЕТ Закон за глоби

Наказанието за по-малката категория включва глоби до 100 000 долара и до една година затвор. За по-голямата категория Законът за NET предвижда наказания до 250 000 долара и до пет години затвор. Освен тези наказателни санкции, притежателят на авторските права може да иска граждански искове за стойността на съдържанието, защитено с авторски права.

Законът за компютърните измами и злоупотреби

Законът за компютърните измами и злоупотреби (CFAA) е предназначен да насочи конкретно към хакерство. Въпреки че е приет първоначално през 1986 г., законът е променян многократно. Най-новите промени го внесоха в Закона за правоприлагане и реституция за кражба на идентичност. Законът дава на федералното правителство много широки правомощия за противодействие на всяка компютърна дейност, която смята, че може да застраши правителството, банковото дело или бизнеса.

Въпреки че е създаден специално за хакерство, този закон в най-широкото си тълкуване може да се използва за насочване към незаконно изтегляне на информация. Дейността в деянието може да се използва и за наказание на тези, които не са пряко замесени в подобни престъпления. Например, ако вашият приятел незаконно изтегли музика или видеоклипове и ги предаде на вас, CFAA може да се използва, за да ви накаже.

CFAA покрива също и неправомерен достъп или използване на компютър или компютърна услуга. Това означава, че ако използвате софтуер или уебсайт по начин извън условията на услугата, за които сте се съгласили, може да бъдете таксувани по CFAA. Например, Facebook забранява използването на услугата му с невярно име. Ако създадете акаунт, който не използва истинското ви име, технически нарушавате CFAA.

Глоби за CFAA

Има много различни наказания за нарушаване на различните части на CFAA. Първо престъпление обаче може да бъде наказуемо с до пет години затвор и глоби. Някои части от CFAA осигуряват наказание доживотно в затвора, ако се считате за повторен нарушител. Глобите могат да варират от няколко хиляди долара до милиони долари.

Кои държави разрешават и налагат глоби за изтегляне?

Досега основно се фокусирахме върху законите относно изтеглянето в Съединените щати. Съществуват обаче и други държави, в които можете да се сблъскате с огромна глоба и наказание при изтегляне на материали, защитени с авторски права. За да ви дадем представа за ситуацията в други страни по света, ние включихме полезна таблица по-долу, която ви показва някои държави, които позволяват и не наказват изтеглянето за лична употреба, някои държави, където можете да получите глоба за изтегляне и някои, които активно налагане на глоби за изтегляне.

Изтеглянето е позволено (за лична употреба)
Изтегляне на глоби (не се налага)
Изтегляне на глоби (принудително)
ПолшаАржентинаБелгия
ИспанияАвстралияФинландия
ШвейцарияБразилияФранция
КанадаГермания
КитайИндия
КолумбияЯпония
ЧехияМалайзия
ДанияНова Зеландия
ЕгипетОбединени арабски емирства
ГърцияВеликобритания
ИранСъединени щати
Израел
Италия
Латвия
Мексико
Холандия
Филипини
Португалия
Румъния
Русия
Сингапур
Словакия
Словения
Южна Африка
Уругвай

В повечето части на Европа незаконното изтегляне може да доведе до глоба или предупреждение от местната полиция. В САЩ и други части на света това също е така. Япония, Индия и Малайзия имат закони срещу незаконното изтегляне. Ако живеете в някоя от тези страни или ще посетите скоро, не забравяйте да получите висока глоба! Потърсете законни начини да гледате филмите си, да слушате музиката си или да играете вашите игри. Обикновено можете да разчитате на услуги като Netflix, Spotify и Steam. Ние знаем, че тези услуги често налагат собствен набор от ограничения, като например гео ограниченията, които Netflix прилага. За щастие обаче има няколко лесни начина да заобиколите тези ограничения. Например, можете лесно да получите достъп до американската версия на Netflix, където и да сте, като промените IP адреса си с VPN.

Важно съобщение: законите могат да се променят. Преди да се включите в изтеглянето, винаги се уверете, че сте запознати с текущите закони на страната, в която сте. По този начин, винаги ще знаете какво е и не е позволено. Това важи и за използването на начини за заобикаляне на географски ограничения; в този случай вие също трябва да се уверите, че прочетете всички потребителски споразумения, които сте обвързани, и действате в съответствие с тях.

Кои държави блокират уебсайтовете за изтегляне?

В някои страни (торент) изтеглянето на уебсайтове като The Pirate Bay не е достъпен поради онлайн геоблокове. Чрез създаването на тези блокове властите се опитват да попречат на цивилните да намерят уебсайтове, от които да изтеглят незаконно съдържание. По-долу сме изброили всички държави, за които се знае, че блокират уебсайтове, свързани с (незаконно) изтегляне.

Държави, в които (торент) уебсайтовете за изтегляне са блокирани:

 • Аржентина
 • Австралия
 • Австрия
 • Белгия
 • Китай
 • Дания
 • Финландия
 • Франция
 • Германия
 • Гърция
 • Индия
 • Индонезия
 • Иран
 • Ирландия
 • Италия
 • Латвия
 • Малайзия
 • Холандия
 • Нова Зеландия
 • Норвегия
 • Португалия
 • Катар
 • Румъния
 • Русия
 • Саудитска Арабия
 • Сингапур
 • Южна Африка
 • Испания
 • Швеция
 • Турция
 • Обединени арабски емирства
 • Великобритания

Какви видове глоби можете да очаквате?

Не всяка държава, която дава глоби за незаконно изтегляне, прави това по същия начин или в една и съща сума. Сумата на глобата може да се различава значително в зависимост от това къде се намирате. В Германия, например, хората, уловени да изтеглят съдържание, защитено с авторски права, могат да очакват глоба между 900 и 1000 евро. Една жена в САЩ беше принудена да плати 80 000 долара за изтеглена песен, което стигна до около 1,9 милиона долара за 24 песни. В някои страни незаконното изтегляне може дори да доведе до затворна присъда, в зависимост от тежестта на престъплението. В Япония може да получите глоба на стойност около 25 700 долара – или да се окажете в затвора до две години.

Не всички незаконни изтеглители ще в крайна сметка плащат цената за действията си. Изпращайки високи глоби само на няколко лица, властите се опитват да покажат колко тежки могат да бъдат наказанията. Те се надяват по този начин да изплашат други нарушители. Реалните последици ще се различават за всеки отделен случай. Ако изтеглите незаконно филм в Япония, няма да бъдете изпратени веднага в затвора, въпреки че има вероятност да се окажете там. Таблицата по-долу дава информация за възможните последици от незаконното изтегляне в различни страни.

Страна
Възможни последствия
БелгияГлоби до 65 000 евро
ГерманияГлоби между 900 и 1000 евро
ФинландияЕдин мъж получи глоба от 2 200 евро
ФранцияДо 300 000 евро и три години затвор
ИндияДо три години затвор
ЯпонияДо две години затвор или максимална глоба от 25 700 долара
МалайзияСредно около 430 евро (преобразувана) за изтеглена песен
Нова ЗеландияГлоби до 15 000 долара
Обединени арабски емирства1.200 долара за „пиратски акт“
Съединени щатиЕдна жена трябваше да плати 80 000 долара за песен за изтегляне (общо 1,9 милиона долара)
ВеликобританияДо три години затвор и глоба от 150 000 британски лири

Крайни съвети

Законите и глобите за незаконно изтегляне могат да бъдат объркващи. Фактът, че потребителите могат да носят потенциална отговорност за дори на пръв поглед невинни грешки, може да направи много хора неудобни при всякакъв вид изтегляния. Тъй като информационната епоха е все още доста млада, законите за нейното управление все още се пишат и може да не представляват добро представяне на справедливостта във всеки случай. Най-добре е да прочетете Общите условия за уебсайтове и софтуер. И внимавайте специално, за да избегнете свалянето на съмнителна законност.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me