Как да управлявате вашите настройки за поверителност на YouTube | VPNoverview.com

Когато гледате любимите си видеоклипове в YouTube, вероятно никога не ви се случва, че YouTube ви гледа назад. Видео услугата следи видеоклиповете, които гледате, за да предостави по-целенасочена реклама. Информацията за вас се събира и анализира, за да се определи по-добре кои сте и какви са вашите интереси. Промяната на няколко настройки в YouTube може да ви помогне да защитите поверителността си, без да ви струва нито една от функциите на услугата.


Как Google печели милиарди от YouTube

Може да мислите за YouTube като своя горна точка за забавни видеоклипове с котки и трейлъри на филми. Но видеото е една от най-търсените части в маркетинга. Изследванията показват, че потребителите са склонни да отделят повече време за гледане на видео, отколкото за четене на реклама. В резултат на това рекламодателите харчат милиарди долари, за да получат поглед върху един от техните видеоклипове. Една от основните компании, които се възползват от това, е YouTube.

YouTube има над 149 милиона зрители всеки месец. Тези зрители консумират средно 1 милиард часа видео всеки ден. С това много хора, които използват услугата, не е чудно, че YouTube успя да донесе приблизително 8 милиарда долара през 2015 г. Но откъде идват всички тези пари?

Как Ви влияе рекламата

Когато мислите за реклами, които ви засягат, вероятно мислите за реклама, която да ви накара да закупите продукт или да гледате ново телевизионно предаване. И макар рекламите да са ефективни при продажбата на своите продукти, те влияят и по много други начини.

Начинът, по който Google е в състояние да спечели милиарди долари от YouTube, е чрез насочени реклами. Тези реклами не се изпращат само на всеки потребител на YouTube, но са внимателно насочени към потребители с определен профил. Всеки видеоклип, който гледате в сайта, всяко търсене на видео, помага на YouTube да създаде по-насочен профил на вашите интереси. Дори данните за колко време гледате видео, в коя точка кликнете върху следващия видеоклип и кои реклами взаимодействате, се събират от YouTube.

С течение на времето профилът ви влияе върху рекламите, които виждате, видеоклиповете, предложени за гледане, и вашето преживяване в YouTube. Личната информация, която смятате за запазена в тайна, се събира от компанията за фина настройка на вашия профил. Поверителността ви е засегната, дори без да го осъзнавате.

Поемете контрола върху настройките за поверителност на YouTube

Въпреки че не можете да блокирате всички реклами от YouTube, дори с рекламни блокери, можете да ограничите информацията, събрана във вашия профил. Чрез коригиране на настройките за поверителност във вашия акаунт в YouTube, можете да ограничите достъпа до вашата информация.

Намиране на контролите за поверителност

Настройки за поверителност на YouTubeНа уебсайта отворете началния екран на YouTube. В горната част в крайния десен ъгъл ще видите иконата на вашия профил. Кликнете върху него, за да покажете настройките.

В приложението YouTube можете да намерите подобен екран с настройки. От началния екран докоснете иконата на вашия профил в горния десен ъгъл.

Кликнете върху „Настройки“ или в приложението, или в уеб страницата.

Тук ще намерите раздела „Поверителност“. Кликнете върху това, за да изведете настройки за поверителност. Екраните са много различни в зависимост от това дали сте в приложението или уебсайта. По-долу ще опишем какво можете да коригирате в настройките на приложението и на уебсайта.

Настройте настройките си за поверителност в приложението YouTube

Има две основни секции, до които можете да се обърнете от тук – историята на вашето търсене и историята на вашите гледания.

Всеки път, когато гледате видеоклип, дори само за няколко момента, той се добавя към историята на вашите гледания. Това е част от данните, които YouTube използва за създаване на вашия профил. Кликнете върху плъзгача до „Пауза на историята на гледанията“, за да спрете YouTube да събира тази информация.

За да изчистите напълно информацията, която Google е съхранил за историята на вашите гледания, кликнете върху „Изчистване на историята на гледанията“ в горната част на екрана. Това ще изтрие всички видеоклипове, съхранявани в историята ви до този момент.

Историята на търсенията е записа, който YouTube съхранява от търсенията, които извършвате в самия YouTube. Това е отделно от всяко търсене, което правите в търсачката на Google или в адресната лента на Chrome. За да спрете YouTube да записва историята на вашето търсене, щракнете върху плъзгача до „Пауза на историята на търсенето“. Можете също да изтриете историята на търсенето си от YouTube, като кликнете върху „Изчистване на историята на търсенията“ в горната част на екрана.

Ако предпочитате да запазите удобството да накарате YouTube да показва историята на вашето търсене и гледане, но искате да изключите конкретен видеоклип, режимът „инкогнито“ е отговорът.

От екрана „Акаунт“ кликнете върху „Включване на инкогнито“. Видеоклипове, търсени и гледани в режим „инкогнито“, няма да се добавят към историята на търсенето или гледането ви. Понастоящем режимът „инкогнито“ е достъпен само в приложението YouTube.

Настройте настройките си за поверителност на уебсайта на YouTube

Тук сте представени с различни опции, отколкото в приложението. Имате възможност да запазите харесваните си видеоклипове частни. Избирането на това ще попречи на другите, които посещават вашия профил, да виждат видеоклиповете, върху които сте кликнали „Харесвам“. По същия начин можете да запазите личните си запазени плейлисти или абонаменти за други канали за видео.

За да контролирате как YouTube показва реклами въз основа на вашия профил, погледнете по-нататък страницата в заглавието на секцията: „Реклами въз основа на моя интерес“. Ще намерите връзка към „Настройките на рекламите в Google“, която ще ви отведе до настройките на рекламите за всички Google, а не само за YouTube.

За да спрете Google от насочена реклама към вас въз основа на вашия профил, щракнете върху плъзгача до „Персонализацията на рекламата е ВКЛЮЧЕНА“. Изключването на тази функция няма да ви попречи да виждате реклами в YouTube и други продукти на Google, а просто ги спира да представят насочени реклами въз основа на вашия профил.

Една проста стъпка за защита на вашата поверителност

YouTube събира огромно количество лична информация за вас, за да създаде насочени реклами. Настройката на вашите настройки за поверителност ще намали обема информация, която YouTube и Google имат за вас. Фактът обаче остава, че тези компании все още знаят повече за вас, отколкото може би искате да ги направите.

Една проста стъпка, която можете да направите, за да подобрите драстично поверителността си, е да използвате VPN услуга. VPN поддържа вашата анонимна информация като действа като посредник между вас и уебсайтовете, които посещавате онлайн. Информацията от вашия компютър се криптира и изпраща до VPN сървъра. Там той се изпраща на сайта и сайтът връща исканите данни на VPN сървъра. Сървърът препраща информацията обратно към вас, криптирайки данните към и от вашия компютър.

Тъй като уебсайтовете, до които имате достъп, работят само с VPN сървър, а не директно с вас, вие оставате анонимни. Поверителността ви остава запазена, докато имате пълен достъп до сайтовете и услугите, които сте оценили. VPN предоставя и други предимства, като например избягване на географски ограничения за стрийминг на видео или защитни стени по време на работа. За да научите повече за това как VPN би могъл да ви бъде от полза, вижте нашия пост за избора на най-добрия VPN за вашите нужди.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me