Как да управлявате вашите настройки за поверителност на Tinder | VPNOverview

Tinder логоTinder безспорно е най-популярното приложение за запознанства в света в момента. От 2012 г. насам можем да прекараме пръст в профилите на близките потребители надясно („аз се интересувам“) или наляво („не се интересувам“). Изчислено е, че около 50 милиона души използват приложението по целия свят. Значението на прекарването на ляво и на дясно дори стана общоизвестно за мнозина. Онлайн запознанствата са най-вече просто много забавно. Приложенията за запознанства позволяват на потребителите да се срещат с други хора, докато седят на дивана в хола си. В същото време обаче има няколко рискове за поверителност, свързани с използването на тези приложения. Винаги е разумно да знаете това.


Тази статия няма за цел да предизвика паника или да попречи на хората да използват приложения за запознанства. Ние обаче искаме да ви помогнем да се защитите възможно най-добре срещу всякакви рискове за личната ви поверителност. За да сте сигурни, че използването на приложения за запознанства като Tinder остава забавно, съветваме ви да вземете няколко предпазни мерки. Например, никога не използвайте снимката на потребителския си профил в Twitter или Instagram на Tinder, бъдете внимателни и внимавайте, когато планирате среща, не споделяйте твърде много информация за себе си, не съобщавайте за някакво подозрително поведение и използвайте VPN, когато е възможно.

Какви са рисковете за поверителност при използването на Tinder?

Вашата дейност може да бъде наблюдавана

Вашата дейност в Tinder може да не е толкова лична, колкото си мислите. Доклад на компанията за киберсигурност Checkmark споменава две основни уязвимости в приложенията на Tinder iOS и Android. И двете уязвимости засягат въпроса за недостатъчното криптиране. Един от проблемите е, че приложението не използва защитения HTTPS протокол за криптиране на снимки на профили. В допълнение, различни данни се изпращат от сървърите на Tinder за премествания вляво и вдясно.

В резултат на това, докато текст като имена и лична информация е криптиран, снимките на профила на Tinder не са. Това означава, че е възможно хакерите да наблюдават вашата активност и да виждат кои снимки на профили гледате. Те могат да направят това чрез прихващане на трафика между вашето мобилно устройство и сървърите на Tinder. Освен това хакерите могат да използват данните от сървърите на Tinder, за да определят дали сте прекарали надясно или плъзнете наляво върху снимка. За да могат хакерите да ви прихванат, те трябва да са в същата Wi-Fi мрежа като вас, а обществените мрежи са най-уязвими.

Въпреки че е малко вероятно хакерът да пресече данните ви в Tinder да доведе до кражба на самоличност, все още има последствия за потребителя, които могат да доведат до това. Това е особено вярно в страни с отрицателни възгледи за запознанства, хомосексуални връзки и интимни отношения извън брака.

Други потребители могат да намерят вашето местоположение

Маркер за местоположение на смартфонЗа съжаление, когато използвате Tinder вашето местоположение може да бъде видимо за други потребители. Данните за обработка на местоположението на Tinder се случват от страна на клиента. Данните за местоположението на съвпадащи потребители в радиус от 25 мили се изпращат до устройствата на потребителите и са изключително точни. През юли 2014 г. бе разкрита уязвимост на сигурността по отношение на начина, по който Tinder изпраща координати за ширина и дължина на устройствата на потребителите. Уязвимостта означаваше, че всеки с основни познания по програмиране може да намери координатите на вашето местоположение. Той също така повишава риска на потребителите да бъдат засечени от хищници, които използват приложението Tinder.

Tinder отстрани тази уязвимост, като замени координатите с мерки за разстояние, затруднявайки, но не и невъзможно потребителите да разкрият местоположението ви.

Tinder съхранява вашите лични данни

Политиката за поверителност на Tinder гласи, че вашите данни могат да се използват за рекламни цели. Продължава да се казва, че „не трябва да очаквате, че вашата лична информация, чатове и комуникации винаги ще останат защитени“. На практика това може да преведе до стотици страници данни.

През 2017 г. френската журналистка Джудит Депортайл поиска от Тиндър да освободи личните й данни и остана шокирана, когато Тиндер й изпрати 800 страници от личната си информация. Делото на Deportail не е необичайно, тъй като Tinder разполага с огромни количества данни за всички свои потребители. Видовете информация, която Tinder придобива, включва вашето местоположение, Facebook харесвания, връзки към снимки на Instagram (дори ако акаунтът е изтрит), Tinder разговори със съвпадения и колко приятели във Facebook имате.

Важно е да запомните, че когато разговаряте с някой над Tinder, вие разкривате информацията си в приложението в допълнение към човека, с когото разговаряте.

Вашата активност на Tinder може да бъде видима във Facebook

Ако решите да се регистрирате с Tinder с вашия акаунт във Facebook, имайте предвид, че ще трябва да предприемете стъпки, за да гарантирате, че вашата активност на Tinder не се вижда във Facebook. Когато се регистрирате за Tinder с Facebook, приложението получава пълен достъп до вашия Facebook профил. След това изтегля данни от потребителския ви профил, за да получи вашите снимки, местоположение и интереси, които да ви помогнат да се свържете с хората във вашия район. Недостатъкът на тази интеграция е, че може случайно да разкриете, че използвате Tinder на всички свои приятели във Facebook. Съществува и риск някой, когото срещнахте в Tinder, да ви намери във Facebook и да се свърже с вас там. Ако се регистрирате с Facebook, ще трябва да коригирате настройките си за поверителност, за да избегнете това. Друга възможност е да се регистрирате за Tinder, като използвате номера на мобилния си телефон.

Опасности в ежедневието

Tinder е и остава онлайн услуга за запознанства. Това означава, че независимо от това как използвате приложението, ще влезете в контакт с непознати. Вероятно няма да знаете абсолютно нищо за тези непознати, така че винаги има вероятност да бъдете сом. Въпреки че това може да звучи страшно, не е напълно неочаквано. Все пак искаме да ви информираме за различните опасности, които дебнат в Tinder. Това не означава, че самото приложение е опасно, но хората злоупотребяват със съществуващата социална мрежа, която Tinder може да предложи.

„Ръководство за проследяване на Tinder“

дебнещ в храститеНа множество форуми и уебсайтове хората говорят за „Ръководство за дебнене на Tinder“. Това беше онлайн ръководство, което ви каза точно как можете да разберете колкото се може повече информация за вашия мач с Tinder. След минути човек може да намери лична информация за над 40% от профилите на Tinder, като проследи например техните акаунти в Twitter, Instagram или Facebook.

Изглежда, че това ръководство е изчезнало от интернет или поне от повърхностната мрежа, но дори и за чуждите хора често е много лесно да намерят информация за вас. Единствените неща, от които те могат да се нуждаят, са вашата снимка на профила на Tinder и вашето име. Чрез Google те биха могли да използват обратно търсене на изображения, за да стигнат до другите ви канали в социалните медии. Споменавате града, в който живеете, работата си или любимия си ресторант там? Тогава всеки с лоши намерения може да използва тази информация, за да ви дебне или изнудва. Някои потребители може да искат да се запознаят малко повече с вас, преди да започнете да се срещате. В такъв случай трябва да се запитате дали е добре, че те могат да научат всякакви неща от личния ви живот без ваше разрешение, просто от Googling.

Tinder и престъпност

Grindr се появява в новините доста често, защото престъпниците са използвали приложението за извършване на престъпления срещу членове на LGBT общността. Някои новинарски сайтове имат цели колекции от статии за дати на Tinder, които се объркаха по най-лошия начин. През 2017 г. американката Сидни Луф беше убита от нейната дата Тиндер. Година преди това костите на жена бяха открити в Мексико Сити. Това беше всичко, което остана, след като мъжът, когото срещна на Тиндър, изхвърли тялото си в солна киселина.

Има безброй други примери за хора, станали жертва на убийство или злоупотреби чрез Tinder. И мъжете, и жените рискуват този риск. Почти във всички случаи една среща в реалния живот след първоначална среща на Тиндър премина изключително много. Подобни престъпления са трудни за предотвратяване на Tinder, тъй като всъщност нито едно от тях не се случва в самото приложение. Ето защо е изключително важно да бъдете предпазливи, когато решите да се срещнете с някого.

изнудване

Не само физическото насилие може да превърне първоначалния мач на Tinder в кошмар. Онлайн изнудване се случва и на редовни. Преди две години едно 20-годишно момче в Холандия сложи край на живота си, след като беше измамени и изнудвано на Tinder. Мъж там се престори на жена и си размени голи снимки и видеоклипове с жертвата. След този първоначален сом мъжът зад фалшивия профил се обърна срещу момчето и го принуди да плати, ако не иска материалът да бъде изпратен на всички негови приятели и семейство. В паника момчето се самоуби.

За съжаление случаите на изнудване като това се случват доста често на Tinder. Тъй като този вид престъпление не се нуждае от среща в реалния живот, киберпрестъпниците лесно могат да се представят като някой друг. Мъж може да потърси няколко снимки в Google и да измисли женски профил на Tinder, за да се насочи към хетеросексуални мъже. По този начин никога не знаете с кого се занимавате.

Как можете да защитите вашата поверителност на Tinder?

Като се имат предвид всички възможни нарушения на поверителността, които могат да възникнат с Tinder, какво можете да направите, за да защитите поверителността си? Има различни стъпки, които можете да предприемете, за да укриете местоположението и самоличността си на Tinder. Ето някои от най-важните:

Бъдете внимателни какво споделяте онлайн

Важно е да вземете предвид последствията, преди да публикувате нещо онлайн или в приложения за запознанства. Дори и да не предоставите пълното си име или информация за контакт, други потребители все още могат да ви идентифицират по друг начин. Например, някой от Tinder може да извърши обратно търсене на изображение, за да провери дали снимката ви се появява някъде другаде онлайн. Ако сте използвали Facebook, за да се регистрирате за Tinder, някой лесно може да намери профила ви във Facebook, тъй като Tinder дърпа снимката на вашия профил от Facebook. За да защитите поверителността си, трябва да използвате различна картина за Tinder, която не съществува другаде в интернет. Също така трябва да избягвате да поставяте името на работното си място или училище във Facebook. Освен това избягвайте да поставяте връзки към Instagram или дръжките на социалните си медии в профила си в Tinder.

Използвайте акаунт на Burner Facebook за Tinder

Популярен начин да отделите профилите си в Tinder и Facebook е да създадете допълнителен акаунт във Facebook, който използвате само за Tinder. По този начин можете да използвате акаунта си във горелката Facebook за достъп до Tinder, като същевременно имате по-голям контрол върху поверителността си. Когато се регистрирате, използвайте временен имейл адрес и използвайте псевдоним за вашия акаунт във Facebook. Също така е добре да качите няколко свои снимки, които не съществуват другаде онлайн. Като вземете тези предпазни мерки, можете да затрудните някой, когото току-що срещнахте на Tinder, да ви намери онлайн.

Настройте вашите настройки за поверителност на Facebook

Независимо дали сте избрали да използвате акаунт във Facebook или не, важно е да коригирате настройките си за поверителност на Facebook. Целта е да запазите вашите мачове от Tinder в онлайн приложението и да им попречите да се свързват с вас през Facebook. Най-добрият начин да направите това е да отидете в раздела за поверителност на Facebook и да промените настройките си на следното:

 • Кой може да вижда бъдещите ви публикации? > Само аз
 • Кой може да види списъка с приятелите ви > Само аз
 • Кой може да ви изпрати молба за приятел? > Приятели на приятели
 • Кой може да ви потърси по имейла си? > Приятели
 • Кой може да ви потърси по телефона си > Приятели
 • Позволете на търсачките извън Facebook да се свързват към вашия профил > Премахнете отметката от квадратчето

Следващата стъпка е да кликнете върху раздела Маркиране и Времева линия във вашите настройки във Facebook. Променете тези опции на следните:

 • Кой може да публикува на вашата времева линия? > Само аз
 • Кой може да вижда маркирани публикации на вашата времева линия? > Само аз
 • Кой може да види какво публикуват другите на вашата времева линия? > Само аз
 • Когато маркирате в публикация, кого искате да добавите към аудиторията? > Само аз
 • Предложения за маркери > Никой

Като направите тези стъпки, можете да гарантирате, че профилът ви във Facebook няма да бъде видим за непознати.

Скрийте приложението си Tinder от Facebook

Тъй като Facebook позволява интеграция с много услуги, включително Tinder, ще трябва да предприемете стъпки, за да скриете приложението си Tinder от Facebook. Ако искате да прикриете факта, че сте на Tinder от приятелите си във Facebook, трябва да отидете на настройките за поверителност на Facebook и да изберете „Вижте още настройки“. От тук трябва да изберете Приложения, да намерите приложението си Tinder и да натиснете опцията „Редактиране“ вдясно на приложението. Отворете Видимост на приложения и публикации и изберете опцията „Само аз“. Това означава, че само вие ще можете да видите достъпа си до Tinder.

Използвайте VPN

VPN на мобилен телефонМного приложения за запознанства не са достатъчно внимателни с данните си. Те използват опасни връзки, като HTTP протокола, за да качват снимки. Това ги прави много уязвими за човека в средната атака. За да сте сигурни, че данните ви за запознанства не попадат в грешни ръце, можете да използвате VPN. VPN създава криптирана връзка между вас и сървъра. По този начин другите не могат да видят вашия IP адрес и няма да знаят какво правите в приложения като Tinder. VPN може да ви помогне да запазите личните си данни лични.

За LGBT общността: използвайте предупреждение за пътници

Наскоро Tinder направи актуализация, която може да помогне за защита на всички членове на LGBT, използващи приложението. С функцията Traveler Alert, приложението сега ви предупреждава всеки път, когато влизате в земя или зона, в която има закони срещу ЛГБТ хората. Всеки път, когато пътувате в такава държава, Tinder ще ви изпрати известие. Ако показвате сексуалните си предпочитания в потребителския си профил, това автоматично ще стане невидимо, докато не напуснете споменатата зона. Освен това можете да деактивирате опцията „Покажи ми на Tinder“ в настройките на приложението за допълнителна сигурност. Ако направите това, вашият профил вече няма да бъде видим за никого. Тъй като някои правителства наказват LGBT контактите и връзките по закон, а приложенията за запознанства понякога се използват за проследяване на LGBT хора, новата актуализация е много необходима и важна.

Подайте сигнал за подозрително поведение

Tinder непрекъснато се опитва да премахва фалшиви профили, престъпници и ботове от приложението си. Можете да им помогнете, като докладвате за всяко подозрително поведение. Ако подадете сигнал за подозрителен акаунт, екипът на Tinder може да проучи и премахне този акаунт. Това може да направи вас и другите потребители по-безопасни. Ето няколко примера за поведение, което нарушава условията на Tinder:

 • Потребители, които искат пари или дарение
 • Потребители, които питат за снимки
 • Деца на непълнолетни, които използват приложението
 • Потребители, които тормозят другите
 • Потребители, които се държат неподходящо след среща
 • Фалшиви профили / сом
 • Спам, опити за продажба на продукти на потребителите

Ако насърчавате някое от споменатите по-горе неща, можете да се свържете директно с Tinder. Можете също така да блокирате потребители, които ви тормозят. По този начин е невъзможно те да се свържат с вас чрез приложението.

Заключителни мисли

Въпреки че Tinder и други приложения за запознанства са изключително популярни, те също представляват риск за вашата поверителност. Уязвимостта в приложението Tinder може да доведе до хакери да шпионират за вашата активност или други потребители на Tinder да разберат местоположението ви. Освен това Tinder събира личните ви данни и интеграцията на приложението с Facebook може също да доведе до нарушаване на поверителността ви. Това са съображения, за които всеки потребител на Tinder трябва да знае. Въпреки че Tinder може да получи достъп до вашите данни, като вземете предпазни мерки, можете да защитите поверителността си до известна степен, когато използвате приложението за запознанства.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me