Как да търсите в интернет анонимно VPNOverview

Много от вашите онлайн действия не са толкова лични, колкото може би си мислите. В наши дни безброй партии се опитват да следят поведението ни онлайн възможно най-отблизо. Нашите доставчици на интернет услуги, администраторите на нашите мрежи, нашия браузър, търсачки, приложенията, които сме инсталирали, платформи за социални медии, правителства, хакери и дори уебсайтовете, които посещаваме, знаят до известна степен – какво правим онлайн. Ако не искате вашият партньор да разбере специалния подарък за рожден ден, който сте поръчали, използването на модула „инкогнито“ ще бъде достатъчно. Ако обаче не искате някой да знае какво правите онлайн, прост режим „инкогнито“ няма да направи.


Искате ли да сърфирате, стриймвате или изтегляте анонимно? Има няколко начина да защитите вашата поверителност онлайн. В тази статия ще ви представим няколко метода и съвети, които можете да използвате, за да останете анонимни онлайн. Ще ви разкажем всичко за ефективността на VPN, прокси сървърите и Tor, всички от които са инструменти, които да ви помогнат да останете под радара.

Съвет 1: Безопасно и анонимно сърфиране с VPN

VPN щитИзползването на VPN (виртуална частна мрежа) е подходящ начин за анонимно сърфиране в интернет. Когато сте свързани с VPN сървър, връзката ви е защитена. Софтуерът гарантира, че целият ви онлайн трафик е криптиран чрез специални протоколи, така че тези данни вече не могат да бъдат четени от други.

Нещо повече, вашият IP адрес остава скрит, защото вие автоматично приемате IP на VPN сървъра, който използвате. IP адресът е идентификационният номер на вашата интернет връзка и може да разкрие вашето местоположение и в крайна сметка вашата самоличност. VPN скрива този IP адрес зад един свой собствен. По този начин уебсайтовете, които посещавате, няма да могат да виждат истинския ви IP адрес и няма да могат да ви идентифицират.

Много VPN доставчици не регистрират вашата активност, докато използвате услугите им. Това е продуктът, който ви обещават: анонимно сърфиране. Тези доставчици предлагат на потребителите си гарантирана анонимност със своите сигурни и сигурни VPN връзки.

Шифрован VPN тунел, който ви защитава от различни групи

Комбинирането на маскиран IP със сигурна връзка гарантира на VPN потребителите, че поведението им в интернет вече не може да бъде проследено от никого. Не всички доставчици на VPN обаче са толкова строги, когато става въпрос за това обещание. Ако искате да анонимизирате вашата интернет връзка, важно е да потърсите надежден и добър VPN доставчик с нулева политика за регистрация. Политика за нулеви регистрации гарантира, че доставчикът на VPN не регистрира нито една от вашите онлайн дейности. По този начин дори правителството не може да накара доставчик да предаде тази информация, защото просто няма какво да дадем. През повечето време е интелигентно да потърсите премиум VPN, тъй като личните ви данни не винаги са в безопасност в ръцете на безплатен VPN доставчик.

ExpressVPN: Надежден гигант

Един пример за надежден VPN доставчик е ExpressVPN. ExpressVPN има голямо количество сървъри по целия свят и предлагат силни опции за сигурност. Ако се абонирате за техните услуги, получавате достъп до софтуер, който защитава всичките ви устройства и работи за Windows, Mac, Android и iOS. Можете едновременно да се свържете с интернет с до пет устройства само с един абонамент. ExpressVPN е изключително подходящ за тези, които искат да могат да сърфират, стриймват и изтеглят с пълна анонимност.

ExpressVPN е много лесен за използване. След като си вземете абонамент, можете да инсталирате приложението и да се свържете със защитен VPN сървър само с няколко кликвания. Приложението ще се стартира на фона на вашето устройство, докато можете да разглеждате и предавате поточно както обикновено, само безопасно и анонимно. Ако искате да знаете повече за този доставчик, моля, прочетете пълния ни преглед на ExpressVPN.

CyberGhost: Лесен за използване VPN

Втори добре работещ VPN е CyberGhost. CyberGhost е удобен за потребителите VPN доставчик, който ви помага да разглеждате анонимно. Те имат голям брой сървъри по целия свят, което прави изключително лесно да намерите сървър, който отговаря на вашите нужди. Техните сървъри ще се уверят, че можете да сърфирате в интернет без ограничения. Можете дори да използвате Netflix и свободно да изтегляте торенти с CyberGhost. Приложението CyberGhost е много лесно за използване и ако имате проблеми да го разберете, CyberGhost също има страхотен екип за поддръжка на клиенти, който ще ви помогне.

Ако има HTTPS алтернатива за HTTP уебсайта, който се опитвате да посетите, CyberGhost ще се увери, че сте автоматично пренасочени към защитената версия на сайта. По този начин можете да разглеждате анонимно и безопасно по всяко време. Прочетете нашия подробен преглед на CyberGhost, за да научите повече за тази VPN.

Съвет 2: Използвайте правилния браузър

Разумно е да се върнете към основите и да се уверите, че тези ще ви помогнат да защитите вашата анонимност. Но кой браузър е най-добрият в този случай? Различните популярни браузъри имат много различни начини за справяне с поверителността на потребителите. Те също имат различни нива на безопасност. В този раздел ще обсъдим няколко добре известни опции на браузъра.

Стойте далеч от Microsoft Internet Explorer и Edge

Лого на Microsoft EdgeКогато обмисляме безопасността и поверителността в мрежата, съветваме ви да не използвате браузърите на Microsoft (Internet Explorer и Edge). Internet Explorer вече не получава никакви актуализации, което прави този браузър много уязвим и излага своите потребители на различни рискове, включително много форми на киберпрестъпност. Microsoft Edge е официален наследник на Internet Explorer и получава актуализации за безопасност. Все пак нивата на поверителност на тези браузъри не са много. Той няма защита от проследяване, която правят другите браузъри. Това и други начини, по които Microsoft липсва по отношение на поверителността, ни водят да ви посъветваме да се държите далеч от Internet Explorer и Edge, ако искате да се съсредоточите върху защитата на вашата поверителност.

Google Chrome: не ходете на Google за поверителност

Лого на Google ChromeБраузърът Chrome поддържа няколко изскачащи блокера и други разширения за браузър, ориентирани към поверителност. И все пак Chrome е собственост на Google, което е лоша новина за поверителността ви. Google печели от това да разполага с възможно най-много данни за своите потребители. Тези данни се използват за показване на персонализирани реклами и за подобряване на търсачката на Google. Много хора критикуват Google по начина, по който се справят с личния живот на хората. Например беше зададен въпросът защо потребителите на Chrome често автоматично влизат в профила си в Google или Gmail. По този начин Google може да проследи цялата ви активност при сърфиране и да я свърже с вас като личност. След това тази информация се синхронизира на всички ваши устройства. Използвате смартфон с Android с приложения като Google Maps? Тогава Google мигновено знае още повече за вас. Ако цените поверителността си, Chrome не е най-добрият избор за браузър.

Safari на Apple върши добре своята работа

Apple Safari логоНапоследък браузърът на Apple Safari се справя много добре по отношение на поверителността. Браузърът видя въвеждането на нови функции, които спират цифровия отпечатък, което прави много по-трудно другите страни да ви следват онлайн. Той също така има интелигентно предотвратяване на проследяване. Това автоматично изтрива бисквитки за проследяване на трети страни, които уебсайтовете поставят в браузъра Safari след седем дни. Поради тази система, уебсайтовете са в състояние да проследяват посетителите за много по-кратък период от време. Освен това, Safari предлага някои полезни разширения, които подобряват вашата поверителност онлайн. Ще се върнем към това по-късно.

Mozilla Firefox: най-добрият и най-известният браузър за поверителност

Firefox логоАко питате нас, Mozilla Firefox е най-добрият „нормален“ браузър за потребителите, които ценят поверителността им. За да стартира нещата, Firefox има няколко функции за защита, като защита срещу фишинг и зловреден софтуер. Освен това, потребителите на Firefox автоматично получават предупреждение всеки път, когато уебсайт се опита да инсталира добавки. Що се отнася до поверителността, Firefox е много сигурен избор, още и защото предлага полезни разширения, които защитават потребителите от всякакъв вид проследяване и нарушаване на поверителността. Тези добавки са по-често, отколкото не, специално за Firefox.

Противно на повечето други браузъри, Firefox е с отворен код. Това означава, че всеки може да провери кода, който съставя софтуера на Firefox. Поради този прозрачен начин на работа, Mozilla не можеше просто да изгради функции за проследяване, дори ако би искал. Някой ще забележи и направи шоу, което би било ужасно за репутацията на Mozilla.

Анонимно сърфиране на следващо ниво: браузърът Tor

Логото на рутера Tor TheionАко наистина искате да разглеждате анонимно, браузърът Tor може да бъде интересна опция. Tor (Onion Router) е онлайн мрежа за кодирана и анонимна комуникация. Tor работи почти същото като другите браузъри като Firefox, Safari и Chrome. Въпреки това, за разлика от другите браузъри, Tor ви позволява да разглеждате напълно анонимно. Мрежата Tor се състои от хиляди сървъри по целия свят. Целият трафик на данни, който преминава през него, се нарязва на малки парченца, които впоследствие се криптират и изпращат през няколко сървъра, преди да се озоват до местоназначението му. Този процес струва време и затова браузърът Tor може да бъде сравнително бавен. Но колкото и да е бавна, тя гарантира, че никой не може да види какво правите онлайн.

Момиче, извличащо интернет файл чрез Tor Nodes

Важна странична забележка при използването на Tor е, че той криптира само част от това, което правите онлайн. Защитени са само интернет трафикът, който минава през браузъра. Услуги като Skype и WhatsApp имат достъп до интернет без използване на браузър. Tor не може да ви предложи защита тук.

Друго, което си струва да се спомене е, че Tor предоставя на потребителите достъп до тъмната мрежа. Сърфирането в тъмната мрежа трябва да се извършва с голямо внимание. Тази „тъмна част“ в интернет не е регулирана, което означава, че има много рискове за вашата безопасност. Например, там е много лесно да стартирате злонамерен софтуер. Ето защо за повечето от нас използването на VPN заедно с браузъра Firefox е по-лесна, по-добра и по-сигурна алтернатива.

Съвет 3: Анонимно сърфиране с прокси

Използването на прокси сървър също осигурява известна анонимност онлайн. Когато използвате прокси, изпращате искане за информация до този прокси сървър, който след това го изпраща на правилния уебсайт. Уебсайтът ще може да вижда само IP адреса на прокси сървъра, а не вашия собствен. Прокси сървърът няма същото ниво на криптиране като VPN. Въпреки че посещаваните от вас уебсайтове няма да могат да виждат директно кой сте, вашият IP адрес и онлайн трафикът все още е много по-лесен за разгадаване, отколкото би било при използването на VPN. Други страни ще продължат да виждат какво правите. Единственото нещо, което ги предпазва от това да знаят вашата самоличност, е IP адресът на прокси сървъра. Това е всичко, защото прокси сървърите не защитават връзката ви.

Лице, свързващо се с интернет чрез прокси сървър

Прокси сървърите се разглеждат най-вече като по-леки, безплатни алтернативи на VPN. Може да отговарят на вашите нужди, но имайте предвид, че нямат същите стандарти за сигурност като VPN.

Съвет 4: Използвайте анонимна търсачка

DuckDuckGoИма и възможност за използване на анонимна търсачка. DuckDuckGo е вероятно най-известната анонимна търсачка. Анонимните търсачки като DuckDuckGo са алтернативи за Google, Bing, Yahoo и други търсачки, които обичат да събират и използват вашите данни. Когато използвате DuckDuckGo, думите ви за търсене и връзките, които сте кликнали, не се проследяват. Освен това уебсайтовете, които посещавате, няма да могат да видят кои думи за търсене сте използвали. Те обаче все още знаят, че сте посетили страницата им. Тази регистрация става чрез вашия IP адрес. Чрез DuckDuckGo можете да търсите в интернет с повече анонимност от обикновената търсачка, но не може да ви предложи пълна анонимност или поверителност.

DuckDuckGo няма същия бюджет и работна ръка като големите бизнеси като Google. Това означава, че представеният резултат от търсенето няма да бъде толкова оптимизиран. Някои обаче казват, че това всъщност е добро за тези, които се фокусират върху поверителността. В крайна сметка DuckDuckGo показва на всички, които въвеждат едни и същи ключови думи, едни и същи резултати от търсенето. Google, напротив, настройва вашите резултати според потребителския ви профил. Неточността на DuckDuckGo показва, че те всъщност се придържат към обещанието си за анонимност. Нашият съвет е да изпробвате DuckDuckGo, за да видите дали ви харесва.

Втора анонимна търсачка е Startpage. Това е удобна за търсене система за поверителност, която черпи своите резултати от търсенето от Google, но не използва проследяване. Препоръчваме ви също да изпробвате този.

Съвет 5: Минимизиране на проследяването с правилните разширения на браузъра

Има много разширения на браузъра, които помагат да се увеличи вашата поверителност и безопасност онлайн. Тези разширения често са лесни за инсталиране и използване. Освен adblocker, мениджър на пароли и разширение на VPN браузър, можете да опитате и конкретни добавки и разширения, които минимизират проследяването.

Поверителност Badger and Ghostery

Поверителност Badger и Ghostery са разширения на браузъра, които откриват и блокират бисквитки за проследяване на трети страни, които се поставят на вашия компютър, докато разглеждате. Блокирането на тези бисквитки предпазва трети страни да ви следват онлайн. Инсталирахте ли Badger за конфиденциалност или Ghostery и посетихте ли уеб страница, която се опитва да инсталира бисквитки за проследяване на трети страни? Тогава тези разширения ще влязат в действие. Добре за вас, лошо за онлайн маркетолозите и много добро за вашата поверителност.

Съвет 6: Внимавайте с Facebook и Google

Известно е, че Facebook споделя личната информация на потребителите си с рекламодатели. Ето защо жените са склонни да получават реклами за женска хигиена в емисията си във Facebook, докато мъжете не го правят. Въпреки това, Facebook предприема тази практика много по-далеч: те също проследяват какво правите, когато не сте на техния сайт. Ако сте търсили автомобилна застраховка онлайн, много вероятно е да видите подходяща реклама във вашата емисия във Facebook. Facebook ви позволява да промените това леко в настройките за поверителност на вашия акаунт. След като промените тези настройки, те може да не показват вече избрани добавки, но пак ще видите добавки. Освен това те ще продължат да събират информация за вас. Чрез техните собствени услуги не е възможно да изключат проследяването им, можете само леко да настроите какво се появява във вашата емисия.

Google също ви позволява да изключите добавяне на персонализация. Отново това не означава, че всички добавки ще изчезнат, нито Google ще спре да следи трафика ви на данни. Като правило можете да кажете, че тези големи компании, които са изградени на база допълнителни приходи, няма да спрат да ни проследяват, освен ако не направим невъзможно, например чрез VPN връзка.

Заключителни мисли

Има различни стъпки, които можете да предприемете, за да защитите по-добре вашата онлайн безопасност и поверителност. Искате ли да сърфирате в интернет анонимно? Тогава това са съветите, които бихме искали да ви дадем:

  • Използвайте Mozilla Firefox или браузъра Tor
  • Използвайте VPN
  • Използвайте анонимна търсачка
  • Минимизирайте проследяването с правилните разширения на браузъра

Ако комбинирате тези съвети, вашата поверителност онлайн вече е много по-добре защитена. Ще можете да сърфирате в интернет напълно анонимно. Използването на прокси също е опция, но това е доста ненужно, ако вече използвате VPN (което е по-добра алтернатива).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me