Как да пазим поверителността си на устройства с Android | VPNOverview

Android мобилен телефонОперационната система Android е най-доминиращата на пазара днес. Android притежава 87 процента от пазара на смартфони. Освен това 66 процента от таблетите използват Android. В Съединените щати това се превежда на над 107 милиона души с Android телефон в джоба си всеки ден. Въпреки че повечето от нас ценят удобството и услугата, предоставяни на нашите телефони с Android, мнозина може да не са наясно с рисковете за тяхната поверителност при използването на тези устройства. Като направите няколко корекции на устройството си с Android, можете да гарантирате, че поверителността ви е по-добре защитена.


Защо се притеснявате за поверителността на Android?

Тъй като Android е най-голямата операционна система за устройства за смартфони, а Google е такова признато име, може да мислите, че няма притеснения относно поверителността при използването на техните продукти. За съжаление, простото четене на политиката за поверителност на Android разкрива много за притесненията на експертите за поверителност.

Декларацията за поверителност на Google разяснява факта, че устройството ви с Android ще събира информация, включително съдържанието на имейли, снимки и видеоклипове. Те също така проследяват как използвате приложения и браузъри на устройството. Освен това Google събира информация за думите за търсене, как взаимодействате с рекламите, на кого се обаждате и колко дълго разговаряте с тях. Android следи местоположението ви чрез GPS, сензорите във вашето устройство и близкия Wi-Fi, кулите на клетките и Bluetooth устройствата.

Цялата тази информация се събира за подобряване на техните услуги. Google особено иска да подобри по-доброто насочване към рекламодателите. Google може да таксува повече, ако те могат да насочват реклами към много конкретни групи хора. По-голямата част от печалбата на Google от Android идва от реклама въз основа на информация, събрана за вас от вашето устройство.

Настройки на рекламите

Поемането на отговорност за настройките на рекламите в устройството ви с Android е една от най-добрите стъпки, които можете да предприемете, за да защитите личните си данни.

Настройки за поверителност android

За да направите това, отидете на настройки на вашето Android устройство. Потърсете „Google“. Може да се намери в личен или системен раздел в зависимост от вашето устройство. Докоснете го, за да покажете настройки, пряко свързани с вашия акаунт в Google.

Настройки за поверителност android

На повечето устройства „Реклами“ се показва в горната част на списъка. Докоснете „Реклами“, за да покажете настройките, свързани с рекламата, насочена към вашия акаунт в Google.

Настройки за поверителност android

На екрана „Реклами“ можете да докоснете „Реклами от Google“, за да бъдете отведени до уеб страница, очертаваща повече информация за това как Google използва вашата информация в рекламата. За да спрете приложенията и услугите на Android да създават персонализирани профили на вашата дейност за рекламни цели, кликнете върху плъзгача до „Отказ от персонализиране на рекламите“. Това спира всички бъдещи профили и спира използването на вашия профил за показване на насочени реклами.

За да отидете още една стъпка, можете да докоснете „Нулиране на рекламния идентификатор“, за да извадите информацията, която вече е запазена във вашия профил, от идентификационния номер, който Google присвоява на вашия акаунт.

Настройки за проследяване на местоположението

Един от най-подлите начини Android да изгради профил на вашите интереси за рекламодателите е чрез проследяване на вашето местоположение. Информацията за това къде отивате с устройството си с Android предоставя важни подробности за вашия живот офлайн, които рекламодателите не биха могли да спечелят по друг начин. В много отношения това може да бъде кошмар за тези, които са загрижени за личния им живот.

Проследявайки къде е вашето устройство Android по всяко време, Google може да определи вашите домашни и служебни местоположения, къде често пазарувате, кой е вашият лекар, къде децата ви ходят на училище и много други частни данни. Това е информация, която обикновено не споделяте доброволно с Google и почти сигурно не бихте искали да споделяте с рекламодатели. Коригирането на настройките на местоположението ви може да помогне за запазване на личните ви данни.

Настройки за поверителност android

В менюто „Настройки“ настройките за местоположение често могат да бъдат намерени в заглавието „Поверителност и безопасност“. Въпреки това, на някои устройства той може просто да бъде намерен в „Местоположение“ или подобно заглавие.

Настройки за поверителност android

В екрана за поверителност и безопасност докоснете „Местоположение“, за да коригирате настройките за местоположение.

Настройки за поверителност android

Тук можете да превъртите през приложенията, които наскоро са използвали информацията за вашето местоположение. Можете да кликнете върху всяко приложение или услуга, за да коригирате разрешение за достъп до настройките на местоположението или да изключите целия достъп до местоположението, като превключите плъзгача в горната част на екрана.

Настройки за поверителност android

Ако докоснете „Подобряване на точността“, ще получите достъп до настройки, които определят местоположението ви по начин, различен от GPS устройството на вашия телефон. Android може да сканира за Wi-Fi мрежи в близост, за да помогне да се определи местоположението ви въз основа на близостта ви до тези мрежи. Android също може да картографира местоположението ви чрез близки Bluetooth устройства, излъчващи във вашия район. Това работи дори ако устройството ви е изключено с Bluetooth. За да запазите местоположението си анонимно, можете да щракнете върху плъзгачите върху едното или и двете, за да „Изключите“.

Настройки за поверителност android

Върнете се в екрана „Местоположение“, докоснете „Метод за намиране“, за да ограничите достъпа до различните средства за локализиране на вашето устройство. Най-малко точният метод за точно определяне е да се ограничи Android да използва само GPS. Изберете този метод за най-висока сигурност.

Ограничаване на разрешенията за приложения

Когато инсталирате което и да е приложение на вашето устройство, то ще се нуждае от разрешение за достъп до определени услуги от вашия телефон, за да активира някои от функциите на приложението. Въпреки че не е необходимо да се съгласите с всички поискани разрешения, някои функции могат да бъдат намалени, ако откажете разрешение. Поради тази причина повечето хора просто се съгласяват с каквото и да е искане за разрешение, което приложение прави при инсталирането.

Много приложения се възползват от този факт, като искат разрешения, които не са необходими за изпълнение на неговите функции. Това може да включва достъп до списъци с контакти, до вашия микрофон, камера или други приложения. Може да е добра идея да преминете през някои приложения, за да проверите предоставените разрешения и може би да отмените някои, които изглежда не се изискват.

Настройки за поверителност android

От менюто Настройки намерете настройката „Приложения“. Това може да е под раздел „Устройство“, „Личен раздел“ или в списък в „Настройки“.

Настройки за поверителност android

В менюто „Приложения“ докоснете „Мениджър на приложения“. Ще се покаже списък с всички приложения, инсталирани на вашето Android устройство. Докоснете всяко приложение, за което искате да проучите разрешенията.

Настройки за поверителност android

Докоснете „Разрешения“, за да коригирате до кои услуги ще има достъп приложението.

Настройки за поверителност android

Ако погледнем приложението за камера, виждаме, че то има достъп до „Камера“ по очевидни причини. Освен това той има достъп до вашето „Местоположение“, за да маркира снимката ви с мястото, на което е направена, ако изберете тази опция. Камерата също има достъп до „Микрофон“, така че можете да използвате гласово управление, за да кажете на телефона си кога да щракне снимката. И накрая, приложението има достъп до „Съхранение“, така че да може да запазва снимките, които правите на устройството си. За да деактивирате някое от тях, превключете плъзгача на „Изключено“.

Въпреки че е очевидно защо камерата се нуждае от достъп до „Камера“, разрешенията за някои приложения може да не са толкова очевидни. Изключването на необходимо разрешение може да осакати приложението ви. Няма нужда да се паникьосвате, ако това се случи. Просто се върнете към приложението и активирайте отново необходимото разрешение.

Вашата поверителност е важна

Независимо дали сте загрижени за запазването на вашата лична информация на устройството си с Android или давате устройство на детето си, проверката на настройките за поверителност е добър начин да гарантирате, че информацията ви остава частна. Тези прости мерки ще ви помогнат да поддържате нивото на поверителност, което е точно за вас.

Друга проста стъпка е да настроите вашата онлайн връзка чрез виртуална частна мрежа (VPN). Тази система може да ви помогне да запазите подробности за вашето местоположение и използване на мрежата анонимно, както и да осигури предимства, като например избягване на географски ограничения за услугите за поточно видео. Научете повече за това как VPN може лесно да ви помогне да осигурите поверителността си онлайн.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me