Браузърът Tor: Какво е това и защо бихте го използвали? | VPNOverview.com

Логото на рутера Tor Theion


Ако се интересувате от поверителност и анонимност онлайн, вероятно сте чували за Tor. За мнозина Tor е основата на истинската свобода в интернет. Но какво е Tor точно? Как работи и защо бихте го използвали? Какви са основните разлики между браузъра Tor и други решения, свързани с поверителността, като VPN или прокси сървър? Прочетете всичко за това в тази статия!

Безопасност Първо: бъдете внимателни, когато започнете да използвате Tor!

Напълно разбираме, че сте въодушевени да експериментирате с всички възможности, които идват с Tor. Някои от тези възможности обаче са с големи рискове. Пример е тъмната мрежа. Tor ви дава достъп до тази тъмна част от интернет, но не бива да се опитвате да получите достъп до нея, без да знаете в какво точно влизате. Ето защо, преди да ви разкажем повече за Tor, ще ви покажем някои мерки, които можете да предприемете, за да сте в безопасност, докато използвате браузъра Tor, особено когато посещавате тъмната мрежа.

Първо, не забравяйте да проверите настройките за сигурност на Tor. Tor използва много ефективна и надеждна система за криптиране на данни, както ще видим малко. Въпреки това, използването на настройките за сигурност на Tor може да направи вашето онлайн изживяване много по-безопасно. Второ, въпреки че това може да е съвсем очевидно за мнозина, важно е никога да не посещавате уебсайтове и да кликвате върху връзки, на които не се доверявате. Разбира се, това е нещо, което трябва да имате предвид, независимо от браузъра и мерките за безопасност, които използвате. И накрая, препоръчваме ви да използвате добра и сигурна VPN или виртуална частна мрежа.

Използвайте VPN, за да сте в безопасност, докато използвате Tor

Използване на VPN едновременно с Tor гарантира, че вашите данни са по-добре криптирани. Нещо повече, VPN също скрива вашия IP адрес, като показва IP на VPN сървъра, който използвате, вместо вашия „истински“, статичен IP адрес. Това означава, че сте много по-безопасни, докато разглеждате. Доставчик на VPN, който препоръчваме за допълнителна безопасност, докато използвате браузъра Tor, е CyberGhost. Този доставчик предлага много надеждна и сигурна система за двойно криптиране, много е достъпна и дори има 45 дни гаранция за връщане на парите. Това означава, че можете да го изпробвате, за да видите дали работи добре за вас, без да се налага да се ангажирате с годишен абонамент.

Какво е Тор?

Екипът зад Tor (The Onion Router) предоставя безплатен софтуер с отворен код, който ви помага да сърфирате в интернет анонимно. Първоначално мрежата Tor е разработена с помощта на американския флот. Мрежата е разработена, за да позволи на ВМС на САЩ и други военни организации да комуникират анонимно онлайн. Тези дни Tor основно съсредоточава вниманието си върху своя браузър и разработването на няколко други инструмента за поверителност, които ще разгледаме накратко по-късно.

Както споменахме по-рано, браузърът Tor изключително допринася за вашата онлайн поверителност и до известна степен вашата сигурност. Браузърът използва огромната световна сървърна мрежа, от която се състои мрежата Tor. Когато използвате браузъра Tor, вашите данни преминават през различни Tor сървъри (или „възли“). Трафикът е силно кодиран и бавно се декодира по един слой в различните възли. Това означава, че който се опитва да ви идентифицира въз основа на вашия онлайн трафик, просто ще се спъне на последния сървър, през който е преминат трафикът ви за данни, „изходният възел“. С други думи: браузърът Tor прави невъзможно или поне много трудно да идентифицира своите потребители.

Момиче, извличащо интернет файл чрез Tor Nodes

За да получите достъп до мрежата Tor, просто трябва да изтеглите браузъра Tor. Всичко, което правите онлайн, докато използвате браузъра Tor, автоматично ще бъде криптирано и „анонимно“ в процеса, описан по-горе.

Един недостатък, който често се посочва, е, че браузърът Tor обикновено е много по-бавен от голата ви интернет връзка. Тъй като вашият онлайн трафик се изпраща през различни възли, вашата интернет връзка ще трябва да извърви дългия път и следователно да стане значително по-бавна.

За какво хората използват Tor?

Въпреки че първоначално разработчиците на Tor създадоха софтуера за военни цели, той се превърна в инструмент, който може да бъде полезен за всички – особено за тези, които имат какво да скрият или по друг начин ще се възползват от анонимността онлайн. Много журналисти и политически активисти използват Tor, за да не бъдат преследвани. Обикновено тези хора живеят в страни, където властите може да ги накажат за мислите и възгледите, които искат да споделят онлайн.

По подобен начин журналистите използват Tor, за да защитят източниците си. Ако източник не иска да рискува да бъде разкрит, те могат да предават чувствителна информация чрез браузъра Tor. На Tor се търсят не само доставчици на информация, но и потребители. Много хора използват браузъра Tor за достъп до съдържание с ограничен достъп, за да заобиколят цензурата и да посетят конкретни уебсайтове. В крайна сметка много страници, като тези в тъмната мрежа, няма да бъдат видими за вас, когато използвате „нормален браузър“, като Safari или Firefox.

Друга добре позната група от хора, които използват Tor, са свирки. Например, един от най-забележителните потребители и поддръжници на Tor е Едуард Сноудън, който разкри документи за класифицирани програми за наблюдение в САЩ. По подобен начин Tor може да се използва от служителите за разкриване на фирмени или държавни тайни или за справяне с незаконни или аморални дейности.

Тъмната страна на Тор

Въпреки че всичко това може да изглежда много положително, не всеки използва Tor за онова, което човек може да нарече „благородна кауза“. Например много хакери и киберпрестъпници използват Tor, за да останат анонимни, докато извършват незаконния си бизнес. Tor е особено полезен за престъпниците, защото осигурява достъп до тъмната мрежа. Тази тъмна част от интернет съдържа множество незаконни мрежи като бившия нелегален пазар Silk Road. Това беше обширна мрежа, в която хората купуваха и продаваха всякакви незаконни предмети, като незаконни наркотици и огнестрелни оръжия. Накратко, много престъпници използват Tor, за да не бъдат хванати, когато се занимават с незаконните си действия.

Tor не се използва само за да спечели анонимност като интернет потребител. С Tor също е възможно да хоствате уебсайтове, които са достъпни само за хора, които използват браузъра Tor. Като такъв, всеки уебсайт, хостван чрез мрежата Tor, няма да бъде индексиран и намерен от популярни търсачки като Google и Bing. Това ги прави част от тъмната мрежа.

Tor законно ли е??

Използването на Tor само по себе си е напълно законно в повечето юрисдикции, особено в “западния свят”. Както споменахме обаче, някои хора използват Tor за незаконни дейности, поради анонимността, която софтуерът помага на потребителите да постигнат. Използването на Tor не прави тези дейности по-малко незаконни. Затова искаме силно да ви посъветваме да се въздържате от подобни практики. За повече информация относно законността на Tor, бихме искали да ви насочим към тази статия по темата.

Ограничения за поверителност и безопасност на Tor

Око на лаптопаТор е полезен, но определено има своите несъвършенства. Сърфирането с Tor не е толкова анонимно, колкото може би се надявате. Въпреки че хората в Tor непрекъснато работят за подобряване на защитата си, техният софтуер в миналото е бил напукан. Tor подчерта, че не тяхната мрежа и система са били нарушени, а по-скоро отделни браузъри. Въпреки това, въпреки че това може да даде спокойствие на потребителите, това все пак показва, че Tor не е перфектен като самостоятелна мярка за поверителност.

С помощта на интернет доставчиците понякога органите на реда могат да разкрият самоличността на потребителите на Tor. Те обаче го правят само избирателно. Когато нещо риболовно се случва, официалните организации могат да изпробват този метод, за да разкрият уебсайт или човек. Докато се придържате към закона, трябва да сте добре. Трябва обаче да осъзнаете, че използването на браузъра Tor, който мнозина свързват с незаконни дейности в тъмната мрежа, може да направи властите по-склонни да се опитат да ви проследят.

Повече поверителност не означава повече сигурност

Поверителността не е непременно еднаква сигурност. Tor не може да гарантира, че ще бъдете в безопасност от кибератаки и киберпрестъпници, докато използвате браузъра си. Мрежата Tor е невероятно трудна за хакване, което се усилва от факта, че кодът й е с отворен код. Същото обаче не важи за вашия браузър, което е сравнително лесно за хакване. Дори атаките на човек в средния стил все още са възможни на Tor с помощта на интернет доставчици. За щастие, разработчиците на Tor са повече от наясно с тези рискове и непрекъснато работят за подобряване на софтуера Tor, за да улеснят потребителите да се защитят.

Ако искате да използвате Tor, винаги не забравяйте да изтеглите последната му версия. Ясно е, че Tor има ограничения, но също така непрекъснато работят за по-добър, по-безопасен софтуер. Ще можете да се възползвате от това само ако поддържате системата си възможно най-актуална.

Tor е браузърът за вас?

За обикновения потребител на интернет анонимността, която Tor предлага, не е достатъчно стимул да започне да използва софтуера. Това е най-вече защото криптирането прави връзката ви значително по-бавна. Освен това, както споменахме по-горе, осъществяването на онлайн наблюдение все още струва време и пари, което означава, че правителствата не могат – и много вероятно дори не искат – да шпионират всеки един от техните цивилни. Те трябва да се съсредоточат върху подозрителното онлайн поведение. Ето защо повечето хора, които прекарват времето си онлайн, да речем, гледат забавни видеоклипове с котки и google най-близкото място за пица, най-вероятно няма да се възползват много от използването на браузъра Tor.

VPN: алтернатива на Tor

VPN на мобилен телефонВъпреки че можете да търсите сравнително анонимно с Tor, браузърът не анонимизира и не защитава всички ваши други интернет дейности. Приложения, които работят извън браузъра ви, няма да бъдат защитени от мрежата Tor. Ако искате да сте сигурни, че цялата ви онлайн активност е криптирана и анонимна, VPN може да бъде по-добро решение за вас. Особено, ако се опитвате да защитите връзката си от киберпрестъпници, когато използвате обществена WiFi мрежа, например, VPN може да ви бъде много удобен.

VPN ви позволява да използвате интернет без ограничения. Помага ви да заобиколите всякаква географска цензура и географски ограничения като цяло, като ограниченията, налагани от Netflix. Освен това, VPN криптира целия ви трафик на данни и се уверява, че можете да разглеждате и изтегляте напълно анонимно. Повечето прилични VPN също имат далеч по-висока скорост на интернет в сравнение с браузъра Tor. Това означава, че потокът, изтеглянето и играта като цяло са много по-лесни и по-малко разочароващи с VPN, отколкото с браузъра Tor.

Съществуват обаче и някои неща, които VPN не може да направи. На първо място няма да ви даде достъп до тъмната мрежа. Ако използвате VPN, докато посещавате тъмната мрежа, тя наистина ви предпазва от злонамерен софтуер, онлайн атаки и други опасности. Второто предимство на Tor пред VPN мрежи е, че Tor е напълно безплатен. Напротив, повечето добри VPN мрежи изискват обикновено малко обезщетение на месец.

Трябва ли да използвам Tor?

Дали трябва да използвате Tor силно зависи от вашите нужди. Tor е безплатен, лесен за използване и обикновено много ефективен софтуер за поверителност. Той ви дава достъп до тъмната мрежа и има няколко опции за защита на вашата онлайн безопасност. От друга страна, Tor е доста бавен и отваря вратата към много, много онлайн опасности. Ако предпочитате бърза връзка, например за стрийминг, изтегляне и игри, препоръчваме VPN. Не се колебайте да разгледате нашия VPN инструмент за прегледи и сравнение, за да видите кой VPN ще отговаря най-добре на вашите желания.

Каква е разликата между Tor и прокси сървър?

Освен Tor и VPN, вие също можете да изберете да увеличите поверителността и сигурността си в мрежата, като използвате прокси сървър. Въпреки това, като цяло, прокси сървърите работят добре само за конкретни цели и ситуации, като например достъп до The Pirate Bay. Дори тогава мнозина ги смятат за по-малко ефективни и по-малко защитени от Tor и добър VPN. Въпреки това, хората често се чудят как прокси се различава от Tor. Ето защо тук ще разгледаме основните разлики.

Какво прави прокси сървърът?

Прокси сървърът, подобен на VPN или Tor, е друг начин да насочите вашия трафик онлайн през различен сървър, който (образно казано) стои между вашия компютър и „целевия сървър“ на вашите данни. Този сървър е прокси сървърът, който ви се предлага от лицето, което го притежава. Настройката, използвана за това, често е доста проста: всеки, използващ услугата, изпраща своите данни през един и същ сървър. Всички тези хора получават един и същ „фалшив“ IP адрес.

Лице, свързващо се с интернет чрез прокси сървър

Защо Tor и VPN ви защитават по-добре от прокси

Хората са склонни да харесват прокси, защото много от тях са безплатни за използване. Това обаче не означава, че пълномощните всъщност са най-доброто решение за вашите проблеми в интернет. Прокси сървърите предлагат само известна степен на анонимност и безопасност онлайн. Например, прокси сървърите обикновено не кодират вашите данни, като Tor и VPN. Освен това, поверителността, която предлага прокси, не е почти толкова надеждна, както, например, добър и сигурен VPN, като например PIA.

Друг недостатък на използването на прокси сървър е, че хостът на сървъра може да вижда точно какво правите онлайн. На теория те дори биха могли да регистрират тази информация, което потенциално ще ви създаде всякакви неприятности. Ето защо, ако имате намерение да използвате прокси сървър, трябва да изберете такъв, който е под контрол на някой, на когото наистина имате доверие. По-често няма да знаете самоличността на собственика, което прави това трудно. Той или тя може да събира вашите данни или дори да инжектира реклами в посещаваните от вас страници за всичко, което знаете. Накратко, прокси сървърът не ви предлага истинска поверителност и сигурност. Поне не по начина, по който Tor или добра VPN биха.

Как да инсталирам Tor?

Убеден, че искате да получите Tor? Инсталирането на Tor на вашето устройство изобщо не е трудно. Следвайте следващите няколко стъпки и ще можете да използвате браузъра Tor след няколко минути.

Етап 1: Отидете на уебсайта Tor и кликнете върху бутона за изтегляне в горния десен ъгъл на вашия екран.

Tor инсталираe бутон за изтегляне

Стъпка 2: Ще намерите на страницата за изтегляне. Изберете вашата операционна система, като изберете една от четирите икони, показани по-долу. Както можете да видите, можете да изберете или Windows, Mac, Linux или Android. Ако искате да изтеглите браузъра на конкретен език, можете да кликнете върху „Изтегляне на друг език или платформа“.

Екранна снимка besturingssystemen ondersteund врата Tor

Стъпка 3: На вашия компютър ще бъде изтеглен файл. Отворете този файл, за да стартирате процеса на инсталиране. Изберете предпочитания от вас език, след което натиснете „OK“.

Тор език

Стъпка 4: Ще се появи настройката за браузъра Tor. Изберете папката за местоназначение (обикновено не е необходимо да променяте нищо тук и инсталаторът автоматично ще създаде нова папка за Tor) и натиснете „Инсталиране“.

Tor инсталирайте

Стъпка 5: По време на инсталационния процес можете да изберете Tor да се стартира автоматично, след като приключите с инсталирането му. Ако не сте направили това, ще трябва да го отворите сами, като потърсите програмата. При първото отваряне на браузъра ще видите екрана, показан по-долу. В повечето случаи можете просто да кликнете върху „Свързване“ и да започнете. В момента обаче сте в страна, която активно цензурира Тор, като Турция, Китай или Египет? Тогава най-добре е първо да кликнете върху „Конфигуриране“. Tor ще ви помогне да конфигурирате браузъра си, за да не се притеснявате толкова от онлайн ограниченията на вашата страна.

Приложението Tor

Стъпка 6: След като приключите с конфигурирането, натиснете „Свързване“ и браузърът ви Tor ще се отвори. Вече можете да използвате Tor безплатно.

Снимка на екрана на браузъра Tor

Други проекти на Tor

orbotОсвен браузъра Tor, Tor има доста други проекти, които всички имат нещо общо с онлайн поверителността. Проектът Tor, както се нарича екипът, непрекъснато работи по начините да защитят онлайн поверителността на своите потребители и да се борят с онлайн свободата. Пример за един от техните проекти е Orbot, което е безплатно прокси приложение за Android устройства. Той използва същата мрежа от възли като браузъра, за да транспортира информацията ви по световната мрежа. Orbot и двете помагат на вашата поверителност онлайн и криптира вашия интернет трафик. Точно като браузъра, само за Android.

OONI

Друг проект на екипа на Tor е OONI и се фокусира върху откриването на онлайн ограничения. OONI, която представлява Отворена обсерватория на мрежовата намеса, следи интернет цензурата по целия свят. От 2012 г. разработва безплатен софтуер, който е предназначен да открива блокиране онлайн. Софтуерът не защитава вашето устройство, нито заобикаля установените от него ограничения. Това е просто средство да получите представа за глобалната ситуация около онлайн ограниченията и цензурата. Можете да научите повече за констатациите на OONI на уебсайта на OONI.

Tor-пратеникНе всички проекти на Tor продължават да се изпълняват. Проектът Tor веднъж създаде програма за чат, която криптира цялата комуникация. Наричаха го Tor Messenger. С тази програма все още можете да използвате всичките си редовни услуги като Google Talk, Facebook Messenger и Twitter, но данните ви в чата ще станат анонимни. Не могат да се съхраняват и дневници, така че вашите съобщения бяха напълно безопасни. Въпреки това актуализациите на Tor Messenger са спрени от април 2018 г., което означава, че софтуерът не е толкова сигурен, колкото преди. Ето защо не препоръчваме да използвате Tor Messenger повече.

Заключителни мисли

Tor е страхотен шампион в света на поверителността онлайн. Нейният браузър предоставя на потребителите свободата да посещават всеки уебсайт, който им харесва, и им предлага известна степен на анонимност онлайн. Тази защита обаче е ограничена до техния браузър и не обхваща цялата интернет активност, както би направила VPN. Нещо повече, Tor често е внимателно наблюдаван от органите на реда, защото нелегитимен бизнес и престъпници често използват браузъра за незаконни дейности. Услугата е безплатна и лесна за изтегляне, но има своите ограничения. Ако решите да използвате браузъра Tor, винаги бъдете внимателни с нерегламентирани уебсайтове и се предпазвайте от злонамерен софтуер с приличен антивирусен софтуер. Също така препоръчваме да използвате други мерки за безопасност в комбинация с Tor, като например добър VPN. Ако се защитите добре и помислите за своя избор, браузърът Tor може да предложи забавно, анонимно и безплатно интернет изживяване.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me