Безопасност на Happn: Как да защитим живота си за запознанства | VPNoverview

Happn лого на приложение за запознанстваHappn обикновено се разглежда като популярна и „по-чиста“ алтернатива на Tinder. Ще ви свърже с хора, с които вече сте се срещали в ежедневието, но обикновено не бихте говорили. Помислете за другите студенти в любимото кафене в петък вечер. С приложението можете лесно да започнете разговор с хора от вашето пряко обкръжение. Приложението стартира през 2014 г. и има над седемдесет милиона потребители по целия свят.


Когато общувате с други хора на такова лично ниво, не искате да изпадате в никакви проблеми. Ето защо е толкова важно да се грижите добре за вашата поверителност онлайн – особено за приложения за запознанства като Happn. Не споделяйте твърде много информация, скрийте местоположението си, когато е възможно, и използвайте приложение за фалшиви местоположения, ако е необходимо. В тази статия ще ви обясним как точно да бъдете в безопасност, докато излизате онлайн. Ще ви дадем и малко информация за рисковете за поверителност на Happn и как те могат да ви повлияят.

Какви са рисковете за поверителност на Happn?

Happn е приложение за срещи. Всеки път, когато пресичате пътеки с друг потребител на Happn, ще видите техния профил в приложението ви (стига да отговарят на предварително зададения ви набор от предпочитания). Щом има съвпадение, което означава, че двамата сте проявили интерес един към друг, ще можете да говорите. Това е забавна система, която ви позволява да се свържете с хора от вашата пряка обстановка. Подобно на Tinder и Grindr обаче, има няколко възможни рискове за поверителност, които може да искате да обмислите.

Връзката на Happn с Facebook

Facebook логоHappn ви позволява да създадете своя акаунт по два различни начина: с вашия телефонен номер или с вашия Facebook акаунт. Опцията, при която използвате телефонния си номер, е скорошно допълнение към приложението. Преди това можете да влезете само с вашия Facebook акаунт. Въпреки че някои може да намерят това полезно, това също означава, че цялата ви информация във Facebook ще бъде свързана с вашия профил за запознанства.

Happn обещава никога да не публикува нищо на страницата си във Facebook, нито ще изпраща известия или покани на приятели. Happen казва, че Facebook Connect се използва само за споделяне на общи приятели и интереси с членовете на Happn, които срещате.

Въпреки това е важно да се отнасяте сериозно към сигурността и поверителността си в мрежата. Освен ако не използвате телефонния си номер за влизане, вашият Facebook профил ще бъде свързан с вашия Happn акаунт. По този начин за Happn е по-лесно да предотврати хората да създават фалшиви профили. Въпреки това, когато свържете двете платформи за социални медии, Happn автоматично ще направи снимки от вашия Facebook профил, за да се покаже във вашия профил за запознанства. Следователно потребителите лесно биха могли да направят обратно търсене на изображения, за да научат повече за вас и да открият вашия Facebook профил. Поради начина, по който е настроен Happn, е трудно да се предотврати това.

Facebook ID изтичане

Happn е имал сериозни проблеми със сигурността с профилите на потребителите във Facebook в миналото. През 2017 г. WIRED разкри, че няколко приложения за запознанства, включително Happn, не защитават правилно поверителността на своите потребители. Фейсбук идентификационните номера на членове бяха изтекли, което означава, че освен тяхното име, интереси и пол, целият им профил във Facebook може да бъде проследен до тях. Хапн тръгна да търси решение. Идеята беше да направят приложението им да работи като прокси. По този начин само информацията, която е трябвало да бъде видяна от другите, е била обществено достъпна.

Happn наруши собствената си политика за поверителност чрез споделяне на лични данни

През 2016 г. Хапн също беше в беда. По това време Съветът на потребителите на Норвегия откри, че компанията нарушава собствената си политика за поверителност. Happn обещава никога да не споделя личните ви данни с някой друг, но се оказа, че така или иначе прави това. Те изпратиха данни до американска маркетингова агенция, наречена UpSight. Споделените потребителски данни включваха информация за предпочитанията на потребителите в приложението, тяхното пълно име, дата на раждане, работно състояние и пол. Освен това беше използвана и информация за свързани акаунти във Facebook. Това означаваше, че Happn активно противоречи на собствената си политика за поверителност, като по същество лъже своите потребители.

В същото време бе открит и друг проблем с приложението. Докато Happn твърдеше, че цялата информация и данни на потребителите ще бъдат изтрити от сървърите им в момента, в който акаунтът бъде изтрит, важи обратното. Някои от бисквитките, включени в инсталирането и използването на Happn, не бяха изтрити. По същество потребителите на Happn не можаха да изтрият приложението напълно от телефоните си. В резултат тяхната информация също не е изтрита напълно от сървърите на Happn.

Премиум потребителите знаят кога сте ги харесали

В Happn ще видите потребителски профили и „харесвате“ ги, отхвърляте ги или им изпращате „чар“. С „харесвам“ или „очарование“, проявявате интереса си към тях. Въпреки това, другият човек ще види вашето „харесване“, само ако реши също да ви хареса. Ако е така, двамата имате „разбивка“ и ще можете да проведете разговор в приложението.

Има обаче начини да заобиколите тази система. Например с премиум акаунт ще видите точно кой ви харесва и кога. Много потребители на Happn решават да получат премията. С други думи, вашите харесвания вече не са частни за хората, с които прекарвате пръст в приложението. Това може да е неудобно или неудобно, ако се страхувате да не бъдете отхвърлени или просто не искате никой да знае, че ги харесвате, освен ако и вас не харесват.

Освен функцията Premium, Crush Time може също да позволи на другите да разберат вашия избор в приложението. В тази игра вие получавате възможността да откриете кои потребители на Happn са ви харесали. Играта ви показва четири различни профила, един от които ви даде „като“. Ако можете да се досетите кой е този човек, автоматично ще бъдете съпоставени и ще можете да говорите един с друг. Колкото по-често играете тази игра, толкова по-лесно ще е да гадаете. Някои профили може да се връщат, което вероятно означава, че са ви харесали. Въпреки че това е много тромав начин да се опитате да разберете кой ви е харесал, това не е невъзможно. Ако предпочитате да запазите харесванията си поверителни, докато другият човек не прояви искрен интерес към вас, това е риск, който ще трябва да вземете под внимание.

Местоположението ви вече не е частно с Карти

Карта с местоположениеПрез 2018 г. Happn представи нова функция, наречена Maps. С Картите потребителите могат да видят къде са попаднали на други потребители на карта. Тези места са доста точни: до 250 метра радиус. Времената, в които вие и другият човек сте били на това място, също се споменават.

Картите правят много по-лесно да намерите хора, които сте срещали в реалния живот в приложението. Попаднахте ли на сладък човек в любимия си клуб? Просто използвайте Maps, за да проверите дали той също има Happn. Ако е така, ще можете да го харесвате.

Това е хубав начин да се свържете с другите, но също така идва с много проблеми за сигурността. Ако можете да видите къде и кога сте попаднали на член на Happn, тези потребители могат да виждат и тази информация за вас. Това прави практики като дебнене много лесни. С други думи: хората, които решат да злоупотребят с функцията на Картите, могат да станат реална опасност за вашата поверителност.

Дебнене: опасностите на Хапн

дебнещ в храститеПосочените по-горе рискове за поверителност могат да доведат до нежелани или дори опасни ситуации. Досега има много малко съобщения за инциденти, случили се на или с използването на Happn. Това обаче не означава, че Happn е напълно безопасен. Винаги е важно да сте наясно с възможните опасности.

Ако членовете на Happn използват приложението по определен начин, това може да им позволи да дебне другите по-афективно. Тъй като Happn активно следи местоположението ви (GPS) и го показва на други потребители при определени обстоятелства, вие сте изложени на риск. The Sunday Mail проучи използването на Happn Maps. В рамките на две седмици изследователите се натъкнаха на един и същ потребител седем пъти. Тъй като можеха да видят точното местоположение на картата, те лесно биха могли да разберат къде живее този потребител. Експертите по киберсигурност заявиха, че това може да създаде сериозни проблеми в бъдеще. Какво става, ако някой от непознатите, на когото случайно се натъкнете на Хапн, изведнъж застане пред входната ви врата?

Как да бъдем в безопасност на Happn

Приложенията за запознанства винаги идват с риск за поверителност и Happn не е изключение. Вече рискувате всеки път, когато разказвате на непознати за себе си. Въпреки това е важно безопасно да използвате Happn и подобни приложения, за да ограничите тези рискове. Ето няколко превантивни мерки, които бихте могли да предприемете, за да увеличите своята безопасност и поверителност на Happn.

Не споделяйте твърде много

Може би този съвет изглежда очевиден, но много хора все още безмислено споделят всякакъв вид лична информация за себе си онлайн. Винаги внимавайте с нещата, които споделяте, независимо дали това е вашата възраст, пълно име, работно място или други лични данни. Това важи както за информацията, която поставяте във вашия Happn профил, така и за разговорите, които провеждате с непознати.

Също така ограничете връзките между вашия Happn профил и другите ви акаунти в социалните медии. Например, Happn ви дава възможност да свържете вашите акаунти в Instagram и Spotify с вашия профил. Това може да бъде полезно, тъй като позволява на други потребители да определят какъв човек сте и къде са вашите интересите. Това обаче създава риск за поверителност: с директна връзка към Instagram всеки непознат може да получи достъп до всички снимки, които сте избрали да споделяте там. Ето защо, винаги внимателно обмислете какво споделяте онлайн и винаги бъдете наясно с връзката между вашия Happn акаунт и профила ви във Facebook, ако сте използвали Facebook, за да създадете своя акаунт..

Ограничете информацията във Facebook

Анонимен лаптоп във FacebookЗа да сте сигурни, че Happn няма достъп до цялата ви информация във Facebook, можете да направите едно от трите неща. Първо, можете да изберете да свържете акаунта си с телефонния си номер вместо с Facebook, което означава, че информацията извън социалните ви медии няма да бъде свързана с вашия профил за запознанства. Това обаче е нещо, което трябва да се уверите в момента, в който настроите акаунта си. По-късно е много по-трудно да промените това.

Второ, можете да създадете втори акаунт във Facebook. Това е възможно, ако използвате различен имейл адрес от този, свързан към вашата „истинска“ Facebook страница. Поставете възможно най-малко информация в този акаунт, след което го използвайте, за да създадете Happn профил.

Третата и последна опция е да ограничите достъпа, който Happn има до вашата информация във Facebook. След като влезете във Facebook, можете да щракнете върху „AppsВ настройките ви. Намери Happn лого и кликнете върху „Изтрий“. Сега влезте в приложението си Happn. А изскачам ще се появи на екрана ви, като попитате коя информация искате да споделите. Тук можете да изберете какво е разрешено да използва приложението. Уверете се, че Happn може да използва възможно най-малко от вашата лична информация, без да прави приложението неработоспособно.

Изключете местоположението си

За да може Happn да работи така, както беше предвидено, приложението постоянно трябва да знае къде се намирате. Само тогава ще можете да видите други потребители на Happn, които са преминали пътя ви. Въпреки това, често това не е наистина необходимо. В някои случаи може дори да стане неудобно. Например, когато сте на конференция за работа, не бихте искали всички там да виждат, че сте в приложение за запознанства.

За да предотвратите неудобни ситуации, можете да включите невидимия режим на Happn. При този режим вашият профил няма да се показва за други потребители в продължение на до осем часа. Това ще ви позволи да решите сами кога хората и няма да могат да ви намерят в приложението за запознанства.

Ако наистина искате да си починете от Happn, можете също да изключите вашия GPS. По този начин Happn няма да може да чете местоположението ви – дори и извън невидимия режим. Ако обаче решите да направите това, трябва да сте наясно, че приложението само по себе си вече няма да работи за вас. Цялата философия на Хапн се основава на опознаването на хората от обкръжението ви. Ако не им предоставите местоположението си, вие също няма да можете да участвате в това.

Използвайте приложение за фалшиво местоположение

Изключването на вашия GPS прави Happn безполезен. Все още ли искате да използвате приложението, но се колебаете дали да споделяте точното си местоположение с другите? Винаги можете да помислите за инсталиране на фалшиво приложение за местоположение, за да излъжете местоположението си. В много случаи това работи и за приложения за запознанства: Happn ще смята, че сте на определено място, което сами сте избрали от карта, вместо къде сте всъщност, например у дома или на работа. Популярни приложения, които могат да постигнат това са Лъжлив GPS GO Spoofer за Android и Фалшиво GPS местоположение чрез iTools за iOS. Сами тествахме фалшивия GPS GO Spoofer и можем да потвърдим, че той работи с Happn.

Основният проблем при подправянето на местоположението ви е, че ще можете да се свържете само с потребители на Happn, които пресичат пътища с това фалшиво местоположение. Няма да можете да видите потребители, които буквално са ви минали на улицата. За да разрешите този проблем до определен момент, можете да изберете фалшиво местоположение, което е сравнително близо до мястото, където се намирате, или обществено местоположение, в което често се оказвате, например любимия ви клуб или ресторант. По този начин все пак ще съвпадате с хората от вашия квартал, без да раздавате действителното си текущо местоположение.

Ако искате да знаете как да инсталирате едно от посочените по-горе фалшиви приложения за местоположение, можете да следвате инструкциите по-долу:

Лъжлив GPS GO Spoofer

Фалшивият GPS GO е доста лесен за инсталиране и се предлага за Android 6.0 и по-нови версии. За да го използвате, преминете през следните стъпки:

 1. Изтегли приложението за фалшиви GPS GO Location Spoofer.
 2. Отворете приложението и докоснете „Активиране на Mock Locations”На първия екран.
 3. Отидете на картата, изберете местоположението които искате да използвате и щракнете върху бутона за възпроизвеждане в долния ляв ъгъл на екрана.
 4. В случай че се появи съобщението „Mock Location са деактивирани или приложението не е приложението Mock Location по подразбиране, моля, разрешете да продължите“, изскача, щракнете върху „Активиране“.
 5. The „Опции за програмисти“Ще се покаже екранът. Кликнете върху „Изберете Mock Location App“И изберете”FakeGPS Безплатно“.
 6. Върнете се и натиснете бутон за възпроизвеждане отново, за да активирате фалшивата настройка на GPS.

Фалшиво GPS местоположение на iTools

Изпълнете следните стъпки, за да излъжете местоположението си в iOS с iTools:

 1. Инсталирай iTools на вашия компютър.
 2. Отворете програмата и изберете „Безплатен пробен период“.
 3. Отидете на „Кутия за инструменти” раздел.
 4. Отидете на „Инструменти за устройства“И изберете”Виртуално местоположение“.
 5. Влез в фалшиво местоположение в текстовото поле на картата и натиснете Enter.
 6. Когато на картата се появи маркер за фалшивото местоположение, щракнете върху „Премести се тук”, За да настроите вашия iPhone на това място.

След като сте готови, можете да се върнете в Happn и да използвате приложението си за запознанства както обикновено, само вашето местоположение в приложението и други потребители ще бъде виртуалното местоположение, което сте избрали.

Включете своя VPN

VPN на мобилен телефонМного приложения за запознанства не обработват данните на своите потребители достатъчно внимателно. Често те използват опасни връзки, като HTTP протокол за качване на снимки. Това ги прави податливи на атаки от човек в средата. За да сте сигурни, че данните ви не попадат в грешни ръце, може би е разумно да използвате VPN. VPN създава криптирана връзка между вас и сървъра. Поради това другите няма да могат да виждат вашия IP адрес и няма да имат представа за вашия трафик на данни – включително всичко, което правите в Happn.

Два VPN, които може да искате да изпробвате, са NordVPN и Surfshark. Тези два са известни със своите сигурни връзки и сравнително евтини цени. С тях няма да защитите само поверителността си в интернет и да защитите данните си, ще можете да ровите в интернет с пълна свобода, тъй като ви позволява да заобиколите всички видове цензура.

заключение

Happn е приложение за запознанства с философия, която е различна от тази на повечето други услуги за запознанства. Въз основа на вашето местоположение можете да се запознаете с други потребители, на които всъщност сте попаднали в реалния живот. Това е забавен и лесен начин да се запознаете с хората. Платформата предлага различни възможности за връзка с потребителите и споделяне на вашите интереси.

Въпреки това трябва да внимавате. Уверете се, че се грижите за поверителността си, като ограничите информацията, която споделяте онлайн, изключете местоположението си, използвайки фалшиво приложение за местоположение или инсталирайте VPN. На всичкото отгоре винаги трябва да внимавате, когато се съгласявате да се срещнете с някого. Уверете се, че приятелите или семейството ви знаят къде отивате, с кого се срещате и кога очаквате да се върнете. Също така е разумно да се срещате на публични и многолюдни места на първа среща. Използвайки тези съвети, ще можете да се насладите на Happn максимално.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me