6 Настройки за поверителност на Windows 10, които трябва да коригирате днес

Драматичните промени в Windows 8 създадоха много противоречия. Windows 10 обаче е все по-популярна операционна система. Най-новата версия вече захранва почти 35% от всички персонални компютри и този брой нараства всяка година. Потребителите на компютри нарастват с разбиране по отношение на проблемите с поверителността и Microsoft забеляза. Microsoft се опитва да бъде по-прозрачна относно промените, които можете да направите, за да защитите поверителността си в операционната система.


Защо Windows е бедствие за поверителност

Поверителност на лаптоп компютър за Windows 10От самото начало Windows 10 предизвика безпокойство сред експертите за поверителност. По подразбиране Windows записва всяко натискане на клавиш и маркира, което правите на устройство, работещо с Windows 10. Ако колега сложи такъв софтуер на вашия компютър, вероятно ще се почувствате нарушени и ядосани. Едва с неотдавнашна актуализация Windows дори ви даде възможност да изключите тази настройка.

Windows също проследява вашето местоположение на всички устройства, които използвате Windows 10 по подразбиране, като частен следовател, който ви изпраща по всяко време. Ако имате таблет, телефон или друго преносимо устройство с Windows, Windows знае къде се намирате. От лекарския кабинет до хранителния магазин, до работа и у дома Windows знае къде се намирате и следи. Това е златна мина на информация за рекламодателите. Данните за местоположение предоставят на рекламодателите достъп до магазините, в които предпочитате да пазарувате, до квартала, в който живеете, и много други.

Кортана слуша

Едно от големите допълнения към Windows през последните няколко години е виртуалният асистент на Cortana. Тази система може да отговори на въпроси за времето, трафика или какво е определението за „натрапчиво“. За да използвате Cortana, трябва да се съгласите да позволите на Windows 10 да ви „опознае“. Това позволява на Cortana да прочете всяко натискане на клавиш и всяка ръкописна бележка, направена на вашето устройство. Cortana може също да слуша вашия глас и да анализира вашата реч. Изключването на тази функция ще деактивира Cortana, но ще възстанови голяма доза поверителност на вашето използване на Windows. Нека да видим как можем да изключим Кортана.

От менюто “Старт” щракнете върху иконата “зъбно колело” за “Настройки”.

настройки за поверителност Windows10

Оттук потърсете иконата във формата на катинар за „Поверителност“ и щракнете върху нея.

настройки за поверителност Windows10

Това е екранът за поверителност на Windows 10. Ще разгледаме няколко настройки, които може да помислите за промяна тук. Междувременно погледнете в лявата колона под „Разрешения за Windows“ и кликнете върху „Реч, мастило“, & напишете “.

настройки за поверителност Windows10

Това е екранът „Запознаване с вас“, който обяснява как Cortana използва и събира тази информация. Неясното твърдение ви уверява, че местният речник помага „да направите по-добри предложения за вас“. Тази слаба увереност не е достатъчна, за да убеди мнозина да предадат личния си живот. Кликнете върху полето с надпис „Изключете речевите услуги и въведете предложения.“ Изскачащ прозорец ще ви предупреди, че това ще деактивира Кортана. Кликнете върху „OK“, за да приемете и Cortana вече няма да може да проследява всичко, което правите в Windows.

Спрете Windows да следва всеки ваш ход

Настройките на местоположението са едни от най-натрапчивите нахлувания във вашата поверителност. Други прониквания в поверителност проследяват вашата активност онлайн, данните за местоположението ви дори проследяват офлайн. Локалните услуги предоставят на Windows 10 достъп до информация за това какво правите, когато не използвате компютъра си. Посетете гинеколог по нов, редовен модел и Microsoft може да анализира информацията, за да предскаже, че сте бременна. Майкрософт може да знае за вашата бременност, преди да кажете дори на най-близките. Осигуряването на вашите настройки за местоположение може да бъде една от най-важните стъпки за поверителност, които можете да предприемете. Нека се гмуркаме, за да видим как можем да коригираме настройките си за местоположение в Windows.

Върнете се на екрана с настройки, погледнете под разрешенията за приложението „Местоположение“, както е подчертано по-горе.

настройки за поверителност Windows10
Изключете настройките за местоположение тук. Под „Услуга за местоположение“ кликнете върху плъзгача, за да изключите настройките за местоположение. Трябва да обърнете внимание, че в горната част на екрана е предупреждение, че всеки човек, използващ това устройство, може да има свои собствени настройки за местоположение. Ако разрешите на някой друг достъп до вашето устройство, Windows може да продължи да проследява този потребител.

По-нататък на екрана можете да видите „История на местоположенията“. Като кликнете върху бутона „Изчисти“, можете да изчистите историята на местоположенията си от това устройство. Тази функция ще изчисти данните само от вашето устройство, а не от сървърите на Microsoft.

Още по-надолу можете да изберете отделни приложения, които използват услуги за местоположение. Можете да изберете да деактивирате отделни приложения, които искате да ограничите достъпа до вашето местоположение. За да ограничите отделните приложения, ще трябва да преминете през списъка и да изключите всяко едно от тях, което искате да ограничите. Някои приложения, включително Cortana, няма да работят без достъп до вашето местоположение.

Настройка на вашите предпочитания за реклами

Microsoft се присъедини към тълпата от доставчици на софтуер, които разширяват потока си от приходи, като продават насочена реклама. За целта Microsoft трябва да разработи подробни профили за вашите интереси и дейности. Рекламодателите ще плащат повече за насочване на реклами към групи хора, които е вероятно да закупят продуктите си. Microsoft прилага идентификационен номер за реклама към всеки потребител. Това помага да проследявате интересите си въз основа на това, което правите на вашия компютър и онлайн. Microsoft използва тези данни, за да изгради профил на вас, който може да се продава на рекламодатели..

На екрана с настройки ще намерите опциите за реклама, както са подчертани по-горе. Майкрософт изглежда, че оставянето на тази настройка ще ви бъде от полза. Те го представят като начин да видите само подходящи реклами. Ако обаче предпочитате да поддържате по-голяма поверителност, щракнете върху плъзгача, за да изключите насочените реклами. Все още ще виждате реклами, но рекламодателите няма да могат да насочват вашия профил.

Microsoft все още проследява вашите натискания на клавиши

По-рано променихме настройките за поверителност по-рано, за да спрем Cortana да наблюдава вашите натискания на клавиши. Не бихте могли да бъдете виновни, че вярвате, че това не позволява на Microsoft да регистрира всеки ваш натиск. Това не е така Тази настройка спира единствено натискането на клавишите ви от Cortana. Microsoft продължава да регистрира натискания на клавиши за всички други услуги на Windows 10. Можете да намерите настройката за регистриране на натискане на клавиши, все още активирана в „Диагностика & обратна връзка’.

На екрана с настройки за поверителност щракнете върху „Диагностика & обратна връзка’. Той е посочен под „Разрешения за Windows“, както е показано по-горе.

настройки за поверителност Windows10

Ако не сте схванали интуитивно това „Диагностика & обратната връзка “ще съдържа ключови настройки за поверителност, не сте сами. Но някои от най-критичните настройки се намират под това странно объркващо име. В близост до центъра на екрана ще видите „Подобряване на мастиленето & въвеждане на разпознаване “. Тук ще видите същото проследяване на данни от клавиатура или чертеж, което се проследява, както беше по-рано в „Реч, мастило, & типизиране “. Необичайно и объркващо е привидно една и съща настройка в две различни менюта, които не са свързани.

Ще установите, че тази настройка остава включена, дори ако сте изключили настройката в другото меню. Кликнете върху плъзгача, за да изключите тази настройка за Windows 10. Това трябва да попречи на Windows да проследява входовете на вашето устройство, независимо дали от клавиатурата или от сензорен екран.

Под диагностичните данни ще видите, че по подразбиране е избрана опцията „Пълна“. Това изпраща както критични диагностични данни на вашето устройство, така и данни за уебсайтовете, които посещавате. Както опциите „Пълна“, така и „Основна“ подчертават, че няма влияние върху сигурността или функционалността на вашето устройство, независимо от това, което изберете. Единствената промяна е дали доброволно да давате данни на Microsoft за уебсайтовете, които посещавате. Изберете опцията „Основни“, за да ограничите този достъп.

Намерете настройката „Персонализирани преживявания“ в долната част на този екран. Това позволява на Microsoft да персонализира Windows 10 въз основа на диагностичните данни, които решите да споделите с компанията. Това включва насочени реклами въз основа на това как използвате устройството. По-конкретно реклами въз основа на уебсайтовете, които посещавате, както се наблюдават в настройката „Пълен“ за споделяне на диагностични данни. Тази насочена реклама остава на място, дори ако сте изключили насочените реклами в предишния екран за поверителност. Просто щракнете върху плъзгача, за да изключите тази настройка тук за Microsoft.

Поемане на поверителност сериозно

Звучи полезно рекламите, които виждате, да бъдат по-уместни. Цената за вашата поверителност обаче не винаги е толкова очевидна. Ограничаването на вашите настройки за поверителност може да доведе до голяма промяна в запазването на личните ви данни. Дори след като предприемете тези стъпки, все още може да имате притеснения. Може да се притеснявате, че Windows 10 и други приложения на вашето устройство все още събират вашата лична информация. Има една проста стъпка, която можете да предприемете, за да увеличите драматично поверителността си: използвайте VPN.

Виртуалната частна мрежа (VPN) помага да направите използването на свързаните устройства по-анонимно. Вместо да се свързвате директно с интернет, вие се свързвате чрез VPN рутера, който може да е на километри от вас. Това ви позволява да сте онлайн, без да предоставяте твърде много информация за себе си.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me