10 уебсайта в Тъмната мрежа си струва да се посетят | VPNOverview

Тъмната мрежа е онази мистериозна част от мрежата, до която повечето хора стигат само с браузъра Tor. Уебсайтове със суфикса „.onion“ хоства скрити услуги, които не са достъпни чрез обикновени браузъри (освен ако не правите много настройки). Браузърът Tor обаче ви дава възможност да посещавате тези услуги, като същевременно ви осигурява слой от анонимност. Когато тъмната мрежа е в новините, тя често е във връзка с незаконни практики. Има безброй истории за „тъмните пазари“, където можете да си купите всичко незаконно, като наркотици, оръжие или фалшиви паспорти. В това има елемент на истина, но доста често тези истории са свръхпечатни, неверни и преувеличени. Обикновено никога не се споменават по-положителните и понякога изненадващо полезни неща, които можете да намерите в тъмната мрежа. Тази статия е посветена на това да покаже, че има и друга страна на тъмната мрежа. Ние дори предоставяме най-актуалните връзки, за да можете да разберете сами. Ако искате да научите повече, можете да посетите нашата страница за тъмната мрежа или да разгледате нашия тъмен уеб речник.


Не знаете как да влезете в тъмната мрежа? Вижте нашето ръководство за достъп до тъмната мрежа!

Съставихме списък на уебсайтове, които можете да посетите, ако се интересувате от тъмната мрежа, но искате да я посетите по сигурен начин. Някои уебсайтове в списъка са доста сериозни, докато други са просто много глупави. Щастливо изследване!

Внимание: Безопасност на първо място при достъп до тъмната мрежа

Ако се осмелите по-нататък в тъмната мрежа, е разумно да вземете някои мерки за безопасност. Тъй като тъмната мрежа е нерегламентирана, съществува повишен риск от заразяване с зловреден софтуер и / или киберпрестъпници след вашите данни. Уверете се, че имате инсталиран антивирусен софтуер и че използвате VPN. VPN криптира и защитава целия ви интернет трафик, като защитава вашата поверителност онлайн и ви предпазва от някои форми на киберпрестъпност. За да започнете, изпробвайте NordVPN. За по-малко от 5 долара на месец NordVPN защитава всички ваши интернет данни с тежко криптиране. Освен това, вие ставате анонимни, когато използвате NordVPN, тъй като вашият IP адрес ще бъде скрит. Това не позволява на другите да проследят вашите онлайн стъпки. NordVPN предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите, така че можете да опитате без рискове.

Ако искате да научите повече за тази част от интернет и как да стигнете до там, можете да посетите нашата страница за тъмната мрежа.

Раздел 1: Търсене

Въпреки че тъмната мрежа не хоства никакви търсачки като Google, все още е възможно да се ориентирате в пейзажа на тъмната мрежа чрез търсачки и директории, ако знаете къде да търсите. Редица от следните сайтове могат да ви помогнат по пътя ви.

1. Скрита Уики

Скритата Уики е мрачна Уикипедия, където можете да намерите връзки към различни уебсайтове в тъмната мрежа. Както може да забележите в тази статия, URL адресите на тъмни уеб страници често са безсмислени. Това затруднява намирането на уебсайта, който търсите. На Скритата Уики те правят много от търсенето на вас. Освен това те предоставят информативни страници по различни теми, които могат да бъдат интересни за четене.

Внимавайте, че не кликвате върху връзка към нещо, което не искате да видите, защото скритата Wiki не само индексира легални уебсайтове. Всъщност има много различни сайтове за „скрити Wiki“. Скритата Уики е била известна като хостинг или поне индексиране на куп педофилски уебсайтове и затова е станала обект на кибератаки от ФБР и Анонимните. Създадени са и много копия и отстъпки на скритата Wiki. Не се изненадвайте, ако попаднете на „Официалната скрита уики“ или „Нецензурираната скрита уики“. Най-добре е обаче да стоите далеч от тези отделни сайтове. Повечето скрити сайтове на Уики до ден днешен предоставят връзки към някои части на тъмната мрежа, които не бихте искали да посетите. Най-добрият начин да се справите с това е просто да се придържате към категориите, които са относително безрискови.

Връзка към скритата Wiki: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page

2. DuckDuckGo

DuckDuckGoDuckDuckGo е търсачка, която се предлага и в повърхностната мрежа. За разлика от други търсачки, DuckDuckGo не събира и не споделя никаква ваша лична информация. Търсачката е идеална, ако искате да бъдете напълно анонимни в мрежата. В тъмната мрежа той се използва, защото показва и .onion уебсайтове. Повечето редовни търсачки за повърхност не индексират .onion уебсайтове. По този начин, обикновена търсачка няма да ви отведе навсякъде в тъмната мрежа, но DuckDuckGo ще.

Връзка към DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

3. Свещ

Този подходящо имена сайт е там, за да ви помогне да видите своя път през тъмната мрежа, образно казано. Candle е търсачка само за тъмната мрежа и функционира в основата си точно като Google, само че тя никъде не е толкова полезна. Тъмната мрежа просто не е проектирана да бъде добре организирана и индексирана. Цялата цел на по-голямата част от услугите в тъмната мрежа е да останат скрити, с изключение на избрана група от хора, които са „в курса“. Ето защо Свещта трябва да се разглежда като второстепенно средство, малка свещ в дълъг тъмен коридор. Търсачката ще ви позволи да видите само малко по-ясно в тъмното, но не много. Също така внимавайте да щракнете върху връзки, които търсачката Candle предлага, тъй като те не са филтрирани за злонамерено или незаконно съдържание. Както винаги, когато сърфирате в тъмната мрежа, проявете здрав разум и оставайте бдителни.

Връзка към Свещ: http://gjobqjj7wyczbqie.onion/

4. Не е зло

Това е друга търсачка в тъмната мрежа. Този сайт е интересен, тъй като изглежда пряко противоречи на неговата собствена мисия, която трябва да бъде „принос към това, което човек се надява, е нарастващ щит срещу тиранията на нетолерантно мнозинство“. Те не приемат дарения и строго забраняват незаконно съдържание като детска порнография, оръжия, наркотици или друго незаконно съдържание.

Това обаче не пречи на сайта да хоства връзки към незаконни скрити услуги. Ако потърсите например „кокаин“, търсачката Not Evil ще намери някои връзки към онлайн пазари, ръководства или сайтове за реферали, свързани с незаконното вещество. Not Evil също така е домакин на услуга за чат, където всеки член може да създаде нова тема. Тези теми варират от нарушени до развратени. Повечето от съдържанието обаче е спам.

Разумно е да се предполага, че хакери, измамници и дори служители на реда могат да бъдат намерени в подобни услуги за чат. Служителите на правоприлагането понякога се впускат в тъмната мрежа в опит да хванат неправомерни лица и дори могат да се опитат да ви подведат в незаконни дейности като част от „операция с меден съд“.

Връзка към не зло: http://hss3uro2hsxfogfq.onion/

5. SearX

Searx е още една търсачка, която можете да използвате както в обикновената, така и в тъмната мрежа. Предимството на SearX е, че можете да направите вашите заявки за търсене невероятно подробни. Можете да търсите файлове, изображения, карти, музика, новини, наука, публикации в социалните медии, видеоклипове и много други. Така че, ако търсите нещо невероятно подробно, SearX е търсещата машина, която ще използвате.

Връзка към SearX: http://ulrn6sryqaifefld.onion/

Раздел 2: Пребиваване

Тъмната мрежа е пълна с изненадващи сайтове. Един от тях е Facebook. Въпреки че не ви препоръчваме да влизате във Facebook за каквато и да е защита на онлайн, поразително е този сайт за социални медии да има такова огромно присъствие в тъмната мрежа.

6. Facebook

Това е огледален уебсайт на истинския Facebook. Създавайки Facebook акаунт през тъмната мрежа, можете да опитате да направите това напълно анонимно. Това обаче изисква много работа, защото, както знаем, Facebook обича да събира всички данни, които може.

По-важното е, че тази огледална версия на социалната мрежа е начин за цензура на правителството. Някои режими цензурират социалните медии или ги правят напълно недостъпни за своите хора. Те правят това, за да елиминират всяка форма на противопоставяне. Използвайки тъмната уеб версия на Facebook, хората могат да се опитат да останат анонимни.

Връзка към огледалото на Facebook: https://www.facebookcorewwwi.onion/

7. BlockChain

Въпреки че биткойните едва сега стават популярни за широката публика, той е валута на тъмната мрежа от години. Няма изненада, че в тъмната мрежа има много сайтове за криптовалута. На уебсайта на BlockChain можете да управлявате вашите криптовалути, както и да ги купувате и продавате.

Освен това можете да проверите как се справят акциите ви, за да видите дали е подходящият момент за покупка или продажба. Тъй като биткойните се използват за закупуване на продукти в тъмната паяжина, не е чудно, че има и виртуален портфейл.

Връзка към BlockChain: https://blockchainbdgpzk.onion/

8. Библиомания

Освен всичко друго, тъмната мрежа е място, където се споделят идеи за голям брой въпроси. Освен това се насърчават интелектуалните разговори. Има много уебсайтове в тъмната мрежа, които предлагат книги или онлайн клубове за книги и Bibliomaniac е един от тях. Обърнете внимание на голямото богатство от знания, ако някой ден се окажете в тъмната мрежа.

Наистина можете да намерите всяка книга на този уебсайт. Внимавайте, че не изтегляте материали, защитени с авторски права, защото това е незаконно.

Връзка към Bibliomaniac: http://mx7rwxcountermqh.onion/ Update: Този сайт е свален офлайн. Ако се съживи или се появи също толкова добър сайт, той ще бъде публикуван на тази страница.

9. Tor Metric

Логото на рутера Tor TheionВ Tor Metric можете да намерите повече информация за проекта Tor. Ако се интересувате от поверителност и как работи проектът Tor, този уебсайт може да ви даде известна представа. Освен това, ако изследвате Tor и тъмната мрежа за училищен проект, този уебсайт може да ви помогне в статистиката. Освен всичко друго, можете да видите колко хора използват браузъра Tor и колко уебсайтове .onion има. Статистиката на потребителите на Tor също може да ви даде добра представа колко активност има в тъмната мрежа, колко скрити услуги съществуват и откъде са повечето потребители в тъмната мрежа.

Някои забавни факти:

  • Само около 6% от потребителите на Tor използват браузъра за достъп до тъмната мрежа.
  • Някои от най-плодотворните потребители на Tor са от страни със сравнително малко население, като Германия или Холандия.
  • Браузърът Tor е изтеглен около половин милион пъти само през 2019 г..

Връзка към Tor Metric: http://rougmnvswfsmd4dq.onion/

10. Скрити отговори

Скритите отговори могат да бъдат описани като тъмна уеб версия на Reddit или Quora. Можете да зададете всеки въпрос, който харесвате, без цензура. Други в общността ще се опитат да отговорят на вашите запитвания. Може да бъде и забавно само да се огледате. Не забравяйте, че това е нефилтрирана част от интернет и може да срещнете разговори, които не искате да виждате.

Това също е чудесно място за задаване на въпроси относно тъмната мрежа, ако сте новак в тази част на интернет. По-безопасна е обаче опцията да посетите някои тъмни уеб-подредове за конкретни въпроси в тъмната мрежа.

Връзка към скрити отговори: http://answerstedhctbek.onion/

11. Сигурно изпускане

Сигурен спадSecure Drop е място, където свирките и журналистите могат да се срещнат. Тъмната мрежа е единственият начин лицата, които подават сигнали, имат шанс да споделят информацията си, без да са сигурни, че ще бъдат проследявани. Злоупотребите имат вредна информация за компания или правителство и се опитват да споделят това с журналисти. Ако направят това в повърхностната мрежа, те вероятно ще бъдат проследени и в някои случаи ще бъдат наказани. Secure Drop е уебсайт на .onion, който защитава неприкосновеността на лицата, подаващи сигнали и журналистите по целия свят. Много важни публикации осъзнаха силата на анонимните сигнални сигнали в тъмната мрежа и зададоха свой собствен SecureDrop URL. Някои забележителни примери включват: Forbes: http://t5pv5o4t6jyjilp6.onion/, The Financial Times: http://xdm7flvwt3uvsrrd.onion/ и Reuters: http://smb7p276iht3i2fj.onion/.

Връзка към сигурно отпадане: http://secrdrop5wyphb5x.onion/

Раздел 3: Електронна поща

Има много доставчици на електронна поща, освен Outlook и Gmail. Разгледайте някои от невероятните услуги, които се предоставят безплатно.

12. ProtonMail

ProtonMail е швейцарска криптирана имейл услуга, която е сред най-добрите от клиентите за електронна поща. Те използват криптиране от край до край и не водят никакви регистрационни файлове. Освен това не е необходимо да им предоставяте лична информация, ако искате да създадете акаунт.

Връзка към ProtonMail: https://protonirockerxow.onion/

13. SecMail

SecMail се превърна в един от най-използваните доставчици на тъмна уеб имейл през последните няколко години. Въпреки че те предоставят само 25 mb на потребител, това е повече от достатъчно за шифровани с PGP съобщения. Това обаче вероятно няма да е достатъчно, ако искате да го използвате като стандартна пощенска услуга.

Връзка към SecMail: http://secmailw453j7piv.onion/

14. Mailpile

Mailpile е друг клиент за електронна поща, който има за цел да предпази имейлите ви от ръцете на другите. Той криптира имейлите ви и можете да съхранявате собствените си имейли, без да се налага да ги споделяте в облака. Друг голям плюс е, че е безплатен софтуер с отворен код.

Връзка към: http://clgs64523yi2bkhz.onion/

Раздел 4: Разни

15. Шахът

На този уебсайт можете да играете игра на безобиден шах с непознат, нищо повече, нищо по-малко, просто шах. Те ви представят обширните правила на играта и като направите прост акаунт, можете да започнете да играете. Уебсайтът има за цел да създаде спокойно място, където любителите на шаха могат да се срещнат.

Връзка към шахмата: http://theches3nacocgsc.onion/

16. Tor Kittenz

Тъмната мрежа има интересна връзка с котките. Известен уебсайт за тъмна уеб котка е Anonymous Cat Fact, но изглежда, че вече не съществува. За щастие, тъмната мрежа е пълна със случайни уебсайтове с котки. На Tor Kittenz можете да видите произволни снимки на котки. Можете да намерите много от тези глупави типове уебсайтове в тъмната мрежа.

Връзка с Tor Kittenz: https://mqqrfjmfu2i73bjq.onion.link/

Внимание

Любопитството е красиво нещо, но не забравяйте, че също уби котката! Може да е интересно да погледнете в тъмната мрежа, но също така е доста опасно. Преди да го знаете, можете да щракнете върху повредена връзка и компютърът ви може да бъде заразен със злонамерен софтуер. Поради тази причина ви съветваме да не ходите там, ако нямате основателна причина за това.

Ако искате да се огледате, уверете се, че имате някои мерки за сигурност, за да се предпазите от всякакви онлайн атаки.

Мерки за сигурност

VPN щит

Посещението на тъмната мрежа не е без рискове, поради което ви препоръчваме да предприемете следните мерки, за да защитите вас и вашето устройство.

На първо място, имате нужда от добър анти-зловреден софтуер. За да предотвратите заразата на вашето устройство с вируси или шпионски софтуер, трябва да инсталирате добър анти-злонамерен софтуер. Този тип софтуер е от съществено значение, дори когато само разглеждате повърхностната мрежа.

Второ, трябва да намерите добър VPN. VPN (Virtual Private Network) е софтуер, който криптира целия ви интернет трафик и скрива вашия реален IP адрес. За да сте сигурни, най-добре е да използвате VPN, така че никой няма да може да види, че посещавате тъмната мрежа. Освен това хакерите в тъмната мрежа няма да могат да проследят вашите действия обратно до личния ви IP адрес. Някои добри доставчици на VPN са ExpressVPN, NordVPN и IPVanish.

И накрая, трябва да използвате здравия си разум. Не кликвайте върху връзки, на които не се доверявате, и не попълвайте никаква лична информация в тъмната мрежа.

Заключителни мисли

Тъмната мрежа звучи загадъчно и може би дори страшно, но някои от .onion уебсайтовете са много светски. За редовните интернет потребители няма наистина добра причина да отидете там. Но ако го направите, може да искате да посетите един от тези 10 уебсайта. Не забравяйте, че в тъмната мрежа има много семенни бизнеси, така че не натискайте нещо, на което не се доверявате.

Използвайте здравия си разум и се забавлявайте да изследвате!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me