10 причини да скриете вашия IP адрес | VPNoverview

Промяна на графиката на IP адреса


Почти всички, които редовно се озовават в интернет, ще чуят за термина „IP адрес“. IP адресът е отпечатъкът на всички ваши онлайн действия. Номерът е уникален за вашата интернет връзка и може да бъде проследен до вас. Ако някой знае вашия IP адрес, той също знае вашия интернет доставчик и дори вашето местоположение. Това може да бъде опасно: вашата безопасност и поверителност в интернет са застрашени. Ето защо много хора предпочитат да скрият своя IP адрес.

Можете да скриете своя IP адрес, като вземете друг IP адрес, който не може да бъде проследен до вас. По-долу ще ви дадем десет причини, поради които много хора крият или променят своя IP адрес. По-важното е да ви кажем как можете да скриете собствения си IP адрес. За щастие не е толкова трудно. Със скрит IP адрес ще можете да разглеждате анонимно, безопасно и свободно.

Contents

Какво е IP адрес?

IP в IP адрес означава Internet Protocol. Това е идентификационният номер на всяка интернет връзка. Когато получите достъп до интернет чрез вашия доставчик на интернет услуги, те присвояват IP адрес на вашата интернет връзка. Този IP адрес е свързан с вашето местоположение. Това означава, че вашият IP адрес е различен, когато използвате домашния си Wi-Fi, в сравнение с интернет връзката на работа.

Има два типа IP адреси: IPv4 и IPv6. Когато се създаде IPv4, общата идея беше, че системата от 32 бита на адрес ще бъде достатъчна, за да създаде уникален адрес за всички интернет връзки в света. Интернет обаче се оказа по-голям хит от очакваното. Поради тази причина беше създаден IPv6. С много повече опции за предоставяне на уникални адреси, IPv6 трябва да предостави достатъчно IP адреси за целия свят.

Къде мога да намеря моя IP адрес?

Откриването на вашия IP адрес не е твърде трудно. Просто отидете на настройките на вашето устройство. Обикновено ще намерите номера под свойствата на мрежата си или като щракнете върху логото на вашата интернет връзка и изберете свойствата там. Номерът зад „IPv4 адрес“ или „IPv6 адрес“ е вашият IP адрес.

Ако имате проблеми с намирането на вашия IP адрес на компютъра си, винаги можете да вземете до интернет. Има много уебсайтове, които ще ви покажат вашия IP адрес. Просто google „Какъв е IP адресът ми“ или нещо подобно. Дори доставчиците на VPN често имат раздел в горната част на страницата си, който показва вашия IP адрес. Те правят това, за да илюстрират, че всеки има достъп до него, така че може би е добра идея да го прикрие.

Причини за скриване на вашия IP адрес

Ако вашият IP адрес е видим за почти всеки, вашата поверителност и безопасност са застрашени. Това може да звучи като голямо изявление, но това определено не е неоснователно. Ето десет причини, поради които може да искате да скриете своя IP адрес:

Причина 1: Посетете уебсайтове, без да разкривате самоличността си

Смартфон за анонимностУебсайтовете събират много информация за вас, когато ги посещавате. Те изграждат профил на вашето поведение на уебсайта си и понякога дори имат достъп до информация, която хвърляте на други уебсайтове. Те събират тази информация, като свързват вашите онлайн действия с вашия IP адрес. Така вашият IP се превръща във вашия цифров отпечатък.

С цялата информация, която уебсайтовете са получили за вас, те могат да ви показват съдържание и дори реклами, които са специално пригодени за вас. Уебсайт, който се опитва да ви продаде нови велурени ботуши, след като сте търсили елегантни обувки за обувки, не е случайност. Вашето местоположение може да се използва по подобен начин. Изскачащ прозорец като „Щракнете тук, за да намерите най-евтините iPhone в Италия!“ може да се използва, за да привлече вниманието ви, ако сърфирате в интернет по време на почивката си в Рим. Тези съобщения са фалшиви, но илюстрират как уебсайтовете активно ви „шпионират“.

Ако скриете своя IP адрес, уебсайтовете ще имат много по-трудно време да създадат профил на вас. Никога не знаете какво биха могли да направят уебсайтовете с информацията, която те събират, което прави защитата от зрители още по-важна. С VPN уебсайтовете ще виждат само случаен IP адрес, който непрекъснато се променя. Освен това няма начин уебсайтовете да следят вашите онлайн действия. Ще можете да разглеждате анонимно. Ще ви разкажем повече за VPN и други решения по-нататък в тази статия.

Причина 2: Достъп до Netflix и други поточни услуги, където и да сте

Някога опитвали ли сте достъп до Netflix в друга държава? Ще откриете, че наличното съдържание ще се различава от това, което сте свикнали. Поточните услуги, като Netflix, често поставят географски ограничения за техните услуги. Това означава, че някои (или всички) от тяхното съдържание се виждат само в избрани страни. Например услугите за стрийминг на повечето национални телевизионни канали са достъпни само за хора в тази конкретна страна. Това често означава, че не можете да гледате любимото си шоу или футболен мач, когато сте в чужбина. Услугите за стрийминг знаят къде се намирате, като проверявате местоположението на вашата интернет връзка чрез вашия IP адрес. Скривайки и променяйки своя IP адрес, ще можете да заобиколите всякакви географски ограничения, давайки ви достъп до Netflix и други поточни услуги, сякаш сте в друга държава.

Причина 3: Защитете се от шпиони и хакери

HackerШпионите и хакерите (с черна шапка) биха се радвали да получат ръцете си на вашия IP адрес. С вашия IP адрес хакерите могат лесно да открият вашето местоположение и самоличност. Подобно на уебсайтовете, хакер може да проследява вашите действия. Ако този хакер има лоши намерения, той може да използва тази информация срещу вас. Тук могат да се направят много възможни щети: помислете за престъпления като кражба на самоличност. Когато скриете своя IP адрес, вие поемате обратно контрол. Хакерите няма да видят вашия IP адрес, а само невярно IP, което не може да бъде проследено до вас. Те няма да знаят кой или къде сте, което прави много по-трудно да направите вреда. Ако използвате VPN, за да скриете IP адреса си, можете дори да попречите на хакерите да виждат изобщо някое от вашите онлайн действия.

Причина 4: Използвайте обществени Wi-Fi горещи точки

Хакерите с лоши намерения са също толкова голям проблем в пряката ни среда. Обществените Wi-Fi мрежи често са насочени от хакери, защото по принцип не са много безопасни. Нахлувайки в обществена Wi-Fi мрежа, хакер може да получи достъп до много устройства с един замах. А хакерите са навсякъде около нас: престъпник с черна шапка може да седи на две маси от вас в Starbucks, опитвайки се да проникне в устройството ви, докато отпивате своя Chai Latte. Ето защо е важно да скриете местоположението и идентичността си, когато използвате обществени точки за Wi-Fi. По този начин ще имате различен IP адрес от Wi-Fi, като ви пази. Най-добрият начин да се защитите е да използвате VPN. Софтуерът за VPN ще скрие както вашия IP адрес, така и всички ваши онлайн действия, като ги криптира.

Причина 5: Достъп до географски блокирани уебсайтове и съдържание

Въпреки че понякога мрежата изглежда като бездънна информация, има ограничения за това, до което можете да получите достъп. В някои страни правителството ограничава достъпа до определени уебсайтове. Този тип цензура контролира кои уебсайтове и каква информация жителите на дадена държава могат да виждат онлайн. В много отношения тези ограничения са подобни на геоблоковете, използвани от стрийминг услугите. Променяйки вашия IP адрес, можете да се преструвате, че сърфирате в мрежата от друго място в друга държава. Ако тази държава не блокира съдържанието, до което се опитвате да достигнете, отново ще имате безплатен достъп. Накратко: промяната на вашия IP адрес увеличава свободата ви в интернет.

Причина 6: Заобикаляйте онлайн ограниченията, установени от вашето училище или работно място

Училищата и работните места понякога ограничават достъпа до интернет на потребителите на тяхната мрежа. Например училищата често блокират платформи за социални медии като Facebook и Twitter, за да не се разсейват учениците. Прокси сървърът позволява на училището да избира кои уебсайтове правят учениците и до които нямат достъп. Това обаче е само когато тези ученици използват мрежата на училището с IP адреса на училището. Ако промените IP адреса си, докато използвате ограничена мрежа, лесно можете да заобиколите всякакви ограничения.

Причина 7: Обход на подслушването и цензурата от правителствата

Око на лаптопаКакто бе споменато по-рано, някои правителства цензурират интернет за своите граждани (примери са Китай и Иран). Освен блокирането на онлайн съдържанието, правителствата също могат да проследяват всичко, което правите онлайн – и да използват това, което намерят срещу вас. Това “шпиониране” на гражданите от правителствата се случва все по-често. Съюзите между държави, като 5 Eyes, 9 Eyes и 14 Eyes, дори улесняват правителствата да споделят информация за своите граждани помежду си. С други думи, дейностите по сърфиране в интернет на германски гражданин лесно биха могли да бъдат в ръцете на американското правителство.

За безопасно използване на интернет в страни, където този вид събиране на данни е ежедневен факт, най-добре е да промените своя IP адрес. Когато получите достъп до интернет с IP, който изглежда се намира в друга държава, вашето правителство няма да може да свърже вашите онлайн дейности с вашето местоположение или идентичност. Ако използвате VPN отгоре на това, вашите данни също ще бъдат кодирани.

Причина 8: Скриване на вашите интернет дейности от вашия интернет доставчик

Доставчиците на интернет услуги или интернет доставчиците имат достъп до невероятно количество информация за вас и вашите сърфиращи дейности. Всичките ви онлайн данни минават през тях – в края на краищата те притежават връзката, която използвате – и те могат да регистрират и запазват всичко, което имат върху вас. Често се изисква от доставчиците на интернет услуги, за да водят отчет за използването на интернет за определен период от време. Този запис включва всичко, което правите, дори уебсайтовете, които посещавате в режим „инкогнито“. Официални сили като местната полиция могат да поискат от интернет доставчиците да им покажат историята на сърфирането ви. Дори след изтичането на законовия период вашият интернет доставчик все още може да запазва вашите данни. Променяйки своя IP адрес, вашият интернет доставчик няма да може да свърже вашите онлайн дейности с вас.

Причина 9: Предотвратете търсещите машини да регистрират вашите търсения

Подобно на уебсайтовете, търсачките като Google и Bing следят вашите заявки за търсене и уебсайтовете, които посещавате. Те използват тази информация, за да създадат често страшно точен профил на отделни потребители. Оттам те могат да коригират резултата си от търсенето с вашето поведение и дори да ви показват насочени реклами. Отново те са в състояние да направят това, защото повечето от нас имат достъп до тези търсачки от един IP адрес. Променяйки вашия IP, можете да попречите на търсачките да гледат през рамо. Не забравяйте да изтриете и бисквитките си. Уебсайтовете и търсачките използват бисквитки, за да проследят вашето онлайн поведение. Ще бъдете анонимни само ако двамата изтриете бисквитките си и промените своя IP адрес, в противен случай те все още ще могат да ви следват в интернет.

Причина 10: Пълна свобода в интернет

Интернет трябва да бъде отворена платформа за всички. Творчеството, иновациите, образованието, комуникацията и обмяната на идеи са неразделни от свободата, която предлага интернет. Ако искате да се насладите на тази свобода в пълна степен, без отрицателните последици от онлайн проследяващите, много по-добре е да скриете своя IP адрес. Това защитава вашата поверителност онлайн и свобода на словото. С други думи: промяната на вашия IP адрес е ключът към истинската свобода в интернет.

Как да скриете вашия IP адрес

Очевидно има много причини да скриете своя IP адрес. Ако все пак сте искали да направите това или просто ви убедихме, вероятно се чудите: Как да скрия IP адреса си? Ще ви покажем.

Има няколко начина да скриете вашия IP адрес, но най-пълният и ефективен метод е да защитите връзката си с VPN. По-долу ще намерите повече обяснения за VPN услугите и какво правят. Ще ви предложим няколко доставчици, които бихте могли да пожелаете. Освен това ще ви покажем два други метода за скриване на вашия IP адрес: прокси и браузъра Tor.

Скрийте своя IP адрес с VPN

VPN щитVPN или виртуална частна мрежа криптира целия ви интернет трафик и скрива вашия IP адрес. Това гарантира да останете анонимни и безопасни онлайн. След като се абонирате за VPN услуга, можете да получите достъп до интернет чрез техните сървъри. Поемате IP адреса на избрания от вас VPN сървър и това е единственият IP адрес, който другите ще могат да видят. Вашият истински, личен IP остава скрит.

Голямо предимство на VPN е, че освен да скрие истинския си IP адрес, той ще шифрова всичките ви данни. Това означава, че никой няма да може да види какво правите онлайн. Следователно VPN е най-добрият начин да скриете вашия IP адрес. Дори създава най-малкото забавяне на вашата скорост на интернет. VPN е най-пълната защита, която можете да получите в интернет, но как да разберете коя VPN да изберете? Има безброй VPN доставчици там, но не всички от тях са добри и надеждни. Ето защо ние постоянно тестваме и оценяваме VPN, показвайки ви кои са най-добрите. За да направим нещата още по-лесни, избрахме два страхотни доставчика, които може да искате да изпробвате и накратко да ги обобщим за вас. Ето ги и тях:

ExpressVPN

ExpressVPN е един от най-добрите VPN доставчици на пазара. Този VPN предлага солидно криптиране и страхотно обслужване на клиентите, което го прави лесно – дори за нови потребители. Приложенията ExpressVPN са лесни за използване и естетически приятни. Можете да използвате един абонамент за ExpressVPN на до пет устройства едновременно и те предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите, така че можете да изпробвате услугата им, преди да се ангажирате.

NordVPN

NordVPN е друга солидна VPN, която наистина цени нашата онлайн поверителност. Този доставчик е известен със своите високи нива на криптиране и допълнителни мерки за сигурност. Можете да използвате един абонамент на до шест устройства едновременно. NordVPN е много достъпен, лесен за използване и предлага страхотна поддръжка на клиенти. Прочетете всичко за този доставчик в нашия преглед на NordVPN.

Скрийте своя IP адрес с прокси

Освен VPN, има и други опции за прикриване на вашия IP адрес. Когато използвате прокси сървър, вие приемате IP адреса на прокси сървъра. Това означава, че вашият действителен IP адрес остава скрит – през повечето време. Въпреки че това е много лесен (и често безплатен) начин да скриете своя IP адрес, той има няколко недостатъка. На първо място, тя не защитава вашите данни. Проксите не кодират вашия трафик онлайн, така че уебсайтовете все още могат да виждат какво правите онлайн, дори ако не могат да разберат кой точно сте. Второ, много прокси сървъри не скриват напълно вашия IP адрес. Ако искате пълна защита и анонимност онлайн, е много по-разумно да използвате вместо това VPN.

Скрийте IP адреса си с Tor

Логото на рутера Tor TheionТрети начин да маскирате поведението си онлайн и да промените IP адреса си е чрез сърфиране с Tor. Браузърът Tor използва система за маршрутизиране, която криптира вашия онлайн трафик. Цялата информация е шифрована на вашия компютър и след това пътува през така наречените възли до крайното си местоназначение. На всеки възел или станция, един слой от криптиране се обелва. Нито една отделна станция не знае целия маршрут на информацията. По този начин данните не могат да бъдат проследени до вас и можете да разглеждате анонимно. Вашият IP е скрит, тъй като поемате IP на „изходния възел“, последният възел, през който минават вашите данни, преди да пристигне там, където трябва да отиде. Браузърът Tor е приятно решение за сърфиране, но не защитава интернет трафика извън браузъра. За по-пълна защита на всички ваши онлайн дейности е по-добре да използвате VPN.

Заключителна мисъл

Вашият IP адрес е идентификационният номер на вашата интернет връзка. С този номер уебсайтове, правителства, хакери и други могат да свържат вашата онлайн активност с вашето местоположение и идентичност. Има много причини да скриете вашия IP адрес. Най-важното е, че увеличава вашата анонимност онлайн, прави сърфирането в интернет много по-безопасно и гарантира свободата ви в интернет.

Има няколко начина да скриете своя IP адрес. Използването на прокси или браузъра Tor може да бъде полезно, но защитата, която предлагат тези опции, не е толкова пълна, колкото защитата на VPN. С VPN можете да получите достъп до интернет свободно, безопасно и анонимно. Можете също да комбинирате различните решения, за да създадете още по-сигурна предпазна мрежа за себе си. Пример е да инсталирате браузъра Tor и да използвате VPN едновременно. В този случай може да има и други фактори, които трябва да вземете предвид, като съвместимостта на различните решения и ефекта на защитната мрежа върху скоростта на вашия интернет. Вероятно е най-добре да експериментирате малко с VPN, браузъра Tor и комбинация от двете, за да разберете какво работи най-добре за вас.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me